Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » ICL7106/ICL7107
És a helyes kapcsolás. A Shunt ellenállás értéke így 0,01ohm és 0,09ohm kell hogy legyen.
(Mellesleg a műszer polaritása sem volt jó, mert a Shunt baloldalán van a + feszültség.)
A max átfolyó áram 1.5Amper lehet, ezért méréshatár-váltás nem szükségeltetik, de azért köszönöm
"Találtam egy vonatjegyet. Melyik megy Pestre?"
"Ja, elfelejtettem mondani mindegy, mert gyalog megyek.. " :no:
Ne haragudj, elfelejtettem igen. 2A esetében jó az 1Ohm-os shunt igaz?
Ha leosztod a rajta eső eső feszültséget, akkor igen. 1ohm-on 2A áram 2V feszültséget fog generálni, neked meg csak 0,2V-ra van szükséged. (Proli007 nagyon precízen leírta, olvasd át újra.)
Persze, Ohm törvény. U=I*R, vagyis 0.2 V = 2 A * 0.1 Ohm, tehát a Shuntnek 0.1 Ohmosnak kell lennie. Jól mondom?
Üdv.
Elnézést ha nem jó helyen teszem fel a kérdésemet. Azt szeretném tudni,hogy az ICL 7107 el készített hőmérő bemenetére mit kell kötni? Vagy mit kell hova kötni,hogy hőmérsékletet tudjak mérni. Forrasztó állomáshoz készíteném.
Mennyivel egyszerűbb lenne, ha idelinkelnéd az elvi rajzot, vagy az egész leírást.
Nyilván egy diódát kell a 30 és 32 -es lábra kötni, ez lesz a hőérzékelő. A 7106/7107 -es adatlapon ez világosan le van rajzolva.
Hello!
Elég érdekes kérdés.. Mert ez az áramkör, Attila86 forrasztó állomásának részlete. Pontosabban ez itt csak egy feszültségmérő. Miért nem építed meg a többit is, ha hőmérsékletét szeretnél mérni a pákának? (Legfőképpen, ha nem is tudod még, mi micsoda..) üdv! proli007
Üdv.
Így van ez az ő forrasztóállomásának a hőmérő modulja. És azért nem akarom megépíteni az egészet,mert én a mostani forrasztóállomásomra akarom rákötni. És csak azt nem tudom h mit kellene a bemenetére kötni. Ebben kérnék segítséget.
A kijelzés kevésbé gond, a lényeg a forrasztóállomás - meglévő - kialakítása: meg kell találni/illeszteni azt az áramköri pontot, ahol ő maga is méri a hőmérsékletet.
(mert - gondolom - nem akarsz egy második hőérzékelést építeni a pákahegybe...)
Ha elolvasom helyetted a cikket, akkor azt látom, hogy a páka hőelem egy erősítőfokozat után kapcsolódik az általad linkelt rajzon látható "BE" pontra.
Hello!
Mint említettem volt, ez nem a hőmérő modul, csak egy feszültségmérő. A hőérzékelő által szolgáltatott villamos jelt, feszültséggé kell alakítani (vagy felerősíteni ha hőelem), és azt lehet a feszültségmérőre kapcsolni, és a műszert hőfokban kalibrálni. De mivel fogalmunk sincs milyen hőérzékelő és ezt követő elektronika van a jelenlegi forrasztóállomásodban, így nem is lehet tanácsot adni.. üdv! proli007
Sziasztok!
Megépítettem az Alkotó féle feszültségmérőt. A most készülő labortápomba lesz beszerelve. 50V 6A ig lehet állítani (mérni is ennyit kell maximum). A polaritás kijelzésre nincs szükségem. Meg lehet azt oldani, hogy 4 digiten jelezze a feszültséget? (pl 14.25 V). Ezen a képen úgy tűnik hogy 4 digiten jelez. Bár ha jól sejtem akkor 1999 -et tud maximum kiírni. Kérnék egy kis "felhomályosítást". Előre is köszönöm.
A 20V-os méréshatárt választva eléred a célod. A rajzon van hozzá értéktáblázat. A megfelelő helyen aktiválod a tizedespontot.
Ha 20V-os méréshatárra állítom, akkor a maximum kijelzés (mérhető érték) a 19.99V?
Pl. 24.56V-ot nem tud kijelezni. Gondoltam "kapcsolós ellenállás váltóra/méréshatár váltóra" is, csak nem tudom hogy okoz e problémát, ha a icl7107 mérő bemenetére 200mv-nál nagyobb feszültség kerül. Bár lehet felesleges a feszültség 100-adra pontos kijelzése.
Hello, egyetértek veled, egy "általános" labortápnál nem szükséges a tizedvoltnál nagyobb felbontás... A bemenetre maximum a tápfeszültségnek megfelelő értékeket lehet adni.
Illetve lehet nagyobb, ha a bemeneti áramot korlátozzuk +-100uA-ben. Sok alkalmazásnál ezért is van a bemenettel sorban az 1M Ohm.
Csak szúrja a szemem, hogy nem használom az első digitet.
Ha jól tudom, akkor az icl7107 5V-os tápot kap. Ezek szerint nem lehetne baj ha a kapcsoló A 2, 20, 200-as méréshatároknak megfelelő ellenállásokat kapcsolja a műszer bemenetére. Pl. 2-re van állítva a méréshatár, de 50V-ra a labortáp kimenete, akkor nem füstölne el, mert a 100Ohm-os Rx1-n max 500mV-esik. Jól gondolom?
Az első digitet azért nem használod (teljesen!), mert az ICL7107 3 és fél digites kijelzőt tud kezelni.
És minusz 5V-ot. Tanulmányozd az IC adatlapját! Én a túlcsordulás esetére 5V-ot tippelek, és ha ott az 1 M Ohm, akkor semmi gond nem lesz, ha jól értelmeztem az adatlapot.
Már csak az a kérdés hogy ha egy 3 állású kapcsolóval kapcsolgatom a rx2a-t és 2rxb-t (2, 20, 200 méréshatárokhoz), akkor az aktuális méréshatárnál újra kell e "hangolni" a trim-et, vagy az összes határnál megmarad a pontos kijelzés.
Hello!
Az csak a feszültségosztó pontosságától függ.. üdv! proli007
Üdv. Építettem egy 7137-essel egy voltmérőt (a kapcsija az oldalon fentvan) és az a problémám hogy nagyon halványan világít csak a kijelző ,épphogy szabad fénynél látni , viszont a forrasztóállomásom kijelzője sokkal erőteljesebben mondhatni a kijelző teljes fényerejével világít az pedig 7107-el van hajtva . Netán ez a halványság a 7137 energiatakarékosságának a számlájára írható azaz kevesebb feszültséggel és árammal hajtaná a 7-szegmenses kijelzőmet ?
Idézet: „a kapcsija az oldalon fent van” Link...?
Nem. Máshol keresd a hibát, mert mindkettő max sink árama 8mA - ebben nem különböznek. A kijelződ lehet halványabb típusú, vagy nagyobb nyitófeszültségű, mint a fényesen világító.
Még szerencse, hogy csak 4körös kapcsolót tudtam venni, így be tudom állítani külön külön a méréshatároknál a pontos kijelzést.
Viszont most meg gondolkodóba estem, hogy jó lenne ha az áram mérésnél is lehetne méréshatárt váltani (2A, 20A). Kis is számoltam a megfelelő értékeket Alkotó segédlete alapján. A műszernél 2mA a mérőáram. Gyakorlatban van-e értelme módosítani rajta, vagy ez a 2mA teljesen megfelel? |
Bejelentkezés
Hirdetés |