Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Igazad volt, tényleg egy elko volt rossz. Kicseréltem és most jó a tápja. (eléggé el volt bújva) Bekapcsol viszont nincs fényerő. Ha oldalba vágom akkor megjön a fényerő. Ezt ,hogy lehetne orvosolni?
Sziasztok, kontakthiba (KH) van a készülékben.
Leggyakrabban a képcső-alaplapon a tranzisztorok forrasztása enged el. Hogyha megadod a tipusát, shassis számát, tudok róla rajzot küldeni. Üdv. csepi
Megtaláltam a hibát és orvosoltam is. Viszont találtam megint egy hibát.
Ha hagyom kicsit állni kikapcsoltan, akkor egy idő után megint nem kapcsol be. Ha esetleg valakinek van ötlete írja meg bátran.
Szia!
Cserélj még több elkót a tápegységnél.
BarnaPili diagnózisa helyes, tápegységben elkó van kiszáradva.
Szekunder oldalon kellene végigmérni az ESR, és a kapacitás értékeket. Próbából cseréld a sorvégfokozat tápjának elkóját (47-100µF 160-200V) Készüléktipus ismeretében konkrétabban tudok segíteni.
Üdv!
Gondolom triviális a kérdés, de van egy Phi A59EAK00x01 csövem, csak azt nem tudom, melyik a vízszintes és melyik a függ. eltérítés. Ezt kellene beazonosítani. http://1.bp.blogspot.com/-UdzfobGIjho/ThYMP_KJNjI/AAAAAAAACgQ/pLb0t...76.jpg[kb. ugyanígy néz ki][/url] A tekercsek egyenáramú ellenállásából sajnos nem tudom biztosan.
A kisebb ellenállású a sor, a nagyobb a képeltérítő tekercs.
Köszönöm. Akkor ugye a 2,5R lehet a sor, a 2*3,5R sorosan kapcsolva a függőleges.
A csatlakozó végnél mérj, akkor nem kavarodasz össze. De ha sorba van kötve két tekercs, akkor azokat egybe kell mérni.
Sajnos nem tudok pontos típust mondani. Csak ennyi van az elején ,hogy SAMSUNG.
Kicseréltem pár elko -t de semmi változás. Most annyi változott, ha kihűlt ,akkor bekapcsol ugyan ,de nem hangyás a kép és nem reagál akármit nyomok. Ilyenkor kikapcsolom aztán újra vissza és hopp megint vannak hangyák és lehet kapcsolgatni. Sajnos ESR -t nem tudok mérni így tanácstalan vagyok mit cseréljek csak próbálgatni tudom ,de azt lenne jó tudni legalább ,hogy merre cserélgessem őket. Sajna már kezdek kifogyni belőlük.
Ez már haladás
Összegezzük mit tudunk : - Eddig nehezen indult, tápegység szűrőkondenzátorok cseréjével rendbe. - Fény időnként nincs, Kontakthiba javítás. - Jelenleg fény van, kép nincs, képernyőn a zaj minden 2. kapcsolásnál jön be. Most tényleg kellene a gyártó, a tipus. Nézzél szét, csak kellene számoknak, betúknek lenni a hátlapon, a panelon, a kereten. Fontos, hogy a képernyőn, kijelzőn mi látszik, mi olvasható. Távirányítóra, kezelőgombokra honyan reagál ? Lehet e hangolni, állomást keresni ? Általánosságban , a Tuner, kép KF feszültségeit ellenőrizd le.
Ha már találtál kontakthibát, akkor lehetséges hogy van több elfáradt forrasztás is. Fordítsd ki a panelt és nézd át alaposan a forrasztási oldalt, ha kell nagyítóval, és amelyiken látszik hogy kicsit is el van repedve, azt forraszd át.
Sípolás alatt az egészséges 15kHz s sípolást értem. Újra mértem az áramokat, sortekerccsel 190mA anélkül 123mA. Ráraktam az izzót, így néhány mp után indul csak a táp, az izzó pislákol, áramfelvétel 200mA. A sor ilyenkor nem jár.
Soreltérírítő tekercs nékül vagy a helyére bekötött műterhelés nélkül nem egészséges járatni a sorvéget, csak ezért kaptam fel a fejem. Tehát akkor tekercs nélkül nem változott az áramfelvétel és nem is állt le a táp később sem.
Az normális, hogy a 7100 ic vízszintes oszcit tápláló lábán (36) 6.4V van, és mégse ad sorhajtó jelet? És hogy ha a sortranyó kollektorát felemelem és a sortápra izzót rakok, el se indul a táp, csak ha áram alá helyezés után teszem rá? És még így is leszívja a 96V ot 84 re. Amúgy ez egy L6.1 inkább 90 fokos eltérítőpanellel, nem tudom miért van a tv hátára l6.2 írva.
Sziasztok.
Philips L6.1 tip. hibája, a 96V szűrőkondenzátor 2515 - 47µF kiszáradása. 7100 IC 36. lábán 8V-nak kellene lenni.
Adok neki 8V ot kívülről mégse ad sorhajtó jelet. A kondit elvileg cseréltem, de azért megnézem.
És igen! Kicseréltem a kondit és jó lett! Rosszul emlékeztem, valamiért csak a mellette lévő 47mikrót cseréltem ki. Ezért nem volt terhelhető a táp. Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a segítséget.
Úgy látom nem volt teljesen érthető a jelenség, ezért leírom még 1x.
Ha pihent kicsit és úgy kapcsolom be a főkapcsolót. Akkor csak a képcső indul el. Szerintem ez azért lehet, mert hirtelen túl nagy impulzust kap a táp és a vezérlés lefagy és ezért indul el a képcső. (nem stabilizálódik elég gyorsan a táp) A normál működés az, hogy bekapcsolom a főkapcsolót, akkor kigyullad elöl a készenlét jelző led. Ilyenkor be lehet kapcsolni és innentől kezdve tökéletesen működik az idők végezetéig, ha nem áramtalanítom. Szerintem ezért áll helyre a rend a második indításra, mert már stabilizálódott a táp. Ezt igazolja ,ha nem kapcsolom ki a főkapcsolót semmi gond nincs. Ja, és nem kontakk hiba volt... Illetve az is. Illetve attól volt jó. Végül is lényegtelen ,de ha érdekel valakit leírom, elég nyakatekert történet. A TV típusának kiderítése folyamatban van. Nincs nálam a hátlap
Legtöbb SAMAUNG TV a főkapcsoló indításakor csak készenléti állapotba kerül.
TDA4601 IC-vel felépített tápegységek szekunder feszültségei kimennek, csak vezérlő jelet nem kap a sorvégfokozat. Távirányítóval, vagy TV-n POWER gombal bekapcsolva kerül üzemi állapotba a készülék, tehát normálisan működik. Sórtápfeszültséget ellenőrizd, FONTOS. 51cm-es képcsőnél legtöbbször 125V, a panel fólia oldalára, sorkimenő környékén van írva. Állítani primer oldalon potméterrel lehet. (óvatosan nyúlkálj üzem alatt a TV-be, a temetés nem olcsó, és a műszert is hazavághatod)
Sziasztok!
Tünde Tc 1610 Tv kapcsolási rajzot szeretnék kérni! Egy ismerősömé a kis tv. A hiba: se kép, se hang. A tápegység jó. A panelon ahol a táp vezetéke be van forrasztva, már nem tudok feszültséget mérni. A táp nagyon melegedett, mivel elvan deformálódva a műanyag burkolat. A biztosíték jó. Kérem segítsetek! Köszönettel: Péter
Szia.
Sokat javítottam közülük, de már nem emlékszem rájuk. Szerviz Manualját itt megtalálod : http://elektrotanya.com/videoton_tc-1610_sch.djvu/download.html
Szia! Köszönöm szépen!
Lehet hülye kérdés, de mi az a sortápfeszültség?
Az a tápfeszültségág, amelyik a sorvégfokozatnak ad energiát.
Ezt én is gondoltam ,de ezt hol lehet mérni? A tranyónál ami bekapcsolja?
A világoskék vonal jelzi a sortáp útját: Bővebben: Link. Először rámegy a sortrafó primer tekercsére majd a tekercsből kilépe a sortranzisztor kollektorára.
Tehát a sortápfeszültséget a trafó előtt, valamelyik pufferkondenzátoron kell mérni, még amikor egyenfeszültségű formában található meg. A sortranzisztor kollektorán (ha jár a végfokozat) csak többszáz voltos impulzusokat fogsz találni, azokat meg nem érdemes méricskélni multiméterrel.
Alaposabban átnéztem a tápegységet, és találtam egy égett ellenállást. Kicseréltem, most már nem kepcsol ki. A segédrácsfeszültség milyen hatással van a képcső élettartamára? A teletext nem működik rendesen, a kezelőegységet a TXT panellal összekötő vezeték szakadt volt, de kicseréltem. Egyszer kétszer bejött, de most már nem jön be. Az ellenállásokon nem mértem szakadást. Lehet, hogy az IC-n belül szakad meg?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |