Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Aszinkron motor és fordulatszám szabályzása
Lapozás: OK   4 / 10
(#) rolller válasza kadarist hozzászólására (») Okt 12, 2012 /
 
Sziasztok! Hol lehet MC3PHAC-ot venni?
(#) bundyland válasza rolller hozzászólására (») Okt 12, 2012 /
 
Pl. FDH kft.
(#) erikruzsa hozzászólása Okt 13, 2012 /
 
Hello!

Segítséget kérnék a következő témában.

Egy pumpa meghajtását szeretném elektromotorral megvalósítani. 3600 1/min fordulatszám értéknél 6 Nm nyomatékigénye van a pumpának. Szükséges a fordulatszám egyenletes, nem ugrás szerű növekedése.

Én háromfázisú elektromotorra gondoltam, frekvenciaváltóval szabályozva (a motor típusa: Siemens 1LE1001-1BA23-4FB4-Z, frekvenciaváltó típusa: Siemens 6SE6440-2UD25-5CA1). Nem tudom, hogy ez a konstrukció mennyire célravezető. Mennyire növelhető a fordulatszám, mennyire csökken ekkor a nyomaték?

Tudnátok ebben segíteni? Illetve ha van jobb megoldás, legyetek szívesek tájékoztassatok róla. (esetleg szervomotor)

Kérdésem lenne még:

· Hogyan lehet meghatározni, hogy egy háromfázisú elektromotor frekvenciaváltóval beszabályozva 60 Hz frekvencián, 400 V feszültség esetén mekkora fordulatszámmal forog, és mekkora ezen üzemállapotban az általa leadott nyomaték? (n,M) A motor adattábláján csak a 460 V feszültséghez tartozó értékek vannak feltüntetve.

· Hogyan változik a motor M-n jelleggörbéje a frekvenciaváltó hatására?


Segítségetek előre is köszönöm!
(#) pucuka válasza erikruzsa hozzászólására (») Okt 13, 2012 /
 
A frekvenciaváltós kérdésedre nem tudok válaszolni, abban nincs gyakorlatom. Csak sejtem, hogy a nyomaték nem fog változni, azért van a motoron 460 V.
Az asszinkron motor fordulatszáma alapvetően a frekvenciától függ: n = (f*60 / p)- s
n [1/perc], f [Hz], s [%] (szlip, csúszás), 60 sec, perc átváltás, p (a póluspárok száma).
A szlip 2 - 3 % körüli, így a 60 Hz -ről táplált motor fordulatszáma: kb 3200 - 3400 1/p. A szinkron fordulatszám 50 Hz -nél 3000, 60 Hz -nél 3600. (asszinkron motornál itt a nyomaték nulla, ezért van a szlip, és ezért kevesebb a névleges fordulatszám.
A frekvencia növekedésével csökkenő áramot (nyomaték) a frekvencia váltó a feszültség növelésével kompenzálja.
A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2012
(#) gulyi88 válasza erikruzsa hozzászólására (») Okt 13, 2012 /
 
szia!
Jó lett volna ha a kiválasztott cuccok paramétereinek egy részét bemásoltad volna a gépköpnyvből.
A frekiváltók nagy része névleges frekvencia (50 vagy 60 Hz) felett a névleges feszültségnél magasabbat nem ad a motorra, így azok névleges fordulat felett csökkentett feszültségen "mezőgyengítéssel" járnak. A slip értéke nem változik, hasra legyen kb 5%.
Szóval a te munkapontod 6 Nm és 3600/p (emelt frekvenciás és feszültségcsökkentett jelleggörbén) ezt átszámoljuk a természetes jelleggörbére:
Az emelt fordulatszám szikron értéke 3600+5%=4320/p, ez a névleges szinkron fordulat 3000/p 1,44 szerese, lineáris arány miatt a feszültség ennek reciprokszorosa, azaz ~0.7 szerese a névlegesnek.
A nyomaték a feszültség négyzetével arányos, tehát az a 6 Nm a teljes fluxusú jelleggörbén ugyanazon szlipnél mérhető nyomaték 0.7^2 = 0.5 szerese.
Mnévleges = 6/0.5=12 Nm.
A motor teljesítménye tehát M*w= 3000*0.95*(2pi/60)*12 = 3582W ettől nagyobb teljesítményű, 2pólusú aszinkron megfelel.
Frekiváltóból a motorral megegyező teljesítményű, vagy nagyobb lehet.
(#) 13 hozzászólása Okt 26, 2013 /
 
LAING 220V 115W KERINGETŐSZÍVATTYÚ FORDULATÁT SZERETNÉM LECSÖKKENTENI.LEGEGYSZERÜBB MODSZERREL.
(#) proba válasza 13 hozzászólására (») Okt 26, 2013 /
 
A keringető szivattyúk fordulatszámát egy soros kondival csökkentették a régi kazánokban.(2-4mF)
(#) makrodom hozzászólása Jan 2, 2015 /
 
Sziasztok!
Szeretném egy aszinkron motor fordulatszámát szabályozni. A szabályozást frekvenciaváltóval gondoltam megoldani. A problémám csak annyi, hogy a frekvenciaváltó szabályozását szeretném egy 4-20mA jellel szabályozni, amit nem tudom hogyan állítsak elő. Erre keresnék valamiféle megoldást!
Találtam egy kész vezérlőt, ami nagyon tetszik, a neve Arduino (Link). Mivel összetett folyamatvezérlésről van szó, ezzel nagyon szépen tudnék szabályozni. Annyi a probléma vele, hogy a kimenetén "analógként" csak PWM jelet tud leadni. Ebből a PWM jelből szeretnék valahogyan 4-20mA áramjelet előállítani (akár 0-10VDC feszültségjel is megfelel, mivel a frekvenciaváltó azt is tudja kezelni).
Vagy valami más vezérlő tudtok-e javasolni? Sőt még, ha létezik olyan cél IC (PIC vagy Atmel IC) amivel ezt meg tudom valósítani az is érdekelne.

Előre is köszi!

ÜDV!
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2015
(#) Peter65 válasza makrodom hozzászólására (») Jan 2, 2015 /
 
Szia!
Analóg jelet gyakaran állítanak elő PWM-ből aluláteresztő szűrűvel, azonban oda kell figyelni néhány dologra; a PWM jel szint stabilitása, milyen sávszélesség kell, illetve mekkora a PWM vivője.
Ha már digitális formában kezeled a vezérlő jelet, akkor lehet hogy inkább soros vonalon kellene. Általában van a frekiváltóknak RS485-ös bemnete.
Rengeteg vezérlő kapható, a teljes feladat ismeretében is sokszor nehéz a választás. Az ár/teljesítmény jellemzők miatt egyszerűbb feladatokra én például az Unitronics kis OPLC-jét használtam.
(#) makrodom hozzászólása Jan 2, 2015 /
 
Szia!
Köszi a választ. Az Unitronics OPLC-jét már én is használtam (Jazz szériát). Nagyon jól meg lehet oldani a feladatot, csak kb. 10x annyiba kerül, mint ez a vezérlő amit említettem (Arduino).
Az említett vezérlőhöz (FrissitettLink) hozzá lehet kapcsolni WiFi-s csatlakozást és el bírom érni számítógépről is, viszont nincs neki külön RS485-ös kommunikációs portja, hogy azon keresztül kommunikáljak a frekvenciaváltóval. Ezért maradnék a PWM-jel / analóg 4-20mA átalakítás verziónál!

Üdv!

Mod: most nézem, lehet hogy mégis van RS485, legalábbis van neki Rx, Tx pin-je...
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2015
(#) spiler2 hozzászólása Jan 3, 2015 /
 
Sziasztok.
Van 2 db Awenta WP100-as ventim aminek a fordulatszámàt szeretném szabalyozni egy arduino mega 2560-al... Találtam az ebay en egy cél áramkört. Szerintetek ezzel tudom vezérelni a ventik fordulatszámát anélkül hogy kinyirnám őket. fordulatszám szabályzó
Köszi
spiler
(#) pucuka válasza spiler2 hozzászólására (») Jan 3, 2015 /
 
Sokmindent ír az felhasználásáról, de azt nem, hogy fordulatszám szabályzó, csak azt, hogy dimmer.
Persze lehet vele ventilátorok fordulatszámát is szabályozni, de csak viszonylag szűk határok között.
(#) spiler2 válasza pucuka hozzászólására (») Jan 3, 2015 /
 
Hali pucuka!
Köszi az infót. Mit jelent az a szűk határ? Max 20-30% ot vehetek vissza? Vagy esetleg 50%? Hogyan tudom kimérni, hogy mi az a pont ahol még nem károsodik a ventim

Köszi.

spiler
(#) pucuka válasza spiler2 hozzászólására (») Jan 3, 2015 /
 
A felénél jobban biztos nem. Ez az ún. szlip szabályzás, kisebb feszültség, kisebb nyomaték, miközben a terhelő nyomaték nagyjából állandó. Mondjuk ez sem teljesen igaz, mert kisebb fordulatszámhoz kisebb légszállítás tartozik, aminek kisebb a nyomaték igénye.
Ha visszaolvasol a topikban, találhatsz magyarázatokat. Általában frekvencia váltóval lehet szabályozni a legkorrektebb módon, de az sem olyan egyszerű.
Ahhoz, hogy egy motorhoz szabályzót készítsünk, meg kell ismerkedni az adott motor legalább elektromos jellemzőivel. Kisteljesítményű ventilátorokban árnyékolt pólusú asszinkron motort alkalmaznak, az egyszerűsége miatt. Keress rá a tulajdonságaira.
(#) Pubszon hozzászólása Márc 6, 2015 /
 
Üdv.
Kezdő vagyok az elektronikában.
Azt szeretném megoldani, hogy egy kalickás, segédfázisos 200W-os motor fordulatát felére csökkentsem.
Nem feltétlenül szükséges a fokozatmentes szabályzás, elég ha 2 fokozata lenne, max meg feles.
Mi a legolcsóbb megoldás?
(#) Peter65 válasza Pubszon hozzászólására (») Márc 7, 2015 /
 
Üdv!
Szerintem egy mechanikai áttétel módosítás. Ha pl.: ékszíjhatás, akkor egy felező ékszíjtárcsa. Ha direkt be van hajtva, akkor is az áttétel beiktatásának lehetőségét vizsgálnám. Egyfázisú motor elektronikus fordulatszám szabályozása nem egyszerű és nem olcsó.
Ha nem lehet mechanikai áttételt sehogy sem módosítani, akkor motorcsere. Viszonylag olcsón hozzáférhető kommutátoros mosógép motorok fordulatszám szabályozása is egyszerűbben megoldható. Ha komolyabb kell, akkor háromfázisú motor, deltába kötve, 230V-ról táplált frekvenciaváltóval hajtva.
(#) Pubszon válasza Peter65 hozzászólására (») Márc 7, 2015 /
 
Üdv.
Gyári kapunyitó motor, semmilyen mechanikai módosításra nincs mód.
2 sebességfokozat kellene amit egy relével tudnék váltani (megállás előtt lassítana).
Egyik topikba említettek valami egyszerű frekvenciafelezőt (50hz to 25hz).
Ahhoz lehetne egy kapcsolási rajzot találni? Én nem találtam sehol...
Köszi.
(#) Peter65 válasza Pubszon hozzászólására (») Márc 7, 2015 /
 
Egyszerű frekvencia felezőről nem tudok. Ráadásul a feszültséget is arányosan csökkenteni kellene, és elvileg a segédfázisnál is a kondenzátort valamilyen kapcsoló elemmel ki kellene cserélni másikra, mert az eredeti kondi 25 Hz-en nem azt az áramot hozza létre, amit kellene.
A megállás előtti lassítást esetleg meg lehetne próbálni egyszerű feszültség csökkentéssel. Az aszinkron motor nem szereti a feszültség változtatással történő fordulatszám változtatást, több okból sem, de talán egy próbát megér. A feszültség csökkentéssel igazából a kimeneti karakterisztikát lágyítjuk, ezért igen bizonytalan a siker. Ha tudnál kölcsönbe kérni egy változtatható toroid transzformátort, akkor azzal kipróbálhatnád, hogy a motorodnál el tudsz-e érni érdemi fordulatszám változást úgy, hogy még biztosan ne akadjon el. Ha igen, a hozzá tartozó feszültséget leméred, egy olyan fix trafót készítesz, és a vezérlésnek a tápfeszültség átkapcsolását kell csak megoldania.
(#) Pubszon válasza Peter65 hozzászólására (») Márc 8, 2015 /
 
Itt írta az egyik fórumtárs, hogy megoldható logikai áramkörrel.
De ha nem megy akkor így marad, csak jó dolog lenne ha lassítana.
A gyári kapunyitó rendszerek hogy vannak megoldva, hogy lassítanak zárás előtt?
(#) pucuka válasza Pubszon hozzászólására (») Márc 8, 2015 /
 
Idézet:
„hogy megoldható logikai áramkörrel.”

Igen megoldható, gyakorlatilag egy mini frekvencia váltót kell építeni. A probléma ott van, hogy a végére kell tenni egy teljesítmény erősítőt, ami tudja szolgáltatni a 230 V -on a szükséges motor teljesítményt. Ezenkívül tudnia kell a csökkenő frekvenciával arányosan a feszültséget is csökkenteni, és valamilyen módon gondoskodni kell még a motor túláram védelméről is.
A logikai áramkörökön kívül alig van probléma.
(#) Pubszon válasza pucuka hozzászólására (») Márc 8, 2015 /
 
Értem (vagyis nem, de bonyolult), akkor marad így.
Köszi szépen.
(#) Pubszon válasza pucuka hozzászólására (») Márc 9, 2015 /
 
Elhoztam a gyári kapunyitó elektronikát, és mint kiderült, le tudja lassítani a motort megállás előtt.
A panelen van egy BTA12 triak,szerintem azzal van megoldva.
Megnéznéd nekem, hogy mégis hogyan?
Készítettem egy videót róla.
Itt pedig egy kép a panelről. Még itt van nálam, meg tudok nézni bármit ami érdekel.
(#) tkovacs válasza Pubszon hozzászólására (») Márc 10, 2015 /
 
Üdv.
Nem kellene ebben az esetben túl bonyolítani ezt a fordulatszám változtatást. Itt nem egy profi frekvenciaváltóról lehet szó. Ezt meg lehet tenni, mert a motor szakaszos üzemben van, és ennek a szakaszos üzemnek csak egy még rövidebb szakasza a lassabb fordulatú üzem.
A panelen egy triakkal ezt szemmel láthatóan meg is oldják és nem alkalmaznak:
-teljesítmény erősítőt
-frekvenciával arányos feszültség csökkentést (habár ezt fázishasítással meg is oldhatják)
-üzemi kapacitás átkapcsolást
Készítettem egy kis rajzot, hogy szerintem mégis hogyan csinálhatják. A mikrovezérlő pontosan tudja, hogy mikor van null átmenet a hálózatban, ezek után csak jó időben kell bekapcsolnia a triakot.
Az "A" ábrán a normál hálózati feszültség látható. A "B" ábrán egy 25Hz-es jelet csinálunk belőle, amihez híd kapcsolásra lenne szükség ami a panelen szemmel láthatóan nincs. A "C" ábrán lévő jelalakot azonban simán elő tudja állítani csakúgy, mint a "D" ábrán lévő jelet.
Megjegyzem, hogy mindegyik megoldásnál még lehet fázishasítással is operálni.
Hangsúlyozom, hogy nem próbáltam még ki, hogy ilyen jelalakokra hogy reagál egy kalickás motor csupán elméleti megoldást vázoltam fel.
Ha meg tudod nézni egy szkóppal, hogy mi látható a motor kapcsain akkor előbbre juthatnánk. A méréshez mindenképpen hálózati biztonsági leválsztó transzformátor szükséges!

ver.png
    
(#) tkovacs válasza tkovacs hozzászólására (») Márc 10, 2015 /
 
Az előző hozzászólásom melléklete, túlságosan helytakarékosra sikerült. A jelenlegi olvasható.

ver.xlsx
    
(#) pucuka válasza Pubszon hozzászólására (») Márc 10, 2015 /
 
Azért a panelon ott figyel egy mikrovezérlő. Ettől kezdve sokminden lehet. Ebből is látszik, hogy egyszerű megoldás nincs, legalábbis korrekt módon.
(#) pucuka válasza tkovacs hozzászólására (») Márc 10, 2015 /
 
Szerinted a triak nem teljesítmény erősítő? Miért kéne híd kapcsolást alkalmazni?
(#) tkovacs válasza pucuka hozzászólására (») Márc 10, 2015 /
 
A "B" hullámalaknál előfordul hogy a negatív fél hullámot pozitívan a pozitív félhullámot pedig negatívan kell a fogyasztóra kapcsolni, ehhez szükséges a hídkapcsolás. A többinél nem kell, ahogy írtam korábban.
Ok, a triak meg legyen teljesítmény erősítő.
(#) Pubszon válasza tkovacs hozzászólására (») Márc 10, 2015 /
 
Üdv.
Sajnos nincs oszcilloszkópom, pedig már megnéztem volna vele.
Akitől hoztam a motort, neki biztosan van.
Mikróvezérlő lesz a kész rendszerben, arduino nano pontosan, tehát ezzel a résszel nincs gond.
Olvastam olyat, hogy a triakot lehetne kapcsolni egy nulla átmenet optocsatolóval, így mindig jól kapcsolna és ha ezt megspékelnénk a mikróvezérlő kapcsolással, akkor belehetne állítani az általad készített kép D ábráján szereplő jelet (vagy a C-t is akár), ami szerintem tökéletes is lenne nekem a célra.
A gyári panelen van egy poti, amivel a nyomatékot lehet szabályozni, gondolom úgy, hogy ez még késleltetné a triak kapcsolását például 8ms-al. De van még rajta két optocsatoló is.
Valamit nézzek még meg a panelon?
(#) tkovacs válasza Pubszon hozzászólására (») Márc 10, 2015 /
 
Örülök, hogy a mikrovezérlők terén otthon vagy, mert így sokkal egyszerűbb lesz kipróbálni az egyes vezérlési módokat. Én pont nem a nullátmenetes optocsatolót használnám, mert azzal pontosan attól a lehetőségtől esnénk el, hogy a triakot fázishasítós módon a motor nyomatékát változtatni tudjuk. A hálózati feszültséget négyszögesítve és szintillesztve a mikrovezérlő egyik bemenetére vezetve feldolgozhatjuk számolhatjuk a null átmeneteket és eldönthetjük, hogy mikor kapcsoljuk a triakot.
Egy potencióméterrel leosztott feszültségből pedig egy AD átalakítás után meghatározhatjuk, hogy a null átmenet után mennyit várjunk a triak bekapcsolásával. Így pedig a folyási szöget változtatva tudnánk befolyásolni a nyomatékot. Szerintem a jelenlegi panelen is így működik az a potencióméter. A szkópos jelalak megfigyelésen kívül más vizsgálattal nem jutunk előbbre. Javaslom, hogy a szkópos mérésnél a motort helyettesítsétek egy 60W-os izzóval, mert ezzel az ohmos jellegű terhelésel jobban értelmezhető jelalakokoat kaptok. És a biztonsági tranformátort se hagyjátok ki.
(#) Pubszon válasza tkovacs hozzászólására (») Márc 10, 2015 /
 
Most, hogy megnéztem újra a videót, és mértem a motor sebességét (stopperrel, ami nem valami hiteles), szerintem a C jelet kapja.
Azt meg tudnánk oldani?
Az arduino kimenetét megcsináltam egy NPN-es tranzisztorral, tehát az készen van a kapcsolásra.
Vagy előbb inkább nézzük meg szkóppal, hogy mégis melyik jelet kapja a motor?
Egyébként egy TV szerelő szakemberé a panel, neki van a szkóp.
Következő: »»   4 / 10
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem