Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1409 / 2208
(#) djguard válasza silent15 hozzászólására (») Aug 13, 2012
köszönöm, várom! az el34-est ismerem, van egy lc50 laney kombóm, nagyon szépen szól. az el36 adatlapját nézve, mintha magasabb anódfeszen menne. nagyobb teljesítményű, vagy több tartaléka van (moddolásban)?
(#) Orbán József válasza djguard hozzászólására (») Aug 13, 2012
Nekem meg 2 db bontatlan EL84-em van, abból gondolom, nem túl mellbevágó erősítő készülhet.
Azonban?
[OFF]Ki sem merem még bontani a dobozokat, nehogy elmenjen az ereje.
(#) djguard válasza Orbán József hozzászólására (») Aug 13, 2012
Én becsülöm az el84-est. a télen csináltam egy Laney Lc15 mod-ot, átterveztem turretboardra, minőségi cuccokat tettem bele, fojtóval, és egyéb apróságok, 12"-os lökővel, zengető nélkül, mondhatom meseszerű!
(#) djguard válasza Orbán József hozzászólására (») Aug 13, 2012
Van egy darab el86-osom is sajnos nincs párja. Egyébként az el84-ből 15-18W-ot simán ki lehet hozni, lakóövezetben bőven elég, ha muszály ki lehet hangosítani is.
(#) mayky válasza Orbán József hozzászólására (») Aug 13, 2012
Még kis bontottad ? Hmmm. lehet hogy nem is olyan cső van benne, vagy vagy épp szép fehér a getter benne.
(#) gkari válasza djguard hozzászólására (») Aug 13, 2012
PP-ben is talán 5-6 percig bírná-csekély(cca.30%)torzítással.

(#) havranarpi válasza varttina hozzászólására (») Aug 13, 2012
A cső fűtését nem tudom egyenirányítás elé tenni mert 2*9V-os a trafóm.
Megcsináltam a cső kapja a 12V-ot sokkal jobb lett de még mindíg van egy kicsi brumm.
(#) pucuka válasza havranarpi hozzászólására (») Aug 13, 2012
Most már csak az a kérdés, hány W -os (még mielőtt valaki belekötne VA -es) a trafód?
(#) havranarpi válasza pucuka hozzászólására (») Aug 13, 2012
20VA-os Puskás trafó
Lehet, hogy ez a szűk keresztmetszet, kicsi a trafó, nagyobb a belső ellenállása, mint kellene. A puffer kondit ha növeled csökken a brumm? Nem ártana 4,7 nF kerámia az egyenirányító diódákra, meg egy 100 nF (kerámia) a pufferkondira.
(#) CIROKL válasza havranarpi hozzászólására (») Aug 13, 2012
Kicsit izzadni fog a trafód de nem ez a megoldás a fent vázolt problémára .
Rendesen ha beállítod nem fog zúgni , brummogni, első körben ha van rá módod labortápról indítsd és állíts be ott egyből meglátod mekkora áramot igényel és máris lehet kalkulálni továbbá ha a labortápról nem zúg ,brummog akkor máris megvan a megoldás .
Nézd csak milyen tápot igényel ...
Tehát akkor 4.7 nF a szekunder oldalra-(párhuzamosan) és a kondi sorra 100 nF-(Párhuzamosan)?
A puffer elkóra 100 nF párhuzamosan, a 4,7 nF az egyenirányító diódákra (gondolom greatz van) párhuzamisan. Ha híd, akkor az egyik ~ és a + ; valamint a ~ és a - ; valamint a másik ~ és a + ; valamint a ~ és a - közé. Ez 4 db kondi, de lehet, hogy nem mindegyikre kell. ki kell játszani.
Tehát akkor 10 nF a ~és + közé illetve 10 nF a ~és- közé.
Valahogy így, de ha csak kétutas a 2×9 V ról, akkor értelemszerűen.
(#) Orbán József válasza mayky hozzászólására (») Aug 13, 2012
Elbizonytalanítottál, tehát kibontottam. Semmi elfehéredés nincs rajta - hanem teljesen átlátszó, színüveg a búra teteje! Lehet, hogy rossz? Vagy csak nem jó???
A másik szép, fémszínű sityakot visel...
Köszönöm mindenkinek a sok segítséget.
Mostmár szépen működik.
elég volt neki a Pufferhez kötni egy 100nF-os hidegítő kondit.
Teljesen zajmentes.
Illetve ha PC-re kötöm akkor a gép zaját viszi rá.
Ha mozdítom az egeret a gépen hallatszik a jelben-Gondolom valami procis dolog lehet.Ezt ,hogy lehet kiküszöbölni?
(#) bakos13gab válasza havranarpi hozzászólására (») Aug 13, 2012
Ez utóbbit szerintem maximum egy dedikált hangkártyával. Nekem is át szokta vinni (Gigabyte alaplap, Realtek chippel). Ha gépről hallgatsz komolyan zenét, akkor érdemes lehet egy normálisabb hangkártyát beszerezni, nekem egyelőre megteszi az alaplapi is.
(#) silent15 válasza djguard hozzászólására (») Aug 13, 2012
Szia , megnéztem a könyvben, és a rossz hír hogy ez 6L6 ra van.

EL84 re ajánlom a GEC cég 912+ jelű erősítjőjét 12-14W

Egyéb leírása (amúgy a neten találtok róla)
Jhon Linsley Hood:
-Csöves és tranzisztoros erősítők 111.o 6.14 ábra
(#) pucuka válasza Szpisti hozzászólására (») Aug 13, 2012
Szokás szerint offolsz ezerrel.
(#) belaradio válasza havranarpi hozzászólására (») Aug 13, 2012
Szia. Engem is foglalkoztat a gondolat , hogy építsek egy ilyet. Csak nem tudok nyák rajzot szerezni hozzá. Te , hogy oldottad meg?Légszerelés ?És milyen a hagja? Érezhető a külömbség egy sima tranzisztoros és e közt ?Bocs ,hogy ennyit kérdezek.Üdv: Béla
(#) CIROKL válasza belaradio hozzászólására (») Aug 13, 2012
Javaslom ezzel menjetek át a fejhallgató erősítős topikra, egyéb iránt aki keres az talál is !
(#) konyak6 hozzászólása Aug 14, 2012
Sziasztok!
JCM800-at építek utána, és csak 6n2p-m van(12AX7 helyett). Aminek 6,3 volt kell. 12 volt vűtésem van. Az úgy járható hogy sorbakötöm a két cső fűtését? Így 6-6 jut mindegyikre. Elvileg.
Köszönöm a választ!
(#) keszeg01 hozzászólása Aug 14, 2012
Jó napot megépítettem a PCL86 -os erősítőt azszem az Ecopityu féle először nem tetszett szerintem túlvezérelődött és hullámzott a hangja már kb 1/3 hangerő fölött is, alatta viszont jól szolt, ma megépítgetem a 2-ik panelt és a 8-as lábra sorosan beépítettem 10kohm-os ellenállást s sokkal jobb lett a hangja, lehet bedobozolom ha lesz hozzá jó trafó.

Kép0067.jpg

(#) keszeg01 hozzászólása Aug 14, 2012
Még néhány kép.
(#) pucuka válasza konyak6 hozzászólására (») Aug 14, 2012
Ha a fűtőáramuk megegyezik, akkor minden gond nélkül. A soros (sorbakötött) fűtésű csöveknél a fűtőáram azonossága a követelmény, feszültség meg annyi esik rajta, amennyi kell. A táppal szemben csak annyi a követelmény, hogy bírja a fűtőáramot (pl. 300 mA -t) és a feszültsége a sorba kötött csövek feszültségének összege legyen.
(#) Szpisti válasza konyak6 hozzászólására (») Aug 14, 2012
Egy kicsit konkrétabban : A 6n2p csőnek oldalanként kell 0,33 A átlagban. A JCM800-ban van 3db ecc83 , ami 6x0,33A ha a 6n2p-t nézzük, közel 2 A.
Még nyolcadikban ( ) azt tanultam, hogy R=U/I.
Van 12V-od, terheld le a csöveknek megfelelő ellenállással (Ez akkor ugye 6 Ohm körüli) , és ha ekkora terhelés hatására nem esik 2x6V alá, akkor még elmegy ...
Arra azért figyelj, hogy legalább 20W legyen a próbaterhelő ellenállás teljesítménye, különben jönnek az indiánok a füstjelekkel. Tartsd rajta pár percig, és a trafót is figyeld, mennyire melegszik.
Ha nincs 6 Ohmod, egy 8 Ohmos műterhelés is megteszi, ami előbb-utóbb úgyis szükséges lesz, ha erőlködőkkel kezdesz foglalkozni. A teljesítménye nem árt, ha 150-200W, mert manapság nem csak csöves erősítőkkel foglalkozik a jónép...
Ha esetleg olyan 11,2-11,-5 körül áll meg a fesz, és van kis hely a trafód csévetestén pár menet 1-es derótnak, akkor még van remény...
Tudom megint szakmaiatlan voltam, de legalább konkrét...
*

*Nem idevaló volt, ezért törölve !
(#) sturbi válasza Szpisti hozzászólására (») Aug 15, 2012
Megkérnélek, ne fűzzél negatív személyeskedő kommenteket a hozzászólásaidhoz, mert szétnyomod a topicot. Az sem érdekel senkit, hogy kinek milyen diplomája van. Ha moderálnak, annak oka van, el kell rajt gondolkodni (mindegy, hogy szakmai vagy egyéb okból történt). Elmondod a véleményedet és kész, aki akarja elfogadja, aki nem akarja az meg nem. A sárdobálástól csak az "iszap" növekszik... :no:
(#) mc-4 hozzászólása Aug 15, 2012
Sziasztok!

Hosszú idő óta most tudtam elkezdeni az erősítő előmunkálatait.
Kérdésem a tápegység és az erősítő GND-jét az alumínium házhoz kötött földeléssel össze kell kötni?
Köszi!
(#) fleta válasza Szpisti hozzászólására (») Aug 15, 2012
Én úgy tudom hogy a 6n2p csönek 350 mA a fűtésigénye mind két oldalt beleértve. Az adatlapon is ez szerepel.
6,3 V 350mA. Vagy nem jót tudom?

Trafó készítésnél mindég túlméretezem a fűtést azért mert folyamatos az áramfelvétel és nem adok lehetőséget a melegedésre.
Következő: »»   1409 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem