Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszórójavítás (otthon)

Témaindító: weasels, idő: Márc 18, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   42 / 121
(#) angespl válasza telnagyapo hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /

Köszönöm szépen aválaszt nagy segitség volt
(#) msteve válasza kistehenke hozzászólására (») Ápr 22, 2012 /

Impregnálni higitott vizbázisú ragasztóval tudod...
(#) kistehenke válasza msteve hozzászólására (») Ápr 27, 2012 /

Szia!
Pontosabban milyen ragasztó? Fa ragasztó is víz bázisú de az ki keményszik.
Köszönöm.
(#) Haliapu hozzászólása Máj 16, 2012 / 1

Sziasztok, elkészült az első hangszóró tekercsem nagyon szépen köszönöm a segítséget télnagyapó kollégának. Ezen a kis gépen tekertem és ezzel a ragasztóval ragasztottam.
(#) ptesza válasza Haliapu hozzászólására (») Máj 17, 2012 /

Megtennéd ,hogy bemutatod bővebben a tekercselőgépedet? Nagyon köszi.
(#) Haliapu hozzászólása Máj 17, 2012 /

Szia, egy 6Voltos Trabant ablaktörlő motorra épül, és a csigasor állítja be a huzal feszességet. Az alsó rudat úgy kell be állítani, hogy a késszülő cséve közepére essen a hátsó csiga, és ha kb, 8cm,nél nem hosszabb a tekercs test akkor nem is kell mozgatni, ha hosszabb, akkor a rúd óvatos jobbra vagy balra mozdításával szabályozni lehet a menet pontos emelkedését. Található még rajta égy fordulat szám szabályzó ellenállás, amivel belehet állítani a tekercselés sebességét, ez főleg akkor, jó ha újabb sort kezdek tekerni a már meglévőre. Található még rajta egy ki, be, kapcsoló és egy motorforgás irányváltó kapcsoló, arra az esetre, ha egymásba csúsznak a tekercsek, mert ezt a nagy áttételű motort nem tudom vissza tekerni a tengelyénél fogva károsodás nélkül. A csigákat és a fém rudakat egy kiszuperált fénymásolóból bontottam.
(#) hugi00 válasza Haliapu hozzászólására (») Máj 17, 2012 /

Gratula !
(#) ptesza válasza Haliapu hozzászólására (») Máj 18, 2012 /

Köszi. Tényleg egyszerű.Attól ,hogy átmegy néhány csigán már megfeszül annyira ? Vagy az a cséve amiről letekered szorúl ,vagy visszafogod?
(#) Haliapu válasza ptesza hozzászólására (») Máj 18, 2012 /

Szia, igen csak a csigák feszítik elő. A csévét lazán lehet forgatni. Azt elfelejtettem, hogy egy magnóból ki szerelt fordulatszámláló számolja a meneteket.
(#) forma3 hozzászólása Máj 18, 2012 /

Sziasztok!

Van a hifimben, egy ilyen középsugárzó és az a baja hogy kis hagerőn zörgő, recsegő, torzító hangot ad, viszont nagyobb hangerőn tökéletesen szól. Mi lehet a baja, és hogy lehet javítani?

Kép0075.jpg

(#) Davidd válasza forma3 hozzászólására (») Máj 18, 2012 /

Udv!Lehet ugyjartal mint en,a tekercs elvalt a membrantol,habar akor nagyobb hangeron is kellene azt csinalnia,vagy lehet csinalja is csak nem hallod,lehet elvan valva csak arra celoztam.Remelem igazam lesz,mert en szetszedtem megragasztottam es ment normalisan,igaz nalam ez magassugarzonal volt.
(#) golem hozzászólása Máj 25, 2012 /

Sziasztok!
Van egy hangszoróm és el ferdült benne a membrán mit lehet vele tenni hogy újra a régi legyen?
(#) forma3 válasza Davidd hozzászólására (») Máj 25, 2012 /

Köszi, megküldtem 1-2kHz szinusszal, és hallgatóztam a balance-ot forgatva, és bizony nagyobb hangerőn is más, torzobb, zörgősebb hangja van mint a jónak, viszont ha zenét hallgatok akkor csak ha hallkan szól akkor lehet jobban kihallani, de ezekszerint minden hangerőn fennál a probléma. Hogyan álljak neki a javításának, hogyan szedjem szét? Egy a lényeg, hogy semmi esetre se akarom elrontani, inkább maradjon ilyen, de jó lenne azért megcsinálni. Tettem fel még egykét képet:
(#) Davidd válasza forma3 hozzászólására (») Máj 26, 2012 /

Udv!Mivel nekem magas hangsugarzom volt[driver]ezert lehetett volna benne cserelni komplekt tekercset[javito tartozekok]De neked sajons meg azt sem latom hogy csavarokat kivenni es szetszedni,ez mar komolyabb feladat mint az enyem volt,vard meg a tobbiek tanacsait is, namost ha ez fennal,valahogy nemprobaltam mar szetszedni,van ra lehetoseg?probaltad mar valahogy szetszedni[mivel meg kezdo vagyok a teren a ket keprol nem sokat latok] azt ajanlom neked h te esem ertesz nagyon hozza,es nem nagyon fogsz valaszokat kapni,akor nezz szet hatha talalsz arrafele amerre laksz kozel valami hasznalt ugyanolyan hangszorot.
Mondom vard meg a tobbiek tanacsat is.
(#) reloop válasza Davidd hozzászólására (») Máj 26, 2012 /

A bontással nincs gond. Az eleje rácson van négy dudor, minden bizonnyal azok a csavartakarók. A háta fotón pedig látszik a fekete nyúlványokról, hogy cserélhető pille van benne. Csak akkor volna értelme szétszedni, ha remény látszana a beszerzésére.
(#) Robi85 válasza forma3 hozzászólására (») Máj 26, 2012 /

Hali.

A képen bejelöltem a 4 kiemelkedő pontot. Azokat nem lehet esetleg leszedni? Lehet, hogy azok alatt vannak a csavarok.

Reloop kolléga megelőzött
(#) reloop válasza Robi85 hozzászólására (») Máj 26, 2012 /

Nemrég javítottam Vidi HG 2,5-öt, könnyű volt felismerni a nyitját
(#) forma3 hozzászólása Máj 27, 2012 /

Köszi mindenkinek, de így hogy alkatrész is kell hozzá nincs értelme nekiállnom
(#) telnagyapo válasza forma3 hozzászólására (») Máj 27, 2012 /

(#) ptesza válasza forma3 hozzászólására (») Máj 27, 2012 /

Szedd szét így nem fogod tudni mi a baja. Szerintem nincs benne ferrofluid ami kifolyhatna. A cserélhető betét , meg biztosítja azt hogy ugyanoda tudd visszatenni mint volt.
(#) telnagyapo válasza ptesza hozzászólására (») Máj 27, 2012 /

videoton magas nem tartalmaz ferrofluidot. Ha lenne is benn akkor sem folyna ki.
(#) Davidd válasza telnagyapo hozzászólására (») Máj 27, 2012 /

Udv!Egy amator kerdesem lenne,mi az a ferrofluid?
(#) blackman hozzászólása Jún 3, 2012 /

Sziasztok!

Lenne egy tényleg igazán nagy segítség attól aki teljes mértékben ismeri a hangszóró tekercselését jobban mondva menetszámait.Nagyon nagy segitség lenne és akivel komolyabban fel tudnám venni a kapcsolatot ez ügyben mivel rengeteg hangszórót javítanék magamnak illetve haveroknak.Régebben még gyerek koromba volt amiket meg csináltam úgy hogy Pl ki vettem egy tekercset egy hangszóróbol és bele raktam egy másikba amibe bele is fért és be állitottam hogy ne súroljon.Szóval össze rakni össze tudom sőt még azt is hogy meddig kell álljon ki a mágnesből mert ha lentebb vagy fentebb rakjuk a kelletinél akkor az hallkabb illetve melegedhet.Most meg már ugye tekercselek nagyon szép lengőket csinálok,csak ugye bár a menetszámot nem tudom hogy Pl Egy R 300 reflex 50 mm milyen huzallal illetve milyen menetszámmal kell tekerni és Hány mm -nek kell lenni pontosan.? Ha segítene valaki hogy milyen átmérőbe milyen huzal kell és mennyi a menetszáma és hogy mennyinek kell lenni -e az ellenálásnak (Ohm) akár még fizetnék is érte csak ezt tanitja meg valaki örök hálás lennék mert ezt komolyan akarom csinálni.Előre is várom válaszotok.Köszönöm..
(#) ptesza válasza blackman hozzászólására (») Jún 4, 2012 / 1

Ha jól emlékszem kb egy hónapja hangzott el a kérdés itt ebben a topikba, keress vissza.

Próbáljad logikusan is átgondolni. Ha van már némi tapasztalatod a tekercs magasságával. Akkor már tudod ,milyen hosszú lehet max egy tekercs. ha túl hosszú akkor belever alul. Aztán arra is biztosan rájöttél már ,hogy általában 2 vagy 4 réteg szokott lenni egy tekercs. Ha ismered mekkora a legrés akkor tudod , hogy milyen átm huzalból tudod megtekerni a lengőt ,hogy beférjen ,és ne súroljon , de ne is legyen egy bazi nagy rés.
Ezután el lehet gondolkodni,hogy 4 vagy 8 ohm-lesz a lengő. A kész hangszórón illik egy impedanciát mérni . Pl 8 ohm-os hangszórónál az impedancia minimuma 20% a maximum 25% -al lehet alacsonyabb a névleges értéktől. Ha párban csinálod akkor a két impedanciának szépen illik fedni egymást,de legalábbis nagyon hasonlónak kell lennie.

A tekercs pontos nyugalmi helyzetére és is kíváncsi lennék mi az optimális .
(#) blackman válasza ptesza hozzászólására (») Jún 4, 2012 /

Nagyából értem.Köszönöm ,de azért még is meg szeretném úgy tanulni hogy biztos legyek benne.Lenne egy kérdésem hogy gumi peremes 4 ohm os hangszórónál akkor amekkora a légrés ez alapján adja azt hogy milyen vastag huzal menjen bele és persze ne súroljon,igaz ezt már meg tanultam hogy ne súroljon akkor a jó.Huzalok méretét hogyan tudom meg hogy melyik milyen vastag? Toló mérőről hallottam de szerintem van olyan kis szerkentyű ami pontosan meg mutatja a vastagságot Pl:0,16 vagy 0,22.Mit javasolna? üdv és még egyszer köszömöm.
(#) pacal76 válasza blackman hozzászólására (») Jún 4, 2012 /

Pl: Mikrométer.
(#) elek tron hozzászólása Jún 4, 2012 /

van valakinek infoja arrol hogy mit használnak a hangszorogyárak a membrán ragasztásánál? az a fekete bitumenszerü rendkivül ragaszkodos anyag.
(#) vargab95 hozzászólása Jún 4, 2012 /

Sziasztok!

Nemrég kaptam két pioneer magas hangszórót és mint a mellékelt képen látszik az egyiknek félig, a másiknak teljesen kiszakadt a membránja... Azt szeretném kérdezni, hogy ezt megtudnám e házilag csinálni vagy kuka?
(#) ptesza válasza blackman hozzászólására (») Jún 4, 2012 /

Van 1 százados tolómérő is. Sőt a legtöbb az. Szerintem próbatekercseléssel is tudni fogod.
Következő: »»   42 / 121
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem