Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok!
Azt szeretném tudni, hogy ha van egy csomó (főleg TV-kből) kiszedett tekercsem azokat tárolhatom-e együtt és nem-e befolyásolják egymás tulajdonságait. Köszönöm a segítséget! Üdv: Ádám
Ez egy HTML oldal volt, tehát nem fagyhat le.
Szép estét !
Arra lennék kíváncsi hogy pontosan hogyan is merülnek az ólomakkumulátorok? Azt tudom hogy fokozatosan csökken rajtuk a feszültség de nemtudom hány voltig csökken le a feszültség és milyen gyorsan. (Nem kell magyarázással fárdozni ha tudnátok linket az is jó!)
Az függ a hőmérséklettől és az akkumulátor használtsági fokától meg a felépítésétól is. A nulla voltig való lemerülés több éves folyamat szokott lenni.
Akkor oda vándorolok.
kadarist köszönöm!
Sziasztok!
Az következő kapcsolást szeretném megépíteni: http://cdn.instructables.com/FV0/2PEY/J4VEWIFNTO8/FV02PEYJ4VEWIFNTO...GE.jpg Elkészítettem próbapanelen és működött is rendesen viszont most nem hajlandó valamiért. A power led folyamatosan világít és nem változik a fényereje. Szerintetek mi lehet a baj? Csatolok néhány képet a deszka modellről és a forrasztottról is. A deszka modellen a narancs vezeték a Vcc a kék a gnd a kék-fehér vezetéken jön a jel az avrtől. A forasztott verzión a piros felel meg a narancsnak a fekete a kéknek a kék vezetéken jön a jel és a zöld vezeték megy a led negatív oldalához.
A fet jó még? Milyen típusú? Mivel forrasztottad?
Ha visszarakod a próbapanelba mit mutat? A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2012
A fetek újak irf540-esek. A mivel forrasztottad kérdést hogy érted? Visszarakni már nem tudom.
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2012
A pillanatforrasztó tönkreteheti. Egyébként az IRF 540 nem a rajzon látható típus, ennek más a rajzjele, és ez így megtévesztő.
Csak az a furcsa hogy ezek a fetek előtte dugaszolós panelon működtek most meg nem akarnak sehogy sem. Ha nem irf540 akkor mit lehetne használni?
Skori oldalán találtam:
Idézet: „1, ohm mérõ G-S ill. G-D közé. Ha nincs szakadás (tehát mérhetõ ellenállásértéket kapsz) akkor a gate átütött -> kuka.” Meg mértem a fetet, G-D között 0.6 Ohm; G-S között semmi akkor ezek szerint kuka a fet? A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2012
Igen, kuka. Tehát mivel forrasztottad be?
A zener milyen értékű? A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2012
Hello!
Köszönöm, teljes mértékben érthetőek az okfejtéseid! Valószínűsítem, hogy mindenhonnan kap több-kevesebb zavarjelet az áramkör, ahonnan csak kaphat. Sajnos már az építés közben is voltak félelmeim, amik be is igazolódtak az áramkörrel kapcsolatban, túl egyszerű, túl érzékeny. Jobb ötletem nem lévén újra elővettem a DS1821 projektet és végre sikerült működésre bírnom, sőt! Tápként a komparátoros áramkör kétszekunderes megoldását építettem ide is, bár nem kifejezetten szükséges, de kapott egy-egy 12V-os fesz.szabályzót is. Így amennyire csak lehet függetlenedett egymástól a két érzéskelő. A bekapcsoláskori fagyás továbbra is fennállt az esetek 70%-ában, így kapott egy NE555-ös késleltetést, ami egy miniatűr relével zárja az érzékelők földjét, a bekapcsolástól számított 3 másodperc múlva. Ezzel a megoldással egyszer sem sikerült kifektetnem az érzékelőket, pedig alaposan megteszteltem! Eleinte féltem ettől a megoldástól, mert nem volt szimpatikus, hogy a relének ~5 hónapig meghúzott állapotban kell tartania, de gondolom ez nem szabad, hogy probléma legyen... Két dolgot tapasztaltam az érzékelővel kapcsolatban: az egyik, hogy 10m kábelezésen már nem akarta felismerni a számítógép (csak a programozás idejére kellett volna ilyen hosszú), pedig a tápfeszültség csak 2 tizedet esett, a másik, hogy hőmérő üzemmódban az infrafilm bekapcsolásakor a számítógép pár másodpercre 00°C-ot mutat. Utóbbi kicsit aggasztott, de termosztát üzemmódban semmi gondja, ezért gyanítom, hogy ilyenkor nem az érzékelő fagy le, hanem csak az infrafilm ültet némi zavarjelet a kábelezésre, amitől a számítógép nem tudja megfelelően dekódolni az érkező jeleket. Úgyhogy egyelőre ismét jónak tűnik a dolog, remélem több meglepetés már nem fog érni. Ismét köszönöm a segítséged, annál is inkább, mert a DS-hez az egyik általad módosított kapcsolást használom Üdv: amitech A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2012
Fahrenheit 28020 analóg pákám van, a zener pedig 12V-os 5W-os.
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2012
Sziasztok!
Mi egy független színház vagyunk, kispénzűek, hahaha. Készülünk egy előadással, amiben szerepel egy tárcsázós telefon, ezt szeretnénk megcsörgetni adott ponton. Segghülyék vagyunk elektronikából. Annyit már kiderítettünk, hogy 48V kellene hozzá. Tud valaki segíteni? köszönjük! feszekszinhaz@gmail.com
Szia!
A tárcsázós telefon csengetési feszültsége 70V, 10Hz. Próbáld meg egy kisteljesítmányű, 2x24V transzformátorral előidézni a csengetést.http://www.hestore.hu/prod_10021329.html?pic_id=2493 Ez egy elektronikai fórum, nem színház. Itt nem megy a trágár stílus.
Lehet, hogy én voltam a hunyó, ezt a hibát nem kell keresni, amíg még egyszer elő nem jön.
Két HEforum ablak volt nyitva egyszerre.
köszönjük, próbálkozunk!
Üdv Mindenkinek!
Nokia C3-ról mivel lehet teljes adatmentést csinálni? Ráadásul csak bluetooth van, nincs meg a kábele. Köszi: András
Mi történik ha ebből a kapcsolásból kihagyom a zenert?
És az miért lehet, hogy a forrasztott verziójú kapcsolásomban sorra halnak meg a fetek? Már nem is be forrasztom őket hanem foglalatba tettem. Köszi mindenkinek a segítséget!
Wammu (Gammu) segített nekem az összes SMS-t, telefonkönyvet lementeni bluetoothon keresztül régebbi Nokiáról. Hogy C3-hoz jó-e, azt nem tudom.
Ne ijesszen el a sok linuxos dolog, van windowsos verzió is...
Hello!
Nem tudom mihez kapcsolnád hozzá a fokozatot, de a kapcsolás így csak akkor korrekt, ha a meghajtó kimenete nyitott kollektoros (Drain). - Mert alapvetően úgy működne, hogy az ellenállás felhúzza Gate-et, a zéner feszültségéig. A zéner tulajdonképpen azért szükséges, hogy amennyiben a tápfesz nagyobb mint 20V a Gate ne kapjon túlfeszültséget. 12V pedig már általában minden Fet-hez elegendő, a Fet nyitásához. - Viszont 5W-os zéner, teljesen felesleges hozzá, de még helytelen is, hiszen egy nagy teljesítményű zéner könyökfeszültsége is kb. 50mA zéner-áramnál szokott igaz lenni. A zéner teljesítménye attól függ, R1 ellenállás, mekkora áramot biztosít a zéner számára. Vagy is az áram: Iz=(Ut-Uz)/R1 a teljesítmény pedig P=Uz*Iz - Egy mikrokontroller szokásos tápfeszültsége 5V. Azt nem illik felhúzogatni ellenállással 12V-ra, mert ekkor benyit a kimeneti védődióda. Vagy is a feszültség ami a 12V-os zénerre esik, 0/5V értékű. Vagy is ebben az esetben a zéner, mint ha ott sem lenne. - Viszont így a Gate feszültség maximum 5V lesz, vagy is a kapcsolásba olyan Fet szükséges, aminek küszöbfeszültsége 5V alatt van. Ezeket külön Logic jelzéssel látják el az adatlapok. Viszont ha így van, akkor teljesen felesleges az R1 felhúzó ellenállás, és a zéner. - De az sem korrekt, hogy a kontroller kimenetére közvetlenül csatlakozik a Gate. Mert amikor az áramkorlátozás életbe lép, vagy is nyit a Q1 tranyó, elszívja a Gate nyitóáramát. Így a port kimenetét maximálisan, vagy pontosabban mondva túlterheli az áram. Tehát egy korlátozó ellenállás szükséges a port és a Gate közé. Valamint egy ellenállás a port és a GND közé, hogy ha megszűnik a Gate-port közötti kapcsolat, akkor a Fet ne nyisson ki. De ez a helyzet Reset alatt, és míg a port nincs inicializálva. Tehát biztos nem megy tönkre a porta ettől a kapcsolástól, de a korrekt kialakítástól ez messze van. Vagy mondjuk úgy hogy hiányos az információ a meghajtó és az áramgenerátor összekapcsolását illetően. Egy Fet nem szokott tönkremenni a forrasztástól. Ezek a Fet-ek, már általában rendelkeznek belső védelemmel is EDS kisütés ellen. Minden esetre nem illik feszültség alatt forrasztgatni, vagy olyan áramkört forrasztgatni, ami más készülékkel kapcsolatban van, vagy túlhevíteni az alkatrészt a lábán keresztül. Egyszóval nem lehet tudni mit követsz el. Megdögleszteni úgy lehet a Fet-et, ha az áramkorlátozás nem működik (Q1), a táp elég erős, és/vagy rövidrezárod a fogyasztót (Led). üdv! proli007
Köszönöm a sok hasznos hozzászólást.
Tudnál segíteni megtervezni egy meghajtó áramkört vagy, hogy hol tudnék utána nézni. A tervem az volt hogy egy fejlámpát építek amelyben egy avr segítségével állítanám két power led fényerejét külön-külön. Egy-egy lábát akartam erre használni PWM segítségével. A táp ellátásáról egy 7805-ös ic-vel gondoltam megoldani, ez járható út? Üdv, Zoli
Köszi, de sehol nem lelem a Windows-os verziót, ubi nem lenne baj, mert az én gépemen van fent, de egy ismerősömnél kellene megcsinálni, és nem szeretném az én gépemen csinálni.
András
Hello!
Elsőként ismerni kell a tápfeszültsége, amiről működni fog. Majd a Led feszültség/áram paramétereit. Ez után kiválasztani a maximum 5V Gate feszültséghez és a terhelőáramhoz a megfelelő Fet típusát. Majd a szükséges GS nyitófeszültség ismeretében meghatároznia soros Gate ellenállást, hogy a port 20mA-nál többet ne adjon le. Ez után már csak pld. egy 10kohm-os ellenállást kel tenni a port és a GND közé. (R1 és zéner elmarad.) Azt tudni kell, hogy ez egy un. "analóg disszipatív" áramgenerátor, a Fet elfűti, a Led és a tápfeszültség közötti különbséget. A PWM "csak" kapcsolgatni fogja. (természetesen ezzel a fűtés is csökkenni fog, hiszen ki-be kapcsolgatás alatt, kisebb az átlagáram értéke.) üdv! proli007 |
Bejelentkezés
Hirdetés |