Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szia!
Ha a normál (szokásos) hálózatra gondolsz (ipar, háztartás): fázisok közt az új szabvány szerint 400V (ez a régi nevén a 380), 0-fázis közt 230V (rég 220). A régi berendezések általában zokszó nélkül tűrik a változást.(ha ilyen gondod lenne) Természetesen 50Hz-es váltakozóáram (feszültség). Az egyenáramú hálózat, a nagy veszteség miatt már rég nem használatos, kivéve egyes speciális üzemeket, pl. BKV (troli, villamos, HÉV, METRO). A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2012
Hello!
Tegyük hozzá, hogy az egyenáramnak nincs fázisa.. üdv! proli007
Üdv. Az Attila86 féle labortáphoz azt írja a szerző ,hogy 3 szekunder kell neki. 1 24V és kettő 12V-os. A kérdésem, hogy egy középcsapolású trafó (2x12V) alkalmas erre a célra?
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy a pickit 2 és 3 között mi a különbség?
Hát ez nem egészen igaz,mert ha a "fázishelyzetet" az adott fesz. potenciál jelenti,akkor van neki, csak azonos fesz.-nél ez azonos. A "fázis" szó magyarul "helyzet"-et jelent-szerintem. Váltakozó áram(ill. fesz) esetében ez mindig -időben- változó.
Időben az amplitúdók változnak, a fázisszögek nem, azok maradnak 120°-osak. A szimulációhoz Java kell
Három fázisú szimulátorok és animációk: Bővebben: Link
Hello!
Tényleg? Akkor mekkora a fáziszög egy váltó és egy egyenáram között? üdv! proli007 Idézet: „ha a "fázishelyzetet" az adott fesz. potenciál jelenti,” De nem azt jelenti. Egy bonyolultabb periodikusan változó jelnek sok azonos potenciálja lehet egy perióduson belül (pl. függőleges fekete-fehér csíkokat tartalmazó videojel). A fázistolásnál, fáziseltérésnél nem csak a potenciál számít, hanem a változás iránya, és az utána következő folyamatok is. A fázistolás, fáziseltérés meghatározásához kiválasztjuk a jel egyik jellemző pontját (szinusznál például egy negatívból pozitívba menő nullátmenetet), és megnézzük, hogy a másik (jellemzően ugyanolyan formájú, de nem feltétlen azonos amplitúdójú) jelben mennyivel később (előbb) látható ugyanaz a forma. Az időkülönbségből és a priódusidőből kiszámítható a fázistolás (fáziseltérés) mértéke, fokban, radiánban, ahogy tetszik. Azonos frekvenciájú (periódusidejű) jelek között lehet értelmezni fázistolást akkor is, ha egyáltalán nem azonos formájúak (például szinuszjelből komparátorral kialakított, késleltetett impulzussorozat fázisát is lehet értelmezni). De a jeleknek mindenképpen periodikus, váltakozó jeleknek kell lenniük. Egyenáramnak nincs fázisa. A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2012
Sziasztok,
milyen jelentősége van annak, hogy pl. egy erősítő adatlapján a tápfeszültséghez csak annyit írnak: +/-18V (pl:RC4558), vagy +/-16 or 32V (pl:LM258)? Ha egy rendszerben van pl: 0V, +15V és +30V-om, akkor mondhatom azt, hogy a földnek kinevezem a +15V-ot, így ehhez képest lesz -15V és +15V-os potenciálom, tehát tudok 30V-os tápfeszültséget "előállítani". Lényeg, hogy a tápfeszültség ne haladja meg a maximálisan megengedettet, és a többi alkatrésznél is a választott földet (a +15V-ot) alkalmazzam. Vagy rosszul gondolom?
Sziasztok!
Egy tápegységet szeretnék készíteni, amelynek a következő paramétereket kell kielégítenie: tápfeszültség: 12V (9-16V) DC tip. áramfelvétel: 35mA max. áramfelvétel: kb. 50mA Van itthon egy 9V, 300mA-es trafóm, ez elég lenne neki? Ha igen, akkor milyen egyenirányító hidat és kondit kell vennem hozzá, illetve kell-e még valami más alkatrész?
Ha elég 10V is akkor úgy, ahogy Zoli írta, de LowDrop 10V-os stab.kockával. Megpróbálhatod 11 vagy 12V-ossal is, de akkor Schottky diódákból csinálj Graetzet, vagy ilyen kis áramnál lehet (tűs) Ge diódákból is (OA, AA, AY). A D-hídon minél kisebb fesz. essen, mert 9V~ból max. 12.6V-2xDuf= lesz.
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2012
Rendben, köszi, kimérem. Hátha meg lesz a hiba. Amúgy ez az alufóliás megoldás bevált. Már egy ideje jól működik a többinél.
Hogy tudnám letesztelni ezt a kondit? Motort szétszedtem nem látszott rajta égésnyom, forogni viszont nem akar . Esetleg ha a kondi helyén rövidre zárom akkor el kéne indulnia? Milyen kondit kellene venni helyette?
Hello!
Teljesen jól gondolod. Azzal a kiegészítéssel, hogy még csak nem is szükséges, hogy a táp szimmetrikus legyen, vagy is lehet pld. -5V és +25V is. Természetesen a kimenet kivezérelhetősége ezekben az irányokban, ugyan így fog változni. üdv! proli007
Hello!
Pld. megnézed, hogy 24V váltófeszültségről mekkora áramot enged át. Ebből kiszámolod a látszólagos ellenállását. Majd kiszámolhatod, hogy mekkora reaktanciájának kellene lenni a kondinak. Xc=1/2*Pi*f*C. Ezt egybeveted a mért értékkel. Ha durva eltérés van, nem jó.. Kondi olyan kell bele, mai rá van írva. 1,2µF/450V váltós. Legjobb, ha X2 típusú. Ha egy rövidzárral is menne, szerinted rakna bele bárki is kondit? Vagy ebben tárolják a felesleget? üdv! proli007 A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2012
Sziasztok!
Tudna valaki segíteni?Fiam távirányítós autójába szeretnék egy nagyon egyszerű parkolósegédet építeni.Egy infra ledre és egy infra vevőre gondoltam.Ha valamihez közel ér egy kis csipogó sípol.Alap kapcsolásra gondoltam 12 volt-os táppal.Kapcs.rajz kéne konkrét alkatrészekkel.Előre is köszi mindenkinek!
Javíts ki, de szerintem nincs 12V az autóban, ha távirányítós. Ha ezt tisztáztuk, akkor érdemes tovább lépni.
Spéci a járgány,egyedi építésü.Épp ezért szeretnénk "tuningolni"
Sziasztok,
ha 2 diódát párhuzamosan kötök (paraméterei pl.: 100V 1A), akkor a dióda(ák) 200V 2A-t tud majd "átereszteni", vagy nem változik semmi? Esetleg csak a feszültség, vagy csak az áram duplázódik, feleződik...?
Szia!
Ideális esetben az áram duplázódik. A valóságban nem egyformán oszlik meg az áram a két dióda között, ezért az egyiken több áram fog folyni. Ha kötsz a diódákkal 1-1 picike értékű (0,1...0,3 Ohm) ellenállást és úgy párhuzamosítod őket akkor egyenletesen fog az áram eloszlani. Ha sorosan kötöd a diódákat akkor a feszültségük adódik össze. Csak egyforma típusokkal lehet. A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2012
Köszi a választ.
Közben megnéztem a légkondi ventijén 1.5µF es 450V kondi van. Arra rátettem az 1.2µF es kondit és ment vele Szoval akkor a motorban van a hiba, akkor kuka?
Hopp! Észre sem vettem mi lett belőle, ezt írtam: O h m, persze szóköz nélkül. Ráadásul a kacsintó fejet sem direkt akartam, csak befejeztem a zárójelet.
Ha multiméterrel kiméred , van szakadás benne, vagy nincs?
Sziasztok!
Sajnos rosz dolgok történtek a találkozón ezért a mellékelt képen lévőket kérném jelentkezzenek nálam vagy a Lacinál mielőtt rendőrségi ügy nem lesz a dologból ! Aki ebben a teremben tartózkodott és a mellette lévőben azt megkérnénk a saját érdekében hogy tisztázza magát ! Ugyan is Volt ott egy hatalmas piros óriás kijelzős ÓRA ami a találkozón eltünt így gyakorlatilag akik ebben a teremben voltak a gyanusítotak ! A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2012
Talan ez az egyszeru kapcsolas. Ez 5 voltrol mukodik, de egy 78L05 stabler el tudja latni. 10-20 cm az erzekenysege. A LED1 az infra ado, es a Q2 fototranzisztor az IR vevo. A kimenetre egy piezzo csipogo (beepitett oszcival) kapcsolhato.
Sziasztok,
van egy kb 10 éves 3 LED-es bicikli hátsólámpám. 3V-ot kapcsoltam rá, s meg akartam mérni az áramfelvételt. Valami gond lehet a multiméterrel, mert különböző méréshatárokat beállítva különböző értékeket, pl. 10A-os és 20mA-os méréshatáron is 0.40-et ír ki, 200mA-on 00.4-et. Tehát melyik lehet hozzávetőlegesen: 4mA, 40mA vagy 400mA?
Üdv!
4mA kevés 1 LED-nek 400mA-t szerintem nem fog fel venni 3 LED, meg egy IC, így kb 40mA lehet! Szerintem...
Sziasztok!
Egy egyszerű kérdésem lenne. Ezt a kapcsolást szeretném 12v-ról működtetni. Bővebben: Link Mit kell kicserélnem és mekkorára? Előre is köszönöm! A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2012
|
Bejelentkezés
Hirdetés |