Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp javítása
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Lapozás: OK   88 / 249
(#) sector99 válasza sector99 hozzászólására (») Szept 11, 2012 /

Bocsánat ! Rossz pontokon mértem. -620V a 46-os ponthoz viszonyítva(oda tettem a műszer GND-t) Sorry még egyszer !
(#) pimi9 válasza sector99 hozzászólására (») Szept 11, 2012 /

Akkor dióda a hibás, és furcsa, hogy szakadásba ment, általában a diódák rövidzárba mennek, kivéve ha akkora áram folyik rajtuk, hogy valami szétég/elpárolog...
Próbáld ki 4148-ra kicserélni, talán bíni fogja az áramot, ha nem akkor kell nézni olyat ami több áramot bír, UF4007 biztos jó.
(#) sector99 válasza pimi9 hozzászólására (») Szept 11, 2012 /

Köszi ! Közben más dogom akadt, majd jelenkezem.
(#) (Felhasználó 93903) hozzászólása Szept 14, 2012 /

Sziasztok! Sikerült szert tenni egy régi típusú,de vagány szkópra. Komoly hibája nincs, 1 apróság mégis. A kis képernyőt szélességben nem használja ki teljesen, hanem van két függőleges vonal, és azok között lehet a jelet horizontálisan mozgani.
Hol és merre kellene keresnem a megoldást? Szerintem inkább a belsejében, mert kívülről nem tudom korrigálni. Csatoltam képet, akinek van ötlete, azt megköszönöm.

P4200392.JPG

(#) dB_Thunder válasza (Felhasználó 93903) hozzászólására (») Szept 14, 2012 /

Hali!
Szerintem ez nem csak egyszerű beállítási gond, annak a két függőleges vonalnak semmi keresnivalója a képernyőn. Ebből én arra köveztetek hogy nincs megy a megfelelő tápfeszültsége az eltérítő erősítőnek, emiatt vágja a fűrészjel alját és tetejét is, így a szép szinuszhullám eltérítés hiányában függőleges vonallá alakul az ábra két szélén.
Jó lenne egy típusszám , hogy valami rajzot lehessen hozzá keríteni.
A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2012
(#) (Felhasználó 93903) válasza dB_Thunder hozzászólására (») Szept 14, 2012 /

Köszi, hogy írtál. Ez nem szabályos jel, csak hirtelen ezt találtam. De a szkóp kalibráló négyszögjele hibátlan. Viszont igen, a két szélső vonal elnyeli a jeleket, ott összenyomódnak a jelek egy vonalba.

Szóval itt látod a típust: Bővebben: Link Az első kép alatt egy link a manualhoz.
A megnyíló oldalon kicsit várj, hogy elinduljon a letöltés..
(#) dB_Thunder válasza (Felhasználó 93903) hozzászólására (») Szept 14, 2012 /

Ismerem az elektrotanyát..
Akkor ellenőrizni kellene a horizontális erősítő tápjait (de akár az összes tápfeszt), illetve kimenetén a jelet. Ha azok stimmelnek akkor máshol van a kutya elásva.
(#) (Felhasználó 93903) válasza dB_Thunder hozzászólására (») Szept 14, 2012 /

REndben, a hétvégén megbontom és ellenőrzöm a tápegységet.
(#) sector99 válasza pimi9 hozzászólására (») Szept 15, 2012 /

Szia !
Megint elővettem egy kicsit a szkópot. Végre összeraktam egy 100 megás 100-as osztót. (először pontosan beállítottam a tápban a 110 V feszt és azzal "hitelesítettem" az osztót) Mértem a bejelölt ponton. És a közelében sincs a -1200-nak ! Csak olyan kb -680 V és a P51 semmit nem szabályoz.
Utána azt a rész kezdtem méregetni. Először is nem 741 hanem 709 van benne. A tápfeszek rendben vannak. A z R51 R52 közös ponton már semmiféle szabályozás nincs Az érték ott +11 V, az IC 5-ös lábán +10.8 V a 10-es lábán +14.2 V van.
R51 R53 nem szakadt..... És ennél a pontnál állt meg a tudományom. Hogyan tovább ???
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2012
(#) pimi9 válasza sector99 hozzászólására (») Szept 15, 2012 /

A feszültségértékek szerintem rendben vannak, kivéve a -680V-ot.
A szabályozó akkor van stabil állapotban, ha R51-52-53 ponton 0V van, jelenleg emelné a feszültséget, csak nem tudja.
Valószínüleg túlterheli valami, elsőnek le kéne választanod mindent amit lehet róla, és terhelés nélkül megmérni a feszültségét, így jobban behatárolható a hiba helye.

Eddig ami biztos az az, hogy D100 hibás.
(#) sector99 válasza pimi9 hozzászólására (») Szept 16, 2012 /

Rendben. Először mit bontsak fel ? Illetve pontosítanám a kérdést, hogy mi az amit nem szabad ? Arra gondolok, hogy nehogy megszaladjon valami. Mint ha olvastam volna olyant, hogy a visszacsatoló hurkot nem szabad megszakítani.
(#) pimi9 válasza sector99 hozzászólására (») Szept 16, 2012 /

46, 48, 47 pontokon valószínüleg biztonságosan szétválasztható. (44-et ne kösd ki) Illetve ki tudod kötni a trafó 10-es (nagyfesz) és 6-os (szinteltoló) szekunderét.
Ha valamelyik kikötés után beáll a 0V az opa-n, akkor ott kell keresgélni.
(#) sector99 válasza pimi9 hozzászólására (») Szept 16, 2012 /

Köszi, holnap este előveszem újra.
(#) BarnaPili válasza sector99 hozzászólására (») Szept 16, 2012 /

Most szívok én is egy ilyen szkóppal (1568/2a).Nekem az -1200V volt/van leterhelve a hálózati trafó által.Lekötöttem a katódsugárcső végén a két barna vezetéket lekötve felállt a nagyfesz,egy külső trafóval megfűtve a csövet látni a sugarat is az ernyőn.Nem örülök neki... .Annyit már sajnos nem ér,hogy trafót is vegyek belé.
(#) sector99 válasza BarnaPili hozzászólására (») Szept 17, 2012 /

Köszönöm ! Ezt a lehetőséget én is megnézem. Egyébként az nem maradhat úgy véglegesen, hogy egy kis trafót beteszünk külön a fűtésnek ?
(#) sector99 válasza pimi9 hozzászólására (») Szept 17, 2012 /

Folytatom a mérést....Szétkötöttem a 47-es pontnál, utána ezeket a értékeket mértem: R62-R63 közös pont -150 V, illetve a P51 helyzetétől függően változó. Egyébként most úgy néz ki hogy most "rendesen" szabályoz ez a rész, az 5-ös lábon olyan 0 körül a 10-esen pedig 2V körüli (poti állásától függő) De ! A lekötött ponton - R87-C60 - -1440V mérhető !
(az R87 egyébként 51k és nem 510k, mint ahogy a rajzon van. Talán gyárilag, mert úgy látom az a rész nem volt piszkálva) Akkor most hogy is van ez ?....Tudom, az én tudásommal ne javítsak szkópot...de most tanulom, Hála Nektek !
(#) sector99 válasza sector99 hozzászólására (») Szept 17, 2012 /

Közben megkerestem az RT cikkét amiben a 1568-ról van szó: 1568 RT leírás. A 96-os könyvben van a tápegység valamit a KS cső áramköre részletesen ismertetve. Most akkor ha jól értelmezem, akkor a trafó 5-6 kiv. állítja elő az 1200 V-ot és a 7-8 pedig olyan 120 V körülit ??
(#) gkari válasza sector99 hozzászólására (») Szept 17, 2012 /

De az nem ugyanaz a trafó!!!!
(#) sector99 válasza gkari hozzászólására (») Szept 17, 2012 /

Az lehet....Viszont KÉSZ, működik ! (bocsánat a csupa nagybetűért !)
Bár látszólag semmi nem indokolta, átforrasztottam az 50-es és a 33-as pont között szinte mindent. És van fény és szabályozható ! Igaz hogy lehetne végállásban több is, de egyenlőre ennyi is nagy eredmény - az én tudásommal.

Ezúton szeretném megköszönni elsősorban pimi9-nek és persze mindenki másnak aki hozzászólt, tanácsot adott ! Nélkületek biztosan nem ment volna, sokat tanultam, KÖSZÖNÖM !
Üdv.: sector99
(#) Erick hozzászólása Szept 30, 2012 /

Sziasztok!

Nekem van egy RFT EO213-as kétcsatornás szkópom. Működik rendesen, tudok vele mérni szépen, viszont néha előfordul, hogy kontaktos lesz, a V/div váltásakor mondjuk 2V-ról 5V-ra váltáskor az 5V-ba kapcsoláskor nem mutat jelet, csak ha megkocogtatom a forgókapcsolót. Meg egyébként is régi már a gép, és ha lehet, és érdemes, szeretném egy kicsit stabilabbá varázsolni, hogy tényleg rendesen lehessen használni még egy darabig. A fényereje tökéletes, elég jól is fókuszálható. Érdemes ebben a készülékben lecserélni az elektrolit kondikat újakra? Javulhat attól a megbízhatósága? Ill. ezzel a kontaktos gonddal mit lehetne kezdeni? Van hozzá szerelési kézikönyvem is, csak feleslegesen nem szeretnék belefogni.

Köszönöm a választ előre is!
(#) Bakman válasza Erick hozzászólására (») Szept 30, 2012 /

Ha csak a forgókapcsoló a hibás, ne cserélj benne semmit. Szedd szét és tisztítsd ki a kapcsolót valamilyen kontakttisztítóval (NEM WD40!!).
(#) Erick válasza Bakman hozzászólására (») Okt 1, 2012 /

Hát épp ez az, hogy nem tudom biztosra, hogy mi a hiba. De azt elkók már igen régiek benne, mindene gyári, és nem most készült a készülék. Azért szeretném kicsit rendbe hozni, hátha úgy megbízhatóbb lenne, ha érdemes egyáltalán!
(#) lala0606 hozzászólása Okt 6, 2012 /

Sziasztok, olyan problémám van, hogy egy RTF EO201 szkópom van és a legnagyobb méréshatár 5V/div és ez 10-es osztónál is 50v/div, tehát 150V-ig tudok vele mérni. Kérdésem az lenne, hogyan lehetne megduplázni a méréshatárt? Előre is köszönöm a válaszokat.
(#) Hp41C válasza lala0606 hozzászólására (») Okt 6, 2012 /

Szia!

A 1Mohm bemenettel rendelkező szkókokhoz való 10 -es osztó tulajdonképen egy 9Mohm ellenállás és vele párhuzamosan kötött trimmer kondenzátor és fix kondenzátor. Építs egy hasonló osztót, 19M ellenállással. A trimmer kondenzátor hangolásával (1-10 kHz -es TTL kimenetű jelgenerátor kimenetét nézve) az optimális négyszögjel átvitelt. Az ellenállás nagyobb feszültség elviselésére legyen képes (min. 0.6 .. 1 W).
(#) lala0606 válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 6, 2012 /

Ez jó megoldás, csak nehéz kivitelezni olyan kulturáltan mint egy eredeti szkop kábel, én inkább arra gondoltam hogyan lehetne az 5V-os bemenetet átalakítani, hogy 10V-os legyen alapból, ehhez persze belső átalakítás kellene és ez megoldható-e egyáltalán, ha igen erre szeretnék valami megoldást, nekem ez szimpatikusabb lenne. És mégegy, hogy itt amúgysem a pontos fesz-érték hanem a jelalak a fontos. Azért köszi.
(#) lala0606 válasza lala0606 hozzászólására (») Okt 6, 2012 /

Bocs rosszul fogalmaztam, nem 5V-os bemenetet hanem a kapcsoló 5V/div állását szeretném átalakítani 10V/div-re.
(#) dB_Thunder válasza lala0606 hozzászólására (») Okt 6, 2012 /

Megoldható persze, mert ugyanolyan kompenzált osztó van a forgókapcsolóra építve, mint amit a szkópkábel tartalmaz. Bár én is inkább egy kábel gyártását (vásárlását) javasolnám ! Meg lehet azt szépre is csinálni kis kreativitással.
(#) Hp41C válasza lala0606 hozzászólására (») Okt 6, 2012 /

Szia!

Aukciós oldalon nézz EMG gyártású 10-es osztót. Azt szét lehet szedni, benne egy üvegcsöves biztosíték kivitelű 9M ellenállás van. Egyszerűen lehet cserélni 19M -re, ha ilyet be tudsz szerezni, vagy két darabból kell összerakni...

Te is tudnál készíteni neki házat egy fém vagy fémezett golyóstoll házából, fém csőből... A végére egy varrótűből lehet tapintócsúcsot készíteni. Volt ilyen kivitelű nagyfeszültségű előtét a Hobby Elektronika folyóiretben...
A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2012
(#) Hp41C válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 6, 2012 /

Szia!
Neken már van ilyenem, de vettem "normálisat"... Át lehet alakítani nagyobb osztásra...
(#) lala0606 hozzászólása Okt 8, 2012 /

Köszi a tanácsokat, még agyalok rajta hogy melyik megoldás legyen, nekem a belső alakítás a szimpatikusabb, az 5V helyett lenne 10V-os a kapcsi állása.
Következő: »»   88 / 249
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem