Fórum témák
» Több friss téma |
SZiasztok!
Én Siemens csőtermosztátot és PLC-t használok(részben) utókeringtetésre egy kisebb folyadéksebességű körnél kompenzálás gyanánt. Kitünően működik. A főkör 40 fokos vizére bekapcsol, majd ha a főköri szivattyú leáll - kis utókeringtetés és időzítés után kikapcsolja a pótszivattyúmat.
sziasztok!!
Vegyes tüzelésű kazánom van egy puffer tartállyal egybekötve. A pufferből szeretném a meleg vizet kivenni a fűtési körökbe. Egy keringető szivattyút kellene vezérelni "valamivel"?,mégpedig úgy, hogy amikor a tartályban lévő vizem 40c° alá esik akkor megállítja a keringetést. Az a csőszakasz általában induláskor mindig hideg. Mivel tudnám elindítani a szivattyút hideg csőnél és megállítani 40C° foknál. Például: indul 25 működik 70 megáll 40c°-nál. Van egy Simens RAM-TR 2000M típusú csőtermosztátom. Használható-e erre a feladatra. mi a megoldás? Most manuálisan működtetem, de szeretném magára hagyni a rendszert. Köszönöm, hogy elolvastátok. Tibor
SZia! Gyanítom, hogy ehhez 1 termosztát kevés és nehezen hangolható. Én ezt egy Nanoline PLC-vel (2 analóg bemenetes) és egy csőtermosztáttal oldottam meg - mert ez volt kéznél. 2db PT 1000-es én némi körítés adja az analóg értékeket, a határolást, pedig a Siemens termosztát. Így finomhangolható és kézzel beállítható a maximum érték, ahol mindenképpen le kell álljon a keringés. De ezt megcsinálhatod akár PIC-el, vagy PID szabályzóval is, attól függ mid van. Ha éppen Omron PID van a fiókban akkor azzal
![]()
Szia kameleon2!
Köszönöm a segítséget, úgy látom ez nem egy könnyű dolog lesz. Ha tudsz bővebben írni erről a rendszerről azt nagyon szívesen venném.Előre is köszönöm: Tibor
Nincs egy csonk még a tárolódban, amibe be lehetne tenni egy érzékelőt?
Ha nincs, akkor: A szobatermosztáttal akarod vezérelni a szivattyút? Ha igen, akkor a szobatermosztát ha kéri a fűtést, behúz egy időrelét, amin beállítod mennyi dő alatt ejtsen el, mennyi idő után melegszik fel a 25c°-os csöved 40-re, utána már a csőtermosztátod bekapcsolva marad, és ez adja az áramot a szivattyúnak. Miután lehűlt a víz 40C° alá- és az időrelé már elejtett- akkor leáll. Azonban ezek után, ha még kéri a szobatermosztátod a fűtést, ismét beindulna az időrelé, behúz-elejt-behúz így tovább- indítva a szivattyút-, és ezt ismételgetné folyamatosan, mert már a vized 40C°alá esett, a csőtermosztátod nem kapcsol be- ezért még egy időrelét be kell tenni, hogy az első próbálkozás után hány perccel, órával később indulhasson megint a következő indítás (pl 3 óra alatt ismét felfűti a kazán a tárolót ). Remélem érthetően írtam le. Multifunkciós időrelével a két lépés egyben megoldható, azon ugyan is beállíthatod mennyi ideig maradjon behúzva, és elejtve. Azt hiszem nagy vonalakban így működne.
Szia! Nem kell agyon bonyolítani ezt a dolgot. Egy ilyen termosztátot felraksz a megfelelő csőszakaszra és az 1-3 pontokra bekötöd a szivattyút és a hőfokot beállítod 40fokra. Ez lesz az az alsó érték ahol ki fogja kapcsolni a termosztát a szivattyút. A termosztát hőfokskálájának felső határa nagyobb kell, hogy legyen, mint a fűtési kör maximális hőmérséklete, nehogy elpukkanjon az érzékelő patronja a túlhevüléstől. Az nem biztos, hogy azt a hőmérsékletet kellene figyelned, amivel most működtetni akarsz. Meg kellene figyelned, hogy a szivattyút működtetve, hol alakul ki a működtetéshez kedvező kapcsolásra alkalmas pont a csőhálózatodon a csőtermosztáthoz. Ez a segédeszköz segíti a megfigyelést.
![]()
Sziasztok! Nyilván időrelével is meg lehet csinálni, sőt csőtermosztát hegyekkel is. csak nem mindegy mennyibe kerül a végén. Én azért javasoltam élből intelligensebb megoldást, mert ha módosítani kell valamit, akkor nem kell kidobni az eszközöket, csak egy szoftvert újraírni. Én úgy csökkentettem le a PLC árát, hogy több funkciót terheltem rá. Így az viszi a szobatermosztátot, a napkollektor kompenzáló körét, a HMV keringetést, a fűtés utánkeringetést a nehezen megforduló folyadék köröknél. Ha mindezt időzítőrelékkel csináltam volna meg, kb a 2, 3- szorosába került volna. A finomhangolást pedig nem véletlenül említettem, mert olyan még soha nem volt, hogy az ember gondolatait a fizika ne írta volna felül - ilyenkor pedig módosítgatni kell a jobb hatásfok elérése érdekében. Nekem több mint egy éve megy a rendszer, de 1 év adatai kellettek a jó működés belövéséhez és még mindig nem az ideális, mert az időjárás szélsőségesebb idén, mint eddig. Mivel a PLC lehetőséget ad arra, hogy minden funkciót külön sheeten valósítsak meg, így ha valami stabil, ahhoz már nem kell nyúlnom.
Szia! Mennyibe van ez a te általad mondott kütyü az ő rendszerére? Ha több funkciót akar egyben kezelni, akkor biztosan jó dolog. Egy UNI időrelé kb 8000 ft, a csőtermosztátja már úgy is megvan azt írja.
Az a baja, hogy ahová felszerelné a csőtermosztátot, nem melegszik fel a tároló hőmérsékletére a cső- ezért még a 40C°-ot sem éri el-, így soha nem kapcsolna be ha nem kap egy kis kényszerkeringetést.
Egy az enyémnél (kb 19eFt volt amikor vettem) olcsóbb intelligens relé már 12-18000Ft, ami analóg bemenetekkel is elboldogul. PIC árat nyilván nem kell mondanom, illetve amivel a PLC-met le szeretném váltani Parallax Propeller vezérlő 1600Ft , gyári panellel együtt szintén 8000Ft. Egy Texas Launchpad hőmérő szenzorral házhozszállítva 800 Ft. Nyilván a kimenetek kapcsolásához kell relé, a panelnek meg áram és doboz is kell, de így sem drágák már. Főleg ha a szolgáltatást nézed amit kapsz érte (propellernél 8db 32 bites processzor!). Igen, ágyúval verébre, de ezek az "ágyúk" már olyan olcsóak, hogy érdemes használni ilyen egyszerű feladatokra is.
Sziasztok!
Köszönöm az eddigi hozzászólásokat, nem lesz egyszerű de sokat segítettetek a válaszaitokkal.
Sziasztok!
vegyes tüzelésű kazánom van a ház alagsorában. A kazán előremenőjére feltett csőtermosztát szépen vezérli a keringető szivattyút, de az a problémám, hogy többször le kell menjek a kazánhoz ellenőrizni a vízhőfokot, hogy mikor kell elzárnom a levegőt, azaz mikor éri el az általam kívánt értéket. Sokat segítene egy olyan felhelyeztető csőtermosztát a másik termosztát mellé, ami mutatná nekem mondjuk a ház tetőterében a kazán előremenőjének a hőmérsékletét. Valami rádiójellel működő hőmérséklet kijelzőre gondoltam. Tud valaki segíteni ebben? Létezik ilyesmi, hol kapható, mennyiért? Üdv.:pobli
Elnézést kérek, nem csőtermosztát, hanem CSŐHŐMÉRŐ érdekelne!
Üdv.:pobli
Szia!
Van egy kütyü- néhány kazánhoz beköthető- huzatszabályzónak hívják. Hőmérséklet változás hatására a rudazat elmozdul, egy lánccal pedig mozgatja a levegőszabályzó ajtaját. Egy rádiófrekvenciás szobatermosztát- igaz nem olcsó, vagy egy kültéri egységgel rendelkező időjárás állomás. Esetleg egy vezetékes digitális hőmérő ntc érzékelővel, vezeték toldással a padlástárig- ha van hol elvinni a vezetéket.
A googol-on biztos találsz. Annyi ideig tart ott megkeresni, mint ide beírni. Ne legyél lusta.
http://langor.addel.hu/products.php?prcategory=12042
Szia! Én sima PT 1000-et egy pántolószalaggal (CCTV kamerákhoz is lehet venni az oszlopos rögzítéshez) és némi sziloplaszttal fogattam a csőhöz - tökéletesen teszi a dolgát. Ha pedig a cső belsejében kellene hőmérsékletet mérni, akkor T idom és csőhüvely a PT 1000-nek. Itt egy példa megoldás a T-be.
Szia!
Mivel jeleníted meg a mért adatot, és az mennyibe kerül?
Igen, huzatszabályzóm az van, de mindemellett jó lenne tudnom, hogy szalad fel a hőfok. Ráadásu ha huzatszabályzóval sokkal gazdaságtalanabba működtetés ha van vegyes tüzelésű kazánod, akkor Te is tudod, hogy minél nagyobb levegővel, minél gyorsabban kell elégetned a cuccot, hogy több parázs maradjon. Gondolhatod, hogy kerestem már a google-on, de nem tudom, hogy mit írjak be, hiszen nem tudom a pontos megnevezést. Valószínűleg nem értettél meg pontosan, mert nem akarok vezetékezni, hanem lent van a hőmérő, vezeték nélküli kapcsolattal pedig lássam fent ennek a hőmérőnek az értékét. csak ennyi, de úgy látszik túl bonyolult, mert amilyen linkeket küldtek eddig, abban ILYEN NEM SZEREPEL.
Azért köszönöm, hogy válaszoltál. Üdv.:pobli
Szerintem értem mit szeretnél. Vezeték nélküli hőmérő pl:http://webaruhaz.abako.hu/spd/ws_9118/WS_9118_Digitalis_vezetek_nelkuli_kulso_es_belso_h
Igaz ez garázs tuningos megoldás, de vezeték nélküli. Miért gazdaságtalan a huzatszabályzó? Az alacsonyabb teljesítményt kevés hozzáadott levegővel éred el, tökéletlen lesz az égés, lassabban ég el a tüzelőanyag. Ha te kézzel leszabályzod a beáramló levegőt, ugyan azt éred el vele. Komoly, profi, direkt ilyen célra olcsón nem igen van műszer, esetleg valaki elektro- elektronikai műszerész tud ilyet gyártani.
Szia! Nekem most egy házilag kialakított PT1000- - 0-10V átalakítóm van. és egy PhoenixContact nLC 055 vezérlőm.
Ez csinálja a napkollektor korrekciókat, a fűtésvezérlést és a HMV - fűtésrásegítés vezérlését. Eddig havi 12eFt- megtakarítást eredményezett a beépítése+ napkollektoros vízmelegítés, az ára akkor volt 23eFt, amikor megcsináltam. Az nLC-hez kb 4-5eFt volt egy LCD kijelző. Ahhoz képest, hogy én kalibráltam jéggel és forró vízzel, kb 0,3-0,4 fokot csal mindössze - bár lehet, hogy az enyém mér jól ![]()
Siemens RAM-TR 2000M csőtermosztátot vennék szivattyúvezérlésre.
A leírás alapján 24V AC a legkisebb működési fesz. Fog ez nekem egy 12V DC motort kapcsolni? (Bocsánat de nem vagyok villanyhoz értő.)
Szia!
Nyugodtan bekötheted. Rá van írva mekkora áramerősséget ( ampert) bír el az érintkezője. Ha ezt nem lépi át a DC motorod, akkor minden oké.
16 amperig terhelhető. Nyugodtan használd.
Szép napot mindenkinek.
Nagyon nagy segítséget kérnék központi fűtés ügyében. Saját magam építem és elakadtam benne. Vegyes tüzelésű kazánom lesz és erről szeretném télen a melegvizet előállítani.Vettem 1 Ariston Pro R100VTD kombi elektromos vízmelegítőt. Ehez kaptam egy Computherm wpr-90gc merülőhüvelyes csőbojler termosztátot és egyszerűen nem tudom,hogy hova kell bekötni.A bojlerről kapott rajz csak a hideg-melegvíz bekötésről szól,de semmi sincs a fűtési oldalról. Tudnátok nekem segíteni?
Szia!
Ha nem egyértelmű a bekötés, akkor bízd szakemberre.Bővebben: Link
Szerinted ide,hogy kötöm be ezt?
Ja hogy nem az elektromos résszel van gondod. Logikusan a visszatérőt kösd be alulra. az előremenőt meg felülre (két "T" csatlakozó). A keringetőszivattyút meg kösd úgy (a leírás alapján), hogy ha felmelegedett a víz, akkor kapjon áramot.
A szondának meg kell lenni egy furatnak az üst alsó részén, ahová betekerheted a tokot.
Köszönöm.
Azt elfelejtettem,hogy akkor ez mire való,mert ilyet is kaptam egy 3/4"-os szeleppel. |
Bejelentkezés
Hirdetés |