Fórum témák
» Több friss téma |
http://www.hestore.hu/files/RT1_relay.pdf
Hestore-n a relé mellett ez a pdf volt adatlam gyanánt. Én sajnos nem tudok eligazodni ezen.
Hello!
Akkor a gyanúm beigazolódott, mert a második oldal alján látható, hogy csak egy váltókontaktus van benne. Szerintem neked az a típus van, ahova az "S0163-BE" típus van írva. Ott láthatod, hogy az általam használt pontok sajna össze vannak kötve.. (A SCHRACK felírat feletti második relé.) Sajna én voltam a balga, mikor nem néztem meg alaposan az adatlapot, amikor kérdezted. Elnézést! De ettől még meg lehet csinálni az áramkört, csak nem fogja kapcsolni mind két vezetéket, csak az egyiket. üdv! proli007
Üdv.
Nem probléma hogy nem nézted át rendesen,csak most akkor elmondanád hogy mit hova kell kötnöm,hogy rendeltetés szerűen működjön?
Hello!
Remélem így már érthető.. üdv! proli007
Üdv.
Megmértem a két IN pont között az ellenállást és igen 0 Ohm volt.Aztán rákötöttem a ledet is ahogy mondtad,meg az ellenállást is igaz nem 1k hanem 2,2k mert ez vol titthon a legkisebb,de ennek ellenére 2 tapsra felvillan a led,1 tapsra elalszik.Szóval működik Már csak lámpával kellesz kipróbálnom.
Hello! Na, akkor végre működni fog ez.. üdv! proli007
Üdv.
Végre ki lett próbálva lámpával,tökéletesen működik. Köszönöm a sok segítséget. Jah és még valami,hogy elég hangosan kell tapsolni,de visszaolvasgattam a fórumban és láttam,hogy az ellenállások cseréjével javulhat ez a dolog. Ez valóban így van?
Hello!
Megépítettem a kapcsolásodat (Link). Valamit nagyon elronthattam, mert nem működik. Tudnál nekem segíteni? Átnéztem mindent amit lehet, és ha minden igaz akkor mindent jól kötöttem. (De valójában valamit mégis csak elrontottam.) Mit tudnék ellenőrizni? Hogyan tudnám kideríteni, hogy mi a baja az építményemnek? Jelenség: Semmire nem reagál. Tapsolok neki, ordítozok, puffogok, kocogtatom a mikrofont, hülyének néz az egész ház, de nem működik az istenért sem. Relé jó, 12V -ról próbálom.. Előre is köszönöm a segítséget!
Ha sorba kötöm a bc337 -es bázisát a 4.7kOhm -os ellenállással, akkor a relé kapcsol.
Kondi hiányában nem tudom kipróbálni a mikrofonos részét, egyenlőre. De keresgélek közben. Esetleg másfajta kipróbálási lehetőség van rá, ha nem találnék kondit? Mert most a héten nincs lehetőségem venni sem.
Találtam kondit, de nem hallok semmit. Az ég világon semmit sem.
Hello!
Mérjél feszültségeket az LM358 lábain. - U1 8-as lábán, a tápfeszültség van, pontosabban D2 dióda miatt, 0,7V-al kevesebb. - U1 5-ös lábán féltápfeszültségnél kb. 100mV nagyobb, U1 3-as lábán, féltápnál kb. 100mV-al kisebb. - U1 7-es lábán, az 5-ös lábbal azonos feszültség. U1 1-es lábán, majdnem 0V. - Ha ez így van, akkor az U1 munkapontjai helyesek. - A mikrofonon típustól függően pár volt feszültség van. R1 és R2 ellenálláson, azonos feszültség esik. - R8 ellenálláson jel nélkül 0V van. Ha orrba vágod a mikrofont, vagy megfogod a mikrofon bemenetet, vagy az R3-as ellenállást, az R8-on felugrik a feszültség. A 4017 áramköreit is lehet önállóan próbálni. - Tápfesz bekapcsolás után, a Q0 kimeneten magas szint van (12V). Az összes többi Q1..Q9 kimeneten Alacsony szint (0V). - Ha egy nyomógombbon keresztül tápfeszültséget kapcsolsz az U2 14-es lábára, akkor a 4017 kézzel is léptethető. Minden 2. gombnyomásra bekapcsol a relé. - Ha egyszer nyomod meg a nyomógombot, akkor a Q1 kimenet lesz magas. De kb. 3 másodperc múlva, törlődik, és ismét a Q0 lesz magas. - Ha kétszer nyomod meg a gombot, akkor a Q2 magas, relé bekapcsol, és úgy is marad. Ha még egyszer megnyomod a gombot, törlődik Q2, és ismét Q0 magas. A nyomógombot úgy kösd be, hogy egyik felét a tápfeszültségre kapcsolod, a másik lábát, egy 100kohm-al a 4017 14-es lábára. Ellenőrizd a mikrofon polaritáshelyes bekötését. GND felé a mikrofon háza, másik pólus (plusz) a C2-R2 felé. üdv! proli007
Megcsináltam én is a mellékletben található kapcsolást, a 4017-es lábát földeltem de nem működik, világít a piros LED és ennyi.
Tudnátok segíteni?? (A képekért előre is bocsi)
Hello!
Ha ég a Led, akkor vagy az IC1 2-es lába a GND-n van, (Ott most tápnak kell lenni) vagy a C3 nem töltődik fel. Pld. zárlat van a az IC1 6-7 lába és a GND között, fordított polaritással van bekötve C3, R7 szakadt, vagy kontakthiba van a forrasztásánál, esetleg értéke nem megfelelő (nagy). Bekapcsolás után, kb. 3 másodperccel el kell aludnia a Led-nek. (Nyákot nem néztem..) Nem túl korrekt a kapcsolás, 4017-nek nincs RESET jele, bekapcsoláskor. Ha ekkor a Q3 kimeneten áll, tapsikálhatsz kedvedre mire körbe jár.. üdv! proli007
Hű, köszönöm a gyors választ, tehát ez a kapcsolás nem a megfelelő...
Akkor jobban javasolnád ennek (mellékletben) a kapcsolásnak a megvalósítását? mert ha ebben ennyi hiba van akkor nem valószínű hogy érdemes munkát fektetni bele. Üdv: merlin21
Nah átellenőriztem amiket írtál, most már működik, csak azt nem tudom hogyan lehetne az érzékenységet állítani??
Én a r2 csökkentésére, és a c1 növelésére gondoltam, de lehet hülyeség.
Hello!
Állítás alatt, gondolom növelésre gondoltál. Talán a T1 erősítő helyett, más mikrofon erősítő okozatot kellene betenni. De négyszeres érzékenység növekedést érsz el azzal is, ha IC1 2-es lábáról a GND-re egy 10kohm-os ellenállást kötsz. Mert ekkor a trigger láb feszültségét, nem a 9V tápról 3V-ra (6V) kell lehozni, hanem 4,5V-ról 3-ra (1,5V). Ez olyan mint ha "négyszeres feszültség erősítés" lenne. üdv! proli007
Hali!
Proli007 -nek köszönöm eddigi válaszait. Most építettem meg egy másik tapskapcsolót, a nyák tervét mellékeltem, rá kéne nézni mert nem működik! A nyáktervben nincs benne, de a 7809-est, és a 7805-öst közös földre hoztam. A probléma: tapsolok, és semmi. Kondi mikrofont használok amit már cserélgettem, de nem az a problémája (gondolom). Ha hozzáérek a piros led katódjához akkor az elkezd világítani, tehát olyan mint ha megkapta volna az eső tapsot. Az előző hozzászólásomban megosztottam a kpcsolási rajzát! (#1262795) Örülnék neki ha valaki tudna segíteni! Segítségeteket előre is köszönöm!
Hello!
Csodálkozol? Én nem néztem át az egészet, de az erősítő fokozatnak szinte nincs tápfeszültsége.. Egyébként ez egy alkatrésztemető. Ráadásul, két egyenirányítóra semmi szükség nem lett volna, de a 12V-ot sem kellett volna stabilizálni, de még szűrni sem. Ha a 14V-ot egyenirányítod és szűröd, akkor kb. 18V lesz, és ebből 5V? 13V felesleg van a stabin. Ráadásuk a sima TTL eszik is. Ha a relének csak egyenirányítasz és nem szórsz, akkor a 14V váltóból csak 14V egyen lesz (átlagértékben) Arról simán elmegy a 12V-os relé, de ha finnyás vagy egy soros ellenállás a relével bőven elég. Mivel nem szűrsz, a feszültség nem nő a csúcsértékre, és nem is esik a terhelés miatt annyit. Mivel a trafón két tekercs van, elég lett volna a közepét kinevezni GND-nek, két széléről egy-egy diódával előállítani a +14V-ot. Ezt kapta volna a relé, és innen egy diódán keresztül táplálni a pufferkondit. Azon a 18V, és ebből a stabival +5V-ot készíteni. Cseppet egyszerűbb. Nem? üdv! proli007
Szia!
Teljesen igazad van, egyszerűbb, és ésszerűbb ahogy mondtad. Köszönöm újra segítségedet, mert a tapskapcsoló működik, bár néha olyan mint ha begerjedne, de az szerintem csak a mikrofon előerősítőnek a munkapontja van rosszul beállítva. Szóval még egyszer köszönöm segítséged! Üdv: merlin21
Szia!
Gondolom D3 és D4 -es az mindegy milyen csak bírja a 12V -ot. De amúgy én (mert ez van itthon) egy 1N4001-est raknék oda, az ziher, hogy bírja Üdv: merlin21
Hello!
Igen ugyan az, csak ha visszaolvasol, láthatod, hogy különböző relékhez készült különböző nyák. Elsőként mindig az alkatrészek számítanak. Az elektromechanikus alkatrészekkel van a legtöbb gond, mert számtalan formában elképzelhetők. üdv! proli007
Hello!
Három alap hiba is van az áramkörnél. - A tranyó munkapontja így nem stabil, hőfokfüggő, "tranyófüggő". - A mikrofon táplálása, közvetlen az 5V-ró történik, ahonnan visszahatás jön létre. - Tranyó munkapont beállításánál, ugyan ez a hiba fen áll. Vagy is szűrni kellett volna. Még a TTL-ek tápján sem látom a 100nF-okat, pedig az kötelező.. üdv! proli007
Hello!
Nem mint ha a kapcsolási rajzra nem lenne odaírva. - Vagy az benneteket nem érdekel? :no: üdv! proli007
Szia!
Ez nyákterv helyes?
Most veszem észre. Ki javítottam most megnéznéd kérlek?
Hello!
Miért ne lenne helyes, ugyan az, amit én rajzoltam. De a 4,7kohm-os ellenállás kicsit közel van a 230V-os részhez.. üdv! proli007 |
Bejelentkezés
Hirdetés |