Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Alacsony költségű digitális oszcilloszkóp
Lapozás: OK   95 / 118
(#) helektro válasza bbatka hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /
 
Egy oszcilloszkóppal meg kéne nézni azt a kimenetet terhelés alatt (értsd. amikor az A/D-t használod).
Ill. a 7805-t megterhelném egy ellenállással (izzóval) úgy, hogy az áramkörödet leválasztod. Hogy ebben az esetben is leesik-e a feszültség terhelés hatására.

Van egy olyan érzésem, hogy a 220mA egy átlag áram és a csúcsáramod jóval 1A felett van (digitális áramkörök pillanatokra nagyon nagy áramot fel tudnak venni) és a 7805-ben lévő túláramvédelem megszólal, azért esik ennyit a feszed (ami lássuk be nagyon nem normális). Vagy a bemenő fesz esik le és már nem tud szabályozni. A normál 7805-nek min. 3V-al magasabb bemenő feszültség mindenképpen kell!
(#) bbatka válasza helektro hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /
 
Pontosan erre gyanakszom, amit írtál. Annyi az eltérés hogy már akkor is felveszi a nagy áramot amikor az A/D még nem is mintavételez. Figyeltem a multimétert de nem mutatott semmi változást a mintavételezés alatt.

Mindenesetre a táp terheléses vizsgálatával kezdek délután.
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /
 
Érdekesen alakult az oszcilloszkópos mérés. A 0,22Ohm-os ellenálláson 8Mhz-es leginkább szinusz szerű terhelő áram folyik. A mért feszültség 200mVeff, 900mVcs-cs. Ez így nem semmi. Átlagban közel 1A.
(#) p_istvan válasza bbatka hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /
 
Szervusz!
A stab IC nem biztos hogy szereti a kimenetén az induktív terhelést/szűrést és gerjedhet...
(#) bbatka válasza p_istvan hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /
 
Szia!
Köszönöm az ötletet. Kipróbáltam hogy egy rövid vezeték darabbal rövidre zártam a 330uH-s induktivitást.
Sajnos nem hozott eredményt. Az áramfelvétel megmaradt. Sőt a mintavételnél a szinuszban csak több lett a tüske. Tehát a induktivitás ezért mégis csak kell a kapcsolásba.
Holnap délután elkezdek zárlatot keresgélni. Aztán végig gondolom hogy a PIC programjában mely lábaknak kell feltétlenül kimenetnek lenni állandóan.
A PIC max. sebességen fut önmagában is elég magas lehet az áramfelvétele. A tokja 54C-os. De terhelés nélkül is ilyen forró. Több áramkörben is használtam már ezt a modult.
A nagy kérdés miből jön össze az 5W terhelés?
(#) killbill válasza bbatka hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /
 
Szia!
Pontosan hogyan van felepitve a 7805-os tap? Kondik, induktivitas, 0.22Ohm? Nem szokott ezekkel baj lenni, ha betartod a legfontosabbakat. Kimeneten, bemeneten kozvetlenul a stabilizator labainal leheto legrovidebb labbal keramia kondi, esetleg tantal. Ha nincs redesen hidegitve, igen konnyen gerjed, ami sima muszerrel altalaban nem latszik, mert atlagban megvan az 5V a kimeneten. Konkretan lattam olyat, hogy 4 es 6 volt kozott oszcillalt nagyjabol 1 MHz-cen es melegedett, mint a rosseb. Egy-egy 100nF multilayer keramia a kimenetre, bemenetere, es meg is nyugodott, keszulek aramfelvetele helyreallt.

Meg azert a stabilizator elott sosem art egy nagyobb elko (parszaz mikro), ha messze vagy a forras taptol.
(#) bbatka válasza killbill hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /
 
Szia!

Két különböző tápegységről használtam. Amelyiken a 8MHz-es áramfelvételt tapasztaltam annál igénytelenül semilyen hidegítést nem használtam. LM723 előtét tápegység után biggyesztettem egy 7805-öt lógóba. Kipróbálom és hidegíteni fogom 100nF-os kerámia kondenzátorokkal.
A másik egy LM317-en alapuló hidegített tápegység (2200uF) előtéttel.. Ezt használva a szkóp mintavételezett jele tele van tüskével. Ennél nem vizsgáltam a tápegység "gerjedését".
Az első tápegységnél nem láttam a mintavételezett jelen tüskét, de néhány KHz-es zajt igen, amikor a MEV7805-el 4,55V-ig sikerült feltornásznom a feszültséget. A 7805-öt előtt vagy 20V lehetett ekkor.
(#) Hp41C válasza bbatka hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /
 
Szia!
Két megjegyzés:
- A 7805 -nek minimum 8V bemeneti fszültség kell, hogy a +5V szabályozott legyen a kimeneten.
- A maximális árama gyártófüggő. 1A állandó terhelésre megszólalhat a belső túláram vagy hővédelme. Ide inkább 78S05 kellene jó hűtéssel, de célszerűbb egy nagyáramú LDO szabályzó LM1084. Ezek kimenetére egy nagyértékű elektrolit vagy tantál kondenzátor is kell a stabilitáshoz.
(#) dinokal válasza bbatka hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /
 
Szia! Stabkockáknál mindenképp kell hidegítésnek 2 db 100nF közvetlenül a lábaknál, még kis áramoknál is simán begerjedhet. Tapasztalatból tudom, a hanggenerátorom frekvenciakimenete nagyságrendekkel javult már ettől a kis hidegítéstől is!
(#) bbatka válasza dinokal hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /
 
Túl vagyok a zárlat ellenőrzésen. Hidegítettem a 7805-öst. Tényleg gerjedt. A szkópot rádugva 4,7V-ra esik a tápfeszültség jelenleg. Az áramfelvétel 230mA.
Sajnos a tüskék még mindig jelen vannak. Szerintem a mintavételezés alatt lerántja a tápfeszt. Az OWON szkópommal próbáltam elcsípni a maximális áramfelvételt, de az USB-re dugva az áramkört egy FT232RL bánta. Az OWON még nincs leválasztva a hálózatról. Gondolhattam volna.
Köszönöm a segítségeteket. Igyekszem valami combosabb tápegységet készíteni, aztán majd jelentkezem mire jutottam.

tüske1.png
    
(#) killbill válasza bbatka hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /
 
Szia!
Most komolyan! Ha szkoppal nezed az 5 voltot, akkor 4.7V egyenes DC van rajta 230mA terhelesnel? Itt valami nagyon nem kerek! Egyebirant semmi bajom a magyar dolgokkal, de a MEV stab. helyett biztosan betennek egy imperialista alkatreszt..
(#) Hp41C válasza bbatka hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /
 
Nézd meg egyszer a 7805 bemenetén is a tápot. Ha a kimenete 4.7V -ra lemegy 230mA terhelőáramra, akkor a bemenetén nincs meg a minimum 8..9V. Ne csak multiméterrel mérd, hanem szkóppal is, a tápfeszültségnek minden pillanatban min. 8..9V kell lennie.
- Alacsony bemenő feszültség: A táp nem ad ki elegendő áramot, a puffer kondenzátor kicsi, a táp feszültsége alacsony, A puffer méretezésére C*dU = I*dt, ahol C a puffer kapacsitása, dU a megengedett feszültség változás a pufferen, I a terhelő áram, dt a puffer töltés periódusideje.
Ha mégis megvan a tápfeszültség minden időpontban:
- Elégtelen hűtés, a hővédelem szólal meg: A 7805 hűtőfelületének túl nagy a hőellenállása.
(#) Hp41C válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /
 
Még egy kérdés:
A nyomtatáson milyen szélesek a táp- és a földvezetékek? Van-e valahol elvékonyodás, alámarrás, rosszul sikerült átvezeté, "lyukgalván" ? Az a 4.7V a 7805 kimeneti lábán mérhető?
(#) bbatka válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /
 
Tegnap böngészgettem egy 7805-ös adatlapot. Zárlati áramnak 230mA-t írt. Ez eléggé szemet szúrt. Más részről ha túl van terhelve akkor szerintem a kimeneti feszültségnek 4,7V-nál lényegesen kisebbnek kellene lennie.
A 7805-ös bemenetén egész 25V-ig felvittem a feszültséget. Egy mutatós feszültségmérő van rajta. A 230V-ot levéve 1 másodperc alatt nullára viszi a feszültséget a szkóp. A tápegységet 20 éve készítettem. Nagyon össze van csavarozva a doboz. Úgy emlékszem 2200µF -os puffer kondit rakta bele anno. Ehhez még hozzá jön a szkópban lévő 1000µF-os is.
A huzalozás vastagság mindenütt 0,3mm. A NYÁK saját kezűleg készült. Alámarásokat nem láttok. Ami volt azt kijavítottam ónnal. A két réteg között 0,5mm vastag huzalból vannak az átkötések.
A 7805 hűtése egy 1mm x 100mm x 150mm alu lemez. Terhelve 10 perc után sem éri el az 50C-t. (kézi saccolás)
Délután még rámérek az OWON - al a 7805-öt megtápláló tápegység feszültségére.
(#) bbatka válasza killbill hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /
 
A 4,7V-ot multiméterrel mértem. Most hogy mondod az egyenszint akár kisebb is lehet. A hullámosság váltó feszültségnek a effektív értékét még ehhez hozzá adja a multiméter. Megnézem szkóppal is hogy mi a helyzet.
(#) Hp41C válasza bbatka hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /
 
Szia!
A 0.3mm táp és föld vezető nagyon - nagyon kicsi. Ebből egy 100 mm hosszú darab kitesz 100nH..1uH is. Ha egy digitális áramkör a kimenetén 10mA -t 10ns alatt kikapcsol, akkor dU = L *dI /dT képlettel kiszámítva 0.1 .. 1.0V nagyságrendű feszültséget indukál, ami egy digitális kapunak adott esetben sok lehet. A dsPIC -nek sok-sok kimenete válthat egyszerre akár 30MHz -cel, nem beszélve a belső állapotváltozásairól. Sajnálni kell a rezet (ami a marratáskor lejön a panelről), a föld (elsősorban) és a tápok (másodsorban) vezetékei legyenek vastagak minimum 1 mm szélesek. A digitális és az analóg földet el kell választani egymástől, csak egy helyen, a tépegységnél legyenek összekötve. A digitális részen a hálós földelés kialakítása célszerű (a teljes föld lap lenne jó), az analóg részen a csillagpontos rendszer. Az LSI elemek összes föld és táp lábát be kell kötni - ráadásul a tok alatt össze is kell kötni az azonos potenciálon levő lábakat, amilyen röviden csak lehet (nem folyhat áram az egyes lábak között). A tok körül az összes föld és táp lábpáros közé 1µF // 10nF // 1nF kerámia kondenzátor csomag kell a lehető legrövidebb huzalozással - nem szabad átvezetést (via) alkalmazni. Szerencsére ma elférnek elég kis helyen, a három SMD egymáson...
(#) Hp41C válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /
 
Egy 30um -es panelen a 0.3 mm -es vezeték mm -enként 0.21 ohm ellenállással rendelkezik. 10mm -en a 230mA 0.483V feszültséget ejt...
(#) p_istvan válasza bbatka hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /
 
Idézet:
„Zárlati áramnak 230mA-t írt.”

Megnéztem én is egy adatlapot, amely szerint a kimeneti csúcsáram 2,2 A és ebben a zárlati áram 250 mA, tehát visszahajló karakterisztikájú a védelem, ha jól gondolom.
- Ha a terhelés nyugalmi áramfelvétele nagyobb mint 250 mA és a bekapcsolás során a jelentősen túlméretezett pufferelkók a kimeneten 2,2 A-nál nagyobb töltőáramot vesznek fel akkor a túláram védelem megszólal és úgy is marad amíg a terhelőáram nem csökken 250 mA alá, de ez nem tud megtörténi ha a nyugalmi áramfelvétel nagyobb mint 250 mA 5V-on.
- A kimenőfeszültség pedig 0 és 5V között olyan feszültségen áll be ahol az áramfelvétel éppen megegyezik a stab IC visszahajló zárlati áramával.
Azt nem értem, miért kell akkora puffer elkó a stab IC után, amikor a nagyfrekvenciás szűrés a cél, amire egy ilyen elkó egyébként is alkalmatlan, kisfrekvencián pedig a stab IC megfelelő szűrést biztosit.
(#) bbatka válasza p_istvan hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /
 
Az 1000µF-os puffer elkót én olyan megfontolásból raktam be hogy tudtam hogy erősen ingadozó lesz az áramfelvétel. Ezen felül még az ic-k táp lábainál vannak hidegítő kondenzátorok.
(#) p_istvan válasza bbatka hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /
 
Még mindig nem értem, ns nagyságrendű impulzusok szempontjából mint ha ott se lenne, kisebb frekvenciákon meg inkább rontja a stab IC szabályozásának dinamikus viselkedését a terhelés változásokra...
(#) fehrudi válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /
 
Valami nem stimmel, 100 mm hosszú 0.3mm x 30um vezetőnek van kb. 0.2 ohm ellenállása.
(#) p_istvan válasza p_istvan hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /
 
A szkóp nyákra még több kerámiát tennék, ahogy Hp41C is írta (1 µF & 10 nF & 1 nF -ok párhuzamosan)
A 100 nF a nagyobb áramok miatt lehet hogy kevés.
A nagy elkókat és az induktivitásokat is kidobnám a tápszűrésből. Az induktivitások rezgőköröket képeznek és a tápot rángató impulzusokra lengésekkel válaszolnak, nehéz kézben tartani a méretezésüket, így véletlenszerű értékekkel inkább csak bajt okoznak.
(#) Hp41C válasza fehrudi hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /
 
Szia!
Valóban elszámoltam...
Ezzel számolva:
0.3 mm = 0.11 inch, 30um = 1.37E-5 inch, 10mm = 0.4 inch. A hőmérséklet legyen 30 fok. Ezekre az adatokra 0.1862 ohm jön ki. Azaz 10 mm ellenállása ~ 0.2 ohm

PCBres.JPG
    
(#) fehrudi válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /
 
0.11 inch x 2.54cm = 0.28cm = 2.8mm
De befejeztem a kötekedést
(#) bbatka válasza p_istvan hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /
 
Ez még megoldható. Szerencsére SMD kondenzátorokkal készült az áramkör, így egymásra forraszthatók.
(#) bbatka válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /
 
Már annak is örülök hogy az auto router 0,3mm -es huzalvastagsággal betudta huzalozni az áramkört.
Nagyon érdekes amit írtál. Igyekszem észbe vésni.
Annyit tudok javítani a NYÁK-on hogy végig ónozom. Egyébként szinte mindig végig szoktam ónozni, mert általában egy ilyen 0,25-0,3mm vékony huzalozásnál szokott néhány vezeték szakadás lenni.
(#) bbatka válasza killbill hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /
 
Elvégeztem a tápegység mérését az OWON-al. A szkópom terhelése hatására a 4,83V-ra esik a terhelés nélküli 5,1V. A zaj terheléssel és terhelés nélkül 240mV. A mintavételezéses vizsgálatot inkább nem kockáztatom meg. Örülök hogy tegnap csak egy FT232RL ment tönkre.
Valószínűleg az OWON 0,1V-al többet mutat a valóságnál. Két multiméteremmel is 4,96V-ot mértem az 5V tápfeszre.
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /
 
Kipróbáltam egy másik 7805-öst (ST). A kiinduló tápfesz 5,1V ami terhelés hatására 4,8V-ra esik. Multiméterrel mérve. A tüskék száma még több lett.
A 7805-ös bemenő feszültsége terhelés előtt 19,8V és utána 19,54V.
(#) Hp41C válasza bbatka hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /
 
Egy jótanács: Autorouterre soha nem bízz föld és tápellátást biztosító vezetékezést.
(#) bbatka válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /
 
Kipróbáltam egy új táplálási módot. A 7805-ös elé egy 1,5A-es kapcsolóüzemű dugasztápot kötöttem. A bemeneti feszültsége 9,5V. A kimeneti terhelve leesett 4.87V-ra. A mintavételezett jel továbbra is tele van tüskékkel. Erre a kapcsolóüzemű tápegységre már nem lehet azt mondani hogy gyenge. Annak idején a szkenneremhez vettem, mert a gyári tápegysége tönkrement.
Végig néztem a PIC programját. Hibát nem találtam.
Most arra összpontosítok hogy mi köze lehet az analóg jelszint nagyságának a tüskék megjelenéséhez. Ugyanis ha kisebb az analóg jel szintje akkor nincs tüske.
Következő: »»   95 / 118
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem