Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LC mérő
Minden elképzelhető, legfeljebb a valószínüsége nagyon kicsi...
Az induktivitásról mondj többet, egészen pontosan mi van ráírva, milyen kivitelű? Bár a kvarc még mindíg gyanús, ha azt mondod, hogy a 22pF nélkül is ugyanazok a kalibrációs frekvenciák! A PIC égetéskor ellenőrizted az égetést? (a Watt féle szoftvert nem ismerem) Esetleg egy újraégetést vagy új PIC-et is meg lehet kisérelni, ha még nem tetted volna.
Általában jó a polipropilén kondi is, sőt bizonyos tekintetben még jobb is (magasabb hőmérséklet bír, kisebb méretű, jó az impulzustűrése).
Viszont a konkrét alkalmazásban előnyösebb a stiroflex a valamivel kisebb vesztesége és főleg amiatt, hogy a hőfoktényezője enyhén negatív, ami szerencsés esetben kompenzálhatja az induktivitás pozitív hőfoktényezőjét, emiatt kisebb lehet a készülék nullpontvándorlása. (a polipropilén hőfoktényezője pozitív.) A 33nF helyére a polisztirol egy kicsit jobb lenne, de abban az értékben tényleg ritkaság. A "bal" oldali képen lévőkből nem lehetett se jó se rossz a kezedben, mivel azokat még 1974. február 22.-én csomagolták exportra a REMIX-ben. És egy Párizsban lévő boltban akadtam rá!
Helló! A Remix kondiból egy marékkal van nekem is, de én még anno MHSZ boltban jutottam hozzá. De volt az Ezermester áruházak zsákbamacska csomagjaiban is. Öregek előnyben !
Köszi az eddigi válaszokat! 2db Pic-em van de mindkettővel ugyanaz a hiba. Esetleg valami szoftvertipp ami kezeli párhuzamos picpro hardverrel az ominózus PIC-et és nem is dünnyög a "nem intelhex" formátum miatt...Nincs kedvem pickit2-őt építeni csak emiatt. A hexet átalakítattam a ponyproggal, hogy hajlandó legyen beírni. Egyedül a Watt "Link" szoftvere volt így is hajlandó ezzel a hardverrel beírni. Vagy egy korrekt intelhexesített tartalmat tudna adni valaki?
A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2012
Esetleg evvel próbáld meg. Én anno evvel égettem.
- Valaki biztos beégeti neked, és nem kell az égetővel problémázni. (Nem adtad meg az adatlapodon a települést)
- Gondolom a watt féle szoftverrel is vissza lehet ellenőrizni a beégetett HEX-et (korábban kérdeztem, hogy megtörtént-e) - A induktivtásra vonatkozó kérdésre sem reagáltál! Egy-két használható kép sokat lendítene a segítségben. Nagyon sokan elkészítették már és általában problémamentes az élesztés, egyszerű kapcsolás, nincs túl sok hibalehetőség! Ha kétszer elkészítve ugyanaz a tünet, akkor lehet hogy a PIC égtéssel van a gond, de lehet a hardverben is hiba, amire Te azt gondolod hogy jó, így megismételve is hibás marad..., ezért is kellene látni a "művet"! A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2012
Mellékeltem a művet a két kibelezettet és a jelenleg nagyobb panelra megépítettet, a képekért elnézést, mert telefonnal vannak készítve, ezért nem erőltettem. A pár ellenálás és kondenzátor makulátlan. Az induktivitás 5 féle vadonatúl 100uH-s lett belepróbálva, és 5db új kvarc továbbá 2db bontott rozsdás is(ezzel kiküszöbölve az esetleges szériahibát. 1nf-és 33nf-es számtalan variációban lett beépítve. Nekem is rugásra indult mind, csak nem megfelelően mér, és ezért gondoltam a pic hibára, vagy égetési. A configot a hexből szedettem vele, talán ez lehet a gond? Néhány dolgot utánépítettem saját célra PIC-el, de ennyit nem küzdöttem még néhány ellenálással. Ezért gondolok arra, hogy a pic nem egy elfogadott tipus a paralel égetők és szoftvereik számára hisz külön adaptert is kellett gányolnom hozzá a bekötés és a felhúzóellenálás miatt. Ha más programozza az már nem olyan(építés üröme), hisz megvásárolható a készülék készen is akár....Az ellenőrzés égetés után nem jelzett hibát. De mint írtam is át kellett alakítani intel hexxé, mert a pckit kivételével hőbörögnek a programok érte... A város DEbrecen...
Ezek sajnos nem ismerik ezt a pic-et, már próbáltam régen...Ami paralel égetőt ismer, és a PIC-et is az a Watt féle soft volt..
WinPic800 én ezzel égettem be, ha esetleg van soros portod is.
Ha nincs szkópod vagy frekimérőd, akkor tegyél a bemnetre egy 10 nF körüli kondit és nullázd vele, közben nézd meg az F0-t!
Már volt akinek sikerült a watt féle szoftverrel is beégetnie: Bővebben: Link Ott ven a linkben az Intel formátumú HEX is.
Szia! Csak nem a szolnoki MHSZ, valamint ezermester boltokra gondoltál. Oda én is sokat jártam... Régi szép idők...
Hálás köszönet a segítségért, és ezen remek műszerért amit kifejlesztettetek és közreadtatok! Megoldódott a problémám mire a kiszenvedés határára kerültem. Égetési probléma okozta a gubancot. A konfig helyén mindegyik érték nulla volt a kiolvasott PIC tartalomnál(amit hibásan égettem be), a gyári tartalomnál szemlélve, pedig a képernyőn láthatónak kellett volna lenni. Kézzel átállítottam, és lőn világosság... Továbbá az írási sebességet is lecsökkentettem a képen látható értékre, így egy félóra volt a művelet, de sikerült. Gondolom a külső oszcillátor nem volt bekapcsolva vagy passz, de most működik tökéletesen és mér esr-t is. Az induktivitásmérést nem teszteltem. Igyekszem beszerezni bele az általad korábban másoknak ajánlott referencia alkatrészeket és akkor nyugodt leszek. Aki hasonló cipőben jár, és ósdi égetőkkel próbálják égetni, annak mellékelem az "intel formátumú hexet" és a képernyőképet a watt szoftveréről amely beállításokkal nekem sikerült. Mégegyszer köszönet a fejlesztőknek és mindenkinek a segítségért" További szép napot mindenkinek!
Ennek igazán örülök!
A képeid alapján javaslom, hogy minnél rövidebb vezetékkel kösd be a kapcsolókat a pontossabb mérés miatt. (részben ezért is vannak eredetileg a nyákba ülteteve)
Köszi a segítséget! Szeretném még megkérdezni, ha a panelra pár centis vezetékkel forrasztom be ezeket a rafi kapcsolólak, azok el pontatlanítják a mérést? Sajnos nagyon rossz minőségű miniatűr beforrasztható kapcsolókat tudtam rendelni amik már pár kapcsolás után sem működtek tökéletesen. A kalibrációhoz nyomógombot raktam. Ez megfelelő nyomógombbal? Sodrott vastag vagy egy eres vastagot célszerűbb alkalmazni? Légyszives írd már még le, hogy az induktivitásmérést mivel célszerű kipróbálni pontosságra? Kapacitást nagyon pontosan mér, szerintem ESR-t is. Előre is köszönöm a válaszokat
Pár centi nem vészes.
A nyomógomb, főleg ha nem reteszelődő (ami inkább kapcsoló) nagyobb odafigyelést kiván a kalibráció során, mert nem csak egy pillantara kell lenyomni. (persze ennek is ON-ON típusunak kell lennie, mint a kapcsolónak) A vezeték (kapcsolók) majdnem mindegy, csak merev legyen, hogy ne mozogjon. Az induktivitás mérés ellenőrzése nehézkesebb, elvileg (ha volt kalibrálva induktivitás állásban) a kvarc frekvenciájából és a már ismert kapacitásokból pontosan számolható. Ha hozzájutsz gyári induktivitás etalonhoz, azzal lehet igazából ellenőrizni. Vagy egy pontosabb laborműszerrel vagy mérőhíddal megmért induktivitással. Viszont egy valós induktivitás mért értéke sokkal jobban függ a mérés körülményeitől/módszerétől: mérőfrekvencia, mérőfeszültség(mágneses indukció) nagysága. Leghelyesebb lenne azon a frekvencián és feszültségen mérni, ahol végül is üzemelni fog, amihez sokkal komplikáltabb mérőberendezés szükséges (és szakértelem) Mindent összevetve, ha a kapacitásmérés pontos, akkor általános célokra az induktivitás mérés is megfelelő (kisebb induktivitásoknál 1-2 %, nagyobbaknál 5% belül van)! Ha fontos a minnél pontosabb induktivitás mérés, akkor érdemes fazékvasra elkészíteni a 100 uH-t, mert az eredeti fojtótekercsnek egy nyitott mágneses tere van, ami a mérendő induktivitással a mérés eredményét jelentősen befolyásoló kölcsönhatásba kerülhet megfelelő közelség esetén! A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2012
Köszönöm a választ! Tulajdonképpen nagy pontosságú induktivitásmérésre nincs igazán szükségem csupán érdeklődési szinten kérdeztem. Nagyon tetszik a műszer.
Tegnap alkatrész után mentem a belvárosba,és egy eldugott kis hiradástechnika boltba vettem ezt a szert nyákra kiválló még besem kel csiszólni mondta az eladó.
cin kicsit bemártva és mehet a forrasztás ez lepucolja maga elött a szennyezödést! szépen kiterűl az ón. Ki is probáltam nagyon szuper! Csak ajálni tudom!
Szervusz!
Nem standard karakterkódú az LCD, a v1.25 HEX kell neki! A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2012
Üdv István kérdésem lenne ezek a z 1nf stirók hány vóltra vannak méretezve mert kérdezték tölem és nemigen tudom megmondani..
Köszönöm segitségedet elöreis! Zsolt
Szervusz!
Az 1nF-os kondik feszültsége nem lényeges, ha arra gondolsz, hogy az LCM3-ba milyen kell! István
Szia István! Az LCM3-al kapcsolatban kérdezném, a C4 kondenzátor funkcióját, és hogy a kapacitás értéke mennyire kritikus, illetve milyen határok között lehet? Tehát konkrétan: berakhatok-e 10µF-nál nagyobb kapacitást, befojásolja-e a mérést? (ha igen akkor hogyan?) R4-C4 időállandójának van valami szerepe?
Hasonló kérdéseim lennének C5-el kapcsolatban (berakható nagyobb kapacitású kondi? Pl. 22µF SMD kerámia?) A rajz alapján úgy sejtem csak DC leválasztás a funkciója, és a pontos érték nem kritikus - de légyszíves javíts ki ha tévedek! A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2012
Szervusz!
Nem kritikus az értékük, a KIT-ben 15 µF volt ha jól rémlik. Az időállandónak van némi szerepe, ne legyen túl kicsi mert a nagyobb kapacitások mérésénél bizonytalanságot okozhat, a bevált 10-15 µF-nál nagyobbal is lehet kisérletezni lehet, javíthat valamit a nagyobb nem polarizált kondik mérésén (1 µF körül) de sokat nem, viszont a gyenge telep teszteléséhez a megadott időállandót feltételezi a szoftver... A C4-C5 lehetőleg azonos legyen. (hogy a C5 és 3||100=33,3 kOhm időállandója kisebb legyen)
Sziasztok! Elkészült az én LCM3 műszerecském is, és szépen működik, teszek pár képet fel róla hogy lássátok milyen lett.
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2012
Szia azt kérdezném utsó képen ami van érték 1uf és volt mennyi volt hogy 51mohm van? Csak viszonyitás képpen kérdem mert nézegetem énis az értékeket..
Köszi Zsolt
Üdvözlöm!
Az a kijelző 1millifarádot mutat, ami nem azonos az 1 mikrófaráddal! 1µF-nél 10 Ohm feletti az érték! Erre érdemes figyelni! Leiszt Jani
Bocsi akkor ezt benéztem...
Szia! azon a képen ép egy 1000 mikrofarádos kondi van 35V os.
Az nagyon baba az az érték megnéztem a munka füzetembe...
Jól méri a mérőkéd.. Üdv Zsolti
Most lettem kész a műszerrel.Köszönet érte a fejlesztőknek!
Az alábbi értékeket írja ki a műszer: F0 = 509.8 kHz Fcal= 363.9 kHz Re = 0,241 kohm Usr0 = 99.6 mV fesr= 87.7 kHz 1.25-ös HEX lett beprogramozva, a cikkben ajánlott tekercset építettem be. az 1nF-os kondik stiroflexek. A 33nFos kondi 275V~ X2 MKP62. A kérdésem az, hogy mi okozhatja az Usr0 ilyen kis értékét? A többi érték megfelelő? Előre is köszönöm a segítséget. |
Bejelentkezés
Hirdetés |