Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztő-transzformátor szabályzása
Lapozás: OK   16 / 27
(#) pjg válasza AccessDenied hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /

RET.hu 1500.-/db
(#) AccessDenied válasza pjg hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /

És nem jobb az impulzuscsomagos gyújtás? Postával az vagy 2500, és lehet van olyan jó a 2db 555 is.
(#) mpisti válasza AccessDenied hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /

Az impulzuscsomag gyújtást valójában erősen induktív terhelésű tirisztorok vezérlésére találták ki, de természetesen jól használható bármilyen vezérelt szabályozáshoz. Vezérelt egyenirányítóhoz megfelel a sima impulzusgyújtás is, amit a gyújtásszög vezérlő IC-k tudnak. A TCA 785 alkalmazása egyszerűbbé tenné az áramkört, az előnye csak ennyi, de ha a szabályzó jól működik az 555-el,akkor az is tökéletesen megfelel. A szabályozás lényege,hogy legyen egy nullátmenet érzékelés,amihez képest a gyújtásszög, -jelen esetben az impulzuscsomag- késleltetve legyen. Több hegesztőgépben láttam már komparátorokkal és műveleti erősítőkkel kialakított gyújtásvezérlőt. A gyártók inkább bonyolultabb áramköröket terveznek, ha olcsóbb alkatrészekből is kialakítható a gyújtókör, mintsem drága cél-IC-ket használjanak.
(#) pjg válasza AccessDenied hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /

Vagy 25 éve volt egy gép amin dolgoztam. 1m3-es téglarakatokat csomagolt zsugorfóliába. A fólia hegesztő-vágó volt tirisztorral szabályozva. Német gyártmányú volt a masina. A szabályzás 741-ekkel volt megoldva. Azt a kapcsolást anno lekoppintottam fényorgonának. Impulzus sorozattal vezérelt. Nagyon szépen működött.
(#) mpisti válasza pjg hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /

Ha lekoppintottad, akkor akár ide is felrakhatod. :smoke:
(#) pjg válasza mpisti hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /

Ezt nem ígérem. Valahol megvan a régi füzetekben, de azóta már sok idő eltel. (meg sok költözés) Estére körülnézek.
(#) Mályi László válasza AccessDenied hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /

Tudod nekem idő kell átgondolni amit látok. ad egy az egyszerűsítésben hibát láttam a leghosszabb átkötésben dióda hiány szinkronozási hibát okoz a 10 MF szűri a grécet amely pont a szinkron jel képzés miatt tilos, mind a két 555 Icét zavarja. Ad kettő impulzus csomag a tervező fejével kell gondolkozni, "a vak tyúk is talál szemet". Annyi fokozat ahány impulzus jut egy fél hullámra,( talán sikerült érthetően fogalmazni.
(#) AccessDenied válasza Mályi László hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /

Igen, én is rájöttem a hibára, hogy a 10µF kondi megszűrheti a pulzáló dc jelet, és így a null-átmenetkor nem képeznek jelet ott a tranzisztorok, amit a következő hozzászólásomba közölt rajzon javítottam is. Bővebben: Link

Nem értem az "annyi fokozat ahány impulzus" -t. Kicsit kifejtenéd?
(#) mpisti válasza Mályi László hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /

A rajzon nem rágtam át magam,ezt akkor tenném meg, ha szándékomban lenne megépíteni,- de az biztos,hogy a szinkronjelet nem szabad szűrni. Az impulzuscsomag vezérlés azért nem egészen úgy működik,ahogy gondolod. A tirisztor az első impulzusra bekapcsol, és csak akkor fog kikapcsolni, ha a K-A elektródái között a feszültségkülönbség a tirisztor nyitófeszültsége alá esik, azaz közel nullátmenetnél. Kérdezhetnéd, hogy akkor mire jó az impulzuscsomag gyújtás?
Ahogy korábban írtam, erősen induktív terhelésekre találták ki, ahol a fázisszög akár 0,2-0,3 is lehet, emiatt aztán a hálózati feszültség és a terhelés feszültsége között jelentős lehetne a fázistolás. Ez azt eredményezné, hogy még oly jó szabályzókörrel sem lehetne igazán jó szabályzást elérni, mert az átfogási tartomány kicsi lenne.Erre jó a léckerítés szerű gyújtójel sorozat. Ez ugyanis egész addig visszagyújtja a tirisztort,amíg a már említett nyitófeszültség alá nem megy legalább egyszer a szinuszhullám alatt a tirisztor A-K elektródájának feszültségkülönbsége.
(#) Mályi László válasza mpisti hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /

Igaz amit leírtál Erről nem is írtam. A begyújtás pillanatáról írtam, a begyújtás lehetséges időpontjairól. Tehát itt nincs lehetőség 100 vagy 1000 idő pontú gyújtásra, csak impulzusok számában (idejében) " lépcsős" lehet a begyújtás Az induktív terhelésre kitűnő ez a bónusz.
(#) pjg válasza mpisti hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /

Már vagy 10 dobozt áttúrtam, de még semmi eredmény.
(#) mpisti válasza Mályi László hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /

Pontosan ez a lényeg. A begyújtás pillanata az a gyújtásszög vezérlő késleltetésétől, azaz a gyújtásszög beállításától függ, analóg módon. Tehát a léckerítés első lécére(1.impulzus a sok közül)begyújt, majd akkor kapcsol ki amikor az előző hsz-ben leírtam.Tehát a szabályozás nem lépcső-szerű,hanem lineárisnak mondható.
(#) mpisti válasza pjg hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /

Majd akkor fog előkerülni,amikor nem keresed.
(#) AccessDenied válasza mpisti hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /

Szerintem nincs igazad. És amúgy is elbeszéltek egymás mellett. Mályi László arra próbál rávilágítani, hogy mivel az impulzusjel fix, 1,47kHz-en megy folyamatosan, ezért egy félperiódus alatt fixen van maximum 15 impulzus, és ezek valamelyikénél gyújt be a tirisztor, tehát a gyújtás nem lineáris, fix pontokba lehetséges csak. Ha másképp akarom mondani, akkor az első impulzust nem akkor fogja kapni az impulzus trafó, amikor US2 engedélyezi az impulzus jel az impulzus trafóra jutását, hanem amikor engedélyezi és megjön az első impulzus, és a kettő nem feltétlenül egyszerre történik, mivel az engedélyezéssel nincs szinkronban az első gyújtó impulzus, tehát a szabályzás nem lineáris, hanem lépcső szerű.
(#) mpisti válasza AccessDenied hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /

Tévedésben vagy.Az impulzusszám nem fix,hanem attól függ,hogy a gyújtásszög hova van beállítva a pozitív félperiódus mentén.Magyarán, a beállítás elméletileg 0-180 fok között bárhova lehetséges, ez csupán az alapjel komparálási pontjától függ.Amikor az 555-ből kialakított komparátor átbillen, attól a pillanattól kezdve fut le az impulzussorozat, és ennek az impulzussorozatnak a frekvenciája az 1,47kHz, nem pedig a félhullám "felbontása" ennyi. Akkor lenne igaz amit írsz, ha az 1,47kHz-es jel folyamatosan futna, és a beállított alapjel komparálási szintje ezekhez az impulzusokhoz lenne szinkronizálva.

Még talán annyit,ha az impulzusgenerátor folyamatosan megy,és nem a szinkron komparátor vezérli az impulzuscsomag lefutását, akkor ez a kapcsolás kissé el van b....a.
(#) AccessDenied válasza mpisti hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /

Márpedig az impulzusgenerátor folyamatosan megy. US6 folyamatosan csinálja az 1,47kHz-es impulzus jelet, ez jól látható, és US6 bemenetei nem függenek US2 kimeneteitől.

555-ből kialakított komparátor?

Az áramkor melyik része csinálja ezt: "Amikor az 555-ből kialakított komparátor átbillen, attól a pillanattól kezdve fut le az impulzussorozat"? Mi biztostja, hogy amikor US2 billen, abban a pillanatban impulzus legyen? Mert szerintem semmi.

Remélem te is kezdesz lassan rájönni, amit már ketten magyarázunk, de ha nem, akkor nemsoká csinálok egy videót arról, hogy gyakorlatilag ahogy tekergetjük a potit, nem lineárisan fog "arrébb menni" az első impulzus, hanem mindig eltűnik egy-egy, vagy megjelenik éppen, attól függően, hogy merre tekeri az ember a potit.

Mint ahogy korábban írtam, nem rágtam át magam a rajzon. Nem vitatom el az igazatokat, én arra próbáltam utalni,hogy egy normális impulzussorozat gyújtásnak hogy kellene működnie. Hogy ha a tied nem így működik erre írtam a (#1213582) számú hsz.-ben a véleményemet. Mályi Lacinak igaza volt. Mintha ez egy finom fokozatkapcsolós szabályzás lenne,ami ráadásul nem lineáris. Nem tudom az eredeti elgondolásban is így működik -e a szabályzó, de ha igen,akkor én átalakítanám úgy,hogy a jelsorozat indulása az alapjel függvénye legyen, és csak a nullátmenetig tartson.
Az 555-ről: Ha a fázisszöget akarod szabályozni, azt nem összehasonlítással csinálod? Konkrétan, az 555 Ic billenési időpontjának az összehasonlítását az éppen futó színuszjellel- szerintem. A billenési pontot pedig az alapjelképző potival állítod. Nemde?

Nem, az 555 (U2) a bemenetére kapja a null-átmenetkor a jelet (VT2-ről), ami elindítja, és a potin és R8-on keresztül tölteni kezdi C5 kondit, és amikor az feltöltött, akkor a kimenete negatív értéket vesz fel, és így VT3 nem zárja le a földre VT7 bázisát, és ezáltal R23-on keresztül már U6 jele tudja vezérelni VT7-et, ez az a pillanat, amikor a gyújtás megkezdődhet. Ez tart mindaddig, amíg U2 egy újabb jelet nem kap a bemenetére VT2-ről, és átvált a kimenete pozitívra, VT3-at megnyitva, és VT3 itt lehúzza a földre VT7 bázisát, ezáltal a null-átmenettől a beállított gyújtás szögig VT7 biztosan zárva lesz.

Amúgy rendben, hogy nem rágtad magad át, de ez a leegyszerűsített kapcsolás csak pár alkatrészből áll, és az 555-ös ict minden tapasztalt ember ismeri.

Valóban, szebb lenne, ha a potival analóg módon beállított gyújtásszögnél kapná az első impulzust, de nem így van, kb 14 fokozatba állítható, ami már tökéletesen megfelel a használatnak, de koránt sem tekinthető analóg szabályzásnak.

"Az 555-ről: Ha a fázisszöget akarod szabályozni, azt nem összehasonlítással csinálod? Konkrétan, az 555 Ic billenési időpontjának az összehasonlítását az éppen futó színuszjellel- szerintem. A billenési pontot pedig az alapjelképző potival állítod. Nemde?"

Nem, ahogy az elején írtam, az 555 időzítő a null-átmenetre indul, és a potin beállított ideig tiltja az impulzusok az impulzus trafóra való jutását.

Köszönöm a magyarázatot, tanulságos volt. Így már nem is kell értelmeznem, megtetted helyettem. Eszerint a te gyújtásszög szabályozásod fordított logikával működik.
Azért kíváncsi lennék rá.hogy teljes kiépítettségnél milyen lehet az impulzusüzem. Ez csupán csak az említett 14 fokozat miatt lehetne érdekes. Jó néhány impulzusvezérlős gyújtást javítottam, -készítettem is néhányat, de fordított logikásat a te általad megépített kapcsolásban látok először. Persze, ettől még jó lehet.
Talán 1 éve javítottam egy WEMI gyújtásszög vezérlőt, az sem egy bonyolult kapcsolás, de a "léckerítés" az az általam vázolt logika szerint működik benne, emiatt lehet vele a feszültséget akár tized voltonként szabályozni. Szerettem volna lekoppantani, de sürgős volt, így hát majd legközelebb.
Igaz, nem 555-el készült.

Talán, ha nagyon zavarna valakit, hogy csak 14 fokozat van a hegesztőn, meg lehetne oldani, hogy U6 az első impulzust U2 jelével egy időben adja. De akkor is lehet egyszerűbb lenne kicsit emelni az impulzus frekin, és mondjuk 4kHz-re állítani U6 jelét, és akkor egy kicsit módosítani az impulzus trafó menetszámain.

Össze kellene már rakjam az egészet... Lehet neki is ugrok ma.
(#) Mályi László válasza AccessDenied hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /

Legalább látunk valamit, A "léckerítés mackón ül". A hosszú kék vonalra gondoltam ott jön vissza a szűrés, láthatod a stabilizátor irányba diódával védi a 100 Mf simításától. A léckerítés eleje miatt kerestem az okozót.
(#) AccessDenied válasza Mályi László hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /

Bővebben: Link

Ez nem okozója semminek, mivel javításra került kivitelezés előtt.

Akkor bocsi azt a dch formátumot nem tudtam megnyitni, szülő program hiányában. Gucs Eagle már van, ez még nincs.

jpg, jpg... Bővebben: Link

Lehet hogy nem zársz a szívedbe, a léckerítés vége nincs levágva,(méretre szabva) A harmadik IC feladata lenne ha lenne, de nincs. Az impulzus sor vége belelóg a másik tirisztor nyitási idejébe, ezért a neki szánt impulzus nyitott tirisztort talál. Esküszöm most néztem meg az eredeti rajzot. A komparátoros meg oldásról szóló kijelentésed okán. Elismerem hogy nem ismerem az 555 IC de a többit se, max annyit fekete műanyag lábakon nyugszik ha éppen nem durran.

Csak torzít a gagyi hangkártya kapacitívan csatolt bemenete. Amit most közlök eredményeket, abból látni fogod, hogy tényleg nem lóg bele az impulzuscsomag vége a következő félperiódus elejébe.

Tehát a képek:
1-az egyik tirisztor folyamatosan nyitva volt, így azt ki kellett cserélni (ch1-ch2 pont fordítva lett kötve)
2-kicserélt tirisztorral (ch1-ch2 pont fordítva lett kötve)
3-teljes kakón
4-100A-es állásba csavartam a meghajtó trafón a söntöt, belőttem nagyjából 90°-ra a gyújtásszöget, és 2-es elektródával hegeszteni kezdtem, kb 50A-es áramnak megfelelően olvadt az elektróda
5-a teszt

A mérések úgy készültek, hogy egy 90ohmos ellenállás folyamatosan rajta volt a kimeneten.

Tökéletesen működik!
(#) Mályi László válasza AccessDenied hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /

Megnéztem és igazad van működik a dolog.
(#) AccessDenied hozzászólása Ápr 21, 2012 /

Ma összedobtam egy jó ásót, amiből remélem örök darab lesz, kettőből csináltam egyet. Kb 8 elektróda ment bele, a 6.-nál elszállt a 2002-es hobbi elektronikás szabályzó fojtótekercse, kevés volt az eltérítő tekercs ferrit magon a d=1,5mm rézhuzal egy sorba elterítve, túlmelegedett, és elégett.
(#) Mályi László válasza AccessDenied hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /

Azért furcsa, egy sorba még 20A is bírni kellene. Tekertem már 1 fázisú trafót igaz csak 3-4 sorba 5 DB 2.5 pálcát ellehetett vele égetni túl melegedés nélkül.
Következő: »»   16 / 27
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem