Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Szeretnék nektek megint egy kis látványt nyújtani.
A dolog lényege az az , hogy aki csinált már ilyet az tudja milyen nehéz lötstop , vagy gyári direkt erre kialakított nyák nélkül meg csinálni az ilyet. Csak a padek vannak befuttatva ónnal nem ér össze sehol , illetve egy kis szépség hibája van középen , de pont ott vettem levegőt , és már nem akartam vissza menni így úgy hagytam .De természetesen ha proci kerülne rá ez a kis szépség hiba eltűnne. Azért tettem ezt fel , mert sok nyákon látok olyat, ha nem is lötstop van rajta , és még ónozva sincs , hogy ha smd ic alkatrész kerül a nyákra , akkor nem csak a padek ig van forrasztava hanem sokkal tovább a rajzolat mentén , és véleményem szerint , azért , mert az ón tovább fut, és egy esetleges hiba esetén a javítás már csúnyává teheti a kinézetet /ónszívó harisnyás leszedés stb/ . Ezt el lehet kerülni látszik a nyákon , hogy csak a padek vannak , és tovább nincs ónozva . Ez a sok helyen látott , vagy akár videó megosztó helyeken sokak által ismert húzó forrasztással készült. Ám de lötstop , és semmi könnyítés nélkül.Gyári nyákra mindenki megtudja csinálni , de egy házi nyákra már nem biztos.
Ragasztószalag csíkot ragasztottál a vezetősávra?
Sajnos bemutatni nem tudom , mert olyan technikám nincs amin látszana is élesben a művelet .Igy csak leírni tudom . Párhuzamosan a padek mellett szigetelő szalagot ragasztottam mindkét oldalon, és a végeken is ez meg gátolta azt , hogy forrasztáskor tovább tudjon futni az ón.
A művelet a következő utána a padeket meg kell tisztítani. A nyákot teljesen függőleges helyzetben megfogatni.Pákára felvenni kb annyi ónt sokat nem kell , mert úgy sem marad rajta , csak ami éppen befutja.Szóval kb borsó szemnyi gömböcskét kell a páka végére felvenni , és végig görgetni a padeken utána ilyen lesz mint a képeken látható.
Akkor jól sejtettem, hogy le volt ragasztva a sáv, hogy ne legyen ónos. hasonló módon szoktam felforrasztani a soklábú IC-ket. Vastagon végighúzom ónnal, ahol kell ott megtapad, a többi meg lefolyik.
Igen , csak én nem szoktam annyira vastagon , és nem árt jó kéz hozzá .
Leragasztás jó, de az ónozást használt ónszívó szalaggal könnyebben, gyorsabban meg lehet csinálni.
Meg lehet azzal is , csak kérdés mennyi ónt hagy rajta .Általában tisztításhoz jó a szalag , de befuttatáshoz nem nagyon az inkább leszed mint felrak , illetve húzogatáskor össze tapadhatnak a padek löstoppos nyáknál nem jellemező , de egy ilyennél igen.És félő , hogy a nagy hő miatt a padek eltávoznának a nyákról a mi nyákjainknál különösen vigyázni kell a forrasztáskor , és mint a hímes tojással úgy kell vele bánni .Lötstoppal kezelt nyákot jobban lehet ütni vágni , de ezeket fele annyira sem.És harisnyánál nem lehet látni , hogy alatta ,hogy alakul , de húzó forrasztásnál mindent lehet látni, így korrigálni is könnyebb.
Feltételezésed egyike sem valós, én próbáltam, használtam. Inkább próbáld ki..
Ugye, nem kezdtek értelmetlen, és parttalan vitába?!
Ma készítettem 3 éve lejárt szavatosságú P20-al, sima fénymásolópapírra lézerrel nyomtatott maszkkal. Szerintem nem rossz.
Amíg P20-at használtam, zacskóban, hűtőszekrényben tároltam. Szerintem kvázi örökös, legalábbis amíg ki nem lyukad a flakon Ezért a zacskó...
Igaz, használat előtt várni kell, míg az egész átveszi a környezet hőmérsékletét.
Nekem is hűtőben van, zacskó nincs és nem is várok, csak felrázom kissé és fújom.
Ahhoz képest tényleg nem rossz. Mennyit és mivel világítasz?
Arra azért érdemes figyelni, hogy a rajzolat ne kerüljön a szélekhez ennyire közel, mert ott kicsit mindig vastagabban összefut a lakk. Főleg ha a széle hiányosan van lecsiszolva , sorjázva.
Én nem tároltam hűtőben, kinnt volt a garázsban, télen fagy, nyáron hőguta és 14(!) évvel a lejárta után tökéletesen előhívható volt. Amiért ki lett dobva mégis, az a szórás, már inkább köpködött, mint szórt. Ja, ez eredeti német P20 volt.
Ha ügyelsz a jó előkészítésre, és odafigyelsz minden mozzanatra, nem kapkodsz, akkor sima ügy! Hajrá, lássuk az eredményt!
Én azért vártam, hogy felmelegedjen, mert hidegen "köpködött"
Felmelegedve sokkal szebben lehetett fújni, szebben terült. Szinte azonnal mehetett be a sütőbe, de a paraméterekre már nem jól emléxem. Talán 70°C negyed óráig? Azonnal lehet fotózni. Már nem használok P20-at, elfogyott, venni meg drága. Dry fólia. Igaz, vagy 3 hónapja azt sem, majd ősszel, ha elromlik az idő.
Köszi a bíztatást, kérdés hogy kinek
800 csiszoló, aztán szépen rárakva elkezdem majd vasalgatni A csiszolás után mivel tisztítsam le, desztilált víz?
Én alkohollal szoktam. WC papírt beáztatom, és ameddig festi a WC-papírt, addig nem kell tisztítani.
Rossz a mondatszerkezet. Amíg festi a papírt, addig kell tisztítani. Gondolom így akartad írni.
Így van. Csak abba a pillanatban keltem fel, és * álmos voltam meg. :pirul:
Ha elküldöd nem auto-GND-sbe , akkor kivasalom, hogy megmutassam, lehet.
Érdekel a panel? Mert ez egy prototípus, fent lesz kapcsolásként, de ha akarod megmondom hogy kell és megcsinálhatod.
Neeem, nem szeretném megépíteni, de szívesen kivasalom neked egy panelra, hogy lásd, kilehet vasalni. Csak akkor szedd le az auto-GND-t, hogy ne fogyasszak sok festéket a nyomtatóból.
Sziasztok!
Egy kérdés, ami igazából kettő: - Tárolhatom a TN140 -et uborkás üvegben? Tárolhatom a TN150 -et uborkás üvegben? Köszi!
Van egy kis gond, nincs ekkora panelom.
De van észrevételem: nyomtasd ki egy sima papírra, és nézd át, hogy az általad választott SMD alkatrészek mérethelyesek -e !
Már megtörtént El is használtam 8 oldalt amíg jó lett xD
Sziasztok, a vizes csiszolót hogy kell használni ???
Folyamatos víz , vagy csak vizezzem be, a nyákot is be kell e vizezni stb. Köszi! |
Bejelentkezés
Hirdetés |