Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Idézet: A PIC32MX795F512L mikrovezérlő nem tartalmazza a fizikai réteget (PHY), tehát a rövid válasz az, hogy egyiket sem kötheted hozzá!„pic32mx795F512L-es picekhez milyen ethernet csatis trafó jó az alábbiak közül?” A megoldás az, hogy kell mellé rakni egy fizikai réteget kezelő IC-t (pl. National DP83848 10/100 PHY), és ahhoz csatlakozik a trafós Ethernet csatlakozó. Ajánlom az PIC32 Ethernet Starter Kit leírásának tanulmányozását. Az abban levő kapcsolási rajzon a trafós csatlakozó mintha a HR911105A rajzára hasonlítana jobban, de csak felületesen néztem meg.
Csak nulla jelenik meg. Nem hajlandó 1-be menni.
Szétnézek ANSEL téren és lehet átteszem máshova.
Már néha én is azon gondolkodok :p ,de az sem oldaná meg szerintem ezt a problémát.
Elég hiányosan definiáltad a konfigurációs biteket, például a #pragma config LVP = OFF sort sem látom.
Az analóg funkciók letiltása:
Nézz szét a PICCOLO projekt forrásfájljaiban! Letöltés itt.
A belső felépítésben a különbségek ezek között a termékek között - már ha van bennük trafó - alapvetően két témakörre szűkülnek:
- használható-e PoE célra, azaz ki vannak-e vezetve a tápra használható lábak (ezek általában drágább modellek) - az elektromágneses interferencia szűrésére milyen megoldást tartalmaz Ha a PoE kérdéskör nem érint, és van benne trafó, akkor funkcionálisan mindegyik ugyanazt tudja (azok a tekercsek meg kondik csak zavarszűrésre vannak ott). Egyébként csilliófajta ilyen magjack beszerezhető magyarországi forgalmazóktól, nekem pl. nettó 580-ért sikerült vennem Amphenol feliratosat... (5db-os az ár). A tervek szerint egy 795f512h meg egy dp83848 lesz a társasága
Üdv!
Egy kis segitséget szeretnék kérni. Tudom, hogy ez nem a kezdők fóruma , de ott nem segített senki. Ezért zavarlak titeket. Első alkalommal probáltam 16f1503-at programozni. Nem jött össze a gond a progi elején a config beállításokkal van. Annyit tettem, hogy a 16f887-hez való progit másoltam bele és csak a tipust írtam át. Sajna kezdőként képtelen vagyok kihámozni a leírásból, hogy mit hogy kell beállítani. Ha be tudnátok linkelni bármilyen példa progit hozzá, akár csak a config-részt nagyon meg köszönném. Assembly-ben kellene. Ha lenne tippetek a 16f1507-hez az is jól jönne. Előre is köszi.
Köszönöm, átnézem.
_vl_ PoE nem kell nekem, csak hálózaton adatok küldése, fogadása.
Tehát, az RB portokon van rajta az LCD kijelző, az RA6-7-en vannak a Register Select, és az Enable lábak... (Ld.: Kép)
Elvileg csak a PGD és a PGC szólhat bele... Valamilyen ötlet? Köszi!
Tápod hogyan oldottad meg a programozás alatt? Az áramkör saját tápról ment?
Nem, a pickit 2 tápjáról...
Ilyen bekötés mellett nem nagyon szállhatott volna el. Talán elektrosztatikus kisülés végzett vele. (Biztos hogy rossz, és nem te csinálsz valamit rosszul?)
Hánysoros a kijelződ?
Csak tápot adj az LCD-nek meg háttérvilágítást(ha van) Aztán tekergesd a kontraszt potit. Ha bejönnek a karakterek helyei és a felső sor aktív, zaz az összes pixel látszik a felsőn, az alsón pedig nem, akkor elvileg még jónak kell lennie az LCD-nek.
Üdv!
Saját játékvezérlőt szeretnék összedobni, amiben egy PIC olvassa a gombok állapotát, ill. kommunikál a számítógéppel. Összesen 14db gomb van az eszközön. A gombok gumiérintkezősek, záráskor 1...15kohm az átmeneti ellenállásuk. Kérdés: Mi a legjobb megoldás a gombok olvasására? Használható itt a felhúzóellenállásos testrehúzós módszer (feszültségosztás lesz), vagy inkább komparátort kellene használni? Esetleg mást?
Egy 4x4 matrix szerintem nem egy nagy ugy es egy 8 bites port eleg lekezelni. Esetleg a feszultsegosztos szobajohet, de az elso 2-3 honap utan elatkozod azt aki ajanlotta, mert valtoznak a gombok atmeneti ellenallasai, es dobhatod ki a gombokat. Amugy nem gondolom hogy 15k az atmeneti ellenallas. Olyan 1-2 100 ohm korul szokott lenni maximum a gumipogacsas billentyuzet atmeneti ellenallasa. Amikor 1k akkor mar regen rossz. En csinaltam ilyet, az oszlopokat kapcsolom GND-re, a sorokat felhuzoval tapra huzom (RB belso felhuzok), es gyonyoruen dolgozik. Van hozza mintapeldam is ha kell (CCS C).
Jól értlemezem a PIC32MX795F512L adatlapját, hogy pickit2-vel lehet programozni? Azt hogy icd2-vel nem fogom tudni, azt már tudom sajnos.
Most vagyok épp abban a stádiumban, hogy az icd2 mellé vegek egy pickit3-at vagy ha pickit 2 is lekezelgeti a pic30F-es családot, akkor építek egy pickit2 klónt. Melyik megoldást javasoljátok? Idézet: Tudomásom szerint nem lehet. A PK2DeviceFile.dat bővítésével lehet próbálkozni, de én a konfigurációs biteket még nem mertem átírni a PICkit2-vel. „Jól értlemezem a PIC32MX795F512L adatlapját, hogy pickit2-vel lehet programozni?”
Akkor marad a pickit3.
Legalább biztosan menni fog minden piccel.
Játékvezérlőnél nem szokás a mátrixba rendezés. (Ott nem megengedett a fantom gomb.) Újra végigmértem az átmeneti ellenállásokat, amik 3k és 5k között vannak átlagos erejű lenyomásnál. (A bővített tartomány 1...10k az erőstől a gyengéig.) Jelenleg a hagyományos felhúzóellenállásos megoldást tartom a legegyszerűbbnek, ahol a bemenetek Schmitt-triggeresek a pergésmentesítés miatt. A felhúzóellenállásnak legalább 20...40k nagyságúnak kell lennie a megfelelő triggerszinthez. (Nem tudom hogy ez eredményezhet-e problémákat.)
Jól látom hogy a PIC16 ill. PIC18 vezérlők bemenetei nem Schmitt-triggeresek, csak a 16-biteseké (PIC24)?
A 16F/18F családnál funkciótól függően van ST a porton, a legtöbbször a GPIO funkció esetén nem szokott lenni, de vannak olyan modellek, ahol akár 2x8 GPIO bemenet is az (pl. 16F887-n a PORTC, a 18F4550-n és a 18F45K22-n a PORTC, a PORTD és a PORTE is az).
A 32MX családnál van ST minden GPIO bemeneten. Vagy lehet egy MCP23017/S17-et használni, annak szintén minden GPIO lába ST-es.
Mátrixot lehet úgy építeni, hogy mindegyik gomb akár egyszerre lenyomva is vizsgálható...
Gondolom a gombonkénti dióda használatára gondolsz...
Akkor kénytelen leszel szoftverben megírni a prell-mentesítést. Nem mintha nehéz lenne
Sajnos a szoftveres pergésmentesítés itt nem megoldható. Le is írom miért:
Szóval... Vettem egy gagyi játékvezérlőt, direkt abból a célból hogy átalakítom saját céljaimra. Így nem kell nekem farigcsálni hozzá házat, és a gombokról is le van a gond. Mielőtt szétberheltem, kipróbáltam számítógépen hogyan működik. Azt tapasztaltam, hogy bizonyos erővel nyomva a gombokat azok folyamatosan peregnek. Csak akkor szűnik meg az "AUTO FIRE" hatás, ha a nyomást növelem, vagy csökkentem. Látszik hogy a kínaiak ismét remek munkát végeztek. A leosztott feszültség a billenési küszöb körül ingadozik, így a logikai állapota folyamatosan 0 és 1 szint között ugrál. Ezt nem lehet kiküszöbölni szoftveresen, csak hardveresen, Schmitt-trigger alkalmazásával, ahol a 0->1 ill. 1->0 átmenet küszöbszintjei jól elkülönülnek egymástól.
Marad akkor, hogy keresel egy olyan PIC-et, amin van elég ST-s bemenet. A DIP40-eseket nézegesd, azokon van PORTD meg PORTE. A 18F4xK20/K22 elég olcsó, talán tudnak ST-t ezeken a portjaikon.
Persze nem esett szó arról, hogy mi is lesz a kimenete a cuccnak. Mert ha mondjuk pl. USB-t akarsz rá, akkor biztosan a PIC32MX2xx lesz a nyerő...
[/OFF]
Idézet: „Ezt nem lehet kiküszöbölni szoftveresen, csak hardveresen, Schmitt-trigger alkalmazásával,” Ha van elég szabad láb, akkor egy bebillenés esetén el lehet húzni a billenési pontot egy ellenállás segítségével :yes:, majd visszabillenésnél "elvenni" az ellenállást --> szoftveres Sctmitt-trigger ! Csak ötletnek írtam, mert valószínűleg macerás a sok láb miatt, de akár lehetőség is ! Steve[OFF]
A szoftveres perges mentesites azon alapszik, hogy megmered milyen gyorsan tortenik meg ez a 0-1 valtozas -- a tul gyors valtozasokat egyszeruen eldobod es ugy veszed, mintha a gomb allapota meg mindig ugyanott lenne.
Eldontheted, hogy mikent viselkedik, tehat, hogy a perges megszunesere konyveled-e el a gomb megnyomasanak allapotat, avagy az elso prell megerkezese utan mar magnyomott allapotba teszed a jelzo bitedet, es csak akkor kapcsolod azt ki, ha a az prell mentesen (azaz tartosan) 0 allapotba kerult mar. A Jatekvezerlod eseteben ez utobbit tartanam szerencsesebbnek. Mindehhez persze feltetelezem, hogy nehany tiz milisec-nel nem lehet hosszabb egy-egy jelvaltozas kozott eltelt ido -- ha igen, akkor amugy hardveresen sem fogsz tudni tul jo eredmenyeket elerni velemenyem szerint.
Szerintem nem lehet az általad leírt módszerrel kiszűrni, mert
Idézet: --> az időtől függetlenül ugrál (ingadozik) a mérései szerint, nincs túl gyors vagy lassú változás ! „A leosztott feszültség a billenési küszöb körül ingadozik, így a logikai állapota folyamatosan 0 és 1 szint között ugrál.” Olyan, mint egy kontaktos nyomógomb... na azt sem érdemes pergésmentesíteni ! Steve |
Bejelentkezés
Hirdetés |