Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Ki mit épített?
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma.
Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat! Gratulálok, de a paramétereket nem közölted Bizonyára egy-két (vagy több) "másolat" azért még "készül". Erre csak biztatni tudlak. (Én pl. 5 saját "(dísz)példánnyal" rendelkezem. )
Köszönöm, 3500g, és cca 50cm, (arra már nem figyeltem). Hogy mennyi a fogyasztása??? Hát lemérjük. Sokáig készült, úgy éreztem, bár az én részem semmi ahhoz képest amenyit a párom "dolgozott" vele. És... fog is, de majd segítek, ha tudok.
MPi-c: Ez igen! Szerintem, ilyen stádiumban egyik "konstruktőr" sem akar több "másolatot"...én szeretnék..
Ja bocs, hát FIÚÚÚÚ! remélem érdeklődni fog az elektronika iránt!!! (mikor kapunk Warningot?)
Látszik, hogy jó minőségű alkatrészekből építetted. Gratula a kölökhöz. :yes:
Hát igen, valóban csak gratulálni lehet.
De ha jól látom, akkor most stand-by üzemben működik! Ilyenkor biztos aranyos! Csak majd mikor bekapcsolja magát... Az lesz az igazán érdekes!
Aranyos, én is csak gratulálni tudok és minden jót kívánni neki! Gontolom ha net elé kerül néhány év múlva, az Ő nick neve a Maci lesz!
Medve, gratulálok! Nekem csak egy kisebb 1 napos "projektem fejeződött" be (bringavilágítás leddel).
Íme a fényforrás (összesen 108db fehér led): Foto01 Foto02 Foto03 Foto04 És az áramforrás: Generator01 Generator02
Nem semmi! Még egy kamion is lehúzódik ha ráteszed a távolságit!
szeva
nagyon pöpec gartula hozzá viszont azt hagy kérdezzem már meg, hogy az a 3W os dinamó, hogy hajtja meg azt a sok ledet?? (akárhogy számolom legalább 2 ilyen dinamó kell, és akkor összejön 6V 6W (1A) ami 20mA/ledre jön ki.. ami még nem hajtja kakón a ledeket...) vagy ez télleg generátor?? csá
Hello skory küldenél nekem egy leírást erről a lámpáról gondolomnem csak egyszerűen rá vannak kötve a ledek az agydinamóra hanem van vmi kapcsi hozzá vagy nem???
Nem muszály 20mA-el hajtani a ledeket, már 5...10mA-el is jó fényük van.
Valószinüleg speckó ledekkel jobb lenne, de ez volt a legolcsóbb megoldás (a 4db lámpa aminek a fejét felhasználtam 4000Ft-ba került összesen), mondjuk a fényerőre így sem panaszkodhatok. A ledek kapcsolása egyszerü, minden fejben 27 led van párhuzamosan, két lámpafej párhuzamosan van kapcsolva de ellentétes polaritással, és másik kettő ugyanígy ezzel sorbakötve. Igy közvetlenül a generátor váltakozóáramával lehet hajtani. Ennek a megoldásnak több oka volt. A generátor a felépítéséből adódóan áramkorlatos karakterisztikájú, ezért nem tudja "széthajtani" a ledeket, akkor sem ha gyorsan megyek. Azért sem használtam semmilyen további alkatrészt vagy elektronikát mert azokon is lenne valamennyi teljesítményveszteség, bármennyire is jó hatásfokú eszközöket használok. Igy meg gyakorlatilag a generátorból kivett összes energiát a ledek kapják. A ledek így bekötve kb 7V-nál kezdenek világítani, azonban a névlegesen 6V-os generátor elvileg szinuszos feszültséget adna (ohmos terhelésre, pl izzó) de a 6V szinusz csúcsértéke elvileg 8,4V. A ledekkel terhelve a jelalak nyilván torzul valamennyit és kicsit "idomul a ledek karakterisztikájához". A generátor feszültsége kisebb terhelésnél eleve megemelkedik, márpedig a ledek addig nem fesznek fel áramot amig a nyitófeszültségüket el nem érjük. Ezek alapján a ledek a kivehető teljesítményhez képest egész korrekt meghajtást kapnak, ami egy bonyolultabb elektronikával is csak hangyányit lehetne jobb (de ezt a nyereséget elvinné az elektronika saját fogyasztása illetve hatásfoka).
És ez milyen generátor? Lehet többet látni valahol róla?
Összedobtam egy rajzot a ledek összekötéséről.
hali
asszem nem csak engem érdekelne ez a generátor, még sose láttam ilyet, hogy tud ilyen alacsony fordulatszámból energiát előállítani? biztos jobb hatásfokú elődjétől ami 5 w - hoz vagy 80 w izomerőt zabált
Ez egy gyári, névlegesen 6V 3W-os generátor. Abban különbözik a szokványos "dinamótól", hogy alacsony fordulatszámon tud müködni, ezért nincs szükség áttételre, tehát beépítették a kerékagyba. A gyakorlatban a hatásfok is jobb, nincs annyi mechanikai veszteség a hajtás miatt mint a hagyományos dörzskerekes hajtásnál, gyakorlatilag nem lehet észrevenni hogy fékezné a bringát. Sok bringára tesznek gyárilag ilyet mostanában.
Ennek a megoldásnak a hátránya, hogy alacsony fordulaton a frekvencia is alacsony, emiatt lassú tempónál a ledek fénye villog (5..6km/h) illetve vibrál (10km/h), de normál tempónál már folyamatosnak látszik.
Csak egy ötlet a vibrálásra: shotky + kondi?
Gondoltam rá, de... a fehér led nyitófeszültsége kb. 3,5V a schottky nyitófeszültsége kb. 0,3....0,4V, tehát kapásból 10% körüli energiaveszteség lenne. Szóval hadd vibráljon,
legalább jobban észerevesznek az autósok, normál tempónál meg már nem vibrál észrevehetően. Az elején agyaltam fetes szinkronegyenirányítón, annak kicsi lenne a vesztesége, de aztán arra jutottam, hogy, nem éri meg foglalkozni vele. Esetleg az elvi rajzát később közzéteszem.
Üdv mindenkinek!
Meg építettem az Attila86 által közzétett páka elektronikát. Már csak a dobozolás van hátra. Ha kész, azt is bemutatom...
Gratulálok, nagyon jó lett!
(Látom volt a panelon egy fólia-szakadás. Pedig én lesípoltam neked, mielőtt feladtam a postán.)
köszönöm,de amit itt látsz,láttok,az saját kezem munkája , a matricák kinyomtatásán kívül (ahhoz muszály a nyomda). plexivágás, matricaterv, asztalosmunka,összeállítás :sk. tud: Snest, atarit,PS1-et, c64-et, és persze többezer MAME játékot.
mint fennt, csak még egy kép :
Nagyon nagyon ott van!!!!!
Le a kalappal!!!!!!!!
Ez igen!
Ha nem titok, tudnál szolgálni több infóval, belső felépítés érdekelne, hogy van megvalósítva? Milyen a kijelző, adat beviteli lehetőségek stb. Esetleg néhány fotó a belsejéről? Én is terveztem, hogy majd egyszer egy FPGA-val megvalósítsam az ismertebb régi játékkonszólokat, de ki tudja mikor lesz abból valami...
gratula!
bocsi, nem esett le egyből, nem értek a videojátékokhoz,... asszem ez az első játékgép ami LCD monitoron rohangál a supermario
Grafikus kijelző grafikus menű!
Touchscreen ami a gombokat jelenti a vezérlése elég bonyolult most éppezzel a problémával küzdök meg! de utánna nem lessz gond! Az ellenálás kontaktussal van a baj de megoldjuk! itt egy kép rólla még programozás közben alatta egy stk500-as tábla és benne a mega 16-os proci!
Ezer bocsesz!
Hazilag ilyet kesziteni (nincs ra szo). |
Bejelentkezés
Hirdetés |