Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FM adó kapcsolások kérdések
Lapozás: OK   3 / 107
(#) dusinnhht hozzászólása Jún 20, 2007 /

Hali!
Megépítettem h482871 által ajánlott FM adó számítógéphez című kapcsolást (második oldal, vagy : http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_984.html?pcount=0&pg=1 ). A probléma csak az, hogy amikor rákapcsolom a tápra(12V-nyi laposelem), akkor világít a LED egy darabig(1-10sec), aztán elkezd villogni(1-2sec), majd kialszik. Hol ronthattam el nem tudjátok? Egyébként már sikerült 2* kezdeni vele valamit; 104,3 és 106,3 MHz-n ha nyúlkáltam az antennához, akkor nyöszörgött a rádió(pedig a kis led nem is égett). Remélem tudtok segíteni, mert ajándéknak lenne Ha így nem megy tudok küldeni képet is, bár ahogy lnézem, ti nagyon vágjátok a témát. Remélem egyszer én is vágom majd!
Üdv
(#) k.mate hozzászólása Júl 22, 2007 /

Sziasztok!
Megépítettem ezt az FM adót és működik is rendesen,
de szeretnék hozzá építeni egy végfokot. A google-ba nem találtam semmit. Kb. 5 km hatótávra kéne.
Előre is köszi.

MAX2606.png

(#) tatabike válasza k.mate hozzászólására (») Júl 22, 2007 /

Szia k.mate,

tényleg jónak tűnik... milyen frekin ad, és így végfok nélkül mennyi a hatótáv? Milyen antennát csináltál hozzá?

TaTa
(#) Krisz03 válasza tatabike hozzászólására (») Júl 22, 2007 /

Adatlap 70-150 MHz-et ír.

Van ehhez vevő is? Mármint Maximos IC-vel...
(#) krisyking hozzászólása Júl 23, 2007 /

Üdv! Nézegettem itt a hozzászólásokat (röhögök) bocsi de 20E forcsi az mocsok sok!!! Én 2-3 éve bolondultam a témáért akkor le is ugrottam a Flashbe és vettem egy kit-et azthiszem 500 Ft-ért AJÁNDÉK MIKROFONNAL!!! Na én ezt belőttem rendesen 9 Voltrol járt picit húztam rajta és kapta a 12V-ot SeXi kis elemröl és jöhet is a Poén!! I. Próba anyuci szereti a "sláger rádiót" Krisztián nem annyira gyorsan az szólt amit én akartam itt még mikrofon a hangszóró elé elv ment! Aztán eggyik kedves barátommal megoldottuk szépen a Jack es bemenetet! Na ugye jöhet a nagy TESZT! Mp3as Discman a zsebbe (megjegyezném, hogy a Panasonic dismanal ment a legjobban) és irány a sarki kisbolt ahol mindig a helyi rádió szól egy próba szerencse szinten kipróbáltuk, hogy hány ház kell, hogy az én kedvenc zeném szoljon a "BÓT"-ba hát igen 5 ház virult is a fejünk mikor bent a boltban az szolt amit mi akartunk! Szép idők voltak bocsi mindenkitöl csak rámtört a nosztalgia/emlék roham! Egyébként jo kis dolog! Ha valaki épített véletlen egy olyan 10W körülit keresen meg Privátba köszi
(#) k.mate válasza tatabike hozzászólására (») Júl 23, 2007 /

Szia
75-150MHZ-n ad, végfok nélkül a hatótáv nekem 20 méterre sikeredett teljesen tiszta hangminőséggel és 50 méterig még szólt de ott már sustrogott,
de érdekes hogy lakásban (vasbeton falakkal) mindenhol tisztán szól.
az antenna a leírásban 75 cm- es vezetékdarab
leírás
(#) sanyo hozzászólása Aug 5, 2007 /

Sziasztok! Van 1kicsi 0.5W FM adóm de nem szeretném elemről működtetni! Helyete építenék hozzá tápot de amikkel eddig probálkoztam mind "zúgtak". Ti melyik tápot javasolnátok az adóhoz?
(#) Bazsi hozzászólása Aug 5, 2007 /

Hány voltos?
(#) sanyo válasza Bazsi hozzászólására (») Aug 5, 2007 /

Hát 12-15V lenne
(#) sanyo válasza sanyo hozzászólására (») Aug 5, 2007 /

Gondolom ott már csak az számit hogy 78XX
(#) k.mate válasza sanyo hozzászólására (») Aug 5, 2007 /

Szia!
Én az adómat egy egyszerű lm317-es szabályozható tápról hajtom, egyáltalán nem zúg.
rendesen le van árnyékolva?
(#) Bazsi hozzászólása Aug 5, 2007 /

Számítógép tápegység nekem mindenhez bevált.
(#) sanyo válasza k.mate hozzászólására (») Aug 5, 2007 /

nekem most egy 5-15v-ig szabályozható van és a diodák után van 100µF kondi meg a kimeneten 100nF de zúg.....
(#) sanyo válasza Bazsi hozzászólására (») Aug 5, 2007 /

nekem is van 1 felesleges PC táp
hát proba cseresznye........
(#) k.mate válasza sanyo hozzászólására (») Aug 5, 2007 /

lehet hogy kevés a 100uF
inkább legyen 1000µF
(#) (Felhasználó 1947) válasza sanyo hozzászólására (») Aug 5, 2007 /

Szia !

A lényeg hogy stabilizált legyen a tápod.
Tehát dugótápot semmiképp.
Dobj össze egy trafó+graetz+nagy puffer(2200µF v.
nagyobb kondi) 7812, vagy mint előtem irták LM317 összeállitást.
Azzal tuti nem lesz gondod.
Lévén adóról van szó, a pc tápot nem ajánlom a zavarok miatt.

Üdv ! Luki
(#) ferci válasza sanyo hozzászólására (») Aug 5, 2007 /

Szeretném megjegyezni, hogy ilyen esetben LC-szűrést illik alkalmazni, nem az 1000-2200- stb növelést.
Tegyél be mindkét ágba 6-10 mm átmérőjű ferriten 10-20 menet 0,8-1 mm-es CuZ huzalos tekercset és párszáz nF kerámia kondikat a be-és kimenő oldalra.

A huzalvastagság nem az áram miatt kell jelen esetedben, csak könnyebb tekerni...

A nagyfreki meghülyíti a stabilokat.... és ne legyen árnyékolatlan a tápod.
(#) Moderátor hozzászólása Aug 5, 2007

Idézet:
„Adóhoz táp, de milyet?”
téma ide áthelyezve!
(#) e-sporadic hozzászólása Okt 5, 2007 /

Sziaztok.

Most készítettem el egy kéttranzisztoros Urh mikrofont, amit a korábban itt a forumon ajálott valaki. Van egy kis gond vele ebben szeretnék segítséget kérni.

A hangfrekis fokozatot nem építettem meg csak az oszci két fokát, és ahogy az a mellékelt kapcsolási rajzon jól látható, nem egyértelmű, hogy a BC 547-es rezgőköri fokozatban a bázis és a rezgőköri pont közé milyen értékű ellenállást kell tenni. Beraktam egy potit azzal kimértem egy 56 Kohmos optimális ellenállást, be is építettem egy olyat a poti helyére, de nem lehet behangolni rendesen, ráadásul nem is a tekercs tologatásátol, hanem a drotok huzogatásától hangolodik a freki .
Mellékelem a kapcsrajzot is.
(#) e-sporadic hozzászólása Okt 5, 2007 /

Ez lenne az áramkör
(#) Medve válasza e-sporadic hozzászólására (») Okt 5, 2007 /

Ez igy helyes, a hangolás a tekercs "menetemelkedésének" változtatásával (is) lehetséges.
... Nem tudom, milyen ellenállásra gondolsz, ha nem csináltál hangfrekis részt akkor az oszci bázisa csak az elkóval van a földön, hacsaknem a 2,2k de az a HF tranyó munkaellenállása, habár szerepet játszik az oszcillátor munkapontjában is.

A 12pF-et kicserélhetnéd trimmerre, azzal kényelmesebb hangolni.

(#) e-sporadic válasza Medve hozzászólására (») Okt 6, 2007 /

úBerajzoltam a fájlon, hogy jelenleg, hogy áll a kapcsolásom, és berajzoltam azt az ellenállást (potit), amire én gondoltam az előző kérdésben. A poti, 56 Kohm körüli állásakor volt oszcillálás. De nem tudom így helyes-e a megoldás ahogy berajzoltam, vagy más érték kéne...
(#) Medve válasza e-sporadic hozzászólására (») Okt 6, 2007 /

Ha oszcillál, akkor ott a jó, nemde? Lehet még 2 db 10kOhm-al is fél tápfeszre húzni a bázist...
(#) e-sporadic válasza Medve hozzászólására (») Okt 7, 2007 /

Köszönöm a segítséget.
Azért írtam, hogy nem vagyok biztos az ellenállás értékben, mert a poti több állásában is beugrik a jel...(50Kohm, 120Kohm...)
(#) Medve válasza e-sporadic hozzászólására (») Okt 7, 2007 /

Ezt a kapcsolás áramfelvételéből gondolod?
Mert meg tud tréfálni egy ilyen kapcsolás...Ha komolyabban akarsz vele foglalkozni, kellene egy nagyfrekis feszültségmérő, másnéven térerőmérő (google: Power meter). Nem egy bonyolult dolog. Ezzel be tudod állítani azt a pontot, ahol a kapcsolás a legnagyobb amplitúdójú rezgéseket produkálja. Közben a freki elmászik, kellhet állítani a bázisosztót, a visszacsatoló kondit, a hangolókondenzátort, ez nem 5 perc, de lehet, megéri!
(#) Medve válasza Medve hozzászólására (») Okt 7, 2007 /

Ja, mégvalami, ha az egész hangolási procedúra közben méred a cucc áramfelvételét, a berezgéskor az megnövekszik. Az kapcsolás áramfelvétele pedig arányban áll a leadott teljesítménnyel de ez csak egy tipp a részemről. A hangolás közben változik a kimeneti impedancia, vagyis a leadott teljesítmény változó arányban visszatér a tranzisztorba (SWR) Szóval vannak itt összefüggések, de nem olyan félélmetes ez, mint ahogy leírtam, vigyen vagy 300m-t, akkor már jó!
(#) Barbár válasza Topi hozzászólására (») Okt 7, 2007 /

Hi!

Nekem is lenne 1 kérdésem.

Szeretnék 1 FM transmittert építeni (azthiszem igy hívják azt amit szeretnék, de ebben sem vagyok biztos).

A CÉL a következő:
Szeretnék építeni 1 szerkezetet ami egy előre megadott (vagy 1x beállított) FM frekvencián sugározza a standard jat dugón érkező jeleket, anélkül h a használata közben 1x is hozzá kelljen nyúlni.

Szóval konkrétan:
Ha jelet küldök a "készüléknek" hogy bekapcsoljon (van egy "föld" és egy "kimenő adat" -"vezeték" és ha a kettő között a feszültség 4,7-4,8 Volt akkor az "FM transmitter bekapcsoljon, és ha az említett 2 vezeték között a feszültség 0 lesz akkor kapcsoljonki.

A "készüléknek" egy sima jack-dugón érkező "zenét" kéne egy előre beállított FM frekvencián sugároznia.
A hatótávolság tekintetében pedig bőven elég az 5-10 méter, annál többre biztos hogy nincs szükség.

Előre is köszi a segítséget!

Üdv!

Barbár
(#) e-sporadic válasza Medve hozzászólására (») Okt 8, 2007 /

Én a rizsszemizzó a dipol sarkain kisérlettel próbálkoztam, a régi oszcillátorommal ,meg a CB rádiónál, de nem lett semmi. Pedig azt hallottam a Kossuth rádió aójában az 540Khz-el világítanak...
(#) Medve válasza e-sporadic hozzászólására (») Okt 8, 2007 /

Hát ja, ha van térerő, világít is, de Póver kell ám oda!
(#) e-sporadic válasza Medve hozzászólására (») Okt 8, 2007 /

Minimum 50mA effektive. De a led-ek is tudnak világítani 100Mhz-n, egyenirányítás után?
Következő: »»   3 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem