Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár torzító / Effekt / Erősítő / Pickup
Lapozás: OK   212 / 316
(#) compaqamplifier válasza Massawa hozzászólására (») Nov 16, 2012 /

Trafós illesztés kell a rágyió utánn...
(#) Massawa válasza compaqamplifier hozzászólására (») Nov 16, 2012 /

Az sem segit mindig - mert sok gitáros játék közben használja a potikat is (pl. a hangok hosszabitására, szinezésére) ami impedanciaváltozással is jár. Erre egyes pedálok reagálnak (fuzz, booster), nos az ilyesmit nem igen sikerült rádion át megvalositani
De sok más effektus/gitáros trükk sem megy rádión át. (föleg az uj digitális rádios linkek nem igen jok ilyesmikre).
(#) compaqamplifier válasza Massawa hozzászólására (») Nov 16, 2012 /

Az is igaz, bár nekem ilyenekre még hangkártya mikrofon bemenetén keresztül is reagált.
Egyébként sajnos nincs gitárom, szeretnék egyszer, de magát a dolgokat haveroktól tudom, volt aki kölcsön is adott nekem gitárt
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2012
(#) Szammer válasza Massawa hozzászólására (») Nov 17, 2012 /

Szia!
Köszönöm, ebbe bele sem gondoltam (igaz, soha nem próbáltam rádiót.)
Természetesen gitár kimeneti impedanciája, nagyon függ a potik és kapcsolók beállítási értékétől.
Viszont úgy gondoltam, hogy mivel minden effekt bemeneti fokozata egy egyszerüen, vagy bonyolultabban megvalósított illesztőfokozattal kezdődik, annak ezt a változást kompenzálni kellene.
Azt viszont tapasztaltam, hogy ha átküldöm az effekten gitár kimenőjelét, és tiszta gitárhangot szeretnék a kimeneten, akármit csinálok olyan tiszta telt hang nem tud kijönni belőle, mint ha nem használnám. Tehát ha az eredeti hangot akarom, marad az effekt hidalása.
(#) Massawa válasza Szammer hozzászólására (») Nov 17, 2012 /

Pontosan erröl van szó.

Minden gitáros imádja a jo (szinte kivétel nélkül csöves) erösitöket - mert azok "másképp" szolnak.
A modern effektek viszont ritkán csövesek, és még ritkábban egyediek, inkább univerzálisak - ami, mint mindenki tudja, univerzálisan jó, de pontosan azt nem tudja amit éppen akarunk.
A rádios link is ugyanez, univerzális - többnyire jó, nagy podiumokon kiváló, lehet fel alá futkározni, nem kell madzagolni a gitárt, csak felvenni és játszani, de ha egy (vagy több) bizonyos hangzást, technikát akar a gitáros elérni, akkor nem biztos, hogy igy összejön.

Öregebbek ismerik a régi technikákat, fülükben van a hang, ami pont azért volt olyan, mert nemcsak a gitár, de az egész felszerelés "részt vett" a hangzásban.
(Nem okvetlenül a müszakilag jo jellemzök döntöek ebben, hanem a zeneiség, sok erösitö stb. annyira torzit, hogy egy tisztességes elektronikai gyárban a MEO-s ki sem engedné a kapun, mégis elképesztöen jo hangot ad egy gitárhoz kapcsolva).

Sok hajdani Wah-Wah pedál, booster, de a feedback sem jön össze modern elemekkel.
Nem véletlen, hogy sokan manapság is keresik a vintage effekteket (régi eredetieket - ha még vannak ill. azok másolatait) és gyakran sok sok pénzt adnak értük, pedig sem processzor, sem valami extra különleges áramkör nincs bennünk, csak éppen jól lett összehangolva a gitár meg az erösitö jellemzöivel.
Ilyen összehangolás meg nagyon ritka a modern rádios linkeknél vagy effektusoknál.
(Csak a legnagyobb sztárok engedhetik meg maguknak, hogy valaki suffnitunningolja a sorozatban gyártott kütyüt).
(#) apple hozzászólása Nov 22, 2012 /

Sziasztok!

Egy kisebb kombót szeretnék építeni tda 2030-al. Ehhez keresek valamilyen előfokot, a lényeg az, hogy legyen benne hangszínszabályzó, illetve jólenne, ha félvezetős lenne, az IC-s cuccokat annyira nem szeretem. Egy aktív EMG-s gitárhoz kellene.

Köszönöm előre is.
(#) Szammer válasza apple hozzászólására (») Nov 24, 2012 /

Szia!
Nézd meg.
http://sound.westhost.com/project27.htm
(igaz, nem tranzisztorokkal, de cserébe egyszerűen megcsinálható)
Üdv:
Zsolt
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2012
(#) compaqamplifier válasza Szammer hozzászólására (») Nov 24, 2012 /

Ez akkor quad 405-el vagy egy d osztályossal is e-gitár hangot fog adni?
(#) Szammer válasza compaqamplifier hozzászólására (») Nov 24, 2012 /

Szia!
Ha megnézted, és olvastad (én is google fordítóval), ezt tipikusan gitárra csinálták. Az MKII is mond valamit, de erről nem nyilatkozom, mert nem építettem meg.
Az, hogy milyen végfokot adsz hozzá a te dolgod. Elvileg jó hozá a TDA-s verziód is, csak biztosan illeszteni kell, mert a TDA alapban nagyon érzékeny.
Egyébként egy quad-al is biztosan szépen szólna.
Üdv:
Zsolt

Egyébként, ha érdekel, én egy őskori Texas ajánlású végfokot használok itthoni használatra (már 20 éve építettem) és a mai napig tökéletesen megy. Az előfokomról sajnos nincs meg a rajzom. Nem rövidzárvédett, semmi extra nincs benne, de jól "muzsikál".
A végfokrajzot előkereshetem, ha gondolod. Egyébként kimérve, 70W-nál a 10KHZ négyszögjel átvitel tökéletes volt.
(#) Szammer válasza Szammer hozzászólására (») Nov 24, 2012 /

SKORI veblapján megtaláltam a kapcsolást (a saját ugyanez).
Én +-38V-ról járatom, ezért több a teljesítmény.
Itt van: http://skory.gylcomp.hu/25wamp/25wamp.html
Egyébként, valahol félig beültetett nyák-om is van hozzá (2db).
Ha érdekel keress privátban.
(#) ZSozsóó válasza compaqamplifier hozzászólására (») Nov 24, 2012 / 1

Lehet, hogy hárfa hangja lesz...
(#) Szammer válasza ZSozsóó hozzászólására (») Nov 24, 2012 /

Ezt most miért?

Tudom, hogy hülye volt az eredeti kérdés, de azért ennyire ne nézzük bénának a kezdő kollégát.
(#) compaqamplifier válasza ZSozsóó hozzászólására (») Nov 24, 2012 /

Héé ne poénkodjunk el, ez így teljesen olcsó megoldás lenne számomra, ha gitározni szeretnék majd.
(#) Szammer válasza ZSozsóó hozzászólására (») Nov 24, 2012 /

Mindenki kezdte valahol. Az hogy én a germánium tranzisztorokkal kezdtem, nem érdem, csak kor.

Én meg szilíciummal kezdtem és most csőnél tartok, de gitáros dolgokban nem nagyon mozgok.

Jól látod. Csinálj egy egyszerű működőképes cuccot, és megjön a sikerélmény, aztán úgyis továbblépsz.

Hát ennyire nem akartam visszamenni de én is csöves technikával kezdtem.
Ha otthon vagy a csöves technikában, nem értem a kérdésedet, ha van rá pénz, kizárólag csöveset kell hangszerre építeni.

Bár mint itt gyakorlott kollégák megmondták, az erősítő az egy dolog. Az egész átvitleli lánc számít. Nagyon fontos a hangszóró, meg a láda amibe rakod.

Azért azt elmondom, hogy egy 60W-os csöves Selmer (Marschall, STB) az mellbevág, ha megszólal, ugyanez tranzisztorosba, csak hangos.

Sikerélmény megvolt a Quadla, nem az a bajom hanem hogy kevés a pénzem és nem igen tudok építkezni, és hallgatózni.
(#) compaqamplifier hozzászólása Nov 24, 2012 /

Arra van-e megoldás, hogy bemegy a mono hang és a másik oldalt egy olyan hang jön ki ami sztereó, de úgy hogy megadott értékek kötött tekergettné a pant megadott időn belül?
(#) Szammer hozzászólása Nov 25, 2012 /

Szia!
Hát a google elsőre kidobta, ha erre gondolsz (keresési kulcsszó: stereo temolo schematics).
Bővebben: Link Annyi módosítás kell, hogy a két bemenet fixen összekötve.
Üdv: Zsolt
A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2012
(#) compaqamplifier válasza Szammer hozzászólására (») Nov 25, 2012 /

Egy hibridet csináltam és annyi volt.
(#) EcoPityu hozzászólása Nov 26, 2012 /

Kedvenc hozzáértő, és hozzá nem értő szaktársak...

Felkérést kaptam egy oktáver pedál építésére (oktave down), tehát egy frekvencia felező kéne a mély tartományra!
Bizonyára szólógitárból BASS gitár készítéshez, gombnyomásra...
Nézegettem a kapcsolási rajzokat, de mind alapja az egyutas egyenirányítás, majd triggerelés...
Szóval így is -úgy is torzított jelet fogok kapni...
Viszont nekem színuszos kimenőjel kéne!

Gondoltam arra, hogy a négyszögesen lefelezett jelet megszínuszosítom (JFET-ekkel), de vajon milyen hangja lenne? No meg, amíg meg nem szűnik a jel, ugyanolyan hangerőn szólna, mint egy sustaineres hegedű...

Tudtok, valami nem digitális effektpedál megoldást?

Köszönettel: EcoPityu
(#) Massawa válasza EcoPityu hozzászólására (») Nov 26, 2012 /

Ehhez a legegyszerübb egy harmonizer lenne, nem vagyok biztos, hogy házi körülmények között megéri-e az épitése, hiszen a gyári cuccok sem kerülnek hatalmas összegekbe.
(#) Szammer válasza EcoPityu hozzászólására (») Nov 26, 2012 /

Hát Pityu!
Ez nem egyszerű feladat.
A bass-gitár hangzását egy egyszerű ferkvencia felezéssel soha nem fogod tudni visszaadni. Elképzelhetőnek tartanám egy mikrokontrolleres a/d -> felezés -> d/a konverzióval, de itt is valami digitális hangminta trükköt el kellene követni, hogy valamennyire visszajöjjön a hangzás.
Ugyanazzal a hangszerrel és hangszedőkvel is ezer féle hangszínt tudsz produkálni játékmód függvényében, elekronika nélkül.
Az más tészta, hogyha leosztod a frekit, és formálod a leosztott jelet, ezt hozzákevered az eredeti jelhez, mindkét jelet külön-külön átengeded egy hangszín szabályzáson, elég érdekes hangzást lehet előállítani.
(Én annó szólógitárnál kísrleteztem ilyesmivel, csak frekvencia kétszerezéssel.)
Másszóval, ha a tisztelt Megbízód basszusozni akar, kapjon a nyakába egy másik hangszert.
Üdv:
Zsolt
(#) compaqamplifier válasza Szammer hozzászólására (») Nov 26, 2012 /

Hangolja át a gitárját havernak megcsináltam és jó volt...
(#) frissadam hozzászólása Nov 27, 2012 /

Hi!

Valakinek nem lenne kapcsolása, esetleg konkrét tapasztalata direkt akusztikus erősítőkhöz? Akusztikus gitár erősítőre gondolok konkrétan. Mi a különbség egy ilyen cuccban egy szólógitár hangjához képest?
Következő: »»   212 / 316
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem