Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC AT táp +-40V?
Lapozás: OK   3 / 15
(#) Kovidivi válasza ensium hozzászólására (») Okt 21, 2007 /
 
Hello!
Egyébként nem baromság, én is gondoltam rá! Köszi a tippet! tekercselni nem akarok A többiek hátha tudnak valamit segíteni.
(#) ensium válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 21, 2007 /
 
Hello.

Teljesen megértelek Szertinem is várd meg a többieket is
(#) Tom025 válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 21, 2007 /
 
Hol van az az említett pdf? Nem nagyon akaródzik megtalálni.. Amúgy hogyan sikerült úgy átalakítani, hogy megmaradt az eredeti 5 és 12V is a 60V-on felül? Ha kipróbáltad már, én úgy gondolom ez a fesz nagyon nem stabil. Terhelésre sokkal lejjebb esne. Így van? A problémádra a visszacsatolás használata lenne a megoldás. Ez a TL494 első lába a legtöbb táp esetében. Egy ellenállásosztón keresztül az új, nagyobb feszt kéne rákötni, és az osztó egyik tagja helyett potmétert beépítve azzal lehetne szabályozni a feszt...
(#) ensium válasza Tom025 hozzászólására (») Okt 21, 2007 /
 
Igazából szvsz nem pdf, hanem ppt. A Ki mit épített topicban a 257. vagy '56.-ik oldalon található. (Javíts ki ha nem ezt csináltad meg! Én erre gondoltam.)
(#) Kovidivi válasza ensium hozzászólására (») Okt 21, 2007 /
 
köszi. már fél órája kerestem, nem akartam csatolni
Itt van a hozzászólás.
(#) Tom025 válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 21, 2007 /
 
Értem. A megoldás: csatold vissza! A TL494 egyes lábától indulva kell találnod egy ellenállást a földbe, meg egyet a volt 5V-ra (ÉS esetleg egyet a 12V-ra) Ezek helyett tegyél be egy potit, egyik oldal és közép az 1es lábhoz, másik oldal a +60V-ra. A potival be lehet majd állítani a kívánt feszt. Ennek értéke legyen valamivel nagyobb, mint az 5V-ra menő ellenállásé volt. Atomstabil így sem lesz, de sokkal jobb, mint volt...
(#) Kovidivi válasza Tom025 hozzászólására (») Okt 21, 2007 /
 
Hello!
Köszönöm, hogy próbálsz segíteni!
Előző hsz-ben van a ppt.

Az eredeti két dióda lábáról (a 12 voltos trafó kivezetéseiről) hoztam két vezetéket (mindent hagytam ahogyan volt), és azt egyenirányítottam és puffereltem (a ppt.-ben lévő kapcoslás szerint).
Kép004.jpg-én piros és kékkel be van akrikázva az a rész, amit egyenirányítottam.

Stabilitást nem néztem, 10kohm kisütő ellenállásként mindkét ágon. Van a tápban DBL 494es IC (=TL494), és néztem is az egyes lábára menő ellenállásokat, de elég sok csatlakozik rá.

Az ellenállásosztóra tudsz mondani valami értéket, vagy az minden tápnál más és más? Potméteres dolog nagyon jó lenne! Rakok fel képet, ha az alapján tudsz segíteni, köszönöm szépen!

Ui: Az eredeti 12volt viszacsatolása helyett készítjük a nagyobb feszre a visszacsatolást, vagy mindkettő élni fog? Meg kell majd szakítanom néhány vezetősávot?
(#) Tom025 válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 21, 2007 /
 
Hát ez igencsak érdekes módja az átalakításnak. Kell neked az eredeti 5 és 12V is? Mert egyszerűbb lenne kiszedni a kettősdiódákat meg a tekercset, és akkor a régi 5V kimenetére bekötöd a +60V-ot, és találsz egy ellenállást ami az 1es lábra megy, azt cseréled potira.. Elvileg van egységes érték az ellenállásosztóra, de ha sok ellenállás megy az első lábra, akkor ott rögtön bajok lesznek. Minden táp más, lehet hogy ebben a 2es lábat, vagy az utolsó/ utolsó előtti lábat használják a visszacsatolásra, az 1-2 ill 15-16 láb két komparátor beépítve a 494-be. A visszacsatolás igazán csak egy feszt tud ellenőrizni. Hogy vezetősávot meg kell-e szakítanod, nem tudom megmondani. Miért annyira fontos?
(#) Kovidivi válasza Tom025 hozzászólására (») Okt 21, 2007 /
 
Nem kellenek az eredeti feszültségek. A venti meghajtását meg majd stab ic-vel oldom meg.
Milyen tekercset szedjek ki (talán a 12voltból "készítik" az 5v-ot?)?
Vezetősáv megszakítás az csak bonyolítja a dolgot, de ha kell, megcsinálom természetesen!

Csatoltam két képen, melyen a beültetési és az vezetősáv oldal látható. már csak egymásra kell vetíteni a kettő. én program nélkül most nem tudtam megcsinálni. segítene valaki? Tükrözni sem kell, csak a jobb felső sarkokat kell kb-ra összeilleszteni, meg átlátszóvá tenni a fóliaoldali képet. Köszönöm!
(#) szilva válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 21, 2007 /
 
Nomost én azt végképp nem értem, hogy mitől lett 60V abból, amiből amúgy az eredeti 12 is készül. Vagy mást is átalakítottál a tápban?
(#) Tom025 válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 21, 2007 /
 
A fojtótekercsre gondoltam a kimeneten. Összeraktam a képet. Mindjárt kitalálom melyik sávot kövesd végig..

Szilva: a fojtó nagyon sokat levesz a feszből, de nekem is furcsa..

nyak.jpg
    
(#) szilva válasza Tom025 hozzászólására (») Okt 21, 2007 /
 
Aham, sejtem mi az ábra. A szekunder oldali tekercs kimenetén ott van a "négyszögjel", aminek a csúcsértéke lehet a(z ez esetben) 60V. Az eredeti kapcsolásban a ferritgyűrűs tekercsek ezt "háromszögesítik", és így sokkal kisebb értékek alakulhatnak ki. Hm, érdekes.

Az átalakítás meg csúcsegyenirányítóként működik. Kérdés, hogy mekkora áramlökések lépnek fel a diódák nyitásának pillanatában a puffer felé, ha terheljük a kimenetet.
(#) szilva válasza szilva hozzászólására (») Okt 21, 2007 /
 
Na, ezzel viszont megint támadt egy gondolatom, mert lehet, hogy azt a kimeneti ferritgyűrűs fojtókomplexumot jobban átgondolva tényleg lehetne csinálni valami "normálisabb" feszt korrekt módon (pl. erősítőhöz).

Van itthon teljesen lebontott AT és ATX panelem is, asszem egyet elkezdek majd felépíteni, hogy kísérletezhessek a dologgal (így csak a fontos cuccok kerülnek vissza bele, a sallang nem).
(#) Tom025 válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 21, 2007 /
 
Kérdések a rajzon..

Üdv!

ny.JPG
    
(#) Kovidivi válasza Tom025 hozzászólására (») Okt 21, 2007 /
 
Köszönöm! jó lett a kép! szerencsére sikerült valamennyire pontosan fényképeznem (kis átalakítás biztos kellett.)
Bárcsak meg tudnám valahogy hálálni, hogy ezt a sok információt átadod nekem, és segítesz a tápom átalakításában!
Köszönöm!

Szilva: Semmi más átalakítás nem történt. Ha meg lesz a visszacsatolás, akkor a feszültség már tág határok között állítható lesz, így bármilyen erősítőhöz használható lesz 100watt teljesítményig biztosan (vagy még tovább is...)!
(de szép gondolatok ezek (álmodok??? ))
(#) szilva válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 21, 2007 /
 
Hát, ha jól gondolom, amit gondolok, akkor ez a csúcsegyenirányítás nemigen fog "szabályozódni". De meglátjuk, a gyakorlat mit mutat.
(#) Kovidivi válasza Tom025 hozzászólására (») Okt 21, 2007 /
 
Hello!
Igen, 5 volt van ott, ahol kérdezed.
4.7kohm színkód alapján. Akkor berakok 47kohmot. Ha jól tudom, minél kisebb az ellenállás értéke, annál nagyobb feszültség jön ki?
Köszönöm, hogy megnézted a rajzot! A potis kísérlet majd később próbálom ki sajnos. A fejleményekről beszámolok mindenféleképpen!
Mégegyszer köszi!

Szilva: mire gondolsz ezzel : "Hát, ha jól gondolom, amit gondolok, akkor ez a csúcsegyenirányítás nemigen fog "szabályozódni"."?
(#) Tom025 válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 21, 2007 /
 
Jó, legyen 47K-s poti. kösd a bejelölt hely és a +60V közé. De a középső lábát kösd össze vmelyik oldalsóval, ez megy mondjuk a bejelöltre, és a szabad láb meg a 60V-ra. A bejelölt ellenállást és a fölötte lévőt forraszd ki. Muszáj leszel potit használni, vagy legalább egy trimmert, mert be kell állítanod a kívánt feszt. Egy 47K ellenállással nem vagy sehol.

Üdv!
(#) Kovidivi válasza Tom025 hozzászólására (») Okt 21, 2007 /
 
Még néhány kérdés: Akkor a fojtótekercset kivegyem, vagy ne bántsam (esetleg nem lenne szüksége rá a nagyobb feszültségnek?)? Az eredeti feszültségek nem zavaranak be semmibe?
Természetesen potira gondoltam!
Köszi!
(#) szilva válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 21, 2007 /
 
Arra gondolok, hogy a trafó szekunderén a csúcsérték mindig ugyanakkora, akárhogy is változtatjuk a kitöltési tényezőt.

Ha nincs tekercs a dióda után, a puffer előtt, akkor csak a szekunder belső ellenállása és a dióda ellenállása korlátozza a puffer töltőáramát, a puffer mindig a csúcsfeszültségre fog töltődni.

Az eredeti megvalósításban van egy induktivitás a puffer előtt, ami a puffer töltőáramát korlátozza, illetve időben lineárisan növekvő áram alakul ki a dióda kinyitásától. Ennek az áramnak a csúcsértéke pedig változik a kitöltési tényezővel, amit meg a szabályozás változtat.
(#) Tom025 válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 21, 2007 /
 
Hagyjad a fojtót. Csak az elején nem értettem pontosan hogyan is csináltad. Le tudod választani az eredeti feszek visszacsatolását a 2 ellenállás kiforrasztásával. Az tökéletesen elég lesz. Ha nem kell az 5 és 12V, ki is veheted persze a fojtót, mert semmi feladata nincs a továbbiakban. Megpróbálhatod, hogy kiveszed, és tekersz a magjára 2x20 menetet, amit beteszel az új ágba, de ha jó így, hagyjad inkább. Én használnám, használtam a saját kapcsitápomban. Nem véletlenül tették eredetileg bele.

Szilva! Szerintem működne. De elbizonytalanítottál a legújabb hozzászólásoddal. Lehet hogy így van, de egy próbát megér. Ha nem működik, akkor kelleni fog a fojtó, és majd mondom hogyan tudod emelni még a feszültségét a tápnak. Csak azzal a magától indulását kockáztatnád...
(#) Kovidivi válasza Tom025 hozzászólására (») Okt 21, 2007 /
 
Akkor a képen leírtakat fogom megcsinálni.
Melyik a fojtó? a kicsi toroid?
Írtad, hogy ha nem működik - ezzel arra akarsz célozni, hogy el sem indul a táp, vagy pedig csak a szabályzás nem fog menni?
Köszi az eddigi segítségeket!

he.jpg
    
(#) Tom025 válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 22, 2007 /
 
A fojtó egy sárga toroid, olyan 3-4 cm átmérőjű lehet. Működni fog a táp, maximum a szabályzás nem, ahogy Szilva mondta, erre céloztam. A rajzod jó.
(#) Kovidivi válasza Tom025 hozzászólására (») Okt 22, 2007 /
 
Köszönöm Tom025 és Szilva a segítségeteket!
(#) Kovidivi válasza Tom025 hozzászólására (») Okt 22, 2007 /
 
Hello!
Megcsináltam a potis átalakítást. 220kohmot raktam bele. beállítottam 25kohmra, így 15volt jött ki a pozitív ágon (ahogyan számítottam...). aztán 200kohm körül 4.7 voltot adott le a táp. Furcsa volt, mert 15volt leadása közben zizegett, mint az állat, elég magas frekvencián, aztán mikor csökkentettem a feszültséget, kisebb frekin zizegett, majd mikor a legkisebb fesz.et állítottam be, abbamaradt a zizegés. írta valaki, hogy amíg nem ad rá terhelést, ezt csinálja a táp (ventit az új feszültségre kötöttem, rendesen be is indult - szerencsére )

Akkor szerinted készen van a tápom "nagyüzemi" használtara?

Szeretném, ha leírnád, hogy a fojtót hogyan tekerjem meg, és hova tegyem (ha jól értettem, ez csökkent a feszültségen, viszont ajánlott, ezért szeretném betenni)
Köszönöm szépen!
(#) ensium válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 22, 2007 /
 
Először még mérd meg nekem, hány amper "jön" ki belőle 15 volton! És szerintem ha ráraksz egy 60Wos izzót, meglesz a műterhelés.
(#) szilva válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 22, 2007 /
 
A zizegés jelentheti azt, hogy a táp ki/be kapcsolgat, mert a PWM szabályozással nem bírja beállítani a kimeneti feszültséget.

Ma reggel frissebb fejjel elgondolkoztam a tegnapi beszélgetésünkön, és azt kell mondjam, hogy valami ilyesmire számítottam - ezt okozza a csúcsegyenirányítás.
(#) ensium válasza szilva hozzászólására (») Okt 22, 2007 /
 
De hát akkor Petroimronál hogy működött tökéletesen?
(#) szilva válasza ensium hozzászólására (») Okt 22, 2007 /
 
Kérdés, mi a "tökéletes" Mondjuk szkópon megnézve a kimenetet lehet, hogy látszana, hogy azonos energiájú "csomagokban" áramlik az áram a kimenet felé és nem egyenletesen, csak változó energiatartalommal.

De tényleg nem tudom, ki mit tapasztalt, én csak az elmélet szerint próbálom a dolgokat végiggondolni.
(#) ensium válasza szilva hozzászólására (») Okt 22, 2007 1 /
 
Igen igen Nem írt semmilyen zizegésről, ebből következtettem, hogy "tökéletesen" működik. Meg nem is írta, hogy lenne valami problémája vele, a magánbeszélgetésünkben sem. Bár nem kérdeztem rá, de ha valami nem lett volna tökéletes csak leírta volna.. Na ezek is puszta feltételezések Én kíváncsi vagyok nagyon, mert azért nem rossz dolog egy ilyen táp valljuk be.
Következő: »»   3 / 15
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem