Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Idézet egy 1.8V -os típus (16F1459) adatlapjából: Idézet: „AD06 VREF Reference Voltage(3) 1.8 — VDD V VREF = (VREF+ minus VREF-)” és a hozzá való megjegyzés: Idézet: „3: ADC VREF is external VREF+ pin, VDD pin, whichever is ed as reference input.”
Sziasztok,
Még egy kérdés erejéig visszatérnék a Code Protect-hez. A védett PIC-eket nem lehet kiolvasni, oké, ezt értem. Törölni és újra felhasználni valami másra lehet őket? Vagy ez sem megy? Kösz: kistee
A törlés és újraégetés természetesen működik .
Sziasztok most találtam egy oldalt ami elég sok kapcsolást illetve programot tartalmaz. Remélem segit néhányunknak. Bővebben: Link
Üdv Kovács
Köszi a válaszokat!
Üdv:Balázs
Feszültség mérő szeretnék pic-el készíteni neten találtam egy progit, de nem értem mit csinál nem szeretném ezt használni csak megérteni mit kell csinálni.
Ime a progi
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2012
Sziasztok!
Van egy érdekes kérdésem. Arról van valamelyőtöknek tapasztalata, hogy egy PIC (adott esetben egy 18F4685) hány újra programozást bír ki? Az adatlap szerint meg van adva a belső flash memóriára egy 100.000-es érték, mint endurance, de gyanítom, ez egy erős közelítő érték. Azért érdekelne, mert a fejlesztés során jópárszor be kell égetnem a programot és szeretném tudni, hogy mennyire kell óvatosnak lennem. Találkozott már közületek valaki kifáradt flash-es példánnyal?
Elég hosszú fejlesztés lesz , ha 100000 égetés lesz . Egyébként én úgy szoktam : hogy egy picen fejlesztek ,és egy új picbe égetem a kódvédett programot a kész készülékben .
Hosszúnak hosszú és többször kell magán az eszközön futtatni a debugger-t, mert a szimulátor nem tud mit kezdeni azzal, ha egy programrészletnek kell a külső EEPROM/SRAM, vagy épp az LCD kijelző.
Üdv!
Az én értelmezésem szerint a kód a következőket csinálja:
Remélem emészthető, ahogy leírtam. A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2012
Eh, már nem tudok módosítani. Szóval ami még feltűnt, hogy a szöveggé konvertáló kódnál a volt[1] után volt[3] jön, de a volt[2] nem kap értéket, így hibás lesz a kijelzett érték. Ezt módosítani kellene volt[3] = ... -ról volt[2] = ... -ra.
Sziasztok!
Csak nemrég kezdtem el foglalkozni a PIC-el, és ezért kérném a segítségeteket. Szeretnék építeni egy körszámlálót az otthoni autópályámhoz. Találtam is a neten Lap counter egy jó kis kapcsolást hozzá, de ez C nyelven íródott és nem tudom HEX-be lefordítani. Ha tudnátok ebben segíteni, nagyon megköszönném. Tibi
Szükséged lesz egy PIC C fordítóra. A forráskódból ítélve egy HI-TECH C for PIC10/12/16 változatra. Ingyenes regisztráció után letöltheted a Microchip honlapjáról a LITE verziót, ami szintén ingyenes.
Bővebben: Link A program lefordításához ajánlom telepíteni (ha még nincs fent) az MPLAB X fejlesztőkörnyezetet. Ebben létrehozol egy új projektet a PIC16F690-hez. Ebbe a projektbe másolod be a honlapon fellelhető kódokat, majd lefordítod és az elkészült HEX-et már be is programozhatod. A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2012
Köszi a választ.
Megpróbáltam a leírtak szerint , de valami gondja van és nem akarja megcsinálni.
Szép napot!
Nagy a gondom. Azt sem tudom, hogyan csináljak pic-cel olyan kapacitív kapcsiolót ami 1-2mm-es távból kapcsol. Mindemelett, tudom szinte lehetetlen, hogy megmaradjon az alvó állapot áramfelfételhez legalább közeli fogyasztás. Szívesen várom az ötleteket. Köszönöm.
Elindítom az új projektet, bemásolom a kódokat és ezt írja ki :
Build aborted. The project contains no source files. BUILD FAILED: Tue Nov 06 13:25:37 2012 Egy részletesebb leírást tudnál adni , hogy hogyan csináljam ?
Nos:
1) Létrehozod ugye a projektet: File -> New project -> Microchip Embedded -> Standalone Project Next gomb 2) Select device: Device mezőbe begépeled, hogy PIC16F690 Next 3) Supported device header: None Next 4) Hardware tool: amilyen programozód van, nálam ez épp PICkit2 Next 5) Select compiler: HI-TECH PICC v9.83 Next 6) Project name: LapCounter Finish Ekkor létrejön egy üres projekt. Ebbe kellenek forrás- és header fájlok. Elsőnek legyen a main.c. Ehhez a bal oldalon a projektedben lévő Source files mappára jobb gombbal kattintasz, majd a felugró menüből kiválasztod a New -> C Source file pontot. A megjelenő ablakban a File Name-hez beírod, hogy main.c, majd rányomsz a Finish-re. Ekkor létrejön egy üres main.c fájl. Ebbe bemásolod a website-ról a "Listing 2: Lap Counter Code" kódot. Ha ez megvolt, akkor egy kicsit trükkösebb rész jön, ugyanis a készítő nem tette fel az Lcd.c-hez tartozó header fájlt, így ezt most legegyszerűbben úgy oldjuk meg, hogy a honlapról a "Listing 1: LCD Library" kódot be kell másolni a main.c-be a void init() függvény elé. Ha ez sikerült, akkor a main.c fájl elején lévő #include "Lcd.h" sort ki kell törölnöd. Ha mindez megvolt, Ctrl+S-el elmented a forrást és megpróbálhatod lefordítani. Ha nem megy, akkor küldök egy kész projektet, ahol megnézheted, hogy hogyan kell megcsinálni. Tudom, szebb lett volna, ha az LCD meghajtó kódot külön C és H fájlba rakom, de így most egyszerűbb megcsinálni. A H-ban egyébként a függvények definícióinak kell szerepelnie, pl. void LCDInit(void); Ha szeretnéd, ezt is meg lehet csinálni, akkor kissé változik a folyamat. A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2012
Köszi a gyors választ.
Most csak az volna a gondom, hogy nincsenek ilyen menük az MPLAB-ban mint amiket írtál. Nekem a 8.56-os van fent.
Jahogy neked MPLAB van. Igen, én MPLAB X-hez írtam instrukciókat, de a régiben is hasonlóan lehet projektet csinálni.
MPLAB-ban is az a lényeg, hogy csinálsz egy projektet PIC16F690-hez és a HI-TECH C fordítót választod ki. Hozzáadsz egy üres fájlt, amibe a fentebb leírt módon bemásolod a kódokat, majd elmented main.c néven. Utána lefordítod és kész.
Letöltöttem az X-et és végig csináltam amit írtál.
Bemásoltam az LCD-hez való listing1-et, kitöröltem a lcd.h sort is. Megcsinálja a fordítást, de van egy csomó hiba benne.
Rendben, akkor megnézem nálam is és küldök egy működő forrást.
Szívesen. A kódot tüzetesebben átnézve rengeteg szintaktikai hiba van benne.
Szerk.: feltettem a javított kódokat. Csak a szintaktikai hibákat javítottam, most lefordul, hardveren nem teszteltem. A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2012
Letöltöttem a fájlokat, majd bemásoltam őket ( main.c, lcd.c) az előzőek szerint, de most még több hibát ír ki
Az lcd.h-t is betetted a projektbe? Mert megcsináltam, hogy az is meglegyen. Ha ez megvolt, akkor milyen hibák vannak?
A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2012
|
Bejelentkezés
Hirdetés |