Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szimmetrikus tápegység
Lapozás: OK   26 / 41
(#) poda válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 12, 2012 /

Az igaz, hát most nagyon gondolkodok.
Úgyis én akartam tekerni tekercset akkor már lehet jobban megéri rátekerni egy harmadik 12V-os szekundert...
(#) reloop válasza poda hozzászólására (») Jún 12, 2012 /

Szia! Tekerj 9,5V-ot. Sem a venti, sem az LM3914 nem igényel stabil tápot. Ha építesz hangszóróvédelmet azt is megúszod 12V-os relével. Saját.
(#) poda válasza reloop hozzászólására (») Jún 12, 2012 /

Hát ehhez a kapcsoláshoz én hülye vagyok
De erősítő terv mellet volt egy hangszóró védelem is. Még pár napja te válaszoltad meg a kérdést azt hiszem, hogy mekkora feszültségről üzemel. Quad 405-hez jelent meg azt írtad...
Esetleg nem tudtok valami jó leírást vagy kalkulátort tekercseléshez? Menetszámokra és huzalvastagságokra, vasmag méretre gondolok.
Köszi
(#) reloop válasza poda hozzászólására (») Jún 12, 2012 /

(#) Tomy666 hozzászólása Júl 2, 2012 /

Üdv Mindenkinek!

Van egy problémám a tápegységemmel: Megépítettem egy TDA7294-es hidalt erősítőt és építettem hozzá kétfajta tápot de mindegyik változattal hallani lehet a hangszórókon a bugást. Hogy lehetne megszüntetni a búgást?
(#) Vacok hozzászólása Júl 6, 2012 /

Sziasztok!
Meg tudnátok nekem mondani, hogy a csatolmányban lévő táp nyákrajza megfelelő-e ilyen formában?
A gondom korábban az volt, hogy akárhogyan csináltam meg a tápot, akár nyákon, akár légszerelve az erősítő mindig zúgott. Nem szeretnék még egyszer ebbe a hibába belefutni, ezért kérlek meg titeket, hogy vessetek egy pillantást a rajza.
A stabIC-k az előfok miatt vannak rajta a panelon, és mögöttük a nyákon helyet kapott egy hűtőborda, amit a rajzon nem jelöltem.

táp.lay

(#) nada hozzászólása Júl 6, 2012 /

Üdv!
Van egy 2*12 Voltos változtatható feszültségű tápegységem, amelyben 2 darab LM350 van. A kérdés az lenne, hogy hogy lehetne átalakítani szimetrikussá?
Előre is köszönöm
(#) kadarist válasza nada hozzászólására (») Júl 6, 2012 /

Szia!
Milyen a trafó szekunder-tekercselésének kialakítása? Van középcsapolás a tekercsen?
(#) nada válasza kadarist hozzászólására (») Júl 6, 2012 /

Pontosan ilyen.

Ez jó, mert a felirat szerint két független szekunder tekercse van.

És ha kicserélem az egyik LM350-et és például egy LM337-et rakok bele akkor nem kapok -12Voltot?

A szabályzó rész legyen így kialakítva. A trafó szekundereit pedig kösd ilyen módon, de vigyázz a fázishelyes kapcsolatra.

Köszönöm, akkor így probálkozom
(#) mezei dávid hozzászólása Júl 7, 2012 /

Tisztelt hozzáértők!A segítségeteket szeretném kérni A rajzon látható trafó méréseim szerint ,lehet -e szimmetrikus táphoz használni és hogyan.Egy 50w-os hf erősítőhöz kellene.A trafó egy régi akkutöltőből lett kiszerelve .Mást nem tudok róla.legyetek szíves segíteni.
üdv:dava

trafó1.GIF

(#) Imi65 válasza mezei dávid hozzászólására (») Júl 7, 2012 /

Vigyázz az ilyen mérésekre, mert "bevisz az erdőbe". A digitális multiméter nagy bemenő ellenállású mérőeszköz, ilyen estekben nem feltétlenül használható, vagy csak kellő körültekintés esetén. A 24V-os és 2x6V-os tekercsnek lehet, hogy a valóságban nincs köze egymáshoz, a mért értékek a tekercsek közti kapacitáson kerülnek a műszerre, vagyis megterhelni ezt a feszültséget nem lehetne (ezek azok a 20V értékek). A 2X6V kb 2X8V-ot ad (ez az egyetlen elérhető szimmetrikus feszültség), ez pedig nem alkalmas a jelzett teljesítményű erősítő tápellátására.
(#) proli007 válasza mezei dávid hozzászólására (») Júl 7, 2012 /

Hello!
... Vagy is trafót mérni, mindig terhelés mellett érdemes. Pld. a műszer két kapcsa közé kötött, 1kohm-os ellenállással. Ekkor nem mérsz kapacitív fals adatokat.
üdv! proli007
(#) kinaino55 hozzászólása Aug 5, 2012 /

Sziasztok!

Olyan problémám adódott, hogy stabilizált 40V ra lenne szükségem,mert egy erősítő kapcsolás ezt igényli. Van egy toroid trafóm ami a 2 szekunder tekercsén egyenként ( egyenirányítás és pufferelés után) kb. 38V ad le tehát nem tudnék stabilizált 40V-ot előállítani ami kell az erősítő meghajtására. Hogy lehetne még is megoldani hogy stabil 40V- om legyen?

Én arra gondoltam hogy összekötöm a 2 szekundert, így ugye lesz 76V-om és azt stabilizálom le 40 voltra, de akkor a tranzisztornak sokat kell eldiszipálnia, melegedni fog. Esetleg valami jobb megoldás, köszi?
(#) _vl_ válasza kinaino55 hozzászólására (») Aug 6, 2012 /

a. veszel egy másik trafót
b. elcseréled a trafódat egy másikra
c. áttekered a meglevő trafódat, hogy akkora feszültség jöjjön ki, mint amit szeretnél
d. építesz egy kapcsolóüzemű tápot, és reménykedsz, hogy ne jelenjen meg az erősítőd kimenetén a táp zaja
(#) kinaino55 válasza _vl_ hozzászólására (») Aug 6, 2012 /

istenem...

valami építő jellegű esetleg...
(#) kinaino55 hozzászólása Aug 6, 2012 /

hol a kreativitás?
(#) _vl_ válasza kinaino55 hozzászólására (») Aug 6, 2012 /

Van egy rossz hírem: ezek voltak az építő jellegű javaslatok...
Na jó, kihagytam azt, hogy áttervezed a 40V-ról működő áramkört, hogy ~38V-ról is működjön. Végülis ebben lenne a legtöbb kihívás...
(#) Flashhun válasza kinaino55 hozzászólására (») Aug 6, 2012 /

Szia, az a 38Volt vissza fog esni 26-27Volt-ra amint megterheled. Sajna tényleg másik trafót kell kerítened. Nem tudom mekkora áramra lenne szükséged, de általában ennyi elég kell legyen mondjuk 2x100W erősítőhoz pl.: http://www.hqelektronik.hu/info/hu/trafo40vx2_450t.html - Remélem tudtam segíteni.
(#) kinaino55 válasza Flashhun hozzászólására (») Aug 6, 2012 /

Szia!

Nem szeretnék a meglévő trafóhoz hozzányúlni, meg venni sem mert ugye a pénz nagy úr, csináltam egy lehetséges megoldást. Működhet ez megfelelően? Konkrétan ezt a kis áramkört szeretném megcsinálni: Bővebben: Link

Köszi a hozzáoszlást mindkettőtöknek!
(#) Kovidivi válasza kinaino55 hozzászólására (») Aug 6, 2012 /

Teljesen felesleges ehhez 40V-os stabilizált táp. Rakd rá a mostani tápod, és örülj neki. Tökéletes lesz! 30W fog kijönni belőle, annyival még nem is esik le a feszültség annyira. De ha le is esik, pl. 33V-ra, akkor sem történik nagy baleset, a kimenő teljesítményed nem 30, hanem csak 26W lesz. Nem érdemes ennyit szórakozni vele.
Vagy ha nagyon akarsz vele szórakozni, akkor nézd meg, mennyire esik le pl. 50W terhelés esetén a táp, pl. 35V-ra, akkor stabilizáld le 32V-ra, és kész. Kisebb lesz a kimenő teljesítmény, az előerősítőnek az a 8V nem hiszem, hogy olyan óriási problémát okozna.
Vagy legvégső esetben tényleg keress egy másik trafót, nem is kell sok pénzre gondolni, sztereóban egy 80-100W-os bőven jó.
(#) Flashhun válasza kinaino55 hozzászólására (») Aug 8, 2012 /

Ez 2x25V-os trafó?
(#) granpa válasza kinaino55 hozzászólására (») Aug 8, 2012 /

Szia! Van e. is (5. lehetőség). A toroidokban középen szokott lyuk maradni, annyi menetet tekersz (fűzöl) bele amennyi belefér, párhuzamos szállal, megfelelő keresztmetszettel, és hozzákötöd a meglévőkhöz. Néhány voltot nyersz vele (lehet, hogy eleget), és utána stabilizálsz. A külső borító (főleg mechanikai) védő szigetelést nyugodtan bontsd le, több helyed lesz.
(#) mezei dávid hozzászólása Aug 11, 2012 /

Sziasztok.Szeretném a segítségeteket kérni.Hogyan lehet egy meglévő trafót megtekercselni hogy kb 28v adjon.Van egy akkutöltőből kiszerelt 220 v 12v 6v kimenettel.
trafó.Hallottam ,tovább lehet még tekerni a szekundert.Hány menettel és tényleg lehet?
üdv:dava
(#) mindenes válasza mezei dávid hozzászólására (») Aug 11, 2012 /

Pl így Bővebben: Link
(#) diablo hozzászólása Aug 13, 2012 /

Helló mindenki!

A mellékelt kapcsolás helyett tud valaki jobb módszert szimmetrikus tápra? Ha szimmetrikusan terhelem a két ágat akkor nincs vele nagy probléma, de ha csak az egyiket akkor ugye a másik tranyó nagyon melegszik, teljesítmény tranzisztort meg nem akarok alkalmazni. Jó lenne ha tudna olyan 200mA-es terhelést komolyabb melegedés nélkül. 0,5A-es tranzisztorokkal működik rendesen az áramkör 150mA-nél is, ha mindkettőt terhelem, de ha csak az egyiket, akkor már nagyon a max. disszipáció határán van a másik tranzisztor. A neten már keresgéltem, de nem találtam ennél jobb megoldást egyet sem.
Trafós megoldást ne is ajánljatok, mert egyenfeszről kell, hogy menjen (pl. akku).
Esetleg létezik valami cél IC erre a feladatra?
(#) kadarist válasza diablo hozzászólására (») Aug 13, 2012 /

Szia!
Használj két akkut a szimmetrikusság biztosítására és akkor nem lesz ilyen problémád.
Következő: »»   26 / 41
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem