Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kondenzátor
 
Témaindító: Alba, idő: Nov 30, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   50 / 98
(#) anonymusz1228 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 5, 2012 /
 
Igyekszem legközelebb kicsit könyvtáriasabban fogalmazni. Bocsi.
(#) voodoo hozzászólása Júl 9, 2012 /
 
Hello!

SMD kondenzátor polaritását hogyan lehet megtudni?
Köszönöm!
(#) kadarist válasza voodoo hozzászólására (») Júl 9, 2012 /
 
Szia! A rajta lévő jelzések (csík) alapján lehet megtudni. A polaritás persze csak az elektrolitkondenzátornál fontos.
(#) Zsora válasza voodoo hozzászólására (») Júl 9, 2012 /
 
Miért kérdezed meg több helyen is?
A "Kezdő kérdések" témában már adtam választ.
Mégegyszer:

Alumínium-elektrolit kondinál a vonal a negatív pólust jelöli, míg tantál-elektrolit kondinál a pozitív pólust. A kettő típust könnyű megkülönböztetni egymástól, mert az alu kondi mélyhúzott hengeres alumínium tokban van, a tantál meg csepp, vagy tégla (tömb) alakú, és többnyire sárga v. fekete színű.
(#) Zsora válasza voodoo hozzászólására (») Júl 9, 2012 /
 
Csak hogy lásd is: Ezt nézd meg!
(A kerámiakondiknak meg ugye nincs polaritása...)
(#) voodoo válasza Zsora hozzászólására (») Júl 10, 2012 /
 
Igen, de az a baj hogy nekem színezetlen kondijaim vannak. Rajz alapján írtam össze a listát, ezeket kértem, ezeket kaptam...
Bosszantó. Azt hittem, hogy legalább a pici elkókon lesz egy csík vagy gógléből rájövök vagy valami de semmi magyarázat nincs. Még az értéküket se tudom beazonosítani. Az smd ellenállások amiket vettem azokon legalább vannak számok, de idáig még az is kínai.
(#) Zsora válasza voodoo hozzászólására (») Júl 10, 2012 /
 
Na most már végképp nem értem, hogy mi a problémád. Tudod egyáltalán hogy milyen az elektrolit kondenzátor (elko) és milyen a kerámia?

1.) A felületszerelt ellenállásokon ált. 3 szám van: az első kettő az érték számjegyei, a 3. a 10-es szorzó hatványkitevője. Pl. a 332 jelölés azt jelenti, hogy 33*102=3,3kohm
(A 0402 méretűeken már nincs felirat, mert azok túl kicsik.)

2.) Ahogy a képeken is láthattad, a felületszerelt alimínium- és tantál-elektrolit kondikon is mindig szerepel a pólusjelölés és a számérték. A tantálkondikon ugyanúgy ahogy az ellenállásoknál; 2 számjegy + 1 szorzó (a 10 hatványa)

3.) Felületszerelt kerámiakondikon nincs értékjelzés. Ezek kerámiateste ált. barnás v. szürkés színű. (Kimérni/beazonosítani csak RLC mérővel, vagy precíz kapacitásmérővel tudod, esetleg töltődési időt mérsz és számolsz, vagy összehasonlítod ismert értékkel.
(#) Zsora válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 10, 2012 /
 
Azért értetlenkedek, mert eredetileg azt kérdezte, hogy hogyan lehet megtudni egy SM kondenzátor polaritását. Ebből pedig én arra következtettem, hogy akkor egyértelműen elektrolit kondenzátorról van szó.
(#) Zsora válasza voodoo hozzászólására (») Júl 10, 2012 /
 
Na jó! A korábban leírtakhoz még egy kis adalék:
(Mert nem tudom hogy milyen szintűek az elektronikai ismereteid.)

- A fólia és kerámia kondik nem polarizáltak, tehát nincs rajtuk pólusjelölés sem.
- Az elektrolit kondenzátorok viszont két különböző pólussal rendelkeznek (bipolárisak/polarizáltak), és valamelyik pólust egyértelműen jelölik is.

A 3 (talán) legismertebb kivitel:
(kerámia, alumínium-elektrolit, tantál-elektrolit)
(#) voodoo válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 10, 2012 /
 
Időközbe még ma hajnalba fentvoltam fáradtan, de nagy nehezen felfogtam az ellenállások értékeit. De a kondi az nekem még mindig gyanús Barnás-fehér,..... kopottas fehér, ..... fehér,..... szürkés-barnákat kaptam. Nem tudom melyik melyik. Na mindegy. Ezt most jól beszippantottam. Úgy látom és el kell ismerjem végzetes vesztemet ez a kapcsoló üzemű tápegység nem akar beindulni sehogyan. Túl suta vagyok hozzá. Nem tudom fel-e lehet tenni kérdésnek azt hogy valaki helyettem megcsinálná-e aki ért hozzá és elvállalná?
(#) voodoo válasza Zsora hozzászólására (») Júl 10, 2012 /
 
Kerámia kondiról van szó, csak ne bántsatok :hide:
és elektrolit-kerámia kondik is vannak 3db

Idézet:
„Szerintem a kérdéses alkatrészeket, tedd egy fehér lapra és fényképezd le, talán megtudjuk mi van nálad .”

Gagyi képet csinál a telóm, de megpróbálom, homályos és szinte mind egy színűek lesznek.
(#) Zsora válasza voodoo hozzászólására (») Júl 10, 2012 /
 
Idézet:
„...csak ne bántsatok”

Nem bántunk. (...ok nélkül)

Idézet:
„...és elektrolit-kerámia kondik is vannak”

Áááá!!! De mégis! Üssétek!
(#) voodoo válasza Zsora hozzászólására (») Júl 10, 2012 /
 
Figy vettem kondikat amiket leírogattam egy papírra a rajz alapján..... Ready? Okés. Go lomex és azt kaptam hogy szinte SZÍNE SINCS mert beazhonosítatlan színeik vannak a kondiknak nevezett kis elkóknak is mivel a rajzon + /- fel van tűntetve a polaritása. Nem tudom hogy hívják. Elektrolit SMD kondenzátor vagy mi a fene de kis 2 mm -es barna és fehér színekbe van és ezek keverékbe. Ennyi...
Hogy írjam le jobban ettől hogy se színe se száma nincs de se értékét se nem tudom beazonosítani. Rájöttem hogy nem lehet csak is műszerrel. Felfogtam.
Mi a gond? Nem értem.
(#) voodoo válasza Zsora hozzászólására (») Júl 10, 2012 /
 
Buktam körülbelül 6 vagy 7 forintot. Nem érdekes annyira, csak picit bosszant, hogy inkább vettem volna sima furatszereltet. Kondikat is és ellenállásokat is. Már kész lenne és talán működne.
(#) Peter65 válasza voodoo hozzászólására (») Júl 10, 2012 /
 
Ha jól értem, vásároltál néhány kondit, és nem tudod beazonosítani, hogy melyik melyik.
Lehet, hogy csak kerámia kondikat kaptál, ha csak a kapacitás értékeket montad az eladónak. 10µF-os smd kondi már kerámiában is viszonylag elterjedt, és olcsóbb a tantálnál.
Jobb helyeken legalább alkoholos filccel ráírják a kondi csomagolására a kapacitását. Meglep, hogy te ömlesztve kaptad. Ha már így áll a helyzet, akkor csak kapacitás mérővel lehet tisztességgel szétválogatni. Ha esetleg jelentősen eltérő kapacitású kondikat vettél, akkor a feszültségük ismeretében a méret alapján is talán be lehet azonosítani.
(#) voodoo válasza Peter65 hozzászólására (») Júl 10, 2012 /
 
Nagyon pontosan így van. Ettől jobban, ahogy te kifejezted magad nem tudnám elmagyarázni, csak mutogatnám (kézzel lábbal).
Amúgy igen... khm elvártam volna hogy ne ömlesztve de ha mégis ömlesztve legalább a kis papírján amibe bele van csomagolva (mert ugye tekercsben van a boltba) arra lenne ráírva az értéke sokkal kényelmesebb lett volna. Na mindegy így jártam.
(#) Zsora válasza voodoo hozzászólására (») Júl 10, 2012 /
 
Már írtad, hogy alkatrészlista alapján vetted őket. Ezzel nincs is gond. Csak amiatt állt égnek a hajam, hogy össze-vissza kevered a fogalmakat, neveket. De csak poénból írtam az előzőt, nem vettem halálosan komolyan. Remélem te sem!
Azért nem ártana utánanézned az alapvető elektronikai/fizikai fogalmaknak mielőtt elektronikus cuccokat építenél. Csak mert ezen ismeretek hiányában sokat fogsz szívni. Ezt most tényleg vedd jó tanácsnak!

1.) Az elko = elektrolit kondenzátor
2.) A kerámia kondi az nem elko, és nincs is polaritása
3.) Az 1-2mm barnás/szürkés (esetleg fehér) SMD az kerámia kondi

Korábban adtam tippet, és tettem fel képeket is a beazonosításhoz. Persze a kerámiakondikat csak mérni lehet...
Esetleg feltehetnéd a kapcsrajzát a cuccnak, amit szeretnél megcsinálni.
(#) voodoo válasza Zsora hozzászólására (») Júl 10, 2012 /
 
Dehogyis. Le fényképeztem őket de olyan ocsmány a minősége full homályos ha közel ha távol próbálom kivittem a napra most és próbáltam. Áh esélytelen! S5230 ezzel nem lehet képet készíteni. No mindegy egy a lényeg, hogy ide rakjam fel a képét vagy inkább illesszek be egy linket mert már többször elakadtam a javításában ennek a tápnak? (Amúgy egy home-made rezonáns tápról van szó de van hozzá kapcsolási rajz is. Vagyis nagyon hasonlít rá ahogy átnéztem.
(#) Zsora válasza voodoo hozzászólására (») Júl 10, 2012 /
 
Bármilyen megoldás jó.
A képnek sem kell profinak lennie, a lényeg hogy a kondi megkülönböztethető legyen egy orosz katonai műholdtól. (Vagy neten is kereshetsz olyan képet, amire a legjobban hasonlít. Esetleg le is rajzolhatod, stb. )
(#) braner hozzászólása Júl 22, 2012 /
 
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy mekkora lehet az eltérés a ráírt érték és a mért érték között?Vannak olyan kondiaim amik sokkal nagyobb értéküek lemérve mint ami rá van írva.
Köszi
(#) pucuka válasza braner hozzászólására (») Júl 22, 2012 /
 
Általában minden alkatrésznek, amit készre, sorozatban, és értéksorban gyártanak, így a kondenzátoroknak is, meghatározott tűrésük van. Ezt az érték megjelölése után fel is tüntetik a legkülönbözőbb formában mérettől függően. A nagyobbaknál egyszerűen ráírják, pl. elkóknál XX µF +35, -50 %, 160 V, vagy kódolják, különböző betűkkel, színes csíkokkal, pöttyökkel, a burkolat színével. Mikor melyik, az katalógusból lehet kideríteni, már ha fellelhető. A tűrések általában 1 - 50 % ig terjednek, de lehet pl. elkóknál asszimetrikus is. A különösen nagy értéktűrésű kondenzátorok többnyire csak szűrési feladatokat látnak el, ahol az értékük, és az értékek időbeli állandósága nem kritikus.
(#) omkacsapipi hozzászólása Júl 22, 2012 /
 
Sziasztok!

az lenne a kérdésem, hogy a kerámia kondenzátornak hogy kell az értékét kiszámítani? (nem a háromjegyűre gondolok pl.: 102)

Köszi.
(#) kadarist válasza omkacsapipi hozzászólására (») Júl 22, 2012 /
 
Akkor mire gondolsz?
(#) omkacsapipi hozzászólása Júl 22, 2012 /
 
Hello!

Megmondanátok hogy mennyi az értékük ezeknek a kondiknak? Még kezdő vagyok.

Köszi.
(#) omkacsapipi válasza omkacsapipi hozzászólására (») Júl 22, 2012 /
 
És még ezeknek is légyszi.

Köszi.
(#) kadarist válasza omkacsapipi hozzászólására (») Júl 22, 2012 / 1
 
4.7 = 4,7pF
8.2=8,2pF
102=1000pF
22=22pF
És így tovább...
(#) omkacsapipi válasza kadarist hozzászólására (») Júl 22, 2012 /
 
Köszi, sokat segítettél.értem most már hogy kell.
(#) braner válasza pucuka hozzászólására (») Júl 23, 2012 /
 
Köszi a választ
Szép estét
(#) speed008 hozzászólása Júl 26, 2012 /
 
Üdvözletem!
Érdekelne, hogy mi a különbség a Zavarszűrő és az Impulzus kondenzátor között.
Üdv. Speed008
(#) kadarist válasza speed008 hozzászólására (») Júl 27, 2012 /
 
Szia!
Leginkább a nevük a különböző, tehát hogy egy kondenzátort mire használják. Persze van kifejezetten zavarszűréshez ajánlott kivitel és van impulzustűrő, nagyfeszültségű is.
Következő: »»   50 / 98
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem