Fórum témák
» Több friss téma |
A 230V dug aljzatból húzom ki a dug villát, itt keletkezik a 2 cm szikra. A vaskeresztmetszet összességében nem lesz kisebb, csak azon a 3-5 mm. Hát erről a 3-5 mm részről mondtam hogy betelítődik (részleges betelítés) Ezért nem nő jelentősen az áram felvétel, de nő. Accesnél még csak a tippelés van. Van egy olyan érzésem másért fő most a feje Accesnek.
Amiatt a 3-5 mm miatt nem fog a vas telítődni még részlegesen sem. Csak nagyobb lesz a szórása. Vasmagot telíteni csak a gerjesztés növelésével lehet, ennek pedig két módja van: csökkenteni a menetszámot, vagy növelni a gerjesztőáramot. A gerjesztőáramot pedig csak a gerjesztőfeszültség emelésével lehet növelni. Illetve még a vaskeresztmetszet csökkentésével is lehet, de azt hiszem azt már tisztáztuk hogy a vaskeresztmetszet nem lett kisebb az illesztési hézag növelése miatt. Az a szikra a dugaljból történő kihúzáskor akár természetesnek is vehető. Ha pl. akkor szakítod meg az áramkört amikor gerjesztőáram a csúcsértéken van, képződhet ilyen hosszú szikra. Access esetében nem ilyen szikráról volt szó, hanem átütésről a trafó primerjének a végeként szolgáló hűtőbordák között -ha jól értelmeztem az általa leírtakat.
Minden tiszteletem a tiéd, de neked sikerült lehúzni a redőnyt a szemem előtt. A válaszod tartalmazza amiről az eszme csere folyt, csak a konklúzió sántít. Mitől szóró transzformátor? A vasmag keresztmetszet a résnél (3-5mm) minden második lemez hiányzik, tehát csökken pont a felére. ennek egyenes következménye? a gerjesztést jelölő 1T vagy bármilyen számú T már csak egyszerűsítés Egy kilométer egyenlet vége, az igazi gyökér mai napig nem ismert. Ezért vélem úgy a gyakorlat dönti el hogy mire képes a lemez. Csak kapaszkodó számokat hoznak létre. A betelítődés előtti pillanatig számolható a dolog, sőt az utána következő is. de a betelítés pillanata maga minden számítást felrúg a vissza térés ugyan csak fel rúgja. A hegesztés hangja a (számunkra halható) tükrözi az ívben jelen lévő jel alakokat frekvenciákat lásd plazma hangszóró. mindig említem nem szertetem a bonyolult dolgokat és egyenleteket (nem az én világom). Az ívhosszról csak annyit ha a meg szokottól eltér csak akkor figyel fel rá az ember. Tisztelettel!!!
Sajnálom ha felbosszantottalak. Veled ellentétben,én hiszek a matematikában, és a gyakorlatban tapasztalt anomáliákra is bizonyítottan van matematikai magyarázat.
Nem feltétlenül kell hogy egyetértsünk, sőt, -a dolgokat mindig a viták viszik előre. Ami a diskurzusunk kiindulópontja volt anno, arra még Access fórumtársunk bizonyára nem talált magyarázatot,mert akkor gondolom közzétette volna. Ne gondold,hogy én a néhány évtizedes hegesztőgépes pályafutásom alatt nem találkoztam érdekes dolgokkal, de a későbbiek során mindenre lett magyarázat, még ha nem is az ív hangja által. Nekem a legtöbb problémára a szkóp magyarázatot ad, ha úgy érzem hogy a tapasztalt jelenséggel még nem találkoztam.
Ha van szkóp oké ha nincs vízzel főz az ember. A válaszod oké . Accesnek fő a feje vizsga időszak azt hiszem.
Addig még el kell jutni Most még év végi zh időszak van, hogy lehessen menni vizsgázni. Egyébként szerdán bevittem a suliba az összes eddig megépített cuccot, és majd lehet már hétfőn tudok mérni rajta.
Ma lemértem szkóppal az impulzusos gyújtás primer oldali változatának viselkedését, a frissen épített izolációs erősítővel. Mint kiderült, olyan alacsony volt a trafó üresjárati árama, és olyan rövid impulzusokat adott a trafó, hogy miután begyújtotta a tirisztorokat, a trafó magas induktivitása miatt nem tudott rajta elég gyorsan emelkedni az áram, és az impulzus ideje alatt nem érte el a tirisztorok tartóáramát (név szerint 0,1A környéke), ezért az vissza is zárt. Ez idő alatt viszont egy kevés áram azért befolyt, ami a tirisztor kialvásakor HIRTELEN megszakadt, és mivel az induktivitáson nem változhat hirtelen az áram, ezért feszültség tüskék keletkeztek a gyújtóimpulzusok után, ez okozta terheletlen állapotban a szikrákat, szkóprol olvasva kb 6-700V pontencionál különbséget létrehozva az antiparralel tirisztor AK1-AK2 között. Könnyen lehet, hogy csak azért ennyit, mert a tirisztorok 500V-osak, és felléphetett a diak-hatás. Az, hogy 5-6mm-ről áthúzott elképzelhető, hogy az impulzusok magas frekvenciája miatt lehetett. Valószínűleg a transzformátorral párhuzamosan fogok kötni 2,2Komh ellenállást, hogy a tirisztorok nyitóárama meglegyen, és mehet is a heggolás szépen szabályozva.
Párszor végig olvastam. Az igazi megoldás a gyújtó impulzus idejének a növelése lenne szerintem. A párhuzamos ellenállás tüneti kezelés. A tirisztor szerkezetében a diffundált rétegekben valószínű emlékeket hagyott ez a kis intermezzó, A korai halál kiváltó oka is lehet egyszer.
Ha valaki ráér, elolvashatja a szakdolgozatomat. A közepe felé vannak jó szkóp képek a szabályzók működéséről, és a végén javaslat a javításra. Az impulzus csomagos szabályzó primer oldalon teljesen jól működik, ha 2db 1,5K 10W ellenállást sorba kötök, majd párhuzamosan a trafóval, de persze ebből nagyobb ellenállású is elég lehet, ha alacsonyabb tartóáramú tirisztorokat használ az ember.
A fájl nem fér fel egy hszbe, 2MB-nál egy kicsivel nagyobb, ezért total commanderrel szétdaraboltam, egyesíteni lehet a fájl/fájlegyesítés paranccsal. A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2012
Itt a másik része.
Ha tudnám mivel nyissam meg el is olvasnám. Volt egy XP halál lepusztultak a progik.
Adobe Reader, vagy bármely más pdf olvasó jó hozzá.
Nekem azt írja: Hiba történt (megsérült, vagy nem megfelelően lett feltöltve a fájl), nem lehet megnyitni.
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2012
Én most töltöttem le, tökéletesen lejött. A böngésződ írja hogy megsérült a fájl?
Igen.
Próbáld másik böngészővel, Internet Explorer van minden Windowsban alap esetben, már feltéve, ha nem épp azt használod. Elvileg Bővebben: Link vagy Bővebben: Link a linken a Debreceni Egyetem elektronikus archívumából is letölthető talán.
szerk.: most nézem, hogy csak egyetemi azonosítóval lehet onnan letölteni A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2012
Mozillát használok. Az egyetemi lapnál valami egyetemi azonosítót, vagy mit kér.
Sajnos nekem is sérült fájlra hivatkozik.
Gratulálok!
Minden tiszteletem a tiéd . Szép munkát végeztél.
Kösz szépen, de igazából lehetett volna jobb is, maga a transzformátorral kapcsolatos dolgokat majdnem 1 éve írtam, a méréses-kiértékeléses részét csináltam az elmúlt 2 hónapban. Jó lett volna még kicsit vizsgálni az egyenirányítást is, meg a transzformátor méretezést, a mágnese kör szórásának tervezését, de ez már túl nagy témakör egy szakdolgozatba, így inkább a fázishasításos szabályozókra - amiket itt is tárgyaltunk - koncentráltam, mivel ezek nagyon hasznosak lehetnek! Pl most vettem 1,6mm-es 63.30-as elektródát, amit 30-45A között ajánl ESAB hegeszteni, egy jó szabályzóval ezt az elektródát akár fixen 150A-es trafóval is le lehet hegeszteni. Ha viszont ennek a 150A-es trafónak söntös szabályozása lenne, jó ha 2-es pálcához le lehet rendesen szabályozni az áramot. Meg ezekkel a szabályzókkal 2-es elektródával hegesztettem én már 0,8-1,2-es lemezt folyamatosan.
Üdv!
Nekem lejött mind a 3, és a Total Commander össze is illesztette, az Adobe Reader X pedig simán megnyitotta. Köszi, hogy megosztottad.
Szia!
Így már sikerült megnézni (majd még tisztességesen átolvasom). Gyorsan átfutottam, nagyon jó. Találkoztam új, és rég elfeledett dolgokkal. Nagyon tetszik; főleg a saját elkövetésű trafó, amelynek fejlődését nyomon követhettük itt a fórumon Gratulálok. Néha kicsit csikorgósnak éreztem, mikor dolgoztál (tanakodtál) rajt-de a VÉGEREDMÉNY!! Az IGEN! Kálmán
Mindenképpen tanulságos, különösen azért, mert komoly információkat tartalmaz azok számára akik ilyen gép építését fontolgatják. Szeretném mindenképpen átolvasni mielőbb,mert most csak átfutottam rajta. Komoly munkát végeztél a szakdolgozatodban leírtak szerint. Nekem van egy 1985-ös gyártású SÜD-ELECTRONIC MMA/TIG hegesztőm, féligvezérelt kétutas egyenirányítóval,a kezdő árama 20A a vége 200A de csak azért ilyen magas a kezdőáram, mert az árammérést a váltóáramú körben trafóval oldották meg anno. A tél folyamán szeretném átalakítani HALL mérőkörösre, így talán le tudom vinni 8-10A-ig. Ha sikerül akkor bebizonyosodik, hogy van létjogosultsága a tirisztoros megoldásoknak is az inverteresek mellett.
Olcsósága és megbízhatósága miatt mindenképp van, ha nem is feltétlen a szekunder oldali, de a primer oldalinak mindenképp.
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2012
Így már igen olvasható egyszerű. Legelőször is gratulálok, tetszik bár néha fonalat vesztettem. Láttam benne olyat is amit nem tudtam az Orosz és a Svéd úri embert bevezetőnek figyelem felkeltőnek tökéletes. A fázis hasítást választottad az egyszerűsége miatt. A félvezetők tulajdonsága fel építésük miatti tulajdonságuk alapján igen síkos út, könnyű hibázni. De magyarázni is a fellépett anomáliákat. Talán ezt a részt alaposabban lenne érdemes feszegetni. Az egyszerűségre törekedtél bízok hozzá hogy 10 év múlva is így lesz. (tudod a józan paraszt ész fontos) Tisztelettel
Én a szekunder oldali szabályozást preferálom,-de te ezt úgyis tudod.
Legelőször is gratulálok. Sok olyat olvastam benne, amit én nem tudtam. Minden tiszteletem !
Hoppá! itt valami árulás történt. A gratulációt Accesnek szántam, de a technika ördöge közbelépett, és most nem tudom mi történik a gépemmel
Nem nyomtál a válasz fülre accessnél.
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2012
|
Bejelentkezés
Hirdetés |