Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1447 / 2208
(#) pucuka válasza sturbi hozzászólására (») Okt 31, 2012
Nem. A puffer kondit egy alluláteresztő szűrő követ, (lehet RC, LC, és ezek lánckapcsolásai) ami a puffer kondin mindíg meglevő 50, 100 Hz -es brummot szűri, osztja, nevezd ahogy akarod. Erre is kell(ene) méretezni.
Persze az egyenirányítás működik puffer kondi nélkül is, De akkor az egyenirányított
félhullám átlag (effektív) értéke lesz a kimenő feszültség, és a zúgó (brumm) feszültség igen nagy lesz.
FordPerfect: Valószínűleg elkerülte a figyelmedet annak a bizonyos ellenállásnak az értéke. Az a néhány ohm, az egyenirányító cső védelmét biztosítja a bekapcsoláskor. Minden bizonnyal adatlapon láttad.
Ehhez nem kell doktori disszertáció, csak egy kis copy-paste
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2012
(#) pucuka válasza sturbi hozzászólására (») Okt 31, 2012
Biztos tudod, de hadd emlékeztesselek. A puffer kondi energia tároló eszköz, ami addíg tárolja az energiát, amíg az egyenirányító eszköz zárva van. A nagyságát sem lehet tetszőleges nagyra választani, az egyenirányító eszközök véges terhelhetősége miatt. Ilyenformán mindíg lesz valamennyi brumm. A tápegységben található további kondenzátoroknak ehhez az energia tároláshoz már nem sok köze van, sokkal inkább a zúgófeszültség leosztásában, csillapításában, magyarul szűrésében van szerepe.
(#) FordPrefect válasza pucuka hozzászólására (») Okt 31, 2012
A csöves egyenirányításnál lévő - viszonylag nagy, 100 ohm nagyságrendű - szekunder Rb ellenállásra gondolsz? ( amit még megnövel a primer áttranszformált belső ellenállása) Igen. Akkor meg - hogy szabályosak legyünk - RLC-ről beszélünk. De lehet ragozni, vitatkozni, inkább nézzük a csövek réges-régi adatlapjait.
(#) frecsko válasza neptunes4you hozzászólására (») Okt 31, 2012
Ne add fel!
Igaza van Mayky-nak, a végére kell járni a dolognak. Ha most csinálsz egy nyákot neki nem biztos, hogy azzal működni is fog. Ja, és faraghatod a rezet ha épp módosítani akarsz valamit.
A trafót erősebbre és nagyobb feszültségűre kellene cserélni.
A kimenő, honnét van? Jól van bekötve?
(#) neptunes4you hozzászólása Okt 31, 2012
Jó reggelt mindenkinek. Nos, van egy pár fejlemény. Kikaptam az ECC82-t, és az EF86-ot, majd az EL84-ek 2-es lábát lekötöttem a földre. Ez teljesen megszüntette a zúgást, tehát a tápegységem jó, és valahol előrébb van a hiba. Mértem feszültséget a 120Ohmos ellenálláson, 7.4V, ami azt jelenti, hogy ott 61.7mA áram folyik, amire azt mondták, megfelelő. Most kezdek el visszafele dolgozni, hibakeresni. Először is kicserélem a 27nF-os kondikat 0.1µF 630V MKP-ra.
(#) bakos13gab válasza FordPrefect hozzászólására (») Okt 31, 2012
Én úgy olvastam egy régi ipari szakkönyvben (Chute, Ipari elektronika), hogy az LC szűrés az impulzusszerűen működő nagyáramú ipari gépek egyenirányítóját védte (itt elsősorban a tirátron és higanygőzre gondolhat a könyv). Ugyanis egyenletesebb terhelést biztosít az egyenirányítócsőnek (élettartam növelés), mintha rögtön ráttenél egy kondenzátort, ami mindig kicsit megrántja.
(#) pucuka válasza FordPrefect hozzászólására (») Okt 31, 2012
Igen, én szoktam olvasni a régi csövek adatlapjait. De a kommentben ott van, hogy az az ellenállás mit jelképez.
Egyébként én is tudok linkelni.
Egyenirányítás
(#) neptunes4you válasza frecsko hozzászólására (») Okt 31, 2012
Na végre. Sikerült működésre bírni ezt a vackot. Bár még mindig búg, és ugyan halkan, torzítva szól, de szól. Valami ötlet esetleg erre? Talán a csövek miatt van? Nem éppen új darabok...
(#) belaradio válasza firestix hozzászólására (») Okt 31, 2012
Miről hallgatod a zenét ?
(#) belaradio válasza neptunes4you hozzászólására (») Okt 31, 2012
Egy cső cserét meg lehetne próbálni , ha van rá mód.
(#) firestix válasza belaradio hozzászólására (») Okt 31, 2012
Csak számítógépről, de dvd-lejátszóval is ugyanezt produkálja.
(#) belaradio válasza firestix hozzászólására (») Okt 31, 2012
A számítógép az egyik legzajosabb jelforrás szerintem.Kíváncsiságból próbáld ki valami hordozható mp lejátszóval esetleg telefonnal. Abban nincs motor.
(#) neptunes4you válasza belaradio hozzászólására (») Okt 31, 2012
Igen, kicsit el is vannak szerintem gázosodva, mert furi kékes fény van bennük, és legalább 30 éves TUNGSRAM darabok... De kipróbálni perfekt volt. Majd veszek úgyis új EL84 csöveket a SOVTEK-től, 4db-ot adnak párba válogatva, mindösszesen 9500Ft-ért postával együtt. Szerintem nem drága.
Mit csináltál, hogy működött?
(#) neptunes4you válasza frecsko hozzászólására (») Okt 31, 2012
Kicseréltem a 27nF kerámiakondikat 0.1µF MKP-ra, kicsit átrendeztem a kábelezést, bekötöttem a földre a csőfűtések egyik lábát, ja, és bekötöttem az EF86 katódellenállását.
Amatőr. Az eletroncsőben elektronok mennek a katód felől az anód fele. De mi menjen, ha nincs ott elektron?
Pedig minenki mondta, hogy nézd át.
(#) Szpisti válasza neptunes4you hozzászólására (») Okt 31, 2012
Idézet:
„De mi menjen, ha nincs ott elektron?”

Rossz a kérdés feltevése.
Van ott elektron bőven, ha van fűtés.
Talán úgy helyesebb lenne, hogy "De mitől menjen, ha nincs potenciálkülönbség?" -katódellenállás hiányában
(#) Szpisti válasza neptunes4you hozzászólására (») Okt 31, 2012
Az ám a baj, hogy még mindig nem fogadsz szót.
Még mindig csak a fűtések egyik végét kötötted földre, pedig javasoltunk jobb megoldást !
(#) neptunes4you válasza Szpisti hozzászólására (») Okt 31, 2012
Már kipróbáltam azt is, hogy mindkét végét egy 100Ohmos ellenállással húzom le a földre, de nem változtat semmit.
(#) neptunes4you válasza neptunes4you hozzászólására (») Okt 31, 2012
Most kapni fog új csöveket, és NyÁK-ot, aztán tervezek egy jobb tápegységet az általatok ajánlott módszerek figyelembevételével. Nameg jó lenne új tápszűrőkondi is. Ma vehettem volna, dehát egy db 100µF 400V noname kondiért mégiscsak sok 1800Ft...
(#) neptunes4you válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 31, 2012
Egy közös földpontra van minden földre kapcsolódó vezeték és alkatrész kötve, tehát a bemenet - ágát is oda kötöttem be. Igyekszem majd valami normális NyÁK-ot tervezni, amennyire telik a tudásomból. Jobb ha békénhagyom ezt a kartonpapír modellt, és összekapom magamat. Majd felteszem ide az elképzeléseimet, és ha hibás tudnak segíteni.
(#) neptunes4you hozzászólása Nov 1, 2012
Készül a deszkamodell.
(#) mofesa válasza neptunes4you hozzászólására (») Nov 1, 2012
Idézet:
„Póbálj egy rajzot csinálni, ahol elhelyezel mindent a kapcsolás szerint, mert ez a drótkupac így egy macigyülekező csak.
Amúgy a sasszínak nem véletlen vas az alapja úgy 100 éve már .”

Tudom,hogy idő egy ilyet megrajzolni,de nem lenne egyszerűbb azt kijavítva megépíteni és építés után finomítani?
(#) neptunes4you válasza mofesa hozzászólására (») Nov 1, 2012
Pontosan ezzel próbálkozok most, újrakezdtem az egészet, és szépen a rajzot végigkövetve csinálom. De ha az sem jó ahogy most csinálom, akkor már semmi sem jó. Szerintem ez a deszkamodell már egy hatalmas előrelépés... Lehet nem is kap nyák-ot, ha esetleg olyan jól sikerülne deszkán... Egyébként azért tűnik furcsának, mert igyekszem a lehető LEGRÖVIDEBB úton eljuttatni a jeleket egyik helyről a másikra, a lehető legkevesebb vezetékkel.
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2012
(#) mark.budai válasza neptunes4you hozzászólására (») Nov 1, 2012
Egyet árulj el.. Miért? Miért fúrod át az alkatrészeket? Sokkal áttekinthetőbb, ha egyszerűen csak odarakod. Elég a foglalatokat átfúrni a lapon, a többit lehet a foglalat lábaira tenni.
(#) neptunes4you válasza mark.budai hozzászólására (») Nov 1, 2012
Tulajdonképpen nem tudom, így esik jól. Na azt ne mondja senki, hogy rossz az egész, mert akkor soha többet nem építek semmit.
(#) mofesa válasza neptunes4you hozzászólására (») Nov 1, 2012
Egy olyan rajzot várunk,amin látszik,hogy melyik csövet hova,melyik és főleg milyen vezetéket merre viszed.Maga a tápegység hol helyezkedik el,stb.Beépítési rajznak hívják,ha az emlékeim nem csalnak.
(#) mark.budai válasza neptunes4you hozzászólására (») Nov 1, 2012
Rossznak nem rossz, de én nem így csinálnám.
(#) Szpisti válasza neptunes4you hozzászólására (») Nov 1, 2012
Azt írod a bemutatkozódban, hogy elektrotechnikai iskolába jársz.
Én nagyon elverném a kezedet ha az én tanulóm lennél
Az nem mentség hogy "csak" amatőr vagy.

Mindenek előtt maga az elképzelés hogy papírra vagy pozdorjalapra szerelni 2-300V-os berendezést, eleve holt ötlet. Mi van ha párásodik a környezet, a deszka magába szívja a párát, vizet?
Az 1MOhmok meg a nagyobb értékű ellenállások lecsökkennek, a csatoló kondik átvezetnek a lábak közti anyagon. Ezt a marhaságot nagyon gyorsan felejtsd el, és ha így folytatod azon is gondolkozz el, jó szakmát választottál-e?
Mert annak nem sok értelme van hogy kitanulsz egy szakmát és így folytatod.
Ezt tapasztalatból írom, mert hasonló hozzáállással rendelkezett anno jópár osztálytársam. A gyakorlati vizsgán meg 12-ből nyolc nekem könyörgött hogy rakjam össze a tápegységet ami a vizsgamunka lett volna. Mert két év alatt még forrasztani sem tanultak meg.
Az esztétikáról meg a derékszögről már nem is beszélek...
(#) neptunes4you válasza Szpisti hozzászólására (») Nov 1, 2012
Ez volt az első ilyen próbálkozásom (és az utsó), ha szeretnéd mutatok pár munkát, ami nagyon tetszett a tanáraimnak. Azóta készült egy szebb deszkamodell, ami működik, megfelelő a hangerő. Csak a táppal van baj, mert van benne zúgás, de ha kihúzom megszűnik. Majd kapni fog szép új elektrolitkondikat, még az is lehet, hogy befizetek egy Cornell Dubilier-re. Na meg köszönhetően a postának várok még ilyenre is.
Következő: »»   1447 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem