Fórum témák
» Több friss téma |
Az igaz, hát most nagyon gondolkodok.
Úgyis én akartam tekerni tekercset akkor már lehet jobban megéri rátekerni egy harmadik 12V-os szekundert...
Hát ehhez a kapcsoláshoz én hülye vagyok
![]() De erősítő terv mellet volt egy hangszóró védelem is. Még pár napja te válaszoltad meg a kérdést azt hiszem, hogy mekkora feszültségről üzemel. Quad 405-hez jelent meg azt írtad... Esetleg nem tudtok valami jó leírást vagy kalkulátort tekercseléshez? Menetszámokra és huzalvastagságokra, vasmag méretre gondolok. Köszi
Üdv Mindenkinek!
Van egy problémám a tápegységemmel: Megépítettem egy TDA7294-es hidalt erősítőt és építettem hozzá kétfajta tápot de mindegyik változattal hallani lehet a hangszórókon a bugást. Hogy lehetne megszüntetni a búgást?
Sziasztok!
Meg tudnátok nekem mondani, hogy a csatolmányban lévő táp nyákrajza megfelelő-e ilyen formában? A gondom korábban az volt, hogy akárhogyan csináltam meg a tápot, akár nyákon, akár légszerelve az erősítő mindig zúgott. Nem szeretnék még egyszer ebbe a hibába belefutni, ezért kérlek meg titeket, hogy vessetek egy pillantást a rajza. A stabIC-k az előfok miatt vannak rajta a panelon, és mögöttük a nyákon helyet kapott egy hűtőborda, amit a rajzon nem jelöltem.
Üdv!
Van egy 2*12 Voltos változtatható feszültségű tápegységem, amelyben 2 darab LM350 van. A kérdés az lenne, hogy hogy lehetne átalakítani szimetrikussá? Előre is köszönöm
Szia!
Milyen a trafó szekunder-tekercselésének kialakítása? Van középcsapolás a tekercsen?
Pontosan ilyen.
Ez jó, mert a felirat szerint két független szekunder tekercse van.
Tisztelt hozzáértők!A segítségeteket szeretném kérni A rajzon látható trafó méréseim szerint ,lehet -e szimmetrikus táphoz használni és hogyan.Egy 50w-os hf erősítőhöz kellene.A trafó egy régi akkutöltőből lett kiszerelve .Mást nem tudok róla.legyetek szíves segíteni.
üdv:dava
Vigyázz az ilyen mérésekre, mert "bevisz az erdőbe". A digitális multiméter nagy bemenő ellenállású mérőeszköz, ilyen estekben nem feltétlenül használható, vagy csak kellő körültekintés esetén. A 24V-os és 2x6V-os tekercsnek lehet, hogy a valóságban nincs köze egymáshoz, a mért értékek a tekercsek közti kapacitáson kerülnek a műszerre, vagyis megterhelni ezt a feszültséget nem lehetne (ezek azok a 20V értékek). A 2X6V kb 2X8V-ot ad (ez az egyetlen elérhető szimmetrikus feszültség), ez pedig nem alkalmas a jelzett teljesítményű erősítő tápellátására.
Hello!
... Vagy is trafót mérni, mindig terhelés mellett érdemes. Pld. a műszer két kapcsa közé kötött, 1kohm-os ellenállással. Ekkor nem mérsz kapacitív fals adatokat. üdv! proli007
Sziasztok!
Olyan problémám adódott, hogy stabilizált 40V ra lenne szükségem,mert egy erősítő kapcsolás ezt igényli. Van egy toroid trafóm ami a 2 szekunder tekercsén egyenként ( egyenirányítás és pufferelés után) kb. 38V ad le tehát nem tudnék stabilizált 40V-ot előállítani ami kell az erősítő meghajtására. Hogy lehetne még is megoldani hogy stabil 40V- om legyen? Én arra gondoltam hogy összekötöm a 2 szekundert, így ugye lesz 76V-om és azt stabilizálom le 40 voltra, de akkor a tranzisztornak sokat kell eldiszipálnia, melegedni fog. Esetleg valami jobb megoldás, köszi?
a. veszel egy másik trafót
b. elcseréled a trafódat egy másikra c. áttekered a meglevő trafódat, hogy akkora feszültség jöjjön ki, mint amit szeretnél d. építesz egy kapcsolóüzemű tápot, és reménykedsz, hogy ne jelenjen meg az erősítőd kimenetén a táp zaja
istenem...
![]() valami építő jellegű esetleg...
Van egy rossz hírem: ezek voltak az építő jellegű javaslatok...
![]() Na jó, kihagytam azt, hogy áttervezed a 40V-ról működő áramkört, hogy ~38V-ról is működjön. Végülis ebben lenne a legtöbb kihívás... ![]()
Szia, az a 38Volt vissza fog esni 26-27Volt-ra amint megterheled. Sajna tényleg másik trafót kell kerítened. Nem tudom mekkora áramra lenne szükséged, de általában ennyi elég kell legyen mondjuk 2x100W erősítőhoz pl.: http://www.hqelektronik.hu/info/hu/trafo40vx2_450t.html - Remélem tudtam segíteni.
Szia!
Nem szeretnék a meglévő trafóhoz hozzányúlni, meg venni sem mert ugye a pénz nagy úr, csináltam egy lehetséges megoldást. Működhet ez megfelelően? Konkrétan ezt a kis áramkört szeretném megcsinálni: Bővebben: Link Köszi a hozzáoszlást mindkettőtöknek!
Teljesen felesleges ehhez 40V-os stabilizált táp. Rakd rá a mostani tápod, és örülj neki. Tökéletes lesz! 30W fog kijönni belőle, annyival még nem is esik le a feszültség annyira. De ha le is esik, pl. 33V-ra, akkor sem történik nagy baleset, a kimenő teljesítményed nem 30, hanem csak 26W lesz. Nem érdemes ennyit szórakozni vele.
Vagy ha nagyon akarsz vele szórakozni, akkor nézd meg, mennyire esik le pl. 50W terhelés esetén a táp, pl. 35V-ra, akkor stabilizáld le 32V-ra, és kész. Kisebb lesz a kimenő teljesítmény, az előerősítőnek az a 8V nem hiszem, hogy olyan óriási problémát okozna. Vagy legvégső esetben tényleg keress egy másik trafót, nem is kell sok pénzre gondolni, sztereóban egy 80-100W-os bőven jó.
Szia! Van e. is (5. lehetőség). A toroidokban középen szokott lyuk maradni, annyi menetet tekersz (fűzöl) bele amennyi belefér, párhuzamos szállal, megfelelő keresztmetszettel, és hozzákötöd a meglévőkhöz. Néhány voltot nyersz vele (lehet, hogy eleget), és utána stabilizálsz. A külső borító (főleg mechanikai) védő szigetelést nyugodtan bontsd le, több helyed lesz.
Sziasztok.Szeretném a segítségeteket kérni.Hogyan lehet egy meglévő trafót megtekercselni hogy kb 28v adjon.Van egy akkutöltőből kiszerelt 220 v 12v 6v kimenettel.
trafó.Hallottam ,tovább lehet még tekerni a szekundert.Hány menettel és tényleg lehet? üdv:dava
Pl így Bővebben: Link
Helló mindenki!
A mellékelt kapcsolás helyett tud valaki jobb módszert szimmetrikus tápra? Ha szimmetrikusan terhelem a két ágat akkor nincs vele nagy probléma, de ha csak az egyiket akkor ugye a másik tranyó nagyon melegszik, teljesítmény tranzisztort meg nem akarok alkalmazni. Jó lenne ha tudna olyan 200mA-es terhelést komolyabb melegedés nélkül. 0,5A-es tranzisztorokkal működik rendesen az áramkör 150mA-nél is, ha mindkettőt terhelem, de ha csak az egyiket, akkor már nagyon a max. disszipáció határán van a másik tranzisztor. A neten már keresgéltem, de nem találtam ennél jobb megoldást egyet sem. Trafós megoldást ne is ajánljatok, mert egyenfeszről kell, hogy menjen (pl. akku). Esetleg létezik valami cél IC erre a feladatra?
Szia!
Használj két akkut a szimmetrikusság biztosítására és akkor nem lesz ilyen problémád. |
Bejelentkezés
Hirdetés |