Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JTAG ICE

Témaindító: Magor, idő: Jún 3, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 3
(#) zombee válasza sargarigo hozzászólására (») Nov 3, 2011 /

Az ATMega8-ból készített virtuális COM port nagyon lassú. Én pont egy JTAG-el próbáltam ki legelőször.
Tökéletesen működött vele, csak szörnyen lassú volt a kódletöltés, ezért egyáltalán nem érte meg USB-re váltani.
Egy valamire való JTAG ICE nem tartalmaz sehol sem ATMega8-at, csak ATMega16-ot vagy ATMega163-at.
Esetleg egy kombóban lehet ATMega8, de ugye az az ISP részéhez van.

Egy JTAG ICE két fő részből áll, ezeket a táp mellett TTL-szintű (ponált) Rx/Tx jelek kötik össze:
- kommunikáció - PC-hez kapcsolódik
- központi vezérlő - ATMega16/163 és környezete
Ebből a kommunikációs rész elég rugalmas. Lehet az általad említett(de lassú) ATMega8-as CDC,
MAX-232, FT-232 és MCP2200 is! Az általam gyártott USB portos JTAG ICE kommunikációját MCP2200 látja el.
(#) Lecsókaa hozzászólása Nov 19, 2011 /

Tisztelet!

Van egy thunderbird fejl. panelom. Abban van ugye egy JTAG ICE. Van rajta egy csatlakozó, ami a JTAG-ből vezet ki.

A kérdésem az lenne, hogy pontosan milyen AVR-eket lehet vele programozni? ( kerestem már rá googleba, de mindenhol mást írtak. )
(#) zombee válasza Lecsókaa hozzászólására (») Nov 19, 2011 /

Amelyiken van TDI/TDO/TMS/TCK nevű kimenet. ATMega16/32/64/128/256/169/640/1280, soroljam még?
Először válassz ki egy IC-t, ha az tud akkor OK, ha nem akkor válassz másikat.
(#) sikolymester válasza Lecsókaa hozzászólására (») Nov 19, 2011 /

Az AVR Studio 4 helpjében (AVRTools User Guide)találod meg a választ.
Mivel ez egy Jtag Ice Mk1 ami a Tbirden van, így az alábbi AVR-ek támogaottak csak:

ATmega16(L), ATmega162(L), ATmega169(L or V), ATmega32(L), ATmega323(L), ATmega64(L), ATmega128(L)

Hiába van sok AVR-en Jtag csatlakozó, az atmel sajnos pofátlanul korán dobta a támogatását a Jtag Ice mk1-nek, így azok jórészt csak Jtag Ice mk2, AVR One, Jtag3-mal debuggolhatóak.
(#) Mezoas válasza zombee hozzászólására (») Nov 21, 2011 /

ATMega8-cal lassú a soros kommunikáció.
De az MCP2200-zal mit lehet kihozni?
Gondolok itt a programozási időkre, lépegetés a programban, stb. Ha ilyen szájhuzogatós a használata, akkor lehet nem is kell nekem debugger.
(#) zombee válasza Mezoas hozzászólására (») Nov 21, 2011 /

Az obdev-es ATMega8-megoldás szörnyen lassú, amit legeslegelőször éppen egy JTAG-en tapasztaltam meg.
De egy MCP2200-val olyan sebességeket lehet kihozni, mint ha nem is lenne ott az USB és az emulátor.
Körülbelül úgy, mintha közvetlenül RS-232 porton kommunikálnál. Egy JTAG Debugger nagyon gyors tud lenni!
Programozási időt, mérési eredményeket nem tudok mondani, de az biztos, hogy egy 4KB-os kód letöltése
a GYÁRI STK-500-nál körülbelül 1.5-2x hamarabb fejeződik be!
Kicsit zavar hogy nincs folyamatsáv(AVR Studio), mert így közvetlenül nem tudom érzékelni a sebességet.
Egyedül a FUSE/LOCK bitek beolvasása, írása, SIGNATURE lekérdezése tart tovább, kb. 3x lassabban.
Ez a JTAG átvitel adottsága(RS-232 változaton is ugyanaz), nem az MCP2200 miatt van.

Egy debugger kódletöltésre, a programkód lépésenkénti végrehajtására(vezérbillentyűvel vagy egérrel),
szoftver töréspontok felírására és OCD(csipen belüli hibakeresés) funkciókra alkalmas.
Fejlesztés szempontjából többet tud mint egy mezei ISP, de kevesebb IC-t támogat(lásd: előző hsz.-ek).

Egébként 230kbit/sec-es sebesség a legnagyobb, amit egy működő alkalmazásban kihoztam az MCP2200-ból!
Az AVR Studio legfeljebb 115kbit/sec-en szólítja meg, tehát az MCP2200 képessége nem korlátozó tényező.
(#) tomi936 hozzászólása Feb 4, 2012 /

Sziasztok!

Végig olvastam az eddigi kommenteket de kész kapcsolási rajzot nem találtam ezért neten keresgettem olyan kapcsolásokat amik nem atmega8on kommunikálnak hanem ft232 például.

Kettőt találtam ami számomra szimpatikus volt:
első
második

Az lenne a kérdésem, hogy melyik kapcsolás a kettőből a jobb vagy melyiket érdemesebb megépíteni.
Illetve a másodikon 2 csatlakozó is van (JP1 és JPJTAG) mi a különbség?
(#) zombee válasza tomi936 hozzászólására (») Feb 5, 2012 /

A másodikat(ISO JTAG ISP) sürgősen felejtsd el! Sok a gond vele, ráadásul a firmware nem frisíthető!
Az elsőnél a legfelső kép korrektnek látszik, bár van egy kis hiányérzetem de ez talán csak az én gondom...

Csatolok egy képet az enyémről, azaz egy régebben épített változatról. A mostani már kicsit más...
Az MCP2200 kicserélhető bármire! ami ponált(nemnegált) Rx és Tx jelet ad ki magából.
Ebbe bele kell építeni az Evertool bootloadert és a BOOTRST nevű FUSE bitet átbillenteni, 1K bootterülettel.
A gomb nyomvatartása közben történő bedugáskor aktiválódik a bootloader, de csak COM1-COM4 között
fog működni a frissítés AVR Studio-ból. A kimenet nem ISP-kompatíbilis, én átalakítót építettem erre.

jtag.PNG

(#) tomi936 válasza zombee hozzászólására (») Feb 5, 2012 /

Köszi a kapcsolási rajzot ha megjön az atmega16os akkor kipróbálom

Még annyit akartam kérdezni, hogy mit változtattál a tiéden, miben más a mostani?
(#) zombee válasza tomi936 hozzászólására (») Feb 5, 2012 /

A tápellátás, a 3.3V-os modul, a jumperek helyett DIP-kapcsoló, a LED pedig egy piros-zöld duóled.
És nem utolsó sorban, egy picike dobozban elfér az egész, pont amilyenbe a Doper, AVRISP és AVRISP-mkII.

A képen a már elkészült JTAG ICE panel látható a forrasztási oldalon.
Mivel full-SMD, a legtöbb lényeges cucc erről az oldalról látható.
A már kész programozóról is tettem fel képet, látható rajta minden, a kapcsoló, duóled, nyomógomb, stb.
(#) tomi936 válasza zombee hozzászólására (») Feb 19, 2012 /

Véletlenül nincs meg az újabb verzió kapcsolása?
És megéri 3.3V-osra átalakítani?

Bocs hogy ennyit akadékoskodok
(#) zombee válasza tomi936 hozzászólására (») Feb 19, 2012 /

Persze, nem probléma és nem akadékoskodsz, a kapcsolási rajz sem hétpecsétes titok.
A panelterv már az.

Ezt lyukpanelen is meg tudod építeni, az MCP2200-t leszámítva mindent be lehet szerezni DIP és DO tokban is.
A "marker" alkatrésszel ne is törődj, az csak a beültetésnél jelent nekem segítséget az SMD-panelen.
ISP jumper: a bootloader felvitelénél jelent nekem segítséget, hogy egy külön erre a célra épített adapterrel
rá tudjak csatlakoztatni egy ISP-programozót (ezután az átkötést elvágom és leragasztom).
Neked ez a művelet gyorsabb lenne ha külön ISP-csatlakozót építenél rá jumper helyett,
ugyanis a JTAG csatlakozó nem kompatíbilis az ISP-vel(ne is próbáld mert leég valami!), ezért van adapterem.
(#) tomi936 válasza zombee hozzászólására (») Feb 20, 2012 /

Értem, de valószínűleg SMD-ben fogom megcsinálni.

De amire kíváncsi voltam, hogy miben változik a kapcsolás, ha 3.3Vosra átalakítod. Mert gondolom az ellenállások értéke változik, kell szintillesztés és ebbe nem akartam belevágni magamtól, úgy hogy nincs alkalmam kipróbálni próba panelen, hogy tényleg működik-e.
És ezért szeretném kérni, hogy ha fel tudnád rakni nekem annak a kapcsolását ami a fényképeken van mert az gondolom, hogy rendesen működik.
Nekem bőven elég a sematikus, nem szeretem mások nyákját megépíteni.
(#) zombee válasza tomi936 hozzászólására (») Feb 20, 2012 /

Hello!

Lemaradt a rajz, pótlom! Ez már a 3.3V-os változat!
A kimenet illesztésénél semmi sem változik, mivel a 3.3V az ATMega16 feszültsége is egyben! A 2-es kapcsolóval lehet a 3.3V-os és 5V-os mód között választani.

Fontos, hogy az USB-konverter 5V-on marad, de az ATMega16-al való kommunikációt ez nem zavarja, kipróbáltam! Elegendő oda a 2x1kOhm leválasztás. Egy korábbi változatomnál az AVR is 5V-ról táplálódott, a kimeneten lévő 1kOhm ellenállások szintén hibamentes leválasztást biztosítottak 3.3V-ra.

Ha nagyon muszáj, lehet oda tranzisztoros illesztőt tenni, egy ilyen illesztőt csatolok amit a gyári STK500 kapcsolási rajzából bányásztam ki. Ezzel akár 1.8V-os rendszer is meghajtható, feltéve ha az ATMega16 elindul rajta.

Az illesztés lényege hogy az adó az emitterre csatlakozik, a bázis állandóan fel van húzva(39kOhm) az adó tápfeszültségére. Ha az adó lehúz(~0V) az a vevőoldalon is lehúz ~0V-ra, ha pedig felhúz vagy elenged(ekkor a 47kOhm húz fel) akkor a vevőoldalon a vevőoldali tápfeszre húz fel(1kOhm).
Ez a megoldás azért jobb mint a dióda, mert a maradékfesz így nagyon kicsi(<0.1V), míg diódánál annak nyitófesze dominál és általában lassabb is.
A képen az "A" jelű tranzisztorfelet vedd úgy mintha ott sem lenne, a szaggatott vonal csak azt jelöli hogy a két tranzisztor közös tokba van.
Ez a fajta illesztő mindenhol működik ahol az adó és a vevő mindig ugyanazon az oldalon van, és nem gond ha egy 1kOhm ellenállás folyamatosan felhúzza a vevő bemenetét amikor az adó inaktív. Természetesen a 4-vezetékes JTAG esetében is működik!

Az MCP2200 tápfeszültsége 3.0V-5.5V, tehát elvileg az is mehet 3.3V-ról, ezt még nem próbáltam.

buffer.png

(#) zombee válasza zombee hozzászólására (») Feb 20, 2012 /

Inkább PDF-be megy a rajz, a PNG-t sajna átméretezi a blogmotor és így nehezen olvasható.
(#) zombee válasza tomi936 hozzászólására (») Márc 2, 2012 /

na? sikerült?
(#) thomas3 válasza zombee hozzászólására (») Márc 4, 2012 /

Én is gondolkozok egy JTAG ICE elkészítésén. De eddig én FT232RL-es IC-vel gondoltam az USB<->AVR kapcsolatot. Mennyivel jobb ez a Microchip féle illesztő mint a FTDI-s?
Te milyen hex-et használsz a tiedhez?
(#) zombee válasza thomas3 hozzászólására (») Márc 4, 2012 /

Evertool bootloadert használok, ez enged AVR Studio alól frissíteni - amit első alkalommal meg is kell ejteni!
Képességeit tekintve jobbnak nem mondanám, azonban sokkal olcsóbb és van SOIC tokozásba is.
(#) thomas3 hozzászólása Márc 5, 2012 /

Nézegettek több kapcsolást is JTAG ICE témakörben. Sok helyen azt láttam, hogy a cél (programozandó) áramkörből vették a szükséges tápfeszültséget, sok helyen pedig azt, hogy a programozó látta el tápfeszültséggel.

Kérdem én, hogy mi az elfogadott? Vagy a szabvány? Már ha van erre valami...
(#) zombee válasza thomas3 hozzászólására (») Márc 5, 2012 /

Több megoldás is létezik, valamilyen szinten mindegyik jó. A gyárihoz például dugasztápot adnak.
A legtöbb klónnál a céláramkör táplálja(RS-232 változatok), ennek hátránya hogy minimum 4.0V kell,
mert a mezei MAX232 ez alatt nem működik. Az USB-változatok táplálása egyértelműen USB-ről jön.
Nézd meg amit csatoltam pár hozzászólással ezelőtt! Az tud USB-t és 3.3V-os táplálást/programozást is!
(#) thomas3 válasza zombee hozzászólására (») Márc 5, 2012 /

Épp a Tied volt aminél mintha úgy vettem volna ki, hogy opcionálisan állítható, hogy honnan vegye a táplálást. USB-ről vagy a céláramkörről.
(#) zombee válasza thomas3 hozzászólására (») Márc 5, 2012 /

Ez mindig az USB-ről veszi, de van beépítve egy 3.3V-os konverter az ATMega16-nak, ez zavart meg?
(#) thomas3 válasza zombee hozzászólására (») Márc 5, 2012 /

Nem a 3,3v-os fesz. stab. hanem a kapcsoló lehetséges üzemmódjai... Számomra furcsa...
Ez táplálja a céláramkört is?
(#) tomi936 válasza zombee hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /

Még egy kérdésem lenne zombee
A kapcsolásba van néhány ellenállas (R16,R18) amiknek az értéke 0R. Gondolom elírás.
Megkérdezhetem mi a pontos értéke?
100 vagy 220R?
(#) zombee válasza tomi936 hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /

Nem elírás, hanem átkötés. Olyan mintha ott se lenne.
(#) tomi936 válasza zombee hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /

nagyon cseles
(#) tomi936 válasza zombee hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /

szia

megépítettem a debuggert de sajnos nem akar működni
végig csináltam ami a leírásban volt és az AVR studio4 ezt a hibát adja ki: (kép)

mi lehet a baj?

jtag.jpg

(#) zombee válasza tomi936 hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /

Működik a programozó, de nem kötöttél rá AVR-t. Vagy az nem kap tápot, esetleg a JTAGEN ki van kapcsolva.
(#) tomi936 válasza zombee hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /

Rákötöttem AVR-t és tápot is kap mert elindul a programozó és a JTAGEN is be van pipálva ha a régi programozómmal nézem
(#) zombee válasza tomi936 hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /

Aha. Akko nemtom. De a probléma biztos az AVR és a JTAG között van. Ugye tudod hogy a programozónál
a MOSI/MISO/SCK/SS, az AVR-en meg a TDI/TDO/TCK/TMS lábakat kell használni?
Láttam már olyat hogy valaki fordítva akarta...
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem