Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   57 / 2515
(#) lamalas válasza Gery hozzászólására (») Okt 7, 2007 /
 
Idézet:
„A FET-es erősítő jobb mint a sima tranyós? ÉS ha igen miért és mivel?”


Ez jo kerdes, de sztem tul altalanos. Milyen erosito? A, AB, vagy mas pl. D osztalyu a kapcsolas, stb. stb. Miben jobb? hatasfokban (ami egyebkent nagyban fugg az erosito osztalyatol) vagy hangminosegben? Szoval kicsit pontositani kellene a kerdest Bar sztem a hangminoseget hagyd ki a paklibol, mert ez izles dolga. Van aki szereti van aki nem a fetes erositoket. Ha magad akarod megtudni akkor vagy epits mindket felet vagy kerj kolcson olyat amilyen meg nincs neked es probald ki magad. Sztem nincs olyan objektiv meresi modszer amivel el lehetne donteni, hogy hangminosegre melyik jobb. Ez tenyleg izles kerdese mint hogy az is ki milyen zenet szeret. Ha viszont technikai oldalrol kozelitjuk meg a dolgot ott mar jobban lehet merlegelni a dolgot, de csak konkretumokkal es nem altalanossagban. Bocs a hosszu valaszert ...
(#) saca200 hozzászólása Okt 7, 2007 /
 
azért választottam a fetest szerintem a fetnek sokkal szebb hangja van mint a tranyosnak nincs is olyan gerjedékeny ,melegedés szempontjábol amennyire hajtom az erösitőt annyira melegszik nem ugy mint a tranyos(fetpárti vagyok)
(#) lamalas válasza saca200 hozzászólására (») Okt 7, 2007 /
 
Ime, errol beszelek Van aki fetparti, van aki tranyoparti van aki a csovesert van oda ... ezen sztem kar is vitazni mert olyan meddo vita lesz mint a Linux vs. Windows vagy hogy mi volt elobb a madar v. a tojas
(#) Pafi válasza lamalas hozzászólására (») Okt 7, 2007 /
 
Köszi, leírtad azt, amit én is akartam!

Egyébként van a FET-eknek egy nagy előnyük: nem hamisítják őket! (Tudtommal.) Sajnos műszaki hátrányuk is van: nagy nyitófeszültség, kis meredekség.
(#) Pafi válasza saca200 hozzászólására (») Okt 7, 2007 /
 
Idézet:
„amennyire hajtom az erösitőt annyira melegszik nem ugy mint a tranyos”


Ami azt illeti, a bipoláris tranyós is annyira melegszik, amennyire hajtod! Legalábbis AB osztályban. Sőt, valójában a FET-nek nagyobb nyugalmi áram kell hasonló keresztezési torzításhoz, így optimális minőségű beállításban még nagyobb is az alapmelegedése! Ezen kívül az itt látott kapcsolásban az erősítő maradékfeszültsége is nagyobb a bipoláris tranyóhoz képest, szóval max. teljesítményen is jobban melegszik.

Gerjedés szempontjából is gyakran rosszabb a FET-es, de persze ez kapcsolásfüggő.
(#) Gery válasza Pafi hozzászólására (») Okt 7, 2007 /
 
NAh mindjárt nagy vita lesz itt a dologból... Amúgy azért vagyok kíváncsi mert FET-est még nemcsináltam és felszokott tüni hogy a kocsi erősítőkre két kilóméteres betűkkel írják hogy FETES! és vajon télleg olyan-e ahogy mondják... Hát majd egyszer kipróbálom.
Ja és mégegy kontkrét kérdés. Igaz az egész kapcsolásfüggő szal nemiagzán lehet megmondani, de:
ha az azonos osztályokat viszonyítjuk(B-t a B-hez stb..) melyik a megbízhatóbb általánosságban, melyiket lehet jobban nyúzni? És így osztályokon belül mi a helyzet a hatásfokkal?
(#) Pafi válasza Gery hozzászólására (») Okt 7, 2007 /
 
Idézet:
„melyik a megbízhatóbb általánosságban”


Na ez az, amit abszolúte lehetetlen megmondani! Az a megbízhatóbb, amit jobban méreteznek. A hatásfok szintén megválaszolhatatlan általánosságban.
(#) Peti_85 hozzászólása Okt 8, 2007 /
 
Kinek mi tetszik... Az szerintem olyan, hogy kinek milyen van, mert hát valjuk be mindenki elfogult egy picit! :yes:
Ha valakinek egy szuper ksi tranyós erősítője van, akkor tranyópárti, ha IC-s akkor ic-s, stb....
De hát aki abban a szerencsés helyzetben van, hogy már nagyon sokat épített és hallgatott, meg tudta különböztetni, hát annak tényleg lehet már egy jó kis szubjektív/objektív véleménye.

Én most utóbban 2 tranyósat építettem: ergó ---> én "most" tranyós vagyok

Üdv!
Peti.
(#) KD mester hozzászólása Okt 8, 2007 /
 
Én elég sok erősítőt terveztem/építettem fettel is, meg tranyóval is és már sokszor válaszoltam a mindíg felmerült idióta kérdésre: Nincs ilyen, hogy a fetes, vagy a tranyós a jobb.

Ez olyan dolog, mintha azt kérdeznétek, hogy melyik autó a jobb: amelyikben van kesztyűtartó, vagy amelyikben van szivargyújtó.

Olyan esetleg van, hogy egy komplett erősítő ezen a téren jobb, ezen meg nem. (pl: hatásfok, teljesítmény, torzítás, sávszélesség, hangminőség, üzembiztonság, előállítási költség, egyszerű megépíthetőség, stb.)

(#) M.Béla válasza saca200 hozzászólására (») Okt 8, 2007 /
 
Hello!
Csak gratulálni tudok, szép, igényes munka!!!
(#) M.Béla válasza Pafi hozzászólására (») Okt 8, 2007 /
 
Nekem nem tiszta ez a tranyóhamisítás
Hogyan képes valaki ilyenre????
Nem hiszem hogy valaki a garázsba öntözgetné a
szilíciumot vagy valami ilyesmi
mert azért egy tranyó előállításához elég komoly cumó kell nem
(#) KD mester válasza M.Béla hozzászólására (») Okt 8, 2007 /
 
1.,Megveszi a selejtes sz@rt, aztán betokozza.

2.,Megveszi a to 220-as tokozású 30 éves, filléres, 20W-os sz@rt, aztán betokozza 3000Ft-os sankean tranyónak.

Te meg csodálkozol, hogy mitől döglött meg a cuccod a méregdrága félvezetőkkel. Csak akkor derül ki, mikor levered (a már megdöglött) tranyóid tokozását és meglátod, hogy mi volt betokozva 250W-os 35MHz-es "csúcstranyónak".
(#) Norberto válasza M.Béla hozzászólására (») Okt 8, 2007 /
 
Egyszerű.

A gyártási selejtet vki nagyon olcsón megveszi, aztán nagyteljesítményűként tokozza, szitázza, és eladja.
(#) lamalas válasza M.Béla hozzászólására (») Okt 8, 2007 /
 
A tranyo hamisitast azert ne ugy kepzeld el, hogy nehanyan osszedugjak a fejuket es elhatarozzak, hogy a garazsban v. a pinceben berendeznek egy kis "tranyo gyarat" aztan estenkent ezzel foglalkoznak. Itt rendes gyarak nyomjak a hamis cuccot, rendes gyartosoron csak epp mas cegek logojat szitazzak a tranyok tokjara. Ezek a hamis tranyok altalaban sokkal olcsobban keszulnek el, mert vagy kisebb sziliciumlapkat hasznalnak fel az adott tranyohoz, vagy nem tartanak be bizonyos technologiaia eloirasokat stb. stb. es gyengebb, silanyabb minosegu, de mukodokepes tranzisztorokat allitanak elo. Azonban vannak ebben az iparban is extrem dolgok: a neten lehet talalni olyan IC-nek a kepet is (mert nem csak tranyokat hamisitanak am!) amibol egyszeruen "kifelejtettek" a sziliciumot azaz csak a muanyag tokkozas es a kivezetesek voltak meg, de maga az aramkor mar nem volt sehol ... Haaat erre mit lehet mondani mast minthogy nagy az Isten allatkertje.
(#) Norberto válasza lamalas hozzászólására (») Okt 8, 2007 /
 
Nekem most az jutott eszembe, hogy hogy a piklibe nem "találnak" rá az ilyen hamisítókra a valódi gyártók? Pl. a National, vagy az ST...

És mivel ezen hamisítvány-gyártók nem a garázsban, sufnituning módszerekkel készítik (remélhetőleg) ezeket a silány minőségű termékeket, így még módjuk sem lenne pl. összepakolni azt a jónéhány gépet, amikkel előállítják ezeket a tr*gya alkatrészeket. Tehát nem tudnak csak úgy hipp-hopp továbbállni egy másik helyre...ezért kérdem én, hogy a nagyok miért nem szálltak még rá a hamisítvány-gyártókra és miért nem aprították őket kicsi, centiméteres darabokra? Nekik jó az a "reklám", hogy a saját termékükként a piacon megjelenő (ámde hamis) alkatrészek sorra hullanak el nagyobb, igazi igénybevételeknél?
(#) szamóca válasza Norberto hozzászólására (») Okt 8, 2007 /
 
Azért erről a nagynevű gyártók is tehetnek. Mit gondolnak, minek kell a selejt másnak. Földet trágyázni?
(#) M.Béla válasza KD mester hozzászólására (») Okt 8, 2007 /
 
Hát ez faca.....már értem.
de gondolni se mertem volna hogy valakinek ilyen eszébe jut (ku....a anyájáááát)
és nem tudtok esetleg nekem feldobni 1-2 képet olyan tuti hamis gyártó-logókról?esetleg konkrét alkatrész-fényképekről?
csakhogy elkerülhessem az ilyet.....
Vagy olyan tuti gyártókat ekik bizti nem hamisat adnak el...

Kösziiiiii.-.....
(#) Norberto válasza M.Béla hozzászólására (») Okt 8, 2007 /
 
Van a Terminál fórum elektro részlegén egy erre a témára kihegyezett külön topik. Azt keresd meg és olvasd át!
(#) M.Béla válasza Norberto hozzászólására (») Okt 8, 2007 /
 
(#) fihu hozzászólása Okt 9, 2007 /
 
Hali mindenkinek!

Sztem azért nem száltak rá a "nagyok" ezekre a cégekre, mert biztos van vmi beépített ember aki mindik eltusolja az ügyat ha épp rajtakapják vmelyik céget... bár ez csak saját vélemény...
(#) temonddmeg hozzászólása Okt 9, 2007 /
 
Sziasztok!
Itt van egy nagyon jó oldal, igaz, hogy angol nyelvű, de nagyon jó képek és leírások vannak itt a hamis alkatrészekről. Bal oldalt a kék linkekre kell rámenni az egyes alkatrészekhez.

http://sound.westhost.com/counterfeit.htm

Egyébként szó sincs arról, hogy ezek a hamisítványok a nagy gyártók selejtjei. Ezek teljesen önálló gyárak és gépsorok, csak sokkal ócskább technológiával, ami baj az az hogy a neves gyártó logója kerül rájuk.

Tenni pedig azért nemigen tesznek ellene, mert a készülékgyártók, akiknek nagy tételben kell a tranyó, azok megveszik közvetlen a gyártótól, másrészt meg a hamisítók mindíg kifutott típust hamisítanak, ami a hobbi-elektronikai üzletekbe kerül javarészt. Ilyen pl. a 2SA1302 / 2SC3281 Toshiba teljesítménytranyók, ezeket 2000 óta nem gyártja a Toshiba, mégis kapható....
Nézzétek át a fenti oldalt!!
(#) szamóca válasza temonddmeg hozzászólására (») Okt 9, 2007 /
 
Köszi a link-et!
Érdemes megnézni. Azt vettem észre hogy a hamis tranyók ezüstösebb csillogású fém hordozón vannak.
Mig az eredetiek matt felületűek.
(#) hapro hozzászólása Okt 9, 2007 /
 
Sziasztok!

egy kérdésem lenne:

szerintetek hol érdemes a következő tranyókat beszerezni?

MJL21196
MJL21195
MJE243
MJE253

vagy esetleg ha ezek kaphatóak lennének:

2SD188
2SA627
2SC1096
2SA634

köszi a választ.

üdv.:


Zoli

(#) Dzsoni hozzászólása Okt 9, 2007 /
 
hapro,

mje243/253: lomex, hqvideo
mjl21195/6 helyett mjl21193/94 (csak a max. Uce0 ter el, szitazas elott valogatjak a gyarban szet): lomex, hqvideo

jo vasarlast,
(#) hapro válasza Dzsoni hozzászólására (») Okt 10, 2007 /
 
Szia!

Elektrokontha?

csak mer egy köpésre van tőlem...

"(csak a max. Uce0 ter el, szitazas elott valogatjak a gyarban szet):"

Ezt annyira nem értem.. Ha csak egy adat tér el akkor miért kell szétválogatni? Vagy mi alapján váláogatják szét, ha tök egyformák külsőleg?

üdv.:

Zoli


(#) Pafi válasza hapro hozzászólására (») Okt 10, 2007 /
 
Idézet:
„Elektrokontha?

csak mer egy köpésre van tőlem...”


Van interneted? http://elektrokontha.hu
Rá lehet keresni.

Egyébként meg idézem Dzsonit: "lomex, hqvideo"

Idézet:
„Ha csak egy adat tér el akkor miért kell szétválogatni?”


Hogy az az egy adat megfeleljen a típusszámnak.

Idézet:
„Vagy mi alapján váláogatják szét, ha tök egyformák külsőleg?”


Annak az adatnak (UCE0) a lemérése alapján.

Micsoda meglepő dolgok!
(#) Pafi válasza Pafi hozzászólására (») Okt 10, 2007 /
 
Persze hülyeséget kérdeztem, mert internete senkinek sincs, hiszen az egy világméretű hálózat, csak internet hozzáférése lehet.
(#) hapro válasza Pafi hozzászólására (») Okt 10, 2007 /
 
Szia!

Szerintem ez a hely nem erre való amire itt és most használtad.

Ha van kedved olvasd el a mások forumon írtakat. A tranyóhoz írt résznél.

üdv.:

Zoli


(#) Dzsoni hozzászólása Okt 10, 2007 /
 
Konthaban nincs (egyebkent tolem is egy kopesre van, 5 perc gyalog )
Tudomasom szerint Bp-en csak a Hqvideoban es a Lomexben kaphatoak. BKV-val vagy autoval nemi utazas utan mindketto elerheto innen a VIII/IX ker-bol.

A tranyo felvezetoreteget tokozzak, majd lemerik a letoresi feszultseguket es ez alapjan keletkezik 3 kupac:
1., selejt (Uce0 < 250V)
2., 21193/4 (min. 250V Uce0)
3., 21195/6 (min. 350V uce0)>
(#) hapro válasza Dzsoni hozzászólására (») Okt 10, 2007 /
 
Szia Dzsoni!

Egy kérdésem lenne:

miért ajánlottad a kisebb feszültségű tranyót a nagyobb helyett?

üdv.:

Zoli


Következő: »»   57 / 2515
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem