Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
A látvány kedvéért csináltam térbeli képeket is a tervekhez. Így jobban látszik, miként is képzeltem el a kétféle felépítést.
Természetesen a bordaprofilok bármilyenek lehetnek, Én is találomra választottam belőlük.
Szerintem a diódahidat is tedd bordára,mert az is nagyon melegszik.
Végeztem ilyen kísérleteket még korábban, erősítőépítés kapcsán. Nem vagy csak alig melegszik a greatz.
Azt tételezem fel, 1 perc alatt 100-szor vált irányt a polaritás a diódahídon, és minden váltáskor 2-2 db diódán esik 0,7V feszültség. Tehát más-más diódákon ugyan, de szinte folyamatosan esik 2x0,7V a hídon. Ha e mellé mondjuk párosítasz 5A áramot, akkor 2x0,7x5=7W teljesítmény alakul hővé. A javasolt diódahídnak nincs fém tokozása, de iszonyúan vastag lábai vannak, ami a hő egy részét képes elvezetni. És hogy ezután mekkora meleg fog maradni, azt nem tudom, de még egyik tápomnál sem volt gond soha a diódahíd melegedésével. Ha ennek ellenére valóban melegszik, akkor az "a" verziónál a profilra lehet csavarozni, és a lábait úgy bekötni, vagy külön tenni rá egy kisebb hűtőfelületet. A "b" verziónál az utóbbi járható.
Nagy áramnál mindig följebb megy a nyitó fesz. 1-1.2V-ra. Nézz meg néhány adatlapot. Külön meg szokták adni 100mA-nél és nagy áramnál is. 3 vagy 5A nál.
Akkor mindjárt nem 7W, hanem 11-14W Ott azért van hő fejlődés. Én a 2.7.1 tápomba tettem kis bordát, mert az a biztos.
Szépen megcsináltad, gratulálok.
- Én is javasoltam a bordát, ha kell. - Nem mondtam, hogy nem melegszik, csak feltételeztem egy alacsony mértéket. - A nyitófeszültségben biztosan igazad van, nem néztem meg semmilyen irodalmat, csak leírtam amit gondoltam erről.
Üdv mindenki! A hülye kérdésem, az hogy ezt a műszert illeszteni Bővebben: Link próbálta már valaki a pioneer-alkotó féle táphoz? Azt tudom, hogy ez a műszer pozitív sönttel használható csak. Méréshatárban azonban pont illeszkedne, és LED-es, ami szerintem ideálisabb mint az LCD (szigorúan az én mv. szerint).
Sziasztok!
Megépítettem az Alkotó/Pionner 2.7.2-es labortápot 2 példányban. Az egyik tökéletesen működik. Viszont a másiknál az áram és a feszültség maximumot beállító trimmerekkel nem tudom megfelelően beállítani a maximumot. (pl 50V) Valamint ha nagyobb terhelésnél növelem a feszültséget, elérem a 10k potméterrel beállított áram értéket, jelez a led. Ekkor ha a feszültséget kezdem el csökkenteni, az áramkorlát "felszabadulásakor" rövid időre megugrik a feszültség. Merre induljak a hiba keresésben? Előre is köszönöm a válaszokat.
Tervezem, hogy megépítem a legutóbb publikált változatot de egy olyan kérdésem lenne, hogy amennyiben én szeretnék beletenni egy finom állítót is akkor csupán annyit kell csinálni, hogy a 10k-s potit "felbontom" szummában ugyan akkora értékűre?
Valamint mennyire tanácsolod vagy éppen ellenzed az SMD kivitelt? (percse ahol lehet) Köszi!
Szia!
Nem ertek hozza, de Attila86 masik project-et is nezzted a KAPCSOLASOK menu pont alatt? PIC-es panelmérő II. neven.
Szia! Ez igaz, de az nem LED-es, hanem LCD-s.
Kössz. Már 2 éve csináltam.
Ilyen lett a végeredmény. Táp nyáklap készítés képek Trafó elkészítés képek LCD panelműszer nyák készítés képek ICL7107 led kijelzős műszer nyák készítés képek A tripla tápom belseje és előlapja képek Nem magam villogtatásból tettem be a kép linkeket. Gondoltam hátha más is ötletet vagy kedvet kap tlőle. A gondom vele annyi, hogy túl nagy a hűtőborda, és ezért nagy a hő tehetelensége. Egyszer ki tudtam nyírni, mert a 3055 csipje hamarabb túl melegedett, mint a borda, és az azon lévő hőszenzor.. Azon gondolkozok, hogy a tranyó tetejére kellene tenni a hőszenzort, de akkor át kell variálni a ventilátor vezérlőt, mert csak 1 szenzorra találtam ki annó.
Üdv. Az a kérdésem, hogy a BD244-es tranzisztorhoz elegendő-e ez a hűtőborda: SK 104/25,4/STS. Az én verzióm az 50V/2A-es. A borda termikus tényezője 14 K/W. Bővebben: Link
Hát ilyen tranzisztorral párhuzamosan gondoltad az 50V/2A-t?
Szia!
Gyönyörű panelek... Bennem csak egy kérdés merült fel: Miért 6 raszteres a 18F252 foglalata. A PIC18F252 I/SP 3 raszteres, keskeny DIP tokban kapható.
Mert annak idején ilyeneket tudtam venni itt a HE-n valakitől. Már eleve ilyen széles tokba volt bele forrasztva. Nem akartam forrasztgatni. Nem tesz az jót a PIC-nek.
Így terveztem meg a nyákot hozzá ahogy van.
Mindkét poti feszültségosztó, tehát nem olyan nyilvánvaló a "felbontásuk". Ha úgy érzed ez fontos, akkor inkább a több körülfordulásos potmétert javaslok használni. Ha ragaszkodsz a külön a finomszabályzóhoz, Proli007-től láttam egy nagyon szellemes megoldást erre, de egy lineáris sztereó potméter kell hozzá (valahol itt is fenn van a rajz, próbáld megtalálni).
Az SMD ugyanolyan alkatrész mint a huzal-lábas, csak más technológia kell a használatához. Általában a méretcsökkentés miatt szokták alkalmazni, de itt erre nincs szükség. Egy labortápnak nem kell kicsinek lennie, sőt ez nem is lenne örvendetes, mert intenzív hűtést kell biztosítani, amihez méretek kellenek.
Nem azt mondom tetszene egy SMD változat. Azt biztos megépíteném, még ha nincs is rá szükségem. Nincs semmi baj a mostanival, de egy kompakt táp az kihívás.
Nem nagyon értem a kérdést. Az Alkotó-féle labortápot építeném meg, az 50V/2A-es verziót. Ő a BD244-es tranzisztort elszigetelve feldobta az 1n3055-ös tranyók mellé, nekem viszont külön hűtés szükséges, mert nekem a nyákon máshol van, mert az saját tervezésű. A hűtőborda, amit linkeltem, az szolgálná a hűtését. Ebből fakadóan kérdezem, hogy a 14 K/W termikus tényezőjű hűtőborda elegendő lesz-e a BD244-esnek. Azt nem tudom, hogy valójában ott milyen nagy áram halad át, de szerintem okkal került oda 6A-es tranyó.
Kicsit végiggondolva: a BD244 Vce-je max. annyi lesz, mint a 2N3055-ök Vce-je. Az árama pedig annyi, mint amennyi a 2N3055-ök összáramához kell (kimenő áram / hFE). Ebből az jön ki, hogy max. Vce-nél kb. a 2N3055-ök által disszipált összteljesítmény / hFE válik hővé a BD244-en. Vce=4V/Ic=0.7A-re írnak kb. hFE=60-150-et a 2N3055-öknél (nagyobb Vce-nél nyilván jobb lesz a hFE), 50V*2A=100W esetén így max. 1-2W jut a BD244-re. Szerintem.
Nem a 6 A a lényeg, hanem a W. Áram csak a 2N3055 meghajtásához kell; kb. a 2 A tizedével számolhatsz nagyságrendileg. Viszont a feszültség elég komoly (50 V-os kimenő fesznél, zárlat esetén, akár 60 V) is lehet. A kettő szorzatát kell elviselnie. Nagyságrendileg 10 W körüli érték lehet, ami azért nem pici.
A 2N3055 bétája kb. 5 . . . 20 között mozog katalógus szerint! A 150 szinte kizárt.
Akkor én nem jó data sheetet néztem... Az ex-Motorola Onsemi 2N3055-jénél van rajz, hogy Vce=4V-nál -55, 25 és 150 fokon hogy néz ki, és Ic=0.7A-nál (2A kimenő / 3) -55 fokon ~60, 25 fokon ~100, 150 fokon ~150.
Ha nem titok, áruld el légyszíves, mi volt a baj az "eredeti" tervvel, miért kellett egy másik? A huzalozott változatnál Én egy sokkal kisebb bordát rajzoltam az érintett tranzisztorra, mert R16/R35 arányban gondoltam neki áramot (kb 1/450-ed rész). De hozzáértés hiányában tévedhetek, ezért ha elkészültél vele, feltétlenül mond el nekünk is melegszik-e a meghajtó tranzisztor.
Semmi baj a verzióddal, csak nekem a nyák oldalarányaival volt gondom. Nem férne el a dobozban a többi nyák mellett. (ezért kell a végén dobozolni, de sajnos a doboz adott volt )Kellett egy kis hely. Az enyém majdnem négyzet. 117x100 mm. A hűtéssel kapcsolatban maradok 14 K/W-osnál. Ha nagyon melegszik, majd alakítunk rajta.
Helló mindenkinek. Találtam egy 300V-os tápegységet és ezzel kapcsolatban lennének kérdéseim. Szeretnék betenni egy visszajelző led-et ami azt mutatja, hogy elérte a 100mA-es áramot. Ezt hogyan tudnám megoldani? Lenne egy másik kérdésem is: a szabályzó potmétert hogyan tudnám kicserélni 5KOhm-osra? Bár ez nem olyan nagy probléma. (van egy helipot-om ami szerintem jól jönne ide, és az 5KOhm-os) Előre is köszönöm a segítséget!
Azért ez elég fatengely így. A potid nem jó bele, leégne. A visszajelzőt sem egyszerű megoldani, mert semmi fix nincs ezen a kapcsoláson. Szerintem felejtős.
Nem támogatom az ilyen okok miatti változtatást, mert az esetek túlnyomó részében csak látszólagos a nyereség, és nagyon is erőltetett eredmények szoktak születni. Az alaptervtől ritkán sikerül jobban a módosítás. (Az Én huzalozott változatom -még a panelon lévő mérőosztókkal együtt is- kisebb alapterületű mint az általad említett méret.)
De kívánom, hogy szolgálja megfelelően az igényeidet.
Másikat sajnos nem találtam, de ha esetleg tudsz egy használhatóbb kapcsolást akkor azt nagyon megköszönném.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |