Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Örülök is hogy ismét linkelted a MŰVEIDET - hadd írjam így nagybetűvel!
Azt gondolom sokunknak mutatsz példát , hogy egy ügyes konstruktőrnek nem csak a szakma alapjaihoz kell érteni, de nem árt ha bővelkedik fantáziában , ötletekben és ízlésben. Érdemes nézegetni a kezdőknek a munkáidat, talán kapnak ihletést időnként. Én jómagam bevallom mikor "dobozolni" készülök, sokáig nézegetek ilyen kostruktőr oldalakat - sokat lehet tanulni belőlük.
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni. Össze szeretnék rakni 6n1p-vel és 6c13c-szel egy OTL fejhallgató erősítőt. A kapcsolás az elektroncso.hu oldalon megtalálható. Beszereztem minden alkatrészt de sajnos a tápegységgel gondjaim akadtak. Trafót tekerni sajnos nem tudok -ezért is építek OTL erősítőt- úgyhogy csöves rádiókból bontott trafóval szerettem volna megoldani a tápot. Egy VIDEOTON Dallam csöves rádióból kimentett trafóm van aminek EZ80-as az egyenyirányítása tehát az anódfeszültség szekundere kétszeres tekercselésű. Azt hittem, hogy a középhez képest ezen 110 volt váltófeszt kapok de sajnos elnéztem a dolgot mivel a szekunder 2*220 voltos. Tudnék-e ezzel a trafóval 150-180 volt egyenfeszültséget nyerni valamilyen módon? A hangminőségen, zajon rontana-e valamit ?
Ennek a tápjában van egy LR8 nevű stabilizátor, talán azzal meg lehetne próbálkozni. De az áram tuti nem lesz elég.
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2012
Én nemrégen találtam egy kapcsolást, számomra érthetetlen feszültségadatok voltak egy hálótrafó után.
Sajnos én ezt nem tudtam eddig, vagy elfelejtettem, de, ha egyenirányítás után csak egy impulzusszűrés (100-220nF) van és utána egy fojtó, akkor 0.9-el kell szorozni a szokásos kondis szűrés 1.41-e helyett. Így neked mindjárt meg is van 2 diódás, vagy csöves egyenirányítás után a kb. 190V-od. Ezt már szűrheted tovább elkókkal is.
Ez hasznosnak tűnik, részemről köszönet érte!
![]()
Hát igen csak itt megint egy újabb problémába ütközök mégpedig abba, hogy sajnos nincs fojtóm. Az anódáram oldalanként kb. 100mA ami a két oldalnál ugye 200mA -hihetetlen a 6c13c mennyit "eszik"- akkora fojtóm meg sajnos főleg nincs. Nem akarok hülyeséget kérdezni de esetleg egy 1 amperes 180 voltos zenerrel nem lehetne az anódfeszt stabilizálni?
Zener...
Számold ki a teljesítményt, mindjárt megtudod... ![]() Lehetne még soros ellenállás C-R-C szűrést megvalósítva egyúttal. Szerintem fojtót fabrikálni se nagyon nehéz, egy szétszedhető kis hálótrafót egyoldalon lemezelsz, szigetelőanyagból légréssel szerelve. Számolni kell...
Akkor már inkább próbáld ki ezt a megoldást:
A zenerekkel be tudod állítani a szükséges feszt, és nem kell nagy teljesítményű zener.
A PP kapcsolás akkor van jól beállítva, ha egyforma erősségű nyugalmi áram folyik mind két végcsövön. Eben a kapcsolásban nem lehet állítani a nyugalmi áramot, így csak párba válogatott csövekkel fog szépen szólni.
Hát igen sejtettem, hogy nem úszom meg az áteresztő tranzisztoros fesz. stabilizálást. Szerencsére van itthon 180 voltos zenerem csak sajnos ilyen nagy feszültségű fetem nincs. Nem tudod/tudja valaki miből lehetne ilyen fetet bontani? Az ellenállásokat mi alapján kell méretezni?
P(W)=U(V)*I(A)
PC táp primer körében előfordulhat nagyfeszülségű FET.
Venni kell. Egy ilyen kaliberű erősítőnél ne azon a 150Ft-os alkatrészen spóroljunk már. Az más, hogy most pillanatnyilag nincs.
Sziasztok!
Tervezgetek egy ECL86 SE erősítőt. Levegőben, bányászott kimenővel már működik egy oldal, tetszett a hangja, eléggé leszólta a mostani félvezetős végfokomat. Van két egyforma trafóm, videoton apollo rádióerősítőből. Viszonylag vékony lemezek, nagyon könnyen törik, ha jól tudom ez jó jel. 22cm2 a keresztmetszetük ha jól mértem/számoltam. Na most letekertem az egészet, az összes rezet kidobtam, kivéve a primer tekercsét. Nem számoltam le, hány menet, de a szekunder 79 menet volt, a feszültsége 12,5V a rádió rajza szerint, ebből visszaszámoltam, hogy kerekítve kicsit 1400 menet lehet a primer. Kérdésem, hogy jó lesz-e az nekem, hogyha megtartom az 1400 menetes primert, (természetesen majd osztva tekerem vissza) és 55 menet szekundert tekerek 8 ohmos terheléshez. Azt számoltam, hogy ekkor a primer impedancia 5183 ohm lesz. A tápfeszültség várhatóan úgy 220-240 volt környékén lesz, de lehet, tekerek külön egy táptrafót is, ha igen, azt milyen feszültségűre tekerjem hozzávetőlegesen? Úgy tudom, 300V a maximum ennél a csőnél, na de vajon jól fogja-e úgy érezni magát ezzel az illesztéssel. Illetve nem gond-e, hogyha ilyen kevés menet a primer? Mindenhol több ezerről olvasok a kimenőtrafóknál..
Idézet: „Na most letekertem az egészet, az összes rezet kidobtam, kivéve a primer tekercsét.” ![]() ![]()
Bocs, rossz szóhasználat a kidobás. Eltettem a 'méheshez' feliratú zacskóba a többi közé
![]() Gondolkoztam rajta én is, hogy a szekundert is a régi rézből kéne tekerni, pont azért amit mondasz. (de van itthon jóval vastagabb rezem, pont erre az esetre félretéve, igaz, az csak 10 éves lehet) A vaskeresztmetszettel kapcsolatban igazad van, majom vagyok, én térfogatot mértem! ![]()
Érdekelne , hogy melyik kapcsolási rajzot építetted meg. Én egyszer belevágtam ECL86-ba de nem sikerült.Utólag gondolkoztam , lehet a cső volt hibás. Halk volt és nagyon torzított. Most olyan kapcsolási rajzot keresek , amit már más is megépített és jól működik. Feltennéd nekem?
Bővebben: Link építettem annyi módosítással, hogy nálam a végcsőnél a két 330 ohm ellenállás helyett 270 van, ez volt itthon.
Amúgy megtekertem az egyik kimenőt, és azt kell mondjam, szépen szól. Sajnos elég kevés a kimenő teljesítmény, a "zenehallgatós" hangerőmön már betorzítanak a mélyek.. 220V anódfeszem van, 50+50uf puffer, és köbö 5,2k a kimenőtrafó.. Két felé van osztva a primerem, lehet így ultralineárba kötni?
Ezt a kapcsolást én is megtaláltam. Ha azt mondod, hogy a kapcsolás jó és működik , akkor én is megépítem majd. Kezdő vagyok én is . Eddig egy ECL82 se erősítőt építettem és azzal nagyon meg vagyok elégedve. Az ultralineárt meg nem tudom. Majd valaki hátha segít ebben .
Működni működik, de lehet nem lesz nálam ebből folytatás.. Ha nem lehet ennél több teljesítményt kihozni belőle, akkor neki se állok megtekerni a másik trafót.
Én rádióból termelt kimenőt használok az ECL82-höz és elég hangosan szól.A mélyekkel is meg vagyok elégedve. Persze nem hallottam egy jól megtekert kimenőt és az sem biztos ,hogy ezzel a cuccal nagy külömbség lenne. Talán kicsit nagyobb hangerőt lehetne kihozni egy ECC83 EL84 se -ből. Elvileg a kimenő is jó lenne hozzá. De, ha még többet akarsz , akkor PP-ben gondolkodj.Persze ez már bonyolultabb kapcsolás és több alkatrész. Érdemes az elején kezdeni.Törekedni kell a sikerélményre, ne add fel.
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2012
Biztos jó hangos lenne ez is, egy jó érzékenységű hangdobozzal. Videoton preludium B32-im vannak, ha jól tudom 87dB az érzékenységük. Torzításhatáron járatva már jó nekem a hangerő, csak néha kellene ennél több is..
Én is három hangfalon próbáltam ki.Videoton, Technics és egy JVC mini hifi hangfala. A JVC-t hagytam rajta , mert ez szólt a legszebben.Sajnos komolyabb hangfallal nem rendelkezek. Ezek ellenére nagyon megtetszett a kis csöves erősítő. Így, hogy megvan a sikerélmény ( ez nagyon jó érzés ), most már jöhet a következő.
Az E(P)CL 82, 86 csövek kifejezetten rádió, televízió komplett hangfokozataiba lettek fejlesztve, az a 2 - 3 W elegendő egy szobai hallgatáshoz, amitől még a szomszéd nem esik le az ágyáról. Ennél valamivel többet lehet kihozni egy EL84 SE ből, de még ez sem túl sok egy érzéketlenebb hangsugárzóval. Ha a teljesítményt, és a minőséget is növelni akarod, kezdj el foglalkozni a PP erősítőkkel, és készíts hozzájuk megfelelő kimenő trafót. Az SE -k arra kitűnőek, hogy megtanuld a csöves kapcsolástechnikát.
Na, projekt vége.. Belenéztem a rádióerősítőbe amiből ki akartam termelni a vasmagot.. És nem ugyanaz, mint amit már megtekertem, pedig ugyanolyan rádióból való..
![]() ![]()
Pedig kár érte, szerintem elég jó vasmag lehet, főleg hogy soha életemben nem tekertem trafót egy toroidon kívül, nem is figyeltem arra hogy egymás mellé kerüljenek a mentek, csak a szekundernél. Csak simán 'feltöltöttem' a csévét. És végső soron jobban szólt a végfok hulladék alkatrészekből összelapátolva, mint a jól átgondolt, jó alkatrészekből összerakott B8 végfokom..
A vadul tekert kimenőtrafó még jobb is lehet, mint a precízen tekert, mert a szórt kapacitása kisebb.
Van mikor "elsül" az ember keze, és valamit jól eltalál. A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2012
|
Bejelentkezés
Hirdetés |