Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Elég nehéz egy iyen kérdésre válaszolni, amikor sem a típust, sem a használt szoftver eszközöket nem nevezeted meg.
Ha pl. linker scriptet használsz (C nyelvnél biztosan, assembly-nél opcionális) és DEBUG módban fordítasz, akkor automatikusa lecsíp a memória végéről a debugger számára (a linker scriptben "protected" lesz). RELESASE módban nem csinál ilyet. Idézet: „C18 -cal 2k -s PIC-re??” Fogalmam sincs, hogy: 1. Milyen PIC-et hasznal az OP 2. kWord-ben vagy kByte-ban adta-e meg a meretet 3. RAM-rol avagy program memoriarol ir Na jo, majd meglatjuk mikor pontosit ![]() (Amugy van 2k szavas (prog.mem) 18F...)
Köszönöm! MPLAB-ban (bár ezt említettem) ASM-ben 16f628-at programoztam. DEBUG módban volt, de ez nem szúrta ki a szememet. Mégegyszer köszi, ez volt a baj.
Pic azért is lenne jó, mert tanuljuk. Amúgy 6 bites hangra gondoltam, a jomox xbase09 -ben 6 bites hangok vannak, és 2 pic látja el a feladatot, más kérdés hogy az nem hangmintás
![]()
http://www.youtube.com/watch?v=5sq-L2SnTUA ehhez hasonlót akarok majd.
6 bites hang mellé minek még torzító is? Torz lesz az alapból is
![]()
8 bitnél még nem észrevehető ha savszűrt.
Most sem tudok mást mondani. Nem fér bele a PIC-be a minta. Más megoldást kell találni annak tárolására. A 6bites hang 64 diszkrét feszültségszintet tud leképezni, ez minden, csak nem hifi, talán még hangnak sem nevezhető, csak zajnak. A 8bit is csak szokol lenne. Először 16bitet is említettél...
Mindegy, a minta tárolására külső memória kell, a többit meg lehet oldani PIC-el. A problémát abban látom, hogy ha ezt nem tudod magadtól, akkor hogyan fogod leprogramozni?
Ezt a "6" bitet honnan vetted? 16 bites a mintad, ld meg a mellekelt screenshot-ot...
16 bites hangmintáim vannak, amit 6-8 bitbe kéne berakni. http://cyberiaplanet.com/Studio/Synthesizers/Jomox/XBase09/XBase09Engl.pdf van benne amúgy 8 bites sample is.
Iskolába a többire kérek segítséget egy tanártól, de magát a megtervezést sajnos nem vállalja be
Utólag át lenne alakítva a minta 6, 8 bitesekre, Meg nem is ezek mennének rá.
Akkor szerintem próbáld ki, hogy hogy fog szólni az a 6-8 bites minta... Számítógépen szépen átkonvertálod a kívánt frekvenciára és bitmélységre, és meghallgatod. Ha még mindig tetszik, lehet építeni az áramkört.
8biten bejön.
sziasztok,
nem tudjátok, hogy miért nem látja a mikroprog suite a pickit2-t? Elméletileg a driver fent van.
Feltehetőleg azért, mert az egy másik programozó készülékhez való, nem a PICkit2-höz. A PICkit2 kezelőprogramja innen tölthető le.
Hello!
Elektromos autó építésbe fogtam. A pwm- jelet, egy PIC szolgáltatja. A gázbowden, egy elektromos bicigli hall elemes gázkarjára van kötve. Eddig minden remekül passzol is. De a gázkar kimenete 1.8V-4.1V-ig megy. Arra gondoltam, hogy a pic referenciapontját, el kellene tolnom, 1.8V-ra, akkor már 0-ról indulna. Ezt hogyan kell kivitelezni? Az Uref-lábat egy trimmerrel eltolom 1,8V-ra és bemenetre állítom? Kell még valamit állítani?
A programban az 1,8V-hoz tartozó AD értéket rendeld a nulla gázálláshoz(PWM 0%), a 4,1V-hoz tartozót a teljes gázálláshoz(PWM 100%) és kész. Így is megfelelő lesz a felbontás és nem kell mindeféle referenciákkal bajlódni.
Ebben igazad van, de már érdekel is, ez a referenciás dolog.
Na valaki nem segítene?
Google barátoddal nem vagytok beszélő viszonyban? Bővebben: Link
Nem igen. Amúgy köszi szépen
![]()
Szia!
Watt javasolt egy megoldást, szerintem úgy is jó lenne, de ha ragaszkodsz a Te elképzelésedhez, akkor a leírtak szerint működik a dolog. Az állításnál természetesen be kell állítani, hogy külső referenciát használsz! Ha már ennyire "tutira" mész, akkor viszont a felső referenciát is beállíthatnád 4,1 V-ra és akkor a teljes tartományt fel tudod használni! Steve Idézet: „Ha már ennyire "tutira" mész, akkor viszont a felső referenciát is beállíthatnád 4,1 V-ra” Ez nem feltétlenül valósítható meg. Pl.: a 18F4550 adatlapja azt írja, hogy a VRefH-VRefL legalább 3 V-nak kell lennie, ha Vdd > 3V. Valamint a VRefL legfeljebb Vdd-3V lehet. Ezek az értékek kontrollerenként különbözhetnek, az adatlapban ellenőrizni kell, hogy a kiválasztott uC analóg egysége mit vár el a megfelelő működéshez.
Köszönöm a választ. Hát újra neki vágtam az MPLAB-nak...
A PicKit2 program jól fut tudok is vele égetni. De ne jövök rájönni, hogy miért nem tudok debug-golni. (Unabled to enter debug mode) üzenetet kapom. Kérhetnék ebben is egy kis segítséget?
Nem minden PIC-et lehet debuggolni. Nézd meg az adatlapban, vagy az PMLAB támogatói listájában.
Idézet: Az MPLAB Configeure/Select Device menüben kijelzi (zöld, sárga, piros), hogy a kiválasztott mikrovezérlőt milyen eszközzel (PICkit2, PICkit3, ICD2, ICD3, stb) lehet debugolni. Ha piros jelzés van a PICkit2 mellett, akkor érthető a dolog. „Unabled to enter debug mode üzenetet kapom” Idézet: „Ezek az értékek kontrollerenként különbözhetnek, az adatlapban ellenőrizni kell, hogy a kiválasztott uC analóg egysége mit vár el a megfelelő működéshez.” Ezzel természetesen egyetértek ( ez az alap! ), de nem írta, hogy milyen kontrollerrel dolgozik. Ha már "ilyenekkel" foglalkozik, akkor reméltem annyira rutinosnak, hogy az adatlapot is megnézte ( mint ahogy utalt is rá az alsó határral kapcsolatban ). Elnézést kérek, ha félrevezető voltam. Steve
Sziasztok!
Adott egy PIC-ből egy műveleti erősítőből, egy tápból és egy mérendő feszültségből álló áramkör. A mérendő feszültség megy a műveleti erősítőre, majd a műveleti erősítő kimenete csatlakozik a PIC ADC bemenetére. A műveleti erősítő és a PIC is csillagpontosan csatlakozik a táphoz, hogy ne zavarják egymás feszültségét. Viszont nem tudok rájönni, hogy a mérendő feszültség negatív pontját hova a legjobb kötni? A műveleti erősítő gnd lábára(mert ehhez képest erősít), a PIC gnd lábára(mert ehhez képest mér), vagy a csillagpontba? A PIC a saját tápfeszültségét használja referencia feszültségként. A választ előre is köszönöm. Üdv, mate_x
Szerintem először tisztázni kéne, hogy a hogyan viszonyul egymáshoz a két áramkör (mérő és mért) tápellátásilag.
Az egyik fő opció, hogy a földjeik a mérési ponton kívül is közvetlenül össze vannak kötve (mondjuk mert közös a tápjuk, egy áramkör részei), a másik, hogy a földjeik közvetve vannak összekötve (mondjuk mert két külön fémházas dobozban laknak, és a fém házak és az áramköreik földje össze van kötve, a fém házak pedig le vannak földelve, így a védőföldelésen keresztül közös földpotenciálon vannak), a harmadik, hogy legalább az egyik (vagy mindkettő) áramkör földje teljesen el van szeparálva, azaz földfüggetlenek. |
Bejelentkezés
Hirdetés |