Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1658 / 3996
(#) bepofazo válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 29, 2012 /

Az antenna helyére egy BNC csatlakozót tettem és erre raktam rá a műszer. Azzal mértem a kimeneti teljesítményt.
Az antenna meg azért rossz mert egy kicsi összetekercselt drótról van szó. Szóval túl rövid. Egy egyenes dróttal +2-300 m-re tudtam növelni a távolságot.

Az erősítő kapcsolási rajza, vagy beszerzési helye csak kísérlek képen kell, hogy tanuljak. Az átalakított antennás rádiót se használom azóta!!!

Amúgy igaz, hogy nem sokat tudok ezekről a dolgokról. Szeretnék tanulni, azért vagyok itt!
(#) pucuka válasza bepofazo hozzászólására (») Ápr 29, 2012 1 /

Van PMR -es , és antennás topik is. Az a "kicsi összetekert drót" egy tekercs antenna. és az összetekeréssel illeszkedik. Amúgy ez csak az antenna egyik fele, a másik meg maga a készülék. Az meg mégjobban "össze van tekerve"
(#) LANCIAZSOZSO válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 29, 2012 /

Hello! Köszönöm a választ!
Üdv.
(#) kokanyk hozzászólása Ápr 30, 2012 /

Sziasztok! Nekem egy olyan kérdésem lenne. Ki tudna nekem 5db teljesen egyforma MONO végfokot csinálni. Ami 100Watt-ot ad le 8Ohm-on, passzív hűtéssel, mosfet-es végfokokkal! Hangerő szabályzó nem kell rá, se EQ, csak maga a végfok. Házi mozi rendszerhez kell. Mind az 5 hangfal aktívra lesz építve! Mennyibe kerülne, és egyáltalán ki építené meg? További válaszokat Privátban. Előre is köszi a segítséget.
(#) silent15 hozzászólása Ápr 30, 2012 /

Üdv!

Valaki ismeri a IV-6 orosz 7szegmenses VFD csőt?
Azt szeretném vele kapcsolatban kérdezni, hogy mekkora a teljes áramfelvétele, ha minden szegmens világít? mA?
kÖszi!
(#) kadarist válasza silent15 hozzászólására (») Ápr 30, 2012 /

Szia!
Az adatlap szerint szegmensenként 1,8 mA a maximális anódáram statikus üzemmódban.
(#) silent15 válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 30, 2012 /

Oké köszi.
(#) silent15 hozzászólása Ápr 30, 2012 /

Még kedves fóumozók olyat szeretnék csinálni, hogy az IV-6 VFD csöveimnek szeretnék tápot csinálni:
Eddig gondoltam egy olyan transzformátort ami 230V/30V 1A és azt egyenirányítom 1000V 1A diódával(4db) és ezt szűröm egy kondival, namost a kérdésem az lenne, hogy ez működne, és ha igen akkor a kondi milyen legyen, mert még váltóárammal nem dolgoztam. Vagy ha nem kapok pont 30V -os tekercset, akkor milyen 30V-os feszültségstabilizátor van?

Köszi a választ!
(#) adamhollos hozzászólása Ápr 30, 2012 /

Sziasztok!

Hogy lehet kiszámolni, hogy egy kondenzátor menyi idő alatt töltődik fel ha tudjuk a kapacitását és az áramot?
(#) proli007 válasza adamhollos hozzászólására (») Ápr 30, 2012 / 1

Hello!
A kondenzátorban tárolt töltésmennyiség, Q=C*U képlet adja. A Q töltésmennyiség = I*t. Vagy is I*t=C*U. Ebből t=C*U/I. Természetesen a mértékegységek [sec]-[Farád]-[Volt]-[Amper]
üdv! proli007
(#) Hp41C válasza silent15 hozzászólására (») Ápr 30, 2012 /

Szia!

Nem csak az IV-6 csövek anódfeszültségét kell előállítani, hanem még a fűtést is: 0.85V @ 50 mA /cső. Ahhez jönne még a kontroller / digitális rész 3.3 .. 5V -os tápigénye. Nem célszerű többtekercses transzformátorral bajlódni, egy tekercsesről pedig csak jelentős disszipációval lehetne előállítani ezeket a feszültségeket.
Javasolnám, hogy egy 10..12 V DC adapterről 3 db MC34063(A) kapcsoló üzemű stabilizátorral old meg a tápellátást.
Nekem már működik.
(#) adamhollos válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 30, 2012 /

Köszönöm :eljen:
(#) GPeti1977 válasza (») Ápr 30, 2012 /

Villanypásztort használhatok olyan állatfajok ellen amik (akik) tyúkot lopnak? Szomorú hogy a legvédettebb ojjektum a csirkeól.
(#) blackdog hozzászólása Ápr 30, 2012 /

Sziasztok!

Elmélkedem a villamos fogyasztókon és a teljesítményeken. Van ugye felvett és leadott teljesítmény. Aztán Van AC és DC villamos hálózat. DC esetén könnyű a dolgunk. P=U*I.
Viszont, ha AC esetén hatásos, látszólagos vagy meddő teljesítmény szeretnénk számolni akkor már nincs ennyire egyszerű dolgunk. Én mégis azon gondolkodom, hogy AC fogyasztók között létezik-e tisztán ohmos fogyasztó?
Az mondják, hogy a hagyományos izzó és fűtőszál az tisztán ohmikus. Amit felvesz azt le is adja. Én ez nem tudom elképzelni. Vagy mégis? Van még ilyen?
(#) titi11 hozzászólása Ápr 30, 2012 /

Sziasztok tudna valki nekem segiteni egy alkatrészböll kellene 2 db ha valaki megtudná veni és elpostázni annak elöre kifizetném csak az egész nics egy ezres és csak ez kellene ha valaki tud segiteni irjon rám légyszives!
(#) proli007 válasza blackdog hozzászólására (») Ápr 30, 2012 /

Hello!
Nincs itt semmi trükk, csak a váltakozóáramnál figyelembe kell venni a fázisszöget is (coszinusz fi-t). Ohm-os fogyasztónál, a feszültség és az áram azonos fázisban van, tehát a cos-fi = 1. Az "Ohm-os" nevében is benne van, hogy ellenállásról van szó, mint ahogy az izzó is az..
Váltakozóáram..
üdv! proi007
(#) pjg válasza titi11 hozzászólására (») Ápr 30, 2012 1 /

Mi kéne?
(#) blackdog válasza proli007 hozzászólására (») Máj 1, 2012 1 /

Helló!

Köszönöm a válaszod és a linket. Ezeket már én is tudom, de tudásom még nem magabiztos. Ezért a kérdés is.
Ezek szerint egy izzónak vagy fűtőszálnak, elektromos főzőlapnak nincs kapacitása és induktivitása amivel számolni kell? Ezek valóban cos-fi=1 ?
Akkor valóban számolgatósabb, de hatásfokban jobb pl. egy indukciós főzőlap?
Villanymotorra már rá sem kérdezek mert ott a hatásfok sokmindenen múlik. Talán egy:
DC motorok mekkora teljesítményig használatosak?
(#) jumbo65 válasza kadarist hozzászólására (») Máj 1, 2012 1 /

Hello!
Nem tudom ,hogy rosszul raktam fel a kérdést vagy nem tudsz segíteni az alkatrész helyettesítésben . Ne haragudj nem zaklatni akarlak , csak sürgős lenne.
Köszönöm!
(#) kadarist válasza jumbo65 hozzászólására (») Máj 1, 2012 1 /

Egy alkatrészkereséses kérdést nem privátban kellene feltenni. Az ST111/1 egy 10A, 100V-os tirisztor. Ez is jó lenne helyette.
(#) NgLovi hozzászólása Máj 1, 2012 1 /

Üdv emberek!
Tud valaki segíteni, hogy melyik 2 csatlakozó a legvalószínűbb mint táp ellátás? Ez egy régi VHS videókamera nézőkéje (viewfinder).
Ezen a képen látszik alul, hogy melyik 6 tű jöhet szóba. Ez meg a folytatása. 2 jel a +/- van egy a videónak és 3 ami nem lényeges.
(#) proli007 válasza blackdog hozzászólására (») Máj 1, 2012 /

Hello!
Parazita kapacitása-induktivitása mindennek van, csak kérdés ez számottevő vagy sem. 50Hz esetén csak különleges esetekben lenne érdekes a dolog.
Az indukciós főzőlap hatásfoka nem lehet jobb. De nem az indukciós nem azért jobb mert több energiát közölne, hanem mert a hőátadási veszteségek lesznek kisebbek a lap és a lábas között.
De a fűtőbetét olyan mint a sör "ami befolyik az rögtön kifolyik..". Vagy is ha abba betáplálsz energiát, az 100%-ban hővé alakul. Aztán hogy az hova megy? Az már egy "másik történet".
A villanymotor egy másik világ, vagy részemre inkább szakma. Ott már számos más tényező is van a villanyon kívül.
Általában 5..10kW-ig vannak egyenáramú gépek. De elvileg semmi akadálya nagyobb építésének, csak általában nem önkényesen választanak motor típust, hanem hogy mi a betápláló energia forrása. (Honnan veszel annyi egyenáramot.) Nem beszélve a szükséges-célszerű fordulat/nyomaték karakterisztikáról, stb..
üdv! proli007
(#) jumbo65 válasza kadarist hozzászólására (») Máj 1, 2012 /

Köszönöm a segítséget ,és elnézést nem vagyok profi.
(#) karaszbandi válasza (») Máj 1, 2012 /

Csak azt tudnám, hogy honnan van ekkora eszetek?
(#) Tarbur hozzászólása Máj 1, 2012 /

Sziasztok!
Van pár kisméretű léptetőmotorom amik elképesztően hatékonyak dinamóként, kis túlzással félmaréknyi ledet is ellátnak delejjel. Szeretnék belőlük valami "vízerőművet" csinálni (dunamenti sátorozáshoz világítás). Egyelőre a szerkezeti konstrukció a lényeges, az elektronika része várhat.
Ha tudna segíteni valaki honnan tudnék ötleteket meríteni azt nagyon megköszönném.
(Keresgéltem kapcsolódó topikot, de a szélgenerátor volt a legközelebbi amit találtam, ezért döntöttem ennél.)
Köszönöm!
(#) Balaa16 válasza Tarbur hozzászólására (») Máj 1, 2012 /

Szia!
Szerezz inkább egy ablaktörlő motort! Nekem is ezt ajánlották a fórumon. Amúgy mekkorák azok a motorok?
Üdv! Balázs
(#) Tarbur válasza Balaa16 hozzászólására (») Máj 1, 2012 /

Szia! Nem nagyon költenék rá többet mint amennyit muszáj, motorokból pedig van pár darabom, így ezekből oldanám meg. Semmit nem tudok róluk azon kívül, hogy négy fázisúak. Max a befoglaló méretet: d=19mm, m=17mm.
(#) pjg válasza Tarbur hozzászólására (») Máj 1, 2012 /

Jó ötlet. Kipróbálom szélkerékkel.
(#) gkari válasza Tarbur hozzászólására (») Máj 1, 2012 /

Sajnos, a Duna ehhez nagyon lassan folyik. Egy pár 10W-os "erőmű"-höz is több m. átmérőjű(és gyorsítóáttételes)"vízkerék"-re lenne szükség. Szélkerék esélyesebb("csak" szél kell hozzá).
(#) mutyur válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 1, 2012 /

Megérti a vak, csak azt nem érti miért kell egy forráskód a magyar fejlesztőknek amit át lehet írni magyarra? ÉS miért javasol pont a fejlesztő egy komparátoros sz@rt?
Javaslom mindenkinek a keleti blokkot, hisz szinte nincs megoldás amit már ott ne kiviteleztek volna...Orosz, cseh, lengyel publikációkat...
Következő: »»   1658 / 3996
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem