Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szünetmentes táp akku

Témaindító: bozsokiandras, idő: Márc 23, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 12
(#) Kari55 válasza Kari55 hozzászólására (») Nov 15, 2011 /

Sziasztok fiúk!
Ma egy új akkut tettem a tápba, rendesen működik minden, de a "load level" most sm megy feljebb, ez normális lehet?

Különben köszönöm a segítségeteket!
(#) Krisz03 válasza Kari55 hozzászólására (») Nov 15, 2011 / 1

Persze, hogy normális, mivel mint már írtam, az a terhelést jelenti. Látod, új akkuval most már az akku állapotát jelző műszer is azt mutatja, hogy minden rendben.
(#) danca hozzászólása Dec 10, 2011 /

Sziasztok!

Ezt a témát azért nyitottam, mert már régen gondolkodom, hogyan lehetne 1-2 akkumlátorral megoldani azt, hogy ne külső szünetmentes táp legyen bekötve, mert akkor +20W fogyasztás lenne. Mivel sehol nem találtam ilyesmit, arra gondoltam, hogy ha a tápegységbe építenénk bele akkor üresjáratban az akksit töltené és ha áramszünet van, akkor az akksik vennék át a gépet.
Ezt úgy csinálnám meg, hogy a tápegységből kijönne 2-3 vezeték ami az akksi(k)ra menne és az áramkör a táp belsejében lenne.

Ha valakinek van ötlete akkor nyugodtan írja meg!
(#) 1984white hozzászólása Dec 18, 2011 /

Sziasztok!

Egy kérdésem volna ha lehet. Van egy APC Bk650mi szünetmentes tápom. Eldurrantak benne a Fet-ek. Típusai: 4db 40n03p Nfet.

Úgy ment tönkre a táp hogy rövidre zárták az egyik fet source részét a földel és az akkuból a nagy amper szétvágta a feteket.

Kimértem mindent, de csak egy panelbizti és a 4db 40n03p fet szállt el.

Kicseréltem más típusú fet re mert ezt nálunk nem lehet kapni. irfz48 ra esett a válsztás.

A táp most az új fetekkel azt csinálja hogy inverter üzemben, amikor nincs 230 5sec ig megy, majd letilt és kikapcsol a táp.

Ha van 230 akkor tölti az akut rendesen és nem kapcsol ki.

Szerintetek mi lehet a gond?
Nem jó a irfz48n a 40n03p helyett??

Köszönöm a válaszaitokat előre is.

Üdv!
(#) mythbuster válasza 1984white hozzászólására (») Feb 4, 2012 /

Szia!

Nekem egy powercom BNT-800AP van, külső akkuról megy, sajnos voltam olyan szerencsétlen én is, hogy forrasztás közben nem vettem észre és rövidre zártam a draint a földel, az eredmény füst lett ... FET -ek cseréje után kivállóan üzemel! 800VA, 4 x IRF3205, nézd meg a lábkiosztását a régi FET -eknek, ha jó akkor próbáld meg ilyenekkel helyettesíteni...

Üdvözlettel,
mythbuster
(#) 1984white válasza mythbuster hozzászólására (») Feb 4, 2012 /

Köszönöm!

Megnézem!
(#) mythbuster válasza 1984white hozzászólására (») Feb 4, 2012 /

Még valami... Ha több FET van benne akkor mindet cserélni kell azonos típusra! Egy ilyen IRF3205 110A -t képes feldolgozni, és kb 120W(200VA) -t leadni...
(#) didyman válasza mythbuster hozzászólására (») Feb 4, 2012 /

A W-VA viszony nem ilyen egyszerű, hanem fázisszögtől függő. Maga a FET pedig CSAK W-ot "ad le".
(#) didyman válasza 1984white hozzászólására (») Feb 4, 2012 /

Sípol folyamatosan? Kimeneti fesz mekkora addig?
(#) mythbuster válasza didyman hozzászólására (») Feb 4, 2012 /

Azét írtam oda a megközelítőleg 120W -ot, mert egy részét elfűti... Reálisabb a 100-110W. VA amit a FET fölvesz(lead+elfűt), a W pedig a hasznos munka, amit lead. Amúgy valóban érdemes kimérni a kimeneteket, lehet azért tilt le mert elpattant valamelyik figyelő ellenállás/induktivitás. Volt már rá példa, de nálam elindult, sípolt és egyből tiltott is le...
(#) 1984white válasza mythbuster hozzászólására (») Feb 6, 2012 /

Nos! Bocsi a késői válaszért!

A táp elfüsölt elég szépen, Az egyik fet ki is gyulladt 5másodperc után.

A hibajelenség az volt: 220 ról ok, 13,2 v töltési fesz volt.

Ha elment a betáp, akkor akkuról 5 másodpercig ment de csak 70V adott le terhelés nélkül, de olyan trafózúgással mintha 1000w al terheltem volna .

Ha inverter üzemben néztem, akkor is 5sec 70v és tiltott.

Irfz48n van benne 4db, ebből az egyik szétdurrant és a panel is éget körülötte.

Szerintem a fet nem jó az eredeti helyett.

Várom az ötleteiteket és köszönöm előre is.
(#) mythbuster válasza 1984white hozzászólására (») Feb 6, 2012 /

Pont ilyen?

IMG_0945.JPG

Igen, de csak a jobboldali bordán a jobboldali fet ment szét. Nekem a bordák fetenként vannak külön.

A táp APC bk650mi régebbi típus.

Szerintem ott szúrtad el, hogy a fele gyári, a fele meg az álltalad beültetett IRFZ48N! Megtörténhet hogy egyszerre kapcsolnak ezzel rövidzárlatot hozva létre és elszáll a gyengébbik nem... Ha cserélsz mindeniket cseréld egyformára!

Üdvözlettel,
mythbuster

Mindet egyformára cseréltem.
Mindegyik irfz48n. Így produkálta a hibát sajnos.

A forrasztás során véletlenül sem csináltál rövidzárt a FET bármely két lába között?

Nekem az is föltűnt, hogy a gyári az MOSFET, az IRFZ48N meg inkább tranzisztor... Itt lehet a hiba!
(#) 1984white válasza mythbuster hozzászólására (») Feb 7, 2012 /

Átnéztem csipogóval és nincs rövidzár.
Teszek bele az általad javasolt fetből 4db ot és meglátjuk.
Köszönöm az eddigieket, majd jelentkezem.
(#) didyman hozzászólása Feb 7, 2012 /

Az IRFZ48N az rendes FET! Egyébként a FET is tranzisztor, "térvezérelt". A tranzisztor tranzisztor meg bipoláris.
(#) didyman válasza mythbuster hozzászólására (») Feb 7, 2012 /

Ilyen nincsen. A FET nem vesz fel, nem ad le teljesítményt. A FET egy feszültségvezérelt eszköz, amin a vezérlő fesztől függően folyik át áram. Eközben feszültség esik rajta. A kettő szorzata egy wattban kifejezett, valós teljesítmény (a VA az nem valós, hanem látszólagos!) és első körben semmi köze ahhoz, hogy mennyi jön ki a készülékből. Példának okán egy lineáris stabilizátor teszemazt 50W kimenet mellett elfűt 10W-ot a tranzisztorán, kapcsolóüzemben pedig 2W-ot.
(#) didyman válasza 1984white hozzászólására (») Feb 7, 2012 /

Gyanús, hogy menetzárlatban van a trafó. Ezt házilag úgy tudod kimérni, hogy kiemeled a trafót és a 230-as kimenetét egy 60W-os izzó beiktatásával rákötöd a hálózatra. A bemenetén (ami most a kimenet lesz) pedig mérsz műszerrel. Ha az izzó világít, akkor már viheted is a tekercselőhöz. Ha a kimenet nem 12V körüli, akkor is.
(#) 1984white válasza didyman hozzászólására (») Feb 8, 2012 /

A trafó rendben van. Nincs menetzárlat. Teszteltem leírásod alapján. Valami más gond lesz, keresem tovább ahogy időm engedi.

Köszönöm
(#) orifab hozzászólása Ápr 17, 2012 /

Sziasztok!
Azzal a gonddal küzdök, hogy van egy szünetmentes tápom (BNT-500A), de tönkrement benne az aksi (WP7.2-12, egy 12Vos kis aksi). Namost nekem van itthon Li cella (3,6V) több is, és bele is építeném DE:
- Töltés közben 13,9 V fesz.
- Merüléskor kb 11,3 V-nál lekapcsol
- A Li cellák 16,4 V ha teljesen feltöltöm és 11,6 V a minimum
- Szerintem legalább hármat kellene párhuzamosan kötni, hogy ne melegedjen túl mert eggyel a 100W izzót üzemeltetve melegszik...

Kérdések elsőre:
- Valaki meg tudná szerezni a táp kapcsolási rajzát
- Hogy lehet feltornázni a töltőfeszt hogy Li cellakapacitást kihasználjam?
- Hogy tanácsolnátok bekötni a cellákat?
(#) inci88 válasza orifab hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /

*
Amúgy szerintem ne nagyon akard a Li cellákat a szünetmentessel tölteni. Helytelen töltés esetén felrobbanhat/kigyulladhat.
(#) laszlokunstar válasza orifab hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /

A lítiumot felejtsd el, hacsak nem szerenél robbantani, vagy akár lakástüzet. Teljesen más töltést igényelnek. Végy bele belevaló aksit! A litium aksi brutális tüzet tud okozni!
Pár video ízeléttőnek: LI-PO túltöltés, LI-PO robban, LI-PO égése.
(#) Kispotter hozzászólása Jún 9, 2012 /

Sziasztok!! Van egy szünetmentesem amibe cserére szorul az aksi.. Alapból 12 Voltos 7 Ah-s aksi van benne. Conrádnál néztem aksikat szeretnék bele venni legalább egy 21 amperórást. Azt szeretném kérdezni, hogy márkába milyent ajánlatok?? Vagy nem annyira láényeges az? Valamint Ciklus aksit érdemes vennem bele vagy nemfontos??Például ez jó lenne??
(#) erbe válasza Kispotter hozzászólására (») Jún 9, 2012 /

Más kapacitású akkut nem tudsz beletenni. Ki kell vezetni a kábeleket. Az akkutöltője kimerülés esetén sokkal tovább fogja tölteni.
De miért éppen az egyik legdrágább forgalmazót nézted ki?
(#) Kispotter válasza erbe hozzászólására (») Jún 9, 2012 /

Tudom hogy mellé kell tennem és azt is tudopm hogy lasabban tölti meg hogy a hűtést a szünetmentesbe lehet kikell pótolnom De egyébként akkor tudnál ajánlani olcsóbb oldalakat ahonnan rendelni lehet?? Vagy esetleg Székesfehérváron valami boltot?? Megköszönném!
(#) granpa hozzászólása Jún 10, 2012 /

Helló!
Egy roncs Canon faxból bontottam egy CR245 nevű lithion (Mitsubisi) elemet (akkut?) most is mérek rajt 3V-ot (ki tudja mióta nem használták). Megvan a töltésvezérlő IC-je, (MM1106), sőt úgy látom az áramköre is ép, meddig bírják ezek az eszközök töltés nélkül, tudom-e esetleg még használni?
Ha jól tudom ez hálózatkimaradás estére volt, hogy ne felejtsen.
(#) nedudgi válasza granpa hozzászólására (») Jún 10, 2012 /

Becsszóra CR245? Nem CR2425 vagy CR2450?
A CR sima gombelemet takar, az akku LIR vagy RCR betűkkel szokott kezdődni. Az adatlap szerint az MM1106 Watchdog/Reset/Backup áramkör, nem töltésvezérlő.
Következő: »»   5 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem