Fórum témák
» Több friss téma |
És nem biztos, hogy kétsávos készülékre van szükséged, bár az ár a lényeg, de azért ilyen kategóriájú készülékben gondolkodj.
Ok! Szerintem ezért az árért össze se tudnék rakni egyet pláne hogy alap műszereken (multiméter, labortáp) kívül semmilyen rf mérésre alkalmas készülékkel nem rendelkezem... Csak vevő egyébként létezik erre a sávra gyári kivitelben (esetleg még olcsóbban)? Mert ha nem sok értelme nincs abban gondolkodni!
Összerakni biztos nem tudnál. Csak vevő szkennerben létezik, de nem hiszem, hogy olcsóbb.
Bővebben: Link
Ez Bővebben: Link pl. 19,95? ami fél ár! Ez ha jól látom jó lehet nem?
Jonak jo .... Csak hát a analog hangolás . Sima forgó kondi van benne ... Ne agy isten poti ésvarikap.
Végülis ami az elönye az a hátránya is . Szelektivitása nem sok. Pontos frekire állást ezt segiti mert kissé mellé állva is szol. Frekvenciastabilitása érdekes .... Szabadon futo lc oszci. A digitálisabb felületü lcdsebb kivitelt ajánlatosabb lesz. Csak 2 3 szor drágább . Sok sikert!
Alkalmi használatra kéne, napi pár perc amíg közlik a napi és a várható vízállást, gondolom erre megfelel aztán ha rákapok a "hallgatózásra" jöhet a digitális. Mondjuk engem is elgondolkodtat hogy plusz ötezer forintért már digit hangolás van bár ugye engedély nélkül az adó részét úgysem használhatom...
Vedd meg, nem kockáztatsz sokat, technikailag biztos van jobb megoldás, de amire kell valószínűleg jó lesz. (nem tudom hol az adó, és hol kívánod hallgatni) Az érzékenysége nem túl nagy, a Kera_Will által említett okok miatt. Ha nem válik be, odaadhatod a gyereknek játszani. Amúgy egy adó-vevő engedély nélkül elvileg a tulajdonodban sem lehet. Persze ez csak akkor derül ki, ha használod is.
Idézet: „plusz ötezer forintért már digit hangolás van bár ugye engedély nélkül az adó részét úgysem használhatom” Valóban nem ajánlott ha lenne ilyened és használni szeretnéd adásra is. Ezért inkább PLL-s szkennerekben gondolkodjál! Kézi hangolású szabadon futó LC vevőkkel lesz azért bajod. Lehet a napi pár perces hallgatás inkább tekeréssé fog változni. Kérdéses a hosszú idejű pontossága az LC körnek. kb.: tized mm mozdítással már el is veszíted a csatornát. Mechankailag úgy néz ki , hogy kb.: 5-8 cm szakaszon van rajta kb.:80-100 MHz-nyi tartonány. Neked ebből kb.: 5-10 KHz tartományt kell pontosan eltalálni. Tehát abban az esetben ha nincs máskor is egyébb infromáció közlés a frekvencián akkor kicsit macerás lesz beállítani , majd hossszú időn keresztül visszaállnod a frekire. A dobozka oldalára festett skála is csak olyan díszítő sorminta, amit te is kiegészíthetsz saját rovásokkal a kissé könyebb ráhangolás érdekében. Ezért a konrádos linkeken lévő digitálisabb eszözök lesznek neked inkább jók. De lehetne jobb ár/érték arányú rádiókat is találni nem csak a konrád létezik ![]() Ezen kívül érdemes 1 jobb külső antennát is felrakni. Ha van rajta külső antenna csatlakozási lehetőség. Lehet van neki sajátja de nem biztos hogy elég jelet tud érzékelni. Belső (szoba) használat esetén több zavart is összeszedhet egyébb elektromos eszközökből jövő zajokból. Igaz külső antennával is kaphatsz zavarokat.De a falak és egyébb építmények árnyékoló hatása kevésbé érvényesül. Ekkor előkerül a villám védelem problematikája is. Szóval nem olyan egyszerű ez a dolg ,hogy én hipp hopp és állandóan adott rádió adást akarok venni. Ami nem a müsorszoró célokra készült. Ezekkel a gondolatokkal az egész problémád megoldásának a felszinét karcolgattam csak. Sok szempontot figyelembe kell venni ilyenkor. Nem ismerve azt a teret , helyzetet amiben jelenleg vagy ezért nehéz is jó és jobb ötletekkel segíteni a megvalósítás menetét.
Sziasztok!
Van egy katonai rádióm, ami 1,5MHz-től 12,5MHz-ig képes venni az adást. Ehhez lenne szükségem egy antennára. Ha jól tudom, erre egy kb. 40m hosszúságú huzalantenna a legjobb. Hol tudok ilyenhez hozzájutni?
Üdv! Ha csak hallgatózásra kell, akkor bármilyen egyerű vezeték megteszi, pl. amit a villanyszerelési boltban adnak.
Mivel viszonylag nagy a frekiátfogás, ezért nem fog mindenhol optimálisan működni, de vételnél ez nem akkora tragédia. Ha mégis szeretnéd illeszteni, akkor kell még egy egyszerű antennatuner. Üdv, Ballage
Köszönöm a válaszod. Lehet, hogy itthon is találok ilyet. Esetleg abban tudsz segíteni, hogy hol találok leírást arról, hogy a csatlakozást pontosan hol, és hogyan, milyen kábellel kell kivitelezni ?
Sziasztok! Motorola CP040 készülékhez hol lehet programozó dolgokat venni? És ha esetleg aljzatot a fülszetthez lehetne kapni valahol, az már csúcs volna.
Előre is köszönöm.
Milyen rádiód van?
Tipusát ha nem tudod akkor jó fényképeket csatoljál róla. Ezután kiderülne milyen antenna köthető rá. Aztán a helyi adottságaid alapján válogathatsz mit érdemes épiteni a ráköthető antennákból. Ha ilyen módon kérdeznél akkor sokkal előbbre lennék nem kéne a sötétben tapogatózni senkinek a válasz adáskor. Most olyan ez a vicc : -Mennyi ? -30! Mi 30 ?!?! - Mi mennyi ?!?!
Azt hittem elég az is, hogy milyen tartományban működik.
![]() Tehát.. a pontos típusa R4-1. Fentebb írtam, hogy 1,5MHz-től 12,5MHz-ig képes venni. Fizikailag szinte bármilyen antennát lehetőségem van kihelyezni, van neki hely. ![]()
Kedves kollégák,
Pár hete vettem egy Baofeng UV-5R típusú kis kézi adóvevőt ami az első töltésig tökéletesen működött (az akku gyárilag fel volt töltve). Amióta lemerült és újból feltöltöttem, azóta nem hajlandó adni, a PTT gombra nem reagál. Mi lehet? Már a teljes reset-en túl vagyok. Valakinek volt már ilyen tapasztalata?
A rádió tipusa magában hordozza azt a módot miként és milyen fajta antennát lehet rá csatlakoztatni.
Szimmetrikus , asszimetrikus milyen kialakítása van a fizikai csatlakozójának , bemeneti impedanciája, az adott eszközhöz milyen málhafelszerelés tartozik hozzá, milyen a belső antenna csatoló, illesztő áramköre ... stb.? Ezek meghatározzák azt, hogy milyen antennát érdemes hozzá használni. Ha az valóban az R4-1 amire gondolok, az nem mai gyerek kb.: 1940es évek fejlesztése.
Nem tudtam, hogy ilyen bonyolult a dolog. Az előző tulaja egy huzalantennával használta, de csak ennyit tudok. A kivitelezést nem ismerem.
Így néz ki a rádió: R4-1. Nem egy mai darab ![]()
Vevő esetén valóban nem olyan kritikus, bár tény hogy egy jó hangolt antennával sokkal jobb az érzékenysége. Én egy R-326 típust használok, a múlt heti Hajdú QTC-t is ezzel hallgattam 7093MHz-en, és nekem is csak egy kb 15m-es drót van kifeszítve antennának.
Az előbb megmutattam egy ismerősnek, hátha van ötlete, erre most tökéletesen működik, nem sikerült reprodukálni a hibát. :nemtudom:
Üdv!
Jelenleg egy 20 méteres windom antennát használok vételre (főleg DXelésre). Lehetőségem van egy 40 méteres inverted L antenna építésére. Az inverted L antenna jobb lehet a felsőbb sávokon is, mint a mostani windom? Én is R326-ot használok, jó kis rádió. 73&DX! HG8-654
Nem bonyolult , csak van 1 mondás ,hogy az antenna a legjobb erősítő .
![]() Ha jól látszik akkor azon 2 antenna csatlakozó is van. Ezért már érdekesebb a dolog. Persze 1 drót is elég lehet. De volt neki a málhában saját.Amire optimalizálták a bemeneti illesztőit. Hasonlót érdemes használni. Avagy ismerve a bemeneti oldal adatait gépkönyvből akkor jobb tulajdonságú , illeszkedésű antennát is rálehet kötni. Gépkönyvet biztos fellelhetsz gyüjtők között.
Az a kettő, csak egy. A banánhüvely az föld, a koax csatlakozó közepe az antenna, a külseje szintén föld.
Sajnos a sajátja már nincs meg, és nem is tudom, hogy néz ki. Viszont annyit tudok, hogy használták már huzal antennával, ezért gondoltam, hogy egy ilyet csinálok. Itthon ilyen vezetéket találtam: Bővebben: Link. 2,3mm-es a vezeték átmérője szigetelés nélkül, anyagja pedig acél lehet. Ez megfelelhet ?
Szia!
Nem kell az antennának olyan nagy feneket keríteni! Úgy látom, amit belinkeltél az alu drót. Abból is megcsinálhatod, jobb híján, a lényeg : minél hosszabb és magasabban van annál jobb. A kikötésekhez használj szigetelő diókat. Az antennát a banán hüvelyhez csatlakoztasd, az a nagy impedanciás bemenet, az amphenol, pedig az 50 Ohmos. Jó érzékeny rádió az, nekem is van ilyen. Sok dx-et, 73! HA9PI
No ez az:"Nem is tudom hogy nézki .... "
Ezért emlegettem gépkönyvének a felhajtását. De szerencsére Pucuka sokat segített az antenna csatlakozók leírásával.
Szia!
Az ant csatlakozó, az nem úgy van: a banán hüvely nagy impedanciás (nem föld!), az amphenol pedig 50 Ohm.
Akkor RTFUM
![]() Read The (F) User Manual ![]() Nem véletlen emlegetem. Az alsó jobb sarok banánhüvelye gyanúsan földelője lehet. |
Bejelentkezés
Hirdetés |