Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Heló!
Lenne pár kérdésem az Alkotóféle táppal kapcsolatban. -Ha a 30v elég max értéknek akkor a számolás első részét nem kell elvégeznem? -A 3A-s max áram helyett én 7A-t szeretnék, el kezdtem számolni, de csak a végét. Ezek az eredmények jöttek ki: R10+P3közép=63k ohm így az áram 11Ampertől 0,25ig szabályozható. Most valamit elrontottam a számolásban vagy ez így jó? -Sönt ellenállás az nincsen benne a nyáktervben igaz? Elhagyható, vagy feltétlen kell az oda? (nem nagyon számít nálam a pár mA eltérés)
szia
Idézet: „.....R10+P3közép=63k....” Helyes szamitas. Idézet: „......így az áram 11Ampertől.....” 11.2A-ig, de helyes szamitas. Idézet: „...0,25ig szabályozható....” Helytelen szamitas Ha az R10+P3közép=63k, akkor maga R10=38k lenne. szabvanyositva 39k. Es a minimalis aram beallitasahoz az R10+P3teljes kell. Tehat: R10+P3=89k az igy beallithato ertek nalam 4.91A lett. Idézet: „.....Sönt ellenállás az nincsen benne a nyáktervben igaz? Elhagyható, vagy feltétlen kell az oda? (nem nagyon számít nálam a pár mA eltérés)....” A kapcsolasban, mint shunt ellenallas az Rx-k dolgoznak, es a helyuk is megtalalhato az Alkotos panelterven.. Ha elhagyod oket, akkor az a szerencsetlen LM324 mi alapjan szabalyozon? -- az elobb azert szamoltunk, hogy szabalyozhato legyen a tapegyseged, most pedig kivenned azt a kapcsolasbol, amin a feszultseg eses letrejon a terheles hatasara, amit ossze kell hasonlitani a beallitott ertekkel? -- Remelem segitett: Ghoost Idézet: „...-Ha a 30v elég max értéknek akkor a számolás első részét nem kell elvégeznem?...” Nem, mert megtettem helyeted Az R3=120k lesz. az igy beallithatoertekek Umin 23.4V Umax 35.1V Igy az Uki=30V beallithato.
A 7A-es áram, ilyen tápmegoldásnál (nincs előszabályzó) irreális, felejtsd el.
Attól, hogy kiszámolható, még nem fogja kibírni az áteresztő fokozat. A Ghoost és a saját számításaid csak elvi értékek, a valóság ettől eltérhet. Tehát a matek eredménye inkább csak kiinduló pont, amit a gyakorlathoz kell igazítani.
Mindent a kedves megrendelo ohaja szerint.
O azt szerete volna tudni, mik az ertekek a 30V 7A-hoz. Kiszamoltuk neki. Es akkor egy idezet az oldalrol, mely a 1241323szamot viseli es epp Alkoto irta. Idézet: „De sokadszor mondom, nem 50V ÉS 5A, hanem VAGY 50V, VAGY 5A. Ha mindenképpen valami szabályt kell kitalálni, akkor az egyszerűség kedvéért kössük ki feltételként: a két érték szorzata nem lehet nagyobb kb. 100W-nál.” S akkor igy rendben van az info?. Nalam 40Vx4A megy es melegszik is rendesen a "borda"!!!
Ha "normálisan" közelítjük meg a kérdést, és a "bölcs-emeber" tényezővel is kalkulálunk, akkor sok minden beleférhet. A 40V/4A még szépen elműködhet a fenti elvek betartásával, és a melegedés korrekt kezelésével.
Azt hiszem, hogy simán 5A is lehetne az áram, amit nem szeretnék tág körökben szabályozni, mert nincs rá igény.
A feszültségen pedig legalább az a 9V legyen meg, az Umin 23,4V az nekem egy kicsit sok. Azért vagyok ennyire el ezekkel az áramokkal, mert van egy nagy 300VA/24V és egy 80VA/24V trafóm, és most melyiket tegyem bele?? Szeretnék még digitális műszereket is bele és ezek is vinnének némi áramot. Vagyis a 3A-s értéknél maradna 0,300A amit használhatnak a műszerek. Attól félek, hogy nagyon le lesz terhelve a trafó, mondjuk túl gyakran nem lesz ilyen érték beállítva. Köszönöm a segítséget.
Szia!
egy kis fogalom tisztazas, mert szerintem te felre ertettel valamit Idézet: „.........A feszültségen pedig legalább az a 9V legyen meg, az Umin 23,4V........” Az labortapegyseg Umax-ot allitjuk a P4-el. Ahogy a trimmerpotit forgatjuk, ugy valtozik a beallithato feszultseg maximum is. az egyik vegallasban 23.4V mig a masikban 35.1V-t allithato be. Tehat ezzel a P4-el beallitasz mondjuk 30V-ot, mint max erteket. A P2 pozicio szamuval pedig a kimeno feszultseg allithato 0-30V-ig majd. A muszerek kulon-kulon galvanikusan fuggetlen betapot igenyelnek. -- nem kotheted ra a tapegyseg tekercsere -- 3 kulon tekercskell majd neked. 1 a foaramkornek 1 a feszultseg meronek 1 az aram meronek A 80VA / 24V trafo --elvileg -- 3.33A leadasara kepes. Idézet: „...maradna 0,300A amit használhatnak a műszerek. Attól félek, hogy nagyon le lesz terhelve a trafó,...” 1.szek 24V 3A = 72W 2.szek 8V 1A = 8W 3.szek 8V 1A = 8W Az ossz 88W Ezt a minimalis tulhajtast elkell birnia annak.
Azt hiszem akkor berakok még egy kis trafót. Én úgy gondoltam ahogy nem lehet mivel most jutott eszembe, hogy az erősítőt is úgy kötöttem be, hogy 1 szekunder tekercs volt, de 2 egyenirányító. A tekercsen volt egy csillagpont ahonnét ment a váltó a 2 egyenbe. Az erősítő búgott. Műszereknek gondolom probléma lenne. Van viszont egy kis trafóm, azzal meg lesz oldva. A műszerek 12V ra mennek. Ez lenne a Volt mérő ez pedig az Amper mérő. 12V ról üzemelnek, de mehet belé 9V is, AC/DC az azt jelenti, hogy ez is és az is mehet bele? Ha építenék egy tápot ami stabilizátorral 12V-t adna le, és az egyenben lenne gy csillagpont, ahonnét kapnák a műszerek a közös 12V-t. Az baj lenne?
A potival tényleg félre értettelek! De most már minden világos. Ha a trimert állítgatom, akkor lehet állítani a max feszt amennyi a kimeneten lehet. De a potival, beállíthatok akár mennyit, akár 9-et is. Most viszont a hűtőbordán gondolkodok. Nem tudom milyen hatalmasat tegyek rá. Van most otthon bőven. Mellékletben lévőt gondoltam, 3 tranyót aggatni, szerinted/szerintetek ez őrültség? Megoldható viszont, hogy egy ilyen nagyot elfelezek és kettő az egyikre, egy a másikra.
Elnézést, többet nem fordul elő.
Idézet: „Ha építenék egy tápot ami stabilizátorral 12V-t adna le, és az egyenben lenne gy csillagpont, ahonnét kapnák a műszerek a közös 12V-t. Az baj lenne?” Idézet: „A muszerek kulon-kulon galvanikusan fuggetlen betapot igenyelnek.” Ez annyit tenne, hogy kulon 1tekercs a Volt meronek es kulon 1tekercs az Amper meronek. Annyi a mazlid, hogy AC/DC-t is tud fogadni ...AC/DC az azt jelenti, hogy ez is és az is mehet bele.... Azt irtad. A bordat en nem bantanam, jo lesz az a 3 tranyonak. Egy homersekletfigyelessel hutve. / NTC-FAN4 vagy NTC-FAN6 /
A méréssel kapcsolatban engedj meg nekem két észrevételt.
1. Itt nem árammérő és feszültségmérő műszert kell használni, hanem 2 feszültségmérőt, amik rajzi beállításokkal 200mV érzékenységűnek kell lennie. A kapcsolásba már eleve belerajzoltam az osztókat, tehát a műszerek eleve a kívánt paramétert fogják jelezni. 2. A műszerek fogyasztása nagyon változó lehet, és az LCD-k általában egészen pici áramról működnek (olyannyira, hogy elemről szokás járatni őket, amiről évekig elmennek). A LED-es kijelzők szoktak többet fogyasztani, de amiket Én használtam eddig, azok is 400mA alatt voltak a trafó tekercsén mérve, 1.888 kijelzésnél.
Ilyen Amper mérővel és Volt mérővel nem lehet megoldani? Ez szerintem nagyon egyszerű megoldás lenne. Ampermérő sorosan Voltmérő párhuzamosan menne a kimenetre és kész.
Csak ezt a tápot nem tudom, hogy hogyan fogom megoldani :no: mivel nincs ilyen tápom amin 2 szekunder tekercs van, ami 9volt lenne. Ez a kijelző gondolom LCD, legalábbis annak tűnik, de elemekkel szórakozni nem nagyon szeretnék, még ha csak nagyon ritkán is kéne cserélni.
szia
A Voltmero meg csak csak. De az arameroseg meroje sajat shunttel rendelkezik valoszinuleg, ami mar nekunk nem jo. Mivel te a tapkimenete utan kotod sorba, igy a muszeren eso feszultseggel instabil leszel. Magyarul : A muszer shuntje legyen 0,1R -mondjuk- Beallitasz 12V-ot kimeno feszt, es beterhelsz mondjuk 5A-el. A tapkimeneten 12V-od lesz csak epp a terheles kapcsain a sönton eso feszultseggel kevesebbet tudsz merni majd. Ez a peldankban 0,5V azaz 500mV. Ezert szoktuk a tapegyseg shuntjet hasznalni erre is. (a kapcsolas kompenzalja az ott "elveszett" feszultseget, igy tartva a kimenetet pontos erteken) Hasznalhatsz te is 2db-ot a feszmerobol Egyet erre egyet arra. Remelem eleg vilagos voltam
Bar most hogy jobban megtekintettem a muszereid linkjet
Idézet: „....amik rajzi beállításokkal 200mV érzékenységűnek kell lennie....” a tied meg 199.9V-os De ez majd megoldhatja peldaul a gondod PM438S - 3,5 digites panelműszer
Ez a Voltmérő 199,9 mV-s. Azt szeretném, hogy egyforma legyen, mind a kettő. Valaki meg tudná mondani, hogy akkor ezeket hogyan kell bekötni? A Voltmérő, mint Ampermérő nálam elég szokatlan/ismeretlen megoldás.
Tudnál segíteni egy Móricka rajza?
Szia
Én a 2.7.4 verziót építettem meg,és valóban balgaságokat mutatnak a műszereim.Mindkettő panelmérő, az egyik 0-29,9V méréshatárig mér, az áramérő pedig 0-9,99A.ig. Szerinted cseréljem a műszereket,vagy valami egyszerű átalakítással rá tudom tenni a tápra? Köszönöm Üdv: Csupasz
Szia!
A R27-el kalibralod a Feszmerot, tegyel egy helitriommert a fix ellenallas helyere es allitsd be. Az R28 ugyanezt vegzi csak az arammerovel.
Mivel Ohm torvenye alapjan.
Az ellenallason eso feszultseg egyenesen aranyos a rajta atfolyo aram nagysagaval. Minden aram mero ezen az elven dolgozik. max sajat shuntjuk van
Jutt eszembe nem a pontosaggal, hanem a mereshatarral van gondod?
Mi a tapod prametere? S milyenek a muszereid? gyariak vagy epitettek?
Az a műszer amit fentebb linkeltem megfelel erre a célra?
A kepet is direkt onnan szedtem, hogy azon mutasam a bekotest. IGEN jo lesz.
Ha a ket IN pontot felcsereled veletlen max lesz egy "-" kijelzesed, akkor megforditod es minden rendes kerekvagasban lesz. S mielott kerded, mind ketto helyre.
A fejembe látsz
Nagyon szépen köszönöm a segítséget!
Szia!
Nem tudom milyen panelmérőd van, de a földelés leválasztásra esetleg próbálhatsz ilyen DC/DC konvertert: Bővebben: Link AM1S Én a venti 12V-járól választottam le.
Szia
Köszönöm válaszod.A pontossággal van a gondom, mindkét műszer esetében.Az Alkotó által megjelölt pontokra tettem, és a fesz.mérő kb.0,2v-tal, az árammérő20-30mA-rel többet mér. A mellékelt árammérő van benne,a leválasztás megfelelő. Üdv: Csupasz
"Előtétezett" műszer nem jó a táphoz, mert abban már benne vannak a szükséges osztó tagok, sőt be is vannak illesztve a kapcsolás struktúrájába.
Nem tudok attól egyszerűbbet elképzelni, mint 2db egyforma "alapműszert" venni/csinálni, és azt rákötni a tápra. Aztán máris jól mutatja a mért értékeket (az áramot még át is lehet kapcsolni két méréshatárba). Az alapműszer jelen esetben 200mV érzékenységű kell legyen. Ha másmilyen, át kell számolni az osztókat. Mi okoz ebben ennyi problémát??
Szinte természetes, hogy "hangolni" kell egy kicsit, mert az alkatrészek értékei szórnak, illetve a műszerek még ettől is többet.
Most lettem kész a 723-as táp panellal, gondoltam rakok róla föl fényképet.
A fóliaoldal a valóságban szebb, a fénykép kicsit csalóka. Szerk.: a NYÁK saját tervezés.
Végre kész lett a labortáp doboza is, már csak a panelműszer hiányzik belőle.
Sziasztok.
Már régóta halogatom hogy saját labortápot készítsek, de ma elhatároztam magam. Ne ki is ugrottam nyálazni a fórumot és kiszúrtam Alkotó-nak művét, szimpi ,tetszik. Láttam 2.7.1 verzió legfrissebb. Mindenki jókat írt, vagy csak a szemem ezeket részesítette előnyben. A tervem az hogy van 2db 24V 5A-es DC-DC-m hogy egy kicsi kőnyű "mobil" tápot kreáljak. Műszernek meg majd összedobok valami PIC processzoros csodát. A TO-3 toktól fel áll a szőr a hátamon, így 2N3055 helyet TIP3055 választanám a TO-247 tokozása miatt (hasonLÓ). Azért is szeretnék más tokozású tranyót mert én 1 nyákon akarom megoldani az egészet (műherét azt külön csatlakoztatnám rá.) Táp+Szabályzás. Ha esetleg valami hülyeséget találtam ki szóljatok rám. Előre is köszi! |
Bejelentkezés
Hirdetés |