Fórum témák
» Több friss téma |
Trafós illesztés kell a rágyió utánn...
Az sem segit mindig - mert sok gitáros játék közben használja a potikat is (pl. a hangok hosszabitására, szinezésére) ami impedanciaváltozással is jár. Erre egyes pedálok reagálnak (fuzz, booster), nos az ilyesmit nem igen sikerült rádion át megvalositani
De sok más effektus/gitáros trükk sem megy rádión át. (föleg az uj digitális rádios linkek nem igen jok ilyesmikre).
Az is igaz, bár nekem ilyenekre még hangkártya mikrofon bemenetén keresztül is reagált.
Egyébként sajnos nincs gitárom, szeretnék egyszer, de magát a dolgokat haveroktól tudom, volt aki kölcsön is adott nekem gitárt A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2012
Szia!
Köszönöm, ebbe bele sem gondoltam (igaz, soha nem próbáltam rádiót.) Természetesen gitár kimeneti impedanciája, nagyon függ a potik és kapcsolók beállítási értékétől. Viszont úgy gondoltam, hogy mivel minden effekt bemeneti fokozata egy egyszerüen, vagy bonyolultabban megvalósított illesztőfokozattal kezdődik, annak ezt a változást kompenzálni kellene. Azt viszont tapasztaltam, hogy ha átküldöm az effekten gitár kimenőjelét, és tiszta gitárhangot szeretnék a kimeneten, akármit csinálok olyan tiszta telt hang nem tud kijönni belőle, mint ha nem használnám. Tehát ha az eredeti hangot akarom, marad az effekt hidalása.
Pontosan erröl van szó.
Minden gitáros imádja a jo (szinte kivétel nélkül csöves) erösitöket - mert azok "másképp" szolnak. A modern effektek viszont ritkán csövesek, és még ritkábban egyediek, inkább univerzálisak - ami, mint mindenki tudja, univerzálisan jó, de pontosan azt nem tudja amit éppen akarunk. A rádios link is ugyanez, univerzális - többnyire jó, nagy podiumokon kiváló, lehet fel alá futkározni, nem kell madzagolni a gitárt, csak felvenni és játszani, de ha egy (vagy több) bizonyos hangzást, technikát akar a gitáros elérni, akkor nem biztos, hogy igy összejön. Öregebbek ismerik a régi technikákat, fülükben van a hang, ami pont azért volt olyan, mert nemcsak a gitár, de az egész felszerelés "részt vett" a hangzásban. (Nem okvetlenül a müszakilag jo jellemzök döntöek ebben, hanem a zeneiség, sok erösitö stb. annyira torzit, hogy egy tisztességes elektronikai gyárban a MEO-s ki sem engedné a kapun, mégis elképesztöen jo hangot ad egy gitárhoz kapcsolva). Sok hajdani Wah-Wah pedál, booster, de a feedback sem jön össze modern elemekkel. Nem véletlen, hogy sokan manapság is keresik a vintage effekteket (régi eredetieket - ha még vannak ill. azok másolatait) és gyakran sok sok pénzt adnak értük, pedig sem processzor, sem valami extra különleges áramkör nincs bennünk, csak éppen jól lett összehangolva a gitár meg az erösitö jellemzöivel. Ilyen összehangolás meg nagyon ritka a modern rádios linkeknél vagy effektusoknál. (Csak a legnagyobb sztárok engedhetik meg maguknak, hogy valaki suffnitunningolja a sorozatban gyártott kütyüt).
Sziasztok!
Egy kisebb kombót szeretnék építeni tda 2030-al. Ehhez keresek valamilyen előfokot, a lényeg az, hogy legyen benne hangszínszabályzó, illetve jólenne, ha félvezetős lenne, az IC-s cuccokat annyira nem szeretem. Egy aktív EMG-s gitárhoz kellene. Köszönöm előre is.
Szia!
Nézd meg. http://sound.westhost.com/project27.htm (igaz, nem tranzisztorokkal, de cserébe egyszerűen megcsinálható) Üdv: Zsolt A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2012
Ez akkor quad 405-el vagy egy d osztályossal is e-gitár hangot fog adni?
Szia!
Ha megnézted, és olvastad (én is google fordítóval), ezt tipikusan gitárra csinálták. Az MKII is mond valamit, de erről nem nyilatkozom, mert nem építettem meg. Az, hogy milyen végfokot adsz hozzá a te dolgod. Elvileg jó hozá a TDA-s verziód is, csak biztosan illeszteni kell, mert a TDA alapban nagyon érzékeny. Egyébként egy quad-al is biztosan szépen szólna. Üdv: Zsolt
Egyébként, ha érdekel, én egy őskori Texas ajánlású végfokot használok itthoni használatra (már 20 éve építettem) és a mai napig tökéletesen megy. Az előfokomról sajnos nincs meg a rajzom. Nem rövidzárvédett, semmi extra nincs benne, de jól "muzsikál".
A végfokrajzot előkereshetem, ha gondolod. Egyébként kimérve, 70W-nál a 10KHZ négyszögjel átvitel tökéletes volt.
SKORI veblapján megtaláltam a kapcsolást (a saját ugyanez).
Én +-38V-ról járatom, ezért több a teljesítmény. Itt van: http://skory.gylcomp.hu/25wamp/25wamp.html Egyébként, valahol félig beültetett nyák-om is van hozzá (2db). Ha érdekel keress privátban.
Lehet, hogy hárfa hangja lesz...
Tudom, hogy hülye volt az eredeti kérdés, de azért ennyire ne nézzük bénának a kezdő kollégát.
Héé ne poénkodjunk el, ez így teljesen olcsó megoldás lenne számomra, ha gitározni szeretnék majd.
Mindenki kezdte valahol. Az hogy én a germánium tranzisztorokkal kezdtem, nem érdem, csak kor.
Én meg szilíciummal kezdtem és most csőnél tartok, de gitáros dolgokban nem nagyon mozgok.
Jól látod. Csinálj egy egyszerű működőképes cuccot, és megjön a sikerélmény, aztán úgyis továbblépsz.
Hát ennyire nem akartam visszamenni de én is csöves technikával kezdtem.
Ha otthon vagy a csöves technikában, nem értem a kérdésedet, ha van rá pénz, kizárólag csöveset kell hangszerre építeni.
Bár mint itt gyakorlott kollégák megmondták, az erősítő az egy dolog. Az egész átvitleli lánc számít. Nagyon fontos a hangszóró, meg a láda amibe rakod.
Azért azt elmondom, hogy egy 60W-os csöves Selmer (Marschall, STB) az mellbevág, ha megszólal, ugyanez tranzisztorosba, csak hangos.
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2012
Sikerélmény megvolt a Quadla, nem az a bajom hanem hogy kevés a pénzem és nem igen tudok építkezni, és hallgatózni.
Arra van-e megoldás, hogy bemegy a mono hang és a másik oldalt egy olyan hang jön ki ami sztereó, de úgy hogy megadott értékek kötött tekergettné a pant megadott időn belül?
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2012
Szia!
Hát a google elsőre kidobta, ha erre gondolsz (keresési kulcsszó: stereo temolo schematics). Bővebben: Link Annyi módosítás kell, hogy a két bemenet fixen összekötve. Üdv: Zsolt A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2012
Egy hibridet csináltam és annyi volt.
Kedvenc hozzáértő, és hozzá nem értő szaktársak...
Felkérést kaptam egy oktáver pedál építésére (oktave down), tehát egy frekvencia felező kéne a mély tartományra! Bizonyára szólógitárból BASS gitár készítéshez, gombnyomásra... Nézegettem a kapcsolási rajzokat, de mind alapja az egyutas egyenirányítás, majd triggerelés... Szóval így is -úgy is torzított jelet fogok kapni... Viszont nekem színuszos kimenőjel kéne! Gondoltam arra, hogy a négyszögesen lefelezett jelet megszínuszosítom (JFET-ekkel), de vajon milyen hangja lenne? No meg, amíg meg nem szűnik a jel, ugyanolyan hangerőn szólna, mint egy sustaineres hegedű... Tudtok, valami nem digitális effektpedál megoldást? Köszönettel: EcoPityu
Ehhez a legegyszerübb egy harmonizer lenne, nem vagyok biztos, hogy házi körülmények között megéri-e az épitése, hiszen a gyári cuccok sem kerülnek hatalmas összegekbe.
Hát Pityu!
Ez nem egyszerű feladat. A bass-gitár hangzását egy egyszerű ferkvencia felezéssel soha nem fogod tudni visszaadni. Elképzelhetőnek tartanám egy mikrokontrolleres a/d -> felezés -> d/a konverzióval, de itt is valami digitális hangminta trükköt el kellene követni, hogy valamennyire visszajöjjön a hangzás. Ugyanazzal a hangszerrel és hangszedőkvel is ezer féle hangszínt tudsz produkálni játékmód függvényében, elekronika nélkül. Az más tészta, hogyha leosztod a frekit, és formálod a leosztott jelet, ezt hozzákevered az eredeti jelhez, mindkét jelet külön-külön átengeded egy hangszín szabályzáson, elég érdekes hangzást lehet előállítani. (Én annó szólógitárnál kísrleteztem ilyesmivel, csak frekvencia kétszerezéssel.) Másszóval, ha a tisztelt Megbízód basszusozni akar, kapjon a nyakába egy másik hangszert. Üdv: Zsolt
Hangolja át a gitárját havernak megcsináltam és jó volt...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |