Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   324 / 1210
(#) Kovabe válasza pjg hozzászólására (») Nov 1, 2012 /

Köszönöm a gyors választ. Csak is olvasni szeretném met egy müködö eszközt szeretnék másolni és nem tudom hogy tudok e kárt tenni egy olvasással.
(#) icserny válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Nov 1, 2012 /

Idézet:
„I2C és egyéb kommunikációknál”
Azt kell megfontolni, hogy mekkora maximális jelsebességet akarsz vizsgálni vele. Az I2C-hez biztosan elegendő.
(#) vilmosd válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Nov 1, 2012 /

Szep szines, szagos, de ezek nem igen hasznalhatoak. Olyan 100 megas mar talan jo lenne, de azt nem adjak 300 $-ert. Inkabb valami analog ketcsatornast kellene beszerezni, pl a vakerarol.
(#) foxi63 válasza Kovabe hozzászólására (») Nov 1, 2012 /

Szia!
Olvasni sem tudod...
(#) Balagemann2031 válasza icserny hozzászólására (») Nov 1, 2012 /

Igazából, most a infra távirányítós projektem miatt keresek szkópot, hogy jól be tudjam lőni az adót, meg a vevőt... De késöbb biztosan másra is használnám... ezért nem tudom mi az amibe érdemes fektetni... Üdv! Balage
(#) Balagemann2031 válasza vilmosd hozzászólására (») Nov 1, 2012 /

Azért még körülnézek más "piacokon" is... Köszi
(#) vilmosd válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Nov 1, 2012 /

Termeszetesen nezhetsz mas piacot is, de ezek a "csoda" szkopok nem igen hasznalhatoak, mert sajnos inkabb marketing van benne nem tudas. Ugy 1-2 MHz-ig hasznalhatoak, de akkor mar inkabb egy jo analog, mint ezek. 30-40kFt korul azert mar jo hasznalt analogot lehet beszerezni, pl Hameg, Tek, Iwatsu, Tesla.
(#) Kovabe válasza foxi63 hozzászólására (») Nov 1, 2012 /

Az jo mert akkor kárt se tudok tenni egy olvasás parancsal. Igazábol azt gondoltam de ezekszerint nem igy van hogy ha védett az IC akkor annyira véd hogy megrongálja a bent lévö programot.
Kicsit tulgondoltam a dolgot.
(#) kaqkk válasza Kovabe hozzászólására (») Nov 1, 2012 /

Ezt olvasd el a biztonság kedvéért. Olvasással is el lehet rontani a programot !
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2012
(#) Kovabe válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Nov 1, 2012 /

Igazábol ez nem haszonszerzés hanem tanulás és tapasztalatszerzés a cél, csak megakadtam egy fontos résznél és nem tudom hogy mi a különbség a müködö és a nem müködö között.
Ha már itt tartunk, valakinek van tapasztalata hogy egy 2,4GHz vevö impulzusa és pl 40MHz vevö impulzusa között mi a különbség??
(#) Hp41C válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 1, 2012 /

Szia!
Ha már itt tartunk, akkor magát a kontrollert is tönkreteheti a kiolvasás:
- Amennyiben a PIC alacsony feszültségű és a kiolvasáshoz valamit rosszul kötünk be (nem arra gondolok, hogy csak 5V -ot tudó pickit vagy más programozóval esünk neki, hanem, hogy a PGC és / vagy PGD vonal bekötése rossz), akkor az automatikus típusfelismerés (programindítás, Tools / Check communication) nem találja meg a kontrollert a családjánál, a keresést a nagyobb feszültségekkel programozható családokkal folytatja.
- Egy olyan típusnál alkalmazzuk a Vpp first rogramming entry módot, amelyik nem képes rá. Egy 16C84, 16F84A stb. azonnal tönkremegy.
- A Vpp és a Vdd feszültségeket nem kellő időzítéssel kapcsoljuk a kontrollerre. A 16C622 tönkrement attól, hogy egyszerre kapta meg, pedig a 16C84 -hez több párhuzamos portos égető egyszerre kapcsolta. A 16C84 kibírta.
- Belső órajellel működő, letiltott MCLR funkciójú, a PGC és / vagy PGD vonalakat a program legelején kimenetnek beállító konfiguráció kontroller nem Use Vpp first programming entry móddal próbálunk meg programozni nagyobb áramra képes meghajtókat alkalmazó programozóval (74LS07, 7406, stb). A program a Vdd ráadásakor azonnal elindul, a PGC / PGD lábat kimenetnek állítja, és mondjuk magas szintet ad ki rá, a programozó pedig alacsony szintet szeretne kiadni. A két kimenet között folyó nagy áram maradandó nyomot hagyhat a kontroller meghajtóin.
(#) Kovabe hozzászólása Nov 1, 2012 /

