Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról
 
Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   320 / 782
(#) lorylaci válasza bjina hozzászólására (») Dec 11, 2012 /
 
Na ennek örülök.
Ha most nem indul be, akkor jön az hogy milyen FETeket használsz?
A számolótáblám kiszámolja az előforduló maximális áramot (ami bekapcsoláskor tuti van is). Ezt szorod be a FET max Rdsonjával, és ennek kisebbnek kell lennie, mint 2 vagy 3V (IRS27951 illetve IRS27952). Ha ez nem teljesül akkor bekapcsolhat a túláramvédelem bekapcsolákor, így érdemes jobb FETet választani, vagy megnövelni a soft start idejét jócskán.
(#) lorylaci válasza mark.budai hozzászólására (») Dec 11, 2012 /
 
Én más FETeket használtam, aminek kisebb a gate töltése, így gyengébb meghajáts kell neki. Az 56k nem tud elég segétápot adni az IR-nek az IRF740-ekhez. Próbálj meg helyett 33k-t és akkor 5W-os ellenállást. Vagy köss párhuzamba a mostani 56k helyébe még egy 56k 2W-os ellenállást. Úgy már valsózínűleg menni fog
(egészen úgy 22kOhm-ig gond nélkül le lehet menni)
(#) (Felhasználó 46585) válasza lorylaci hozzászólására (») Dec 11, 2012 /
 
Szerintem, gyújtáskésleltetésre gondol, mintha tirisztort használna. Biztos lehet valahogy, és mindjárt stabilizált feszt adna.

A ZVS konverterekre mindenfélét ki lehet találni, de én alapból nem szeretem az összkomfortos ic-ket. Ezek már túl bonyolultak és amikor én ilyesmikkel próbálkoztam, valahogy nem lettek nagyobb mennyiségben gyártható berendezések. Működnek, de diszkrét alkatrészekből összerakva, valahogy sokkal megbízhatóbbak, még ha bonyolultabbak is, vagyis több alkatrész kell bele. Most is van egy ilyen témám, de nem mernék bele ilyesmiket tenni. Egy nagyon egyszerű fly-back lesz, betáp 39...72 V, kimenet 27 V 500 W. Nem kell galvanikus leválasztás, de inkább teszek bele trafót, ugyanis, ha csak egy sima buck konverter van, akkor ugye elég nagy gond, ha elszáll a FET benne. Mindjárt kijut a betáp a kimenetre és kész a füstgép... Ugye, ha már trafós, akkor ha lehet, minnél kevesebb nagyméretű alkatrész legyen benne. Lehetne SEPIC konverter is, de ahhoz elég sok nagyteljesítményű alkatrész kell. Az 1T konverter jó lenne, de abba kell simítófojtó a kimenetre. Meg két dióda. A fly-back-hez nem kell, ezért az lesz. Nyilván gond, hogy a trafó szórási induktivitása nem lehet nagy, mert mit csinálok azzal az energiával? Megetetem kondival ( snubber ), csak akkor nagyon rossz lesz a hatásfok. Ez még mindíg nem baj, kicsit nagyobb a doboz, csak egyszerű és olcsó legyen, mert nagyon sok kell belőle. Ezért, a kondi energiáját vissza kell táplálni a betápra. Ehhez idő kell és én olyan megoldást választottam, ahol a tranyó bekapcsolt ideje alatt megy vissza ez az energia a betápra. Ebből az is következik, hogy nem igazán jó a pwm, hiszen nem lehet akármilyen rövid a bekapcsolt időtartam. Ezért frekvencia moduláció lesz, konstans bekapcsolási idő mellett. Ugye, ez így még mindíg nem jó, hiszen, ha konstans a bekapcsolási idő, akkor 72 V-os betápnál sokkal nagyobb feszültség-idő területre kell méretezni a trafót, mint 39 V-on. Ebből eredően, a trafó fluxusát kell állandó értéken tartani. Tehát, kell valamilyen szabályozó, ami a trafó fluxusát két érték között tartja. És akkor még meg kell oldani valahogy az áramérzékelést. Van ugye az ellenállás... hát elég veszteséges, mindjárt elvetettem. Van Hall elem, ez meg jó drága, nem fér bele a keretbe. Marad egy köztes megoldás, ez a kedvencem. Megintegráljuk a trafó feszültségét és mindjárt megkapjuk azt a mennyiséget, amit két érték között kell tartani. ( fesz-idő terület!!! ) Szóval nem egyszerű, de már szimulátorban nagyon szépen megy, most ott tartok, hogy a leghétköznapibb alkatrészekből is meg tudjam csinálni.

Biztosan jók ezek az új fejlesztésű ic-k, de én valahogy a diszkrét dolgokban sokkal jobban hiszek. a másik, hogy egyszer-kétszer megfürödtem azzal, hogy már nem tudtam beszerezni azt az ic-t, amit mondjuk 5 évvel korábban használtam. Tehát, egy utángyártás már komoly problémákba ütközik. Marad a CMOS, opamp, BJT, stb. Ezek mindíg lesznek...
(#) mark.budai válasza lorylaci hozzászólására (») Dec 11, 2012 /
 
Kipróbáltam, 33K-t tettem bele, és most is ugyan azt csinálja. Először 13v van, utána visszaesik 9V-ra. Ha teszek 3 menetet, rákötöm a testre, és egy 1N4148-cal odakötöm az IC 1-es lábához (mondjuk a kondira), akkor működhet? Már arra is gondoltam, hogy az IC a rossz, de új IC.
(#) gulyi88 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Dec 11, 2012 /
 
Most én is szórakozok egy ilyen alkalmazkodó DT-jű zvs áramkörrel.
Majd az akkuregenerátoromba meg a többi kötyübe kerülhet be (gyújtásba,vilanypásztorba...).

PP kapcsolás skori szerinti átrendezésben van. A vezérlés egyszerű Cmos meg bjt.
Cmos oszci, majd egy DT csináló kör (Q1-től U1f-ig), majd a fetek meghajtása.
Ahhogy a fettel párhuzamos dióda vezetni kezd, úgy a DS feszültsége átmegy egy kicsit a táp alá, illetve fölé, és ezt felhasználva előfeszített tranzisztorokat hajtok meg (bázis abszolút 0.2-0.3V on van.) Ezzekkel a tranyókkal kiütöm a DT áramkört amint a paralell dióda vezetni kezd, és onnantól már a fet vezet.
Ha esetleg a ZVS mód nem tökéletes, akkor a DT kör kényszerítve kapcsolja be a feteket kb 1-1.2us holtidővel.
(R6,R10 potival és ellenállásokkal helyettesíthető, és kézzel szkópon beállítható a szimmetrikus holtidő.)
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2012
(#) lorylaci válasza mark.budai hozzászólására (») Dec 11, 2012 /
 
Terhelés közben mennyi lesz a primer oldali fesz? Terheletlenül 320V és terhelés hatására sem eshet le olyan 300V alá, a pufferednél.
Ha meg tudod oldalni a segédtápot, az a legjobb. Azonban az 1n4148-cal mindenképpen sorba kell kötnöd egy ellenállást is! (mondjuk 100 ohmot próbálj meg)
(#) proksa1 válasza lorylaci hozzászólására (») Dec 11, 2012 /
 
GeLee:

Ahhoz, hogy tényleg stabil legyen a feszültség, amivel nem csak erősítőket tudok hajtani hanem érzékenyebb elektronikákat is, ahhoz a trafó kivitelezésén kívül több tényezőt is bonyolítani kellene,pl nagyobb primer puffer, ntc áthidalása indulás után...

A stabilizálást lényegében az egyenirányítás tiltásával/engedélyezésével, vagy ahogy katt is írta a bekapcsolás vagy kikapcsolás késleltetésével gondoltam. Rajzolok egyet, hogy hogyan gondoltam hátha így szemléletesebb.

szinkron.jpg
    
(#) lorylaci válasza proksa1 hozzászólására (») Dec 11, 2012 /
 
Ha telejsen leállítod az egyenirányítást, akkor az elrontja teljesen a rezonáns működést. Egyébként meg hogy 0,8V vagy 0,1V a feszesés az nem sokat stabilizálna.
Ha stabilizálni akarsz,használj LLC rezonáns konvertert és visszacsatolást. Visszacsatolás nélküli síma kvázirezonáns konverternél feszesésed lesz mindig.
(#) mark.budai válasza lorylaci hozzászólására (») Dec 11, 2012 /
 
Terhelés hatására kikapcsol. Holnap délután megmérem, és megpróbálom a segédtápot, akkor egy 100ohmossal a dióda előtt.
(#) proksa1 válasza lorylaci hozzászólására (») Dec 11, 2012 /
 
Azt most én számításba sem vettem, hogy mennyi a feszültségesés melyik elemen csak hát a diódát nem tudom vezérelni a FET-et meg igen. Azért ki fogom próbálni, hogy minimális terhelésen nem a teljes periódusban fog egyenirányítani csak egy szeletében.
(#) mark.budai válasza lorylaci hozzászólására (») Dec 11, 2012 /
 
Azt még hozzátenném, nem a Te nyáktervedet használom. A 120W csak azért van ott, mert akkora terhelésre szánom (a 100W-os erősítőhöz, de azt akkor írtam is PÜ-ben, amikor először beszéltük.)
(#) lorylaci válasza mark.budai hozzászólására (») Dec 11, 2012 /
 
A nyáktervvel nagy baj nincsen.
Sajnos az IRF740 meghajtásához több kraft kell, mint az általam használt fetekhez. Ha nem akarsz állandóan fűtő ellenállást, akkor tényleg célszerű egy segédtekercs.
(#) bjina válasza lorylaci hozzászólására (») Dec 11, 2012 /
 
Én is... Elindult a teljesítmény fokozat is, igaz nem teljesen úgy ahogy kellene.
A két fet IRF840, trafó ETD29 (N97)A 33V zéner ellenére 43V-ig megy fel a fesz. A trafó menetszámait az eredeti cikkben lévő xls file-adatai alapján készítettem (22me. pr, 2x5me sec. A szórt ind. 22uH lett viszont a primer tek. induktivitása 1.35mH ami messze van a 215uH-től. Egy minimális légrés (0.1mm, 70gr műnyomó papír egy rétegben) a kívánt értékre vitte és a szórt ind. nem változott. Terhelhető, de a (túl)nagy kimenő fesz. okát meg kell keresni...
(#) lorylaci válasza bjina hozzászólására (») Dec 11, 2012 /
 
Mekkora az üresjárati terhelésed?
Mérd meg, hogy mekkora ekkor a kapcsolási frekvencia. Ha már elérte azt a max értket amit beállítottál, akkor a trafó szórt kapacitása viszi át az energiát, és burst mód nélkül nem fog lejjebb menni. (rakni kell rá üresjárati terhelést)
Ha a kapcsolási frekvencia még nem érte l a max értéket (közel sem), akkor a visszacsatoláson kell módosítani.
El tudnád küldeni a pontos kapcsolást a te alaktrész értékeiddel? (vagy a kitöltött excel táblát)
(#) bjina válasza lorylaci hozzászólására (») Dec 11, 2012 /
 
2x 3.3K (2x13mA) az üresjárati terhelés. Az alsó fet gate-jén mérve 535KHz , ha jó a frekimérőm... (vagy felharmonikust mérek)
A cikkedben lévő alkatrészértékekkel lett megépítve (holt idő cap=330pF, minR=13k, max R=6.8K, lágy ind. R=4.7k és c=1uF
(#) lorylaci válasza bjina hozzászólására (») Dec 11, 2012 /
 
A frekimérőd biztos hibásat mér, mert a maximális frekvencia az ellenállás és kondi alapján 200kHz. Oszcilloszkóppal mérj az jobb eredményt ad.
A max frekvenciát állító 6.8k-t módosítsad 4.7k-ra, és nézd meg mi történik. Itt a számoltnál kisebb ellenállást érdemes használni, mert az OPTO tranzisztorán van egy kis feszültségesés.
Jó lenne végigmérni a frekvenciákat terhelsé nélkül (vagyis 1W), 10W és mondjuk 20W terhelésnél, a kapcsolófrekinek szépen követnie kell.
(#) bjina válasza lorylaci hozzászólására (») Dec 11, 2012 /
 
A frekimérő volt rosszul beállítva, 226KHz volt/lehetett a valódi. Az Rmax csökkentése (4.7K) után 339KHz az üresjárati fr. a kimenet lecsökkent 37V-ra.
A terheléses méréseket inkább holnap... Köszönet az eddigiekért is!
(#) bjina válasza lorylaci hozzászólására (») Dec 12, 2012 /
 
Sajnos megint elakadtam...
A próbák során mindig egy 100W-os izzón keresztül kapcsoltam fel a tápot -hogy gond esetén ne kelljen mindig az automatához rohangálnom-. A terheléses próbához kivettem az izzót, így viszont el sem indul. Megnöveltem a lágyindító fokozat kondiját 4µF-ra -semmi hatás. Megnöveltem a primer tek. induktivitását (kisebb légrés -> 400uH) aztán csökkentettem 200uH-re - semmi hatás. Csökkentettem a lágyindítás R tagját -magasabb indítási freki, ez sem segített. Csökkentettem a szekunder puffer elkót 470µF-ra (1000µF-ról) hátha az rántja meg a fetek áramát felkapcsoláskor, de nem segített.
Esetleg az IRF840 relatív nagy rds on-ja (0.8ohm) miatt az induló áram nagy fesz.esést okoz a feten és az tiltja le a vezérlést? Próbáltam az IRF740-et (0.5ohm) helyette csak nem indul. Próbáltam a bemnettel soros NTC 3db 5 Ohm-ra növelni, ez sem segített.Csak ha izzón keresztül indítom. Ha már elindult, az izzót rövidre zárom egy kapