Fórum témák
» Több friss téma |
Amit néztem e-bay-en, az hűtőcsillagos, azért gondoltam a memoriahűtőre. Csak majd még azt kell kitalálnom, hogy rögzítem a mennyezetre őket.
Minél jobban hűtöd, annál jobb lesz a hatásfok. A Te esetedben ez -gondolom- döntő.
A csillag pont akkora mint a vga ramhűtő, 20mm. Mekkora hűt termel normál használat mellett egy ilyen led, elég neki ekkora borda, most kicsit elbizonytalanodtam.
Szia!
Nemrég csináltam egy akváriumvilágítást meg egy konyhai kislámpát is 3 darab 1W-os power leddel. Bővebben: Link Egy ilyen p2-es bordát kellemesen fellangyosít, 4-5 lednél nem raknék rá többet. Azzal a kis bordával elég kockázatos lenne teljesen kihajtani a ledet, én nem ajánlom.
Sziasztok.Csináltam led szalagot úgy hogy 3 db sorba kötve előtét ellenállással,aztán ezeket az egységeket párhuzamosan kötöttem.Olyan 20 egység van belőle tehát 60db led,és 12V adapterre terveztem. A lényeg hogy túl közel raktam a ledeket egymáshoz (tehát ezt a szalagot nem fogom felhasználni) ,apumnak adnám a nyaralóba csak az lenne a kérdésem hogy a 12V aksira rákötheti csak úgy?,vagy szükség még előtte valamit építeni neki? A válaszokat előre is köszöntem. Üdv.
Az 1W LED teljesen kihajtva 1W energiát használ fel. ( 350mA, körülbelül 3.4V ). Ennek 10-20 százalékából fény keletkezik, a többi hővé alakul. Ha a hűtőbordáról nincs konkrét adat, akkor a gyakorlati mérés marad: ha puszta kézzel még meg tudod markolni, akkor jó a hűtés, mert 40 fok körül lehet a hőmérséklet.
A 12V akkumulátor feszültsége 10-14.4V. Mekkora ellenállást raktál bele, hány mA az áram egy ágon?
Szia! LED nyitófeszültsége:3.3 V ; LED-ek száma:3 sorba kötve ; LED-en átfolyó áram: 30 mA és raktam a 3 db sorba kötött ledhez 82 ohmos ellenállást. De akkor így mit kellene még csinálni ha 14.4V is van az aksiba?
Már csak egy kérdés: milyen LEDről van szó? A 30 mA nem sok nekik? Egy átlagos 5mm LED legfeljebb 20mA-t szeret, ha többet kap, akkor megrövidül az élete.
Na itt vagyok: Erről lenne szó:Bővebben: Link , Bővebben: Link ha minden igaz 30-at ír.
A mellékelt linkedben: "Absolute Maximum Ratings at TA=25°C DC Forward Current 30 mA" Vagyis ennék kisebb árammal kell üzemeltetned!
Nekem északi híd hűtőn (kb 30x30x30mm) megy 2 db 1W-os led irányfényként, és bírja, nem melegszik. Bár nem áramgenerátorról tápálom, hanem egy régi kapcsolóüzemű 3,7V-os telefontöltőtől megy 2 db, egyenként külön-külön előtétellenállással kb. 220mA-rel.
Igen, bírja a 30 mA-t. Ez az abszolút maximum érték. Azonban, ha jót akarsz neki, akkor a 82 Ohm helyett 180 Ohm ellenállást raksz eléjük, így hosszabb életűek lesznek.
Az adatlap a paraméterek megadását is 20mA áramra vonatkoztatja. 30mA esetén akár párezer órára csökkenhet az életük, a fényerő csökenéséről nem is beszélve.
Akkor még egy kérdés. Úgy semmiképp nem lehet megoldani hogy most az egész elé csak egy ellenállás ugye?
A másik hogy csináltam még ilyen szalagot itthonra ugyanezekből a ledekből 12V adapterre itt is 82 ? az ellenállásuk akkor itt is célszerű lenne cserélni őket? Akkor ez nem csak az aksis megoldásra szol ugye? Igaz azért raktam bele 82 ?-akat mert 30mA el számoltam. Már csináltam 10M-t. Ha 180 asra cserélem őket attól a fényerő fog csökkenni? Üdv.
Valamit csökkenni fog a fényerő, ez tény. Cserébe megnő a LEDek élettartama.
A 20 egységes darab akkumulátoros üzemben egy 8.2 Ohm 2 Watt ellenállással javítható. A másik LEDszalag esetén a tápfeszültség csökkentése jobb megoldás lehet. 11.2V a megfelelő érték, és nem kell az ellenállásokat cserélni.
Az Aksis változatra akkor számoljak 14.4 V ot? Itt a LED előtét ellenállás számoló ezt számolta ki: Számított ellenállás:240 Ohm;Szabvány ellenállás: 270 Ohm .Ezen kívül nem kell semmi áramgenerátor?
És ha sorba kötök 3db 82 ohmos ellenállást persze (egységenként) ,csak azért hogy ha már megvan ne dobjam ki úgy jó lesz?
Okés köszi a választ közben írtam én is hát az jobb lenne hogy csökkenteném valahogy a 12V-os adaptert 11.2V -ra minthogy forrasszak ki 100 db smd-t és helyette másikat. .Az aksis változatra akkor rakok eléje egy 8.2 ? 2 Wattos ellenállást ahogy írtad. Üdv. UI: Most már csak valami rajzot kell keresnem a 12V csökkentésére.
Köszönöm a választ.De még mindig nem értem hogy hány dióda kell és hova kell kötnöm.
Tegyük fel azt, hogy a 14,4V-os kapocsfeszültséget szeretnéd lecsökkenteni 11,2V-ra. Tehát a diódáidon 14,4V-11,2V=3,2V-nak kell esnie.
Az általam adott példadiódákkal: 1N4007 3,2V/0,8V=4 db-ot BA159 3,2V/1,3V= 2-3db-ot By133 3,2V/1V=3 db-ot kell sorbaködnöd a pozitív ágba. Legegyszerűbb amid van, 4 db-ot sorbakötsz a ledsoroddal, és megméred a rajtuk eső feszültséget, és az alapján számolsz. Igen oda kell, ahogy a rajzodon jelölted.
Köszönöm a választ és a számításokat. Én egy ilyen adaptert veszek (gondolom jó hozzá) Bővebben: Link mert ha minden igaz akkor kb 6A lesz a 200 egységen igaz akkor 30mA el számoltunk. (jól számoltunk)? Ha egy ilyen 12V 7A adaptert akarom lecsökkenteni 11.,2V-ra hogy a ledek megmaradjanak ahogyan mondtad akkor ahogy számoltad elég 1db 1N4007 dióda ugye? A képen jól rajzoltam a bekötést?
Az akkumulátoros változatnál akkor ott berakok 4 db 1N4007 -et. És akkor ez így mindkét változatnál oké?
Szia!
Bocs, hogy belevau... de, Idézet: mindhárom ajánlott dióda max 1A.rel terhelhető, a 10 m szalagod több mint egy A fog felvenni, tehát javaslom, hogy csinálj belőlük Pl. 4x2,5 m-est 4Db diódával, minden ággal 1 dióda sorbakötve. Én is ezekkel dolgozom mostanában, csak a gyárival, ezeken 3 Db LED egy 150 ohmos ells.-al van sorbakötve így vesz fel egy méter 360mA-t 12V-ról amin 20 ilyen egység van. remélem még időben szóltam.„Már csináltam 10M-t.” üdv.: Péter!
Jogos az észrevétel, a szalagok többrészre bontása. Az első hozzászólásban példaként említettem "Az olcsóbbak közül pár pl.".
Nem szabad elfelejteni ilyen áramoknál a rézveszteséget sem, az elején levők szépen világítanak, avégén levők viszont már gyengén.
Szia! Köszi az üzenetet. Itt a képen amit belinkeltem az csak egy ábra amúgy a szalagom az körbe a nappaliban rejtett világításként 20M vagyis inkább 18,valamennyi. ÜDV.
A linkelt képet amit beraktam példaként tettem,ott ahonnan ezt leszedtem ott azt írták hogy pont azért kell 5M -enként mindkét oldalról rákötni,hogy mindegyik egyenletesen világítson.Van egy 5 Méteres próba darabom amin 82 ohmos ellenállások vannak és a többire is ez van megvásárolva,mert ugye 30mA el számoltam és ez csak egyik oldalról kapott 12V-ot. (utána találtam azt a rajzot amit belinkeltem). Két felé kell osszam a kábeleket mert kb középről indul a csatlakozás és két irányba. És így jó lesz ahogy most csináltam a képen vagy így sem jó? ( a zöld csíkok a diódákat jelzik).Köszöntem a válaszokat.
Lehet akár úgy is jó.
Én lehet, hogy a feszültség csökkentését közvetlenül a tápnál oldanám meg egy 10A-es diódával, vagy ott osztanám ágakra és a 2 ágra 1-1 db 6A-es diódát tenni.
Vagyis így akartam csak megcsináltam a képet hogy jobban látszódjon. Gondolom így nem lehet bekötni diódát egyiket a másikkal szembe. (vagy marhaságot írtam?)
Pontosan mennyi ledről is van szó a kész projektben? Egyszer 20 db máskor 10m-t írtál.
A kész ledsor áramdelvételét mérd és írd meg. Nem akarlak félrevezetni.
Okés akkor otthon megmérem és megírom. Lehet hogy összevissza irkáltam és nem fogalmaztam meg rendesen. Tehát 1M-re számoltam 30db-ot de a nyák mivel 30cm(és ebből vágtam 30cm X 0,9mm)-eseket összetoldottam. Az adott távolság az 19M tehát úgy számoltam hogy az 570 db led. A teljes kész darab az 5M ami már össze is van toldva amiről raktam fel képet hogy világít is. Aztán van még kb 5M beforrasztva de még nincsenek 30cm-enként összedugva. És ahogy írtam 82 ohmos ellenállások vannak beforrasztva és a többihez is megvásárolva.(tehát ezzel kéne folytatnom). Most nem akarlak megint megkeverni de mikor nekifogtam az egésznek 1,5 cm-ként tettem a ledeket aztán rájöttem hogy ez így egy kicsit húzós lett volna és abbahagytam,na ez az a 20 egységes,(ezt akarom apámnak adni a nyaralóba) és erre is raktam fel kérdést hogy aksiról hogyan lehetne üzemeltetni gondolom itt kavartam be az egésszel a dolgot(de hogy ezt a 20 egységeset lezárjam-akkor jó az úgy hogy berakok 4 db 1N4007 -et sorba kötve a pozitív szálra? Üdv.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |