Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1444 / 2208
(#) Tomi94 válasza bakos13gab hozzászólására (») Okt 27, 2012
Nagyon rosszul működik most a fórum... amit az előbb írtam, akkor még a te hozzászólásodat nem láttam, pedig a bal oldali listában már azt írta utolsónak... Szóval, a módosításokra reagálva: azt elfelejtettem hozzátenni, hogy rácslevezetőt tettem rá (1MOhm). A csőhibát kizárnám, a rádióban jó volt, ez meg két próbadarabbal is ilyen. Azon a kondin én is gondolkodtam, hogy máshol úgy láttam, mindkét csőfél katódjára kell... (Most akkor 100 nF, vagy µF - a hozzászólásban az előbbit írtad, de a rajzon a másik van, ill. a pentódánál is 100 mikrós elkó van). Az átkötést megpróbálom, majd írok az eredményről. Ami a hangzást illeti, szerintem az eredeti rádió-végfoknak sem volt rossz hangja, az meg biztos pentódaként van kötve, csak a hangszínszabályzók zavartak, viszont azokat lekötve a visszacsatolásból, elkezdett gerjedni az erősítő.
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2012
(#) küzmös Gergely válasza bakos13gab hozzászólására (») Okt 27, 2012
Még meg is van valahol összerakva ezen kapcsolásom.. én is beépítem a módosításaidat. Kíváncsi lettem..
(#) bakos13gab válasza Tomi94 hozzászólására (») Okt 27, 2012
Nem ugyanarra vonatkozik. A katódba 50-100µF körül szokás rakni. Ennek az erősített alsó határfrekvenciára van hatása.
A 220nF pedig a két csőfél közötti csatolásra.
Erre vess egy pillantást:
katód kondi számoló -> itt használható a 12AX7 referenciaként
Bocsánat, ezt benéztem! Az csak most tűnt fel, hogy a két cső közötti csatolóhoz is írtál zölddel másik értéket, azt hittem, az a beírás is a hozzárajzolt kondira vonatkozik. A basszussal így elsőre nincs gond, de ha már működik rendben, akkor lehet kipróbálom.
(#) bakos13gab válasza Tomi94 hozzászólására (») Okt 27, 2012
a végcső pentódába átkötve elvileg könnyebben hajtható, ha azt megteszed, elképzelhető, hogy nem kell katódkondi a triódára. A kalkulátor szerint jelentősen nő az erősítési tényező.

"The PCL86 as a single ended audio amplifier would have a cathode resistor of 125 Ohms and an anode load of 5,100 Ohms and under these conditions would produce an output power of 4.1 Watts at a distortion of 10%. "

Adatlap szerint 2V meghajtójel kell a pentódának. Ezt a triódának röhögve tudnia kellene. Szintén adatlap szerint a trióda erősítése olyan 60-70 között van. 40mV-al meg kellene tudni hajtani. Ezek a pentódás üzemre vonatkoznak.
Kapott katód kondit a trióda is (47µF elkó), ettől önmagában nem hallottam nagy változást. Átkötöttem pentódába, így jobb lett a hangerő, viszont: ha hozzáérek a potméter rúdjához (ezt nem kötöttem sehova, nincs leföldelve még), akkor egy halk sípolás, majd elhallgat az erősítő. Szerintem erősödött a búgás is, ami akkor szűnik meg, ha lenyomom a főkapcsolót, és ekkor még a kondi energiájából pár másodpercig szól. A kikapcsolással párhuzamos durranás is hangosabb, mint eddig volt, de ez nem biztos, hogy hiba, a rádió is ilyen volt. A hangja szerintem nem rossz.
(#) Tomi94 válasza Tomi94 hozzászólására (») Okt 27, 2012
Lehet rájöttem egy problémára! A kapcsoláson a kimenő mellé 5k van írva, ez gondolom az egyenáramú ellenállása lenne. Én viszont 360 ohmot mértem a primer tekercsen (természetesen lekötve róla a végfokot és a tápegységet). Pedig elvileg ez is ECL86-os erősítőhöz készült, lehet ennyire más konstrukció az? Csatolom képen a rádió rajzát. A hangszórót a két szélső kivezetésről járatom, ezt ellenőriztem.
(#) belaradio válasza Tomi94 hozzászólására (») Okt 27, 2012
Ha a búgás rögtön megszűnik kikapcsolás után , akkor könnyen lehet , hogy hálózati trafó lesz a ludas. Én már jártam így . Trafó csere lett a vége. Néhány oldallal korábban kértem segítséget ebben az ügyben. Persze lehet , hogy csak túl közel van a kimenőhöz. Rádiókban is közel tették a két trafót egymáshoz , de ki figyelte akkoriban mennyire búg a rádió. Örültek az emberek , ha jó műsort tudtak befogni rajta.
(#) pucuka válasza Tomi94 hozzászólására (») Okt 27, 2012
Nem jó. A tekercs ellenállása a rézdrót ellenállása amit mérsz Az 5k pedig a szekunder oldali 4 ohmos hangszóró ellenállásának a primer (anódköri) oldalra való áttranszformálása. Ezt egyszerűen mérni nem tudod, számolhatod a kimenőtrafó áttételéből á=n1 /n2.
(#) belaradio válasza Tomi94 hozzászólására (») Okt 27, 2012
A rajzon PCL86 cső van. Ennek 14 volt a fűtése , nem 6,3 volt. Te milyen csővet használsz ? ECL86 vagy PCL 86? A rádióból bontott hálózati trafó csak 6,3 volt fűtést tud produkálni.
(#) Tomi94 válasza belaradio hozzászólására (») Okt 27, 2012
Természetesen ECL86 csővel építettem meg, néhány új ellenálláson és kondin kívül minden egy hiányos VT Melodyn rádióból származik. Kikapcsoláskor rögtön abbahagyja a búgást, viszont amikor hidegen bekapcsolom, akkor csak felmelegedve kezdi el, akkor szerintem nem a hálózati trafó szórását lehet hallani. Bár a két trafó tényleg közel van egymáshoz az eredeti rádió alaplapon.
(#) mofesa válasza Tomi94 hozzászólására (») Okt 27, 2012
Tetszik az az egyenirányító híd.Pont egy olyan félig kibelezett rádiót kaptam valakitől,amiben ilyen volt.Ugyan így jártam,mikor a végfokot újra akartam éleszteni.Szólt,csak halkan.Kiderült,hogy az az egyenirányító volt a gond.Csere után megoldódott a probléma.
(#) mark.budai válasza Tomi94 hozzászólására (») Okt 28, 2012
A hálótrafó megszór valamit. Akár a triódát is megszórhatja, esetleg árnyékolatlanul vezetett jelutakat, stb...
(#) Tomi94 hozzászólása Okt 28, 2012
Nos, a búgással még lesz egy kis dolgom, viszont sikerélmény, hogy sikerült végre kihoznom a normális teljesítményt belőle. Kicseréltem a 100k-s potmétert egy a rádióból bontott 1,5M Ohmosra, és most már rendesen fel lehet hangosítani. Az ötlet régi rádiók és orsós magnók rajzai alapján jött, úgy láttam, hogy csak a tranzisztorosaknál vannak ilyen 22k-100k ellenállású potméterek, a csövesnél inkább 500k...1,5M a jellemző. Gondolom a trióda belső ellenállása más, mint a tranzisztoros bemenő fokozatoké. Ja, és a végfokozatot triódának kötve hallgatom már legalább fél órája, így se kevés a hangereje. A csatoló növelését kipróbálom majd, mert a basszus talán lehetne több kicsivel.
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2012
(#) küzmös Gergely hozzászólása Okt 28, 2012
Sziasztok! A BEAG785/a erősítőben már csak a 20µF-ok az eredetiek. Az eddigi cserék hatására a brumm teljesen elment belőle,de a csőizzásról készítettem egy fényképet. Ez a jelenség 3-4 perc zenehallgatás után,amikor is halk búgás jelzi hogy "izzad". A 2x 20uF+20µF-ot is kilököm belőle,és meglátom hogy milyen mértékben járult hozzá a "csereérettsége" ahhoz hogy ezen csövön ennyire megnő az áram.. De ha esetleg valaki másban véli felfedezni a hiba okát ,akkor írja nyugodtan.

P1090404.JPG

(#) bakos13gab válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 28, 2012
Ez így nem nyerő.

Megoldás az lenne igazából, ha függetlenítenéd a két cső előfeszültségét. Erre találsz kapcsoláési ötletet az APX100 topicban. A menete olyasmi, hogy beraksz a katódba 1 ohmot. Most az kellene, hogy bekapcsolás után megmérni, hogy mekkora a feszültség a cső rácsán ás megnézni, hogy hány miliamper folyik az 1 ohmon (mV állásban hány milivolt esik rajta). A másik csövet erre az időre ki is húzhatod, a kimenőt pedig zárd le 100ohmmal vagy ilyesmi , a bemeneti potit tekerd le teljesen(nem kell vezérelni, statikus állapotot nézünk).
(#) Szpisti válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 28, 2012
A legegyszerűbb megoldást már kipróbáltad? - a két csövet felcserélted?
Ha az izzás megy át a csővel, akkor valószínű gázos, nincs mit méregetni : kuka.
(#) danodano válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 28, 2012
Szia!
Nekem eag ae 782-vel volt hasonló problémám. Csatolókondi csere megoldotta.
(#) pucuka válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 28, 2012
Ha egy cső anódja izzik, az disszipációs probléma, azaz munkapontja rossz helyen van. A gázosság másképp jelentkezik, nem az anódlemez izzással. Körül kell nézni, mi okozhatja a munkapont elmászását, lehet csatolókondi , rácslevezető ellenállás probléma is. A külön rácsfeszültség beállítás csak tüneti kezelés, lehet átmenetileg megoldja a problémát, de mivel eredetileg sem volt, javítani kell és nem átépíteni. Mérni, mérni.
807 -esnél láttam már gyenge anódizzást kemény üzemben is, mikor tartósan nagy kivezérléssel járt, (pl gerjedt) de akkor mindkét cső egyformán "színesedett".
(#) küzmös Gergely válasza Szpisti hozzászólására (») Okt 28, 2012
Sziasztok! Nos most jutottam idáig.. (egy kis mozizás hála istennek félbeszakította a napomat..) Szóval felcseréltem a két csövet. A helyzet a következő.. röviden annyi hogy "átment" az izzás.. tehát nem cső hiba. A "régi" csőnél jobban ugyan jobban bírja,de szintén kékül is,és izzani is kezd. A "régi" cső a másik helyén pedig ugyan ibolya színben továbbra is kéklik.. ez már maradt,és gondom maradni is fog.. ,de nem izzik.. szépen mükszik. Szóval melyek a cső csatoló kondenzátorai? Csatoltam a rajzot.. A 2db 47n? Vagy még érdemesebb minden aluhengeres kivitelü,és 22n-os kátránykondit is kicserélni benne?
(#) mark.budai válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 28, 2012
Mos mire ment át? A másik cső kezdett izzani(a csőre), vagy a csővel ment át az izzás? Mert ha ugyan az a cső izzott, akkor az biza hibás lesz. A Zoli által bekarikázott kondikat én is kicserélném.
(#) küzmös Gergely válasza mark.budai hozzászólására (») Okt 28, 2012
Szia! A cső valószínüleg jó lesz,mert az adott helyen izzik.. tehát megcseréltem a 2 csövet,ami izzott az most nem izzik,és ami nem izzott az pedig izzik..
(#) küzmös Gergely válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 28, 2012
Köszi a szemléltetést.. majd beszámolok az eredményről.
(#) küzmös Gergely válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 29, 2012
Szia! A 2 db NCP-632 47n/400V-ot kicseréltem egy televízióból bontott Striloflex 47n/630V-os fóliakondenzátorra. Az eredmény: Hosszas tesztelés alatt is megszünt az izzás,meg a búgás. Az a 807-es amelyik valószínüleg már sokáig "fáradt" és izzott az eredeti helyén.. nos az az új helyen is izzik egy picit,de nem veszélyes.
(#) küzmös Gergely válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 29, 2012
Én mind a két oldalon -24,8V-ot mérek.. úgy láttam hogy itt -40V-nak kellene lennie. Bár én ezt egy kis multiméterrel mérem,ami a csöves cuccoknál rendesen "csalni" szokott.. de ez így is kevésnek tünik.
(#) neptunes4you hozzászólása Okt 29, 2012
Üdv! Megépítettem ezt az erősítőt: Bővebben: Link
Valamiért nem működik. Bekapcsolom, beindul a csőfűtés, a hangszórókból búgás hallatszódik halkan, ami szinte teljesen megszűnik ha melegednek a csövek, de az erősítő meg sem nyikkan. Valami tanács, hogy mit ronthattam el? Talán az a gond hogy a 27nF 400V-os kondi bordó kerámia?
(#) neptunes4you válasza neptunes4you hozzászólására (») Okt 29, 2012
Na tehát, első amatőr hiba, a 2 előcső anódfeszültsége nem volt bekötve. Most ez a helyzet: bekapcsolom, semmi zaj, majd elkezdenek melegedni a csövek, és búg mint az állat.
(#) spirik hozzászólása Okt 29, 2012
Szia mindenki egy kérdésem lenne.Az EAG 782 erősítő hálózati trafója jó e ehhez a kapcsoláshoz.
(#) bakos13gab válasza spirik hozzászólására (») Okt 29, 2012
Ha jól emlékszem, annak 290V körüli a váltófeszültsége. Csővel egyenirányítva is magasabb lesz, mint 300V (az erősítőben eredetileg EZ81 volt és talán 350V-os anódfeszültség). Most kísérleteztünk egy ilyen trafóval. Diódával egyenirányítva úgy saccolom, hogy 350-400V közé kerülne az anódfeszültség. A kapcsoláshoz ez nem jó, de az EL34 szerintem megbírkózik ezzell is simán.
(#) FordPrefect válasza spirik hozzászólására (») Okt 29, 2012
Szerintem nem stimmelnek a fesz értékek, R19 1,5k igen nagynak tűnik.
Következő: »»   1444 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem