Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Az antenna helyére egy BNC csatlakozót tettem és erre raktam rá a műszer. Azzal mértem a kimeneti teljesítményt.
Az antenna meg azért rossz mert egy kicsi összetekercselt drótról van szó. Szóval túl rövid. Egy egyenes dróttal +2-300 m-re tudtam növelni a távolságot. Az erősítő kapcsolási rajza, vagy beszerzési helye csak kísérlek képen kell, hogy tanuljak. Az átalakított antennás rádiót se használom azóta!!! Amúgy igaz, hogy nem sokat tudok ezekről a dolgokról. Szeretnék tanulni, azért vagyok itt!
Van PMR -es , és antennás topik is. Az a "kicsi összetekert drót" egy tekercs antenna. és az összetekeréssel illeszkedik. Amúgy ez csak az antenna egyik fele, a másik meg maga a készülék. Az meg mégjobban "össze van tekerve"
Hello! Köszönöm a választ!
Üdv.
Sziasztok! Nekem egy olyan kérdésem lenne. Ki tudna nekem 5db teljesen egyforma MONO végfokot csinálni. Ami 100Watt-ot ad le 8Ohm-on, passzív hűtéssel, mosfet-es végfokokkal! Hangerő szabályzó nem kell rá, se EQ, csak maga a végfok. Házi mozi rendszerhez kell. Mind az 5 hangfal aktívra lesz építve! Mennyibe kerülne, és egyáltalán ki építené meg? További válaszokat Privátban. Előre is köszi a segítséget.
Üdv!
Valaki ismeri a IV-6 orosz 7szegmenses VFD csőt? Azt szeretném vele kapcsolatban kérdezni, hogy mekkora a teljes áramfelvétele, ha minden szegmens világít? mA? kÖszi!
Szia!
Az adatlap szerint szegmensenként 1,8 mA a maximális anódáram statikus üzemmódban.
Még kedves fóumozók olyat szeretnék csinálni, hogy az IV-6 VFD csöveimnek szeretnék tápot csinálni:
Eddig gondoltam egy olyan transzformátort ami 230V/30V 1A és azt egyenirányítom 1000V 1A diódával(4db) és ezt szűröm egy kondival, namost a kérdésem az lenne, hogy ez működne, és ha igen akkor a kondi milyen legyen, mert még váltóárammal nem dolgoztam. Vagy ha nem kapok pont 30V -os tekercset, akkor milyen 30V-os feszültségstabilizátor van? Köszi a választ!
Sziasztok!
Hogy lehet kiszámolni, hogy egy kondenzátor menyi idő alatt töltődik fel ha tudjuk a kapacitását és az áramot?
Hello!
A kondenzátorban tárolt töltésmennyiség, Q=C*U képlet adja. A Q töltésmennyiség = I*t. Vagy is I*t=C*U. Ebből t=C*U/I. Természetesen a mértékegységek [sec]-[Farád]-[Volt]-[Amper] üdv! proli007
Szia!
Nem csak az IV-6 csövek anódfeszültségét kell előállítani, hanem még a fűtést is: 0.85V @ 50 mA /cső. Ahhez jönne még a kontroller / digitális rész 3.3 .. 5V -os tápigénye. Nem célszerű többtekercses transzformátorral bajlódni, egy tekercsesről pedig csak jelentős disszipációval lehetne előállítani ezeket a feszültségeket. Javasolnám, hogy egy 10..12 V DC adapterről 3 db MC34063(A) kapcsoló üzemű stabilizátorral old meg a tápellátást. Nekem már működik.
Köszönöm :eljen:
Villanypásztort használhatok olyan állatfajok ellen amik (akik) tyúkot lopnak? Szomorú hogy a legvédettebb ojjektum a csirkeól.
Sziasztok!
Elmélkedem a villamos fogyasztókon és a teljesítményeken. Van ugye felvett és leadott teljesítmény. Aztán Van AC és DC villamos hálózat. DC esetén könnyű a dolgunk. P=U*I. Viszont, ha AC esetén hatásos, látszólagos vagy meddő teljesítmény szeretnénk számolni akkor már nincs ennyire egyszerű dolgunk. Én mégis azon gondolkodom, hogy AC fogyasztók között létezik-e tisztán ohmos fogyasztó? Az mondják, hogy a hagyományos izzó és fűtőszál az tisztán ohmikus. Amit felvesz azt le is adja. Én ez nem tudom elképzelni. Vagy mégis? Van még ilyen?
Sziasztok tudna valki nekem segiteni egy alkatrészböll kellene 2 db ha valaki megtudná veni és elpostázni annak elöre kifizetném csak az egész nics egy ezres és csak ez kellene ha valaki tud segiteni irjon rám légyszives!
Hello!
Nincs itt semmi trükk, csak a váltakozóáramnál figyelembe kell venni a fázisszöget is (coszinusz fi-t). Ohm-os fogyasztónál, a feszültség és az áram azonos fázisban van, tehát a cos-fi = 1. Az "Ohm-os" nevében is benne van, hogy ellenállásról van szó, mint ahogy az izzó is az.. Váltakozóáram.. üdv! proi007
Helló!
Köszönöm a válaszod és a linket. Ezeket már én is tudom, de tudásom még nem magabiztos. Ezért a kérdés is. Ezek szerint egy izzónak vagy fűtőszálnak, elektromos főzőlapnak nincs kapacitása és induktivitása amivel számolni kell? Ezek valóban cos-fi=1 ? Akkor valóban számolgatósabb, de hatásfokban jobb pl. egy indukciós főzőlap? Villanymotorra már rá sem kérdezek mert ott a hatásfok sokmindenen múlik. Talán egy: DC motorok mekkora teljesítményig használatosak?
Hello!
Nem tudom ,hogy rosszul raktam fel a kérdést vagy nem tudsz segíteni az alkatrész helyettesítésben . Ne haragudj nem zaklatni akarlak , csak sürgős lenne. Köszönöm!
Üdv emberek!
Tud valaki segíteni, hogy melyik 2 csatlakozó a legvalószínűbb mint táp ellátás? Ez egy régi VHS videókamera nézőkéje (viewfinder). Ezen a képen látszik alul, hogy melyik 6 tű jöhet szóba. Ez meg a folytatása. 2 jel a +/- van egy a videónak és 3 ami nem lényeges.
Hello!
Parazita kapacitása-induktivitása mindennek van, csak kérdés ez számottevő vagy sem. 50Hz esetén csak különleges esetekben lenne érdekes a dolog. Az indukciós főzőlap hatásfoka nem lehet jobb. De nem az indukciós nem azért jobb mert több energiát közölne, hanem mert a hőátadási veszteségek lesznek kisebbek a lap és a lábas között. De a fűtőbetét olyan mint a sör "ami befolyik az rögtön kifolyik..". Vagy is ha abba betáplálsz energiát, az 100%-ban hővé alakul. Aztán hogy az hova megy? Az már egy "másik történet". A villanymotor egy másik világ, vagy részemre inkább szakma. Ott már számos más tényező is van a villanyon kívül. Általában 5..10kW-ig vannak egyenáramú gépek. De elvileg semmi akadálya nagyobb építésének, csak általában nem önkényesen választanak motor típust, hanem hogy mi a betápláló energia forrása. (Honnan veszel annyi egyenáramot.) Nem beszélve a szükséges-célszerű fordulat/nyomaték karakterisztikáról, stb.. üdv! proli007
Köszönöm a segítséget ,és elnézést nem vagyok profi.
Csak azt tudnám, hogy honnan van ekkora eszetek?
Sziasztok!
Van pár kisméretű léptetőmotorom amik elképesztően hatékonyak dinamóként, kis túlzással félmaréknyi ledet is ellátnak delejjel. Szeretnék belőlük valami "vízerőművet" csinálni (dunamenti sátorozáshoz világítás). Egyelőre a szerkezeti konstrukció a lényeges, az elektronika része várhat. Ha tudna segíteni valaki honnan tudnék ötleteket meríteni azt nagyon megköszönném. (Keresgéltem kapcsolódó topikot, de a szélgenerátor volt a legközelebbi amit találtam, ezért döntöttem ennél.) Köszönöm!
Szia!
Szerezz inkább egy ablaktörlő motort! Nekem is ezt ajánlották a fórumon. Amúgy mekkorák azok a motorok? Üdv! Balázs
Szia! Nem nagyon költenék rá többet mint amennyit muszáj, motorokból pedig van pár darabom, így ezekből oldanám meg. Semmit nem tudok róluk azon kívül, hogy négy fázisúak. Max a befoglaló méretet: d=19mm, m=17mm.
Sajnos, a Duna ehhez nagyon lassan folyik. Egy pár 10W-os "erőmű"-höz is több m. átmérőjű(és gyorsítóáttételes)"vízkerék"-re lenne szükség. Szélkerék esélyesebb("csak" szél kell hozzá).
Megérti a vak, csak azt nem érti miért kell egy forráskód a magyar fejlesztőknek amit át lehet írni magyarra? ÉS miért javasol pont a fejlesztő egy komparátoros sz@rt?
Javaslom mindenkinek a keleti blokkot, hisz szinte nincs megoldás amit már ott ne kiviteleztek volna...Orosz, cseh, lengyel publikációkat... |
Bejelentkezés
Hirdetés |