Ok köszönöm, sikeresen lebeszéltetek. Elég bizonytalan vagyok ugyhogy inkább nem probákozok és ezekszerint nem is kéne.
(#) kaqkk válasza Kovabe hozzászólására (») Nov 1, 2012 /

Gyakorlat és tapasztalat nélkül tényleg nem érdemes , és nagy a valószínűsége hogy olvasásvédett a pic tehát csak egy rakás 0-t sikerülne kiolvasnod belőle .
(#) Kovabe válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 1, 2012 /

Az olvasásvédelem nem biztos, föleg ha látnád hogy van felépitve a környezete de ami nagyon az olvasás ellen szol hogy Hp41C utalt arra, amennyiben az ora-adat kimenetnek van definiálva (és az) akkor tudok hibázni , ezálltal biztos hogy nem kezdek neki.
(#) kissi válasza Kovabe hozzászólására (») Nov 2, 2012 /

Szia!

Tegyél be soros ellenállást, ami biztos, hogy megfelelő értékre korlátozza az áramot (pl. 270 ohm mellett szerintem próbálkozhatsz, ha csak a "fizikai aggályod" van! )!

Steve
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2012
(#) foxi63 hozzászólása Nov 2, 2012 /

Hali!
Meg kéne érteni, hogy az írásvédett programot semmilyen körülmények között sem lehet kiolvasni!
Még az égetés után után is verify error az üzenet, mikor leellenőrzi az égető...
üdv. Foxi
(#) Hp41C válasza Kovabe hozzászólására (») Nov 2, 2012 /

Szia!
- Milyen típusú a kontroller?
- Milyen programozóval szeretnéd kiolvasni?
- A kontroller programozási leírásából azonosítsd a MCLR, PGC (ICSPCLK), PGD (ICSPDAT) kivezetéseket.
- A kapcsolásban nézd meg, kimenetnek használja-e a PGC és PGD lábakat.
A továbbiakat csak ezek ismeretében lehet eldönteni.
(#) Kovabe válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 2, 2012 /

12F629 a kontroller és kimenet mind a két láb is.
(#) Hp41C válasza Kovabe hozzászólására (») Nov 3, 2012 /

Szia!
- Az MCLR láb fel van használva digitális bemenetnek?

- Ki lehet venni a panelből? - Ha ki lehet venni a panelből, akkor PICKit2 -vel Use Vpp first programming entry móddal meg lehet kísérelni a kiolvasását.

- Nem lehet kivenni a panelből - Van ICSP csatlakozó? A MCLR lábra csatlakozó áramkör elviseli a Vpp feszültséget?
-- Van ICSP, MCLR áramköre elviseli a Vpp-t: PICKit2 -vel Use Vpp first programming entry móddal meg lehet kísérelni a kiolvasását.
-- Van ICSP, MCLR áramköre nem viseli el a Vpp-t: A MCLR lábat és az ICSP csatlakozó 1. lábának összekötését le kell választani a többitől ezután a PICKit2 -vel Use Vpp first programming entry móddal meg lehet kísérelni a kiolvasását.
-- Nincs ICSP, MCLR áramköre elviseli a Vpp-t: Az 5 vezetéket rá kell forrasztani a kontrollerre, ezután a PICKit2 -vel Use Vpp first programming entry móddal meg lehet kísérelni a kiolvasását.
-- Nincs ICSP, MCLR áramköre nem viseliel a Vpp-t: Az 5 vezetéket rá kell forrasztani a kontrollerre és a MCLR lábat és az ICSP csatlakozó 1. lábának összekötését le kell választani a többitől, ezután a PICKit2 -vel Use Vpp first programming entry móddal meg lehet kísérelni a kiolvasását.

A Use Vpp first programming entry módnál a PICKit2 -nek kell biztosítania a Vdd tápfeszültséget. Van -e a Vdd -n jelentősebb kapacitás? Tűl nagy kapacitás esetén a PICKit2 nem tudja időben beállítani a Vdd -t, Vdd voltage error üzenetet kaphatunk.
(#) pingvin23 hozzászólása Nov 3, 2012 /

Sziasztok!Valaki megtudná mondani hogy egy PICK égető mennyibe kerülhet ha házilag rakom össze?esetleg valakinek van egy kapcsolási rajza és egy nyákterve hozzá?Nagyon kezdő vagyok e téren szeretném megtanulni,előre is köszi a segítséget!
(#) kissi válasza pingvin23 hozzászólására (») Nov 3, 2012 /

Szia!

Milyen típusú égetőre gondolsz (mit kell tudnia égető/debugger, milyen PIC-et ismerjen, milyen feszültséggel tudjon programozni ... ) ?
Olcsó és viszonylag sok típust ismer Watt fórumtárs égetője, kissé drágább, de talán hasznosabb a PK2, amit kb. 3000 Ft-ból meg lehet építeni ( van ilyen topic !, de itt is kell egy PIC-et beégetni! )), de készen is tudsz venni kb. 5000 Ft-ért a vaterán, illetve itt a bazárban!

Ne ezzel kezd, hanem olvass sokat és szimulálj, ha már látod a lehetőségeket ( és a korlátokat ) inkább akkor válassz égetőt!
Steve
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2012
(#) pingvin23 válasza kissi hozzászólására (») Nov 3, 2012 /

Szia!Köszi a hasznos és gyors válaszod,létezik valami szimulációs program erre esetleg?Tudom hogy kérdéseim értelmetlenek de sajna nem értek hozzá.Jaj még csak annyit hogy ezeket a PICK eket mijen készülékbe lehet használni? Üdv: Pisti
(#) vilmosd válasza pingvin23 hozzászólására (») Nov 3, 2012 /

Ingyen letoltheto a MPLAB IDE a MCHP honlapjarol. A jelen verzio 8.88. Ezzel lehet programot irni, leforditani, es szimulalni. A PIC felhasznalasa szinte minden kategoriaban lehetseges. Csak a fantazia es a tudas szab hatart. A honlapon talalsz sok AN-t, azaz felhasznalasi peldat.
(#) pingvin23 hozzászólása Nov 3, 2012 /

Köszönöm a segítséged megnézem a honlapot letöltöm,kipróbálom köszi mégegyszer!!
(#) kissi válasza pingvin23 hozzászólására (») Nov 3, 2012 /

Szia!

A vilmosd kolléga által ajánlott MPLAB IDE (nagyon jó, csak nem elég "látványos" ) mellett megnézheted az OSHON szimulátorait is ( a kiválasztott processzornak megfelelőt kell letölteni, fizetős, de van korlátozott verzió próbálni ha jól tudom 30x ! ), ami nagyon látványos az MPLAB-hoz képest, vagy a PROTEUS szimulátor is használható ( van ilyen topic is! )!

Steve
(#) tom75 válasza pingvin23 hozzászólására (») Nov 3, 2012 /

PICKIT 2-hőz van nyákon.
vagy beültetve
Privibe jelezd ha kell.

Tamáa
(#) Balázs 1.3 JTD hozzászólása Nov 3, 2012 /

Sziasztok!

16f883-i/p tipusú vezérlőnek hol találom meg az adatlapban, hogy milyen tartományban választhatok az AD konverterhez +/- referenciafeszültséget? Nem igazán vagyok biztos a dologban. A 265. oldalon jelölt AD06 és AD06A közül valamelyik az?
(#) foxi63 válasza Balázs 1.3 JTD hozzászólására (») Nov 4, 2012 /

Szia!
Általában 2.5V a minimum és a PIC tápja a maximum.
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2012
(#) Balagemann2031 válasza foxi63 hozzászólására (») Nov 4, 2012 /

Szia! És a 3V-os pic-eknél? Jól gondolom, hogy az üzemi fesz alsó és felső határai között lehet külső referencia feszültséget használni? (pl: van amelyik 1,8V-tól üzemel..) Üdv! B
(#) AZoli válasza Balázs 1.3 JTD hozzászólására (») Nov 4, 2012 /

Szia!

Én sem találom hirtelen. De úgy emlékszem jól gondolod, a pic tápfeszültségén belül kell lennie mindkettőnek (+/- ref. feszültség, értelemszerűen a + a nagyobb), csak van valami minimum különbség meghatározva. Tehát kb.: 2-2,5V kell legyen a kettő között legalább.
De majd jönnek a nagyok és javítanak.
Következő: »»   324 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem