Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítás

Témaindító: kand, idő: Nov 13, 2005
Lapozás: OK   107 / 200
(#) Longa György válasza buburobi hozzászólására (») Jún 10, 2012 /

Hali.Olvastam visszább több variációt, gondoltam van valami egyszerűbb.Valaha volt egy olyan tápom amibe volt egy trimmerpoti amivel lehetett egy egész voltot állítani.Sajnos már nincs meg.
(#) szucsip válasza Longa György hozzászólására (») Jún 10, 2012 /

A feszültségosztó egyszerű, mint a 100-as szeg. Egy vezetősávot elvágni, és egyik felét összekötni egy másik ponttal, az is egyszerű.
(#) cooper85 hozzászólása Jún 12, 2012 /

Sziasztok!

Ma szétszedtem egy pc táp trafót tanulmányozás céljából és meglepődtem azon, hogy a primer kívül van. Ez miért van így? Ha esetleg áttekerem, akkor is kívülre kell tenni?
(#) Lestate hozzászólása Jún 12, 2012 /

Üdv!

Szeretnék egy kérdést feltenni néktek. Addig eljutottam, hogy a 22k-s potit bekötöttem az 1. láb és a gnd közé. Közép állásban 7V volt, szélső végállásában 24V volt a 12V-os kimeneten, tehát így tudom változtatni a kimeneti feszültséget. Viszont így mi értelme van a 2. lábhoz hozzányúlni? Mert ugye a leírás szerint, oda is be kell tenni egy potit, de nem látom az okát...
(#) szucsip válasza cooper85 hozzászólására (») Jún 12, 2012 /

Üdv!

A helyzet ettől egy kicsivel bonyolultabb. A primer kivül van, MEG BELÜL IS!
A jobb csatolási tényező elérése miatt van így csinálva.
(#) philips100 válasza Lestate hozzászólására (») Jún 12, 2012 /

Szia!

A TL494-nek 2 hibajel erősítője van.1,2,15,16-os lábak.A kimeneti feszültség szabályzása általában 1,2-es lábakkal van megoldva.A 2-es lábra egy feszültség osztóval be van állítva egy fix feszültség.Általában az IC Vref lábáról ami 5V ,2 db soros ellenállás(pl 4,7k) megy GND-re.Az ellenállások közös pontja van a 2-es lábra kötve ami 2,5V.
1-es lábra szintén ellenállásokkal van leosztva a kimeneti feszültség,az 5 és 12V.Itt az ellenállások soros -párhuzamos kapcsolásban vannak a kimeneti feszültség és a GND között.Az ellenállások közös pontja van az 1-es lábra kötve.Az IC arra "törekszik,hogy a két láb(1 és 2) egyforma feszültségű legyen.Ezt a kitöltési téyező változtatásával éri el.Ha meg akarod változtatni a kimeneti feszültséget valamelyik osztót kell megváltoztatnod.Vannak a neten feszosztó számoló programok,azokkal tudsz pontos értéket számolni.
üdv
(#) cooper85 válasza szucsip hozzászólására (») Jún 12, 2012 /

Közben rájöttem, hogy kicsit benéztem cimopata cikkében. Ott is így van a nagyon szoros csatolás ábrázolva, csak felcseréltem a 2 oldalt.

Ha fel akarom használni ugyanekkora teljesítményre, akkor érdemes ugyanilyen megoldással tekercselni, vagy inkább tervezzek egy kicsit magasabb kapcsolási frekvenciára?
(#) Kovidivi hozzászólása Jún 14, 2012 /

Sziasztok!
Egy érdekességet szeretnék leírni.
Számítógép tápot használok mindenféle buherálás nélkül egy 12V-os fúró tápjaként. 11.5V-ot ad ki magából terheletlenül, terhelve leesik 10V-ra is feszültség (lefogva a fúrót), az 5V pedig 5.5V fölé emelkedik ilyenkor. Gondoltam, ez nem éppen egészséges, ezért megterheltem az 5V-os ágat 2.5W-tal. A 11.5V-ból 12V lett, és terhelésre is szépen viselkedett, alig esett a feszültség. Viszont azt vettem észre, hogy a táp kikapcsolja magát, ha a fúró indításakor a fúrószár szorul egy kicsit. Kiszedtem az 5V-ról a terhelést, így ha lefogom a tokmányt és indítom a fúrót, leesik a feszültség, cserébe "szét tépi" a kezem. Az igazi megoldás az lenne, ha átkötném a szabályzást az 5V-os ágról a 12V-osra. Talán következőre sorra kerül ez is.
(#) Iszkakof István hozzászólása Jún 14, 2012 /

Van egy 146 wattos PC tápom. Mellékelem a címkéjének a fényképét. Ha bekapcsolom, a ventilátora meglökődik és a 12 voltos ágon az 5 W-os égő megpirosodik egy pillanatra, aztán leáll, mintha megszűnne a táplálás. Ugyanazt csinálja terhelés nélkül is.
A kérdésem az lenne, hogy nincs-e valami trükkje, amivel folyamatosan lehetne üzemeltetni? Amennyiben meg van romolva a táp, úgy tasakocskákban végzi, nem akarom megjavítani, a kis teljesítménye miatt.
Néhány szó a belsejéről. Egy 2SK1081-es mos-fet van a nagyfeszültségű oldalán és egy KA38448-as IC, több alkatrésszel körülvéve. Két optocsatoló van benne, de csak egy trafó, kivéve a zajszűrőt.
Kérem segítségeteket, amit előre is köszönök. Nem szeretném megölni szegény kis tápot, ha még nem halott.

PC táp.jpg

(#) peter1995 válasza Iszkakof István hozzászólására (») Jún 14, 2012 / 1

próbáld először hogy lterheled az 5V-os ágat is egy kis izzóval. Ha akkor se indul akkor a kimeneten zárlat van és indulás után egyből letilt miatta.
(#) Iszkakof István válasza peter1995 hozzászólására (») Jún 14, 2012 /

Köszönöm a gyors segítséget.
Azt hiszem, illene megszégyelljem magam. Az 5 W-s égőt áttettem az 5 voltos ágra és szépen működik a táp. Már csak fel kell tornázni a feszültségét 14,4 voltra. Van egy félpotméter benne, a kisfeszültségű oldalon, azzal nem lehetne-e valamit állítani? Addig nem érek hozzá, ameddig nem hagyjátok jóvá. Ha azzal nem lehet, megkeresem azt az ellenállást, amin keresztül figyeli az 5 voltot.
(#) buburobi válasza Iszkakof István hozzászólására (») Jún 14, 2012 /

Szekunder oldali egyenirányító zárlatos benne, nem nagy dolog megcsinálni, egyszerű diódacsere. Szerintem ennyit megér.
(#) Iszkakof István válasza peter1995 hozzászólására (») Jún 20, 2012 /

Segítettél beindítani a tápot, amit köszönök, de még mindig segítségetekre lenne szükségem. Akár milyen kicsi segítséget köszönök előre is.
Akkutöltővé alakítanám át a mellékelt képen levő tápot, de nem ismerem ki magam rajta, hogy melyik lehet az az ellenállás, amelyiken keresztül a kimenő feszültség figyelve van.
A 494-es ic-s tápoknál még talán elboldogulnék, de ebben nincs olyan.
(#) pipi válasza Iszkakof István hozzászólására (») Jún 20, 2012 /

az "eredeti": Bővebben: Link
a "klón":Bővebben: Link
az uc3842-re lehet több applikációt találsz, asszem csak a tápfesze más...
(#) zbartalos hozzászólása Jún 21, 2012 /

Sziasztok!

Szeretnék én is átalakítani két pc tápot. Sajnos nem igazán találok hozzájuk rajzot sehol. Gugli nem igazán ad segítséget benne. Az egyik Sky hawk SH-230W (AT), a másik Odegen 400w - ATX 2.03 (P4) 300XA. A segítséget megköszönném.

Üdv.: Zoli
(#) laszlokunstar válasza zbartalos hozzászólására (») Jún 21, 2012 /

A Codegené ez lesz:Bővebben: Link
(#) zbartalos válasza laszlokunstar hozzászólására (») Jún 21, 2012 /

Köszönöm a segítséget! Most találtam én is egyet közben, felteszem azt is hátha valakinek ilyen van. Az enyém is asszem ilyen, de majd csak ha hazaértem akkor tudom meg

(#) laszlokunstar válasza zbartalos hozzászólására (») Jún 21, 2012 /

Ez az megegyezik az én rajzommal. Valahol van még róla pár képem, a nyák forrasztási oldaláról is. A piros matricás 350-400 W-os Codegenek belsejével megegyezik. A mellékelt nyákrajz sokat segít.
(#) zbartalos válasza laszlokunstar hozzászólására (») Jún 22, 2012 /

Szia! Hát hazaértem és meglestem mi is hajtja ezt a tápot és sajna az van, hogy ilyet még nem láttam. Egy SG6105DZ van benne. Meglestem az adatlapját és hát ez 5V-ról ketyeg és minden benne van a pozitív és negatív feszkók figyelésére! Nem lesz egyszerű átverni és még be is kellene indítani, mert sajna nem is akar indulni. Asszem első körben nekiállok egy sima AT-s tápnak, az sokkal egyszerűbb lesz. Abból kikapok mindent ami a 339-hez tartozik, és a 494-es 1, 2 - es lábra meg csinálok új feszültség osztó kört, meg egy áramkorlátozót a 4-es lábra és kész is. Remélem. Ha meg kevés lesz a feszültség akkor lehet emelek kicsit a frekvencián is! Ha valakinek esetleg lenne ötlete a Codegennel kapcsolatban, akkor azt szívesen venném és nagyon megköszönném.

Majdnem elfelejtettem, asszem teszek bele egy külső segédtápot (7812), így biztosan elindul a 494-es.
(#) peter1995 válasza zbartalos hozzászólására (») Jún 22, 2012 / 1

SZia. Nekem van egy rajzom ami ilyen Ic hez való. Nemtudom működik-e neme is ezt ajánlották, de mielőtt kipróbáltam volna kipurcantottam az ic-t,,,

Uhh ez nem látszik... mindjárt megpróbálok valamit...
(#) Iszkakof István válasza pipi hozzászólására (») Jún 23, 2012 /

Köszönöm a segítséged, de ez még mindig kevés nekem az átalakításhoz. Valaki ha feltenne egy kapcsolási rajzot, amelyik olyan tápé, amelyikben mosfet van, két optocsatoló, AT-s, bizony nagyon örülnék. Ez azért lenne fontos, hogy valamennyire megértsem ennek a típusú tápnak a működését. Egy P2-es PC-ből lett kiszedve. Az is igaz, hogy csak 150 W, de működik. Található benne egy félpotméter, finoman elállítottam, és figyeltem a történéseket. 11,94-ről a feszültséget lehetett lefele és felfele is állítani, de 12,2-től nem ment feljebb, ezért hát visszatekertem 11,94-re.
(#) zbartalos válasza peter1995 hozzászólására (») Jún 23, 2012 /

Szia. Köszönöm a rajzokat, majd ha hazaértem megnézem mennyire hasonlít az enyémre. Egyenlőre az biztos hogy ez nem megy, mivel pár kondi a a 12V és 5V-os kimenő körben kicsit zárlatos. Először azt kell cserélnem azt utána jöhet az átalakítás. Bár még előtte rá kellene jönnöm tulajdonképpen hogy is működik ez az IC.

(#) Inhouse válasza zbartalos hozzászólására (») Júl 15, 2012 /

Szokott lenni a 12V és 5V-os ágban párhuzamos ellenállás, nem azt hiszed zárlatnak?

Üdv
Inhouse
(#) belfi2 hozzászólása Júl 18, 2012 /

Sziasztok!

Van egy dc7100 PC-m egyedi 240w-os táppal.Szeretném nagyobb teljesítményűre állítani.Az a kérdésem elég e 12v illetve az 5v diódáit nagyobb teljesítményűre cserélni.vagy be kell avatkozni az áramfigyelésbe is?
(#) szucsip válasza belfi2 hozzászólására (») Júl 18, 2012 /

Egy tápegység maximális teljesítményét nem lehet varázsütésre megváltoztatni. Manapság nagyon trendi minden alkatrészt határértékeken járatni. Valószínűleg a tápegység többi része sem bírná a megnövekedett igénybevételt.
Szóval vegyél bele másik tápot, én ezt javaslom.
(#) Iszkakof István hozzászólása Júl 19, 2012 /

Szépen kérnék egy kis segítséget, amit előre is köszönök.
Van egy pc táp, amelyik át lett kapcsolva 110 voltra és be lett kapcsolva a 220 voltos hálózatba. Villanás, füst és csend. megment a biztosítéka és két alkatész, amit nem tudom, hogy mi. Párhuzamosan van téve a 470mikrofarad/200 voltos elektrolitikus kondenzátorral. A nyomtatott áramkörön RV1- és RV2-vel van jelölve. Nem ellenállás, mert az R-rel, a kondenzátor C-vel van jelölve.
Kérdésem az lenne, hogy a mellékelt képen található megment alkatrészek mik? Ha nem találok olyat, mint azok, működhet-e a táp anélkül?
Azt vettem észre, hogy ha egy készüléket át lehet kapcsolni 110 voltra, előbb-utóbb átkapcsolják és bekapcsolják a 220 voltos hálózatba.
(#) szucsip válasza Iszkakof István hozzászólására (») Júl 19, 2012 /

Üdv!

Mi az, hogy "megment alkatrész"?
Egyébként 151V-os varrisztornak néznek ki, és a hasonlóan izgalmas szituációkban van szerepük. Jó esélyjel működnek még azok az elektrolit kondik. Elvileg azok oda nem is kellenek "rendesen", csak túlfeszültség ellen vannak. Hasonló képen működnek, mint a zéner diódák, csak ezek sokkal drabálisabbak.
(#) Iszkakof István válasza szucsip hozzászólására (») Júl 19, 2012 /

Köszönöm az igazán gyors választ. Már bekapcsoltam védőégővel, most bekapcsolom anélkül és megírom az eredményt.
(#) szucsip válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 19, 2012 /

Hiába szép, ha egyszer a plebsz nem érti...
(#) Iszkakof István válasza szucsip hozzászólására (») Júl 19, 2012 /

Mifelénk használják a *megment* szót. A két varisztor szinte elszenesedett. Most már két lehetőség áll rendelkezésemre, kerítek új varisztorokat, vagy kiszerelem az átkapcsolót. A harmadik megoldás nem tökéletesen biztos, hogy oda figyeljen az ember, amit csinál.
Kipróbáltam a tápot és szépen megy, már csak fel kell piszkáljam valahogy a kimenő fezültségét 14,4 voltra.
Következő: »»   107 / 200
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem