Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   257 / 581
(#) Janó bácsi válasza maci80 hozzászólására (») Okt 22, 2012 /

Nyugodtan berakhatod. Egyébként sincs az már az már 100uf.
(#) maci80 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 22, 2012 /

Megpróbálom viszonylag eredeti állapotokat helyrehozni mindig, de ha már kaptam 15db 100µF-at akkor használjam is valamire. Kérdés hogy majd mennyi fog jó lenni.
(#) gkari válasza maci80 hozzászólására (») Okt 22, 2012 /

Hát, ha a 449-ről van szó,akkor kissé túlzás a 2x100, az AZ1-re ajánlott max. a 60microF, ebben a rádióban eredetileg 2x16 volt.
(#) Lakatos Andras válasza zolika60 hozzászólására (») Okt 23, 2012 /

Értem, köszönöm. Akkor kezdjük az online tréninget egy Orion 324-es kapcsolásával, ha kérhetem. Mellékelem a rajzot, amin a kondikat besorszámoztam. Az 1-es számú az egy kettős ELKO ugye? Eddigi ismereteim szerint ezek az első kritikus pontok. Ezeket jó eséllyel cserélni kell egy 50-60 éves rádión ugye? Ezzel rendben vagyok szerintem. De nézzük tovább. Ha jól gondolom ebben a kapcsolásban nincs több elekrtolit kondenzátor, ugye? Vegyük sorba a többi kondenzátort. Kérdésem, hogy azok mire szolgálnak, és milyenre érdemes őket cserélni? C2, C3, C26 - ezek a különböző tápok esetén látható 22 nF-os kondik. Ezekkel mi a teendő? Kérem segítsetek továbbá a C4 - 4,7 nF és C5 - 0,47 µF-os kondik funkcióját felfedni, és esetleges cseréjüket részletezni. Előre is köszönöm a segítséget, és ha lehet majd folytatnám a többi kondi funkciójának kérdezésével. Az ellenállások azok azt gondolom tiszták. Ha nem szakadt akkor általában jó, ugye?
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2012
(#) pucuka válasza Lakatos Andras hozzászólására (») Okt 23, 2012 /

Nem feltétlenül kell minden kondit automatikusan cserélni. Az 1 számú, az valóban elektrolit kondi, cserélni (helyettesíteni) akkor kell, ha valóban hibás, és nem látja el a feladatát. Ha megvan az anódfeszültség, és a végfokozatban nincs különösebb brumm, akkor maradhat. Ha kettős elkó, akkor helyettesítheted egy akármilyen egyforma kapacitásúval is, nem probléma, pl. 50 +50 µF -al. A C2, 3, 26 hálózati zavarszűrő kondi, nem valószínű hogy cserélni kellene, de ha igen a feszültség tűrésére ügyelj, 150 V~, vagy 5 -600 V -os legyen.
A C4 gerjedésgátló, az értéke fontos, a C5 tápfeszültség hidegítő kondi. Csöves készülékekben a kondenzátorok feszültsége általában 250 V -nál magasabb legyen.
Az előfeszültség előállító ellenálláslánc egy kicsit furcsának tűnhet, maguk az ellenállások általában nem egymás mellet szoktak lenni. A lánc maga a táp negatív oldala és a test (sasszi) között van, így a csövek teljes anódárama átfolyik rajta, és ez állítja elő a csövek szükséges rácselőfeszültségét, mert a katódok testen vannak. Ezért az 1 számú elkók házát, negatív pontját a sasszitól el kell szigetelni, szigetelő alátéttel.
(#) Gafly válasza Lakatos Andras hozzászólására (») Okt 23, 2012 /

Akkor kezdjük az online traninget ha már más nem kezdte el.

#1 Szerintem te nagyon nagy tévedésben vagy, ha azt gondolod hogy ezeknél a készülékeknél is úgy kell kezdeni a javítást, hogy balról jobbra minden ELKO-t ki kell cserélni 105 fokos LOW ESR ondikra és ettől miníg minden készülék megjavul. Hát nem. Ami azt illeti, az újabb készülékek esetében is előfordul hogy az összes kondi kicserélese után sem működik a cucc....

Akkor maradjunk a témánál:
- C1: Igen elektrolit kondenzátor. Ez szűri a kétutasan egyenirányított anódfeszültséget. Ha elveszti a kapacitását, akkót hangosan búg a készülék (50 Hz kétutasan egyenirányítva -> 100 Hz) de egyébként minent jól csinál. És valóban, más elkó nincs is a készülékben, így erről többet nem is beszélek.
- C2, C3, C26. Igazán nem kellenek a működéshez (bár nem viccből vannak a rádióban). Nevezhetjük őket akár zavarszűrésnek is. Talán C4 is ide sorolandó, ha már ennyire van ráizgultás a kondikra...

Nem is ragoznám a kondikat, hanem akkor én mit tennék:
- Szemrevételezés.
- Szemrevételezés.
- Tisztogatás (ÓVATOSAN!).
- Azon nagyon elgondolkodnék, hogy a KÉSZÜLÉK MINDEN PONTJA HÁLÓZATI FESZÜLTSÉG ALATT VAN!
- Fűtés van (világít minden cső)?
- Mi nem működik, mi a hiba tárgya?
(#) pucuka válasza Gafly hozzászólására (») Okt 23, 2012 /

Az egyenirányítás gyárilag egyutas szelénsorral. Nem is lehet másképp, mert nincs hálózati trafó. Az egyik változatban van ugyan egy kis autotranszformátor, de ennek a szerepe, hogy megspórolja a fűtésköri előtét ellenállások teljesítmény disszipációját.
(#) Gafly válasza pucuka hozzászólására (») Okt 23, 2012 /

Marha (én).
Soros fűtés van. Vagy fűt, vagy nem
(#) oregtamas0202 válasza Gafly hozzászólására (») Okt 23, 2012 /

Üdv !
El sem hinnéd hogy 50-60 -éves kondiknak sokszor jobbak a paraméterei mint , a fiókban álló 1-2 éves, még soha nem használt új kondiknak.
No azokat érdemes a beépítés előtt ellenőrizni.
Öreg Tom
(#) Gafly válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Okt 23, 2012 /

Elhiszem.

Sőt, én már láttam olyan készüléket is, aminek nem elektrolit kondenzátor volt a baja

Mondom ezt én, holott még csak pici kölyök vagyok mellettetek

Ugyanakkor szándékosan, mondhatnám didaktikailag írok ilyeneket...
(#) maci80 válasza Lakatos Andras hozzászólására (») Okt 23, 2012 /

Szia! Saját hibámból tanulva ajánlom olvass sok ilyen témájú könyvet. Rengeteg dolgot meg lehet tanulni. Mai napig szorulok segítségre, de már talán nem annyira mint kezdetben.
Ajánlott olvasmányok:
Gyurkovics Attila -Rádió javítás
Bernhard Pabst- Rádió hibakeresés
Tungsram rádió tanácsadó
Rádió és televízió műszerész szakmai ismeret.
W. Trusz-Rádió javítási ABC
E. Aisbergilyen- Ilyen egyszerű a rádió (ez teljesen kezdőknek való, nekem tetszett)

Nekem ezek vannak, de a többiek is tudnak biztosan még a listán bővíteni. Azt én is megköszönném.
(#) Lakatos Andras válasza maci80 hozzászólására (») Okt 23, 2012 /

Köszönöm a jó ötleteket!
(#) goso hozzászólása Okt 24, 2012 /

Sziasztok!Sikerült szert tennem egy Videoton R4900 Melodyn készülékre.Jó állapotban van.Megoldást keresek az fm rész átalakítására áthangolására a CCIRT sávra.Várom a jó tanácsokat ötleteket!Köszönöm!
(#) Janó bácsi válasza goso hozzászólására (») Okt 24, 2012 /

Üdv. Az URH egységben a mod. és oszc. tekercseket kell rövidebbre venni, és a párhuzamos kondikon kell változtatni, illetve újra kell az egységet hangolni. Ha leveszed a burkolatot hozzáférsz a tekercsekhez, a felső részen vágd el az ezüstözött vastagabb vezetéket, és mindkét tekercsből (L 4, L 12. ) tekerj le 1.5-2 menetet, majd forraszd össze a maradó vezetékeket. Valószínüleg ki kell venni a C 16-os kondit is, a nagyobb átfogás érdekében, valamint lehet hogy változtatni kell a C 5 -ös kondenzátor értékén is. Mivel ilyen magas frekvencián a hangolásba nagyban beleszámítanak a szerelési kapacitások, kísérletezni kell, további konkrét adatokat nagyon nehéz közölni. Jó barkácsolást.
(#) Tomi94 válasza goso hozzászólására (») Okt 24, 2012 /

Van egy egyszerűbb megoldás is: aukciós oldalakon szokott fent lenni egy OIRT-CCIR adapter, kb. 1500 Ft-ért, ami teljesen beépíthető a rádió hátuljára, az antennabemenettel sorba kapcsolandó, és a tápellátása is megoldható pl. a fűtőfeszültségből egyenirányítva. Néhány mA az áramfelvétele, nem befolyásolja a rádió működését. Így esetleges eladás esetén egyszerűbb visszaállítani az eredeti állapotot is.
(#) Tomi94 hozzászólása Okt 24, 2012 /

Lenne nekem is egy kérdésem. Van egy jó állapotú, szinte újszerű külsejű RA3101-es VT rádióm. Mostanában (nyár óta) kezdett egy furcsa hibát produkálni: bekapcsolás után rövid ideig sistereg és serceg a hangszóró, halkan, mintha egy enyhén kontakthibás potmétert tekergetnék. Ez van az FM sávon, valamint ha erősítőként használom magnóbemenetről. Amint átkapcsolok valamelyik AM sávra, felerősödik a recsegés, olyan mint vihar idején, ha villámlik. Szikrát sehol nem látni a készülékben, a csövek nem izzanak olyan helyen, ahol nem kéne, és a 250V tápfeszültség is stabil, nem esik le a kattanás pillanatában. Ezzel egyidőben egyébként mintha az érzékenysége is csökkent volna, de ennek lehet, hogy semmi köze a dologhoz...
(#) goso hozzászólása Okt 25, 2012 /

Janó Bácsi,Tomi94! Köszi a segítséget!
(#) Molnár Gergely hozzászólása Okt 27, 2012 /

Sziasztok!Rég nem voltam errefele de azóta szereztem egy pár rádiót,mimt Pl,:resprom á102,VTGY r646,VTGY(nem jut eszembe a tipusa)1968-körüli.De ma egy szép kis rádiót vettem,igaz kicsit viseletes és maszek gyártmány de nekem így is nagyon tetszik.De az alkotó aláírta :Szarvas 1938 Február 8.Lesz vele munka de szerintem megéri.
(#) Molnár Gergely hozzászólása Okt 27, 2012 /

Méképek.
(#) frecsko válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 31, 2012 /

Szia Janó bácsi!
Elkezdtem javítani a 933-asom. Sajnos már valaki előttem belenyúlt.
Tudnál felrakni képet a Te rádiód belsejéről? Főként az aljáról kellene. Skálahúrozáshoz rajzod nincs véletlenül? Vagy arról is fotód?
Köszönöm előre is.
frecsko
(#) Janó bácsi válasza frecsko hozzászólására (») Okt 31, 2012 /

Szia. A skálahúrozás viszonylag logikus, a dobról 1 húr megy a meghajtó tengelyre menetirányban, és egy húr megy a skálamutatóra a két hátsó görgő segítségével, szintén menetirányba, vagyis a húrok sehol sem keresztezik egymást.
4 képet csináltam róla, remélem látszik. Külön húr megy az antenna csatoló kisdobjára, ez is logikus elrendezés, nem lehet eltéveszteni.

Itt vannak a képek, az aljáról Üdv.

Köszönöm szépen a képeket!
A skálahúrozás valóban logikus volt, kis gondolkodással hamar meglettem vele.
A 3-dik képen lévő kapcsolóról kaphatnék egy közeli fényképet? Remélem még nem raktad össze. A kapcsolót úgy látom pótolnom kell.

Sajnos már összeraktam. Ha a 3-ik kép jobb oldal alján levő alkatrészre gondolsz, az nem kapcsoló, hanem az első cső (EF9) anódkörében levő 110 pF-es visszacsatoló bakelit-forgó kondenzátor.Egyébként ennek külső tengelyén van az antenna csatoló meghajtó tengelye amiről a kisdobra megy a skálahúr, valamint a hálózati kapcsoló forgó kallantyúja.
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2012

Igen, tudom. A 110pF-os forgókondit kikövetkeztettem.
A hálózati kapcsoló érdekelne engem. Nekem csak az alsó kallantyú része van meg a többi letört.
(#) Janó bácsi válasza frecsko hozzászólására (») Nov 1, 2012 /

A sasszi első részén van felszerelve a képen látható villás elejű kis-tömbler, ebbe akad bele a tengelyen levő kallantyú, és úgy kapcsol, a balra tekerés végén. Üdv.
(#) Latya_1 hozzászólása Nov 2, 2012 /

Sziasztok! Egy másik topicban beírtam, de azt hiszem ide jobban illik:R545 rádióban EBF80 helyett EBF89 van mindkét pozícióban. Okozhat ez valamilyen gondot?

Az ECH meg az első EBF csövet ha mozgatom valami kontakt hiba lehet benne, mert recseg és pattog. Gondoltam foglalat csere, de hát az elég macerás. A Szerelési technolgia nem volt éppen topon amikor ezt csinálták....

Update: 3 óra alatt kicseréltem az EBF80 alatti foglalatot. Szegecs helyett csavarozva, ami kicsit csúnyácska , viszont eltünt a kontakthiba, megjavult a demodulátor, nem úgy szól, mint egy egyoldalsávos AM adás. Az ECH alatt nem mertem még foglalatot cserélni, de ha hozzá érek rögtön el kezd recsegni, meg elnémul, igaz ha abbahagyom, akkor visszaáll a normál állapotba.

Ti visszaszegecselitek? Popszegeccsel? ( nekem nem fért be a szerszámom pofája a KF serlegek közé ...) A mai megmozdulás volt az első retro javításom, hát kész jógatanfolyam, önuralmat próbáratevő foglalatosság
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2012
(#) maci80 válasza Latya_1 hozzászólására (») Nov 2, 2012 /

Szia! Lehet hogy börzén kapsz hozzávaló szegecset, az egyik cimborám is ott vett. Vagy gyártasz magadnak Bővebben: Link
Ha csavarozod szerintem attól még megmarad az eredetiség, és később is jól jöhet ha ki tudod venni. Van hogy nekem is ki kell venni a foglalatot. Azokat is lehet meg lehet menteni. Alkoholban, denaturált-szeszben áztatom akár több napot is, közben óvatosan átrázom, érintkezőknél kifújom, majd újra áztatom. Ezzel a módszerrel nem mindet, de van amelyiket sikerül teljesen kipucolni, és újra használhatóvá tenni. Legjobb lenne ultrahangos tisztító amit kisebb tárgyakhoz ékszerekhez árulnak.
(#) Latya_1 válasza maci80 hozzászólására (») Nov 2, 2012 /

Hát jó kis pepecs meló. Minden tiszteletem aki ennyi időt szán rá. A kontakthibás foglalatba tett csöveim már annyira lógtak, hogy ott talán már a kis lemezkék is elhajlottak.

Na majd átolvasom a topicot okulásként.
(#) gkari válasza Latya_1 hozzászólására (») Nov 2, 2012 /

A noválfoglalalt érintkezői db.-ként kiszedhetők, a kitágult érintkezők visszaidomíthatók, pepecs meló, de lehetséges.
Következő: »»   257 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem