Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp átalakítás
Hali.Olvastam visszább több variációt, gondoltam van valami egyszerűbb.Valaha volt egy olyan tápom amibe volt egy trimmerpoti amivel lehetett egy egész voltot állítani.Sajnos már nincs meg.
A feszültségosztó egyszerű, mint a 100-as szeg. Egy vezetősávot elvágni, és egyik felét összekötni egy másik ponttal, az is egyszerű.
Sziasztok!
Ma szétszedtem egy pc táp trafót tanulmányozás céljából és meglepődtem azon, hogy a primer kívül van. Ez miért van így? Ha esetleg áttekerem, akkor is kívülre kell tenni?
Üdv!
Szeretnék egy kérdést feltenni néktek. Addig eljutottam, hogy a 22k-s potit bekötöttem az 1. láb és a gnd közé. Közép állásban 7V volt, szélső végállásában 24V volt a 12V-os kimeneten, tehát így tudom változtatni a kimeneti feszültséget. Viszont így mi értelme van a 2. lábhoz hozzányúlni? Mert ugye a leírás szerint, oda is be kell tenni egy potit, de nem látom az okát...
Üdv!
A helyzet ettől egy kicsivel bonyolultabb. A primer kivül van, MEG BELÜL IS! A jobb csatolási tényező elérése miatt van így csinálva.
Szia!
A TL494-nek 2 hibajel erősítője van.1,2,15,16-os lábak.A kimeneti feszültség szabályzása általában 1,2-es lábakkal van megoldva.A 2-es lábra egy feszültség osztóval be van állítva egy fix feszültség.Általában az IC Vref lábáról ami 5V ,2 db soros ellenállás(pl 4,7k) megy GND-re.Az ellenállások közös pontja van a 2-es lábra kötve ami 2,5V. 1-es lábra szintén ellenállásokkal van leosztva a kimeneti feszültség,az 5 és 12V.Itt az ellenállások soros -párhuzamos kapcsolásban vannak a kimeneti feszültség és a GND között.Az ellenállások közös pontja van az 1-es lábra kötve.Az IC arra "törekszik,hogy a két láb(1 és 2) egyforma feszültségű legyen.Ezt a kitöltési téyező változtatásával éri el.Ha meg akarod változtatni a kimeneti feszültséget valamelyik osztót kell megváltoztatnod.Vannak a neten feszosztó számoló programok,azokkal tudsz pontos értéket számolni. üdv
Közben rájöttem, hogy kicsit benéztem cimopata cikkében. Ott is így van a nagyon szoros csatolás ábrázolva, csak felcseréltem a 2 oldalt.
Ha fel akarom használni ugyanekkora teljesítményre, akkor érdemes ugyanilyen megoldással tekercselni, vagy inkább tervezzek egy kicsit magasabb kapcsolási frekvenciára?
Sziasztok!
Egy érdekességet szeretnék leírni. Számítógép tápot használok mindenféle buherálás nélkül egy 12V-os fúró tápjaként. 11.5V-ot ad ki magából terheletlenül, terhelve leesik 10V-ra is feszültség (lefogva a fúrót), az 5V pedig 5.5V fölé emelkedik ilyenkor. Gondoltam, ez nem éppen egészséges, ezért megterheltem az 5V-os ágat 2.5W-tal. A 11.5V-ból 12V lett, és terhelésre is szépen viselkedett, alig esett a feszültség. Viszont azt vettem észre, hogy a táp kikapcsolja magát, ha a fúró indításakor a fúrószár szorul egy kicsit. Kiszedtem az 5V-ról a terhelést, így ha lefogom a tokmányt és indítom a fúrót, leesik a feszültség, cserébe "szét tépi" a kezem. Az igazi megoldás az lenne, ha átkötném a szabályzást az 5V-os ágról a 12V-osra. Talán következőre sorra kerül ez is.
Van egy 146 wattos PC tápom. Mellékelem a címkéjének a fényképét. Ha bekapcsolom, a ventilátora meglökődik és a 12 voltos ágon az 5 W-os égő megpirosodik egy pillanatra, aztán leáll, mintha megszűnne a táplálás. Ugyanazt csinálja terhelés nélkül is.
A kérdésem az lenne, hogy nincs-e valami trükkje, amivel folyamatosan lehetne üzemeltetni? Amennyiben meg van romolva a táp, úgy tasakocskákban végzi, nem akarom megjavítani, a kis teljesítménye miatt. Néhány szó a belsejéről. Egy 2SK1081-es mos-fet van a nagyfeszültségű oldalán és egy KA38448-as IC, több alkatrésszel körülvéve. Két optocsatoló van benne, de csak egy trafó, kivéve a zajszűrőt. Kérem segítségeteket, amit előre is köszönök. Nem szeretném megölni szegény kis tápot, ha még nem halott.
próbáld először hogy lterheled az 5V-os ágat is egy kis izzóval. Ha akkor se indul akkor a kimeneten zárlat van és indulás után egyből letilt miatta.
Köszönöm a gyors segítséget.
Azt hiszem, illene megszégyelljem magam. Az 5 W-s égőt áttettem az 5 voltos ágra és szépen működik a táp. Már csak fel kell tornázni a feszültségét 14,4 voltra. Van egy félpotméter benne, a kisfeszültségű oldalon, azzal nem lehetne-e valamit állítani? Addig nem érek hozzá, ameddig nem hagyjátok jóvá. Ha azzal nem lehet, megkeresem azt az ellenállást, amin keresztül figyeli az 5 voltot.
Szekunder oldali egyenirányító zárlatos benne, nem nagy dolog megcsinálni, egyszerű diódacsere. Szerintem ennyit megér.
Segítettél beindítani a tápot, amit köszönök, de még mindig segítségetekre lenne szükségem. Akár milyen kicsi segítséget köszönök előre is.
Akkutöltővé alakítanám át a mellékelt képen levő tápot, de nem ismerem ki magam rajta, hogy melyik lehet az az ellenállás, amelyiken keresztül a kimenő feszültség figyelve van. A 494-es ic-s tápoknál még talán elboldogulnék, de ebben nincs olyan.
az "eredeti": Bővebben: Link
a "klón":Bővebben: Link az uc3842-re lehet több applikációt találsz, asszem csak a tápfesze más...
Sziasztok!
Szeretnék én is átalakítani két pc tápot. Sajnos nem igazán találok hozzájuk rajzot sehol. Gugli nem igazán ad segítséget benne. Az egyik Sky hawk SH-230W (AT), a másik Odegen 400w - ATX 2.03 (P4) 300XA. A segítséget megköszönném. Üdv.: Zoli
A Codegené ez lesz:Bővebben: Link
Köszönöm a segítséget! Most találtam én is egyet közben, felteszem azt is hátha valakinek ilyen van. Az enyém is asszem ilyen, de majd csak ha hazaértem akkor tudom meg
Üdv.: Zoli
Ez az megegyezik az én rajzommal. Valahol van még róla pár képem, a nyák forrasztási oldaláról is. A piros matricás 350-400 W-os Codegenek belsejével megegyezik. A mellékelt nyákrajz sokat segít.
Szia! Hát hazaértem és meglestem mi is hajtja ezt a tápot és sajna az van, hogy ilyet még nem láttam. Egy SG6105DZ van benne. Meglestem az adatlapját és hát ez 5V-ról ketyeg és minden benne van a pozitív és negatív feszkók figyelésére! Nem lesz egyszerű átverni és még be is kellene indítani, mert sajna nem is akar indulni. Asszem első körben nekiállok egy sima AT-s tápnak, az sokkal egyszerűbb lesz. Abból kikapok mindent ami a 339-hez tartozik, és a 494-es 1, 2 - es lábra meg csinálok új feszültség osztó kört, meg egy áramkorlátozót a 4-es lábra és kész is. Remélem. Ha meg kevés lesz a feszültség akkor lehet emelek kicsit a frekvencián is! Ha valakinek esetleg lenne ötlete a Codegennel kapcsolatban, akkor azt szívesen venném és nagyon megköszönném.
Üdv.: Zoli Majdnem elfelejtettem, asszem teszek bele egy külső segédtápot (7812), így biztosan elindul a 494-es.
SZia. Nekem van egy rajzom ami ilyen Ic hez való. Nemtudom működik-e neme is ezt ajánlották, de mielőtt kipróbáltam volna kipurcantottam az ic-t,,,
Uhh ez nem látszik... mindjárt megpróbálok valamit...
Köszönöm a segítséged, de ez még mindig kevés nekem az átalakításhoz. Valaki ha feltenne egy kapcsolási rajzot, amelyik olyan tápé, amelyikben mosfet van, két optocsatoló, AT-s, bizony nagyon örülnék. Ez azért lenne fontos, hogy valamennyire megértsem ennek a típusú tápnak a működését. Egy P2-es PC-ből lett kiszedve. Az is igaz, hogy csak 150 W, de működik. Található benne egy félpotméter, finoman elállítottam, és figyeltem a történéseket. 11,94-ről a feszültséget lehetett lefele és felfele is állítani, de 12,2-től nem ment feljebb, ezért hát visszatekertem 11,94-re.
Szia. Köszönöm a rajzokat, majd ha hazaértem megnézem mennyire hasonlít az enyémre. Egyenlőre az biztos hogy ez nem megy, mivel pár kondi a a 12V és 5V-os kimenő körben kicsit zárlatos. Először azt kell cserélnem azt utána jöhet az átalakítás. Bár még előtte rá kellene jönnöm tulajdonképpen hogy is működik ez az IC.
Üdv.: Zoli
Szokott lenni a 12V és 5V-os ágban párhuzamos ellenállás, nem azt hiszed zárlatnak?
Üdv Inhouse
Sziasztok!
Van egy dc7100 PC-m egyedi 240w-os táppal.Szeretném nagyobb teljesítményűre állítani.Az a kérdésem elég e 12v illetve az 5v diódáit nagyobb teljesítményűre cserélni.vagy be kell avatkozni az áramfigyelésbe is?
Egy tápegység maximális teljesítményét nem lehet varázsütésre megváltoztatni. Manapság nagyon trendi minden alkatrészt határértékeken járatni. Valószínűleg a tápegység többi része sem bírná a megnövekedett igénybevételt.
Szóval vegyél bele másik tápot, én ezt javaslom.
Szépen kérnék egy kis segítséget, amit előre is köszönök.
Van egy pc táp, amelyik át lett kapcsolva 110 voltra és be lett kapcsolva a 220 voltos hálózatba. Villanás, füst és csend. megment a biztosítéka és két alkatész, amit nem tudom, hogy mi. Párhuzamosan van téve a 470mikrofarad/200 voltos elektrolitikus kondenzátorral. A nyomtatott áramkörön RV1- és RV2-vel van jelölve. Nem ellenállás, mert az R-rel, a kondenzátor C-vel van jelölve. Kérdésem az lenne, hogy a mellékelt képen található megment alkatrészek mik? Ha nem találok olyat, mint azok, működhet-e a táp anélkül? Azt vettem észre, hogy ha egy készüléket át lehet kapcsolni 110 voltra, előbb-utóbb átkapcsolják és bekapcsolják a 220 voltos hálózatba.
Üdv!
Mi az, hogy "megment alkatrész"? Egyébként 151V-os varrisztornak néznek ki, és a hasonlóan izgalmas szituációkban van szerepük. Jó esélyjel működnek még azok az elektrolit kondik. Elvileg azok oda nem is kellenek "rendesen", csak túlfeszültség ellen vannak. Hasonló képen működnek, mint a zéner diódák, csak ezek sokkal drabálisabbak.
Köszönöm az igazán gyors választ. Már bekapcsoltam védőégővel, most bekapcsolom anélkül és megírom az eredményt.
Hiába szép, ha egyszer a plebsz nem érti...
Mifelénk használják a *megment* szót. A két varisztor szinte elszenesedett. Most már két lehetőség áll rendelkezésemre, kerítek új varisztorokat, vagy kiszerelem az átkapcsolót. A harmadik megoldás nem tökéletesen biztos, hogy oda figyeljen az ember, amit csinál.
Kipróbáltam a tápot és szépen megy, már csak fel kell piszkáljam valahogy a kimenő fezültségét 14,4 voltra. |
Bejelentkezés
Hirdetés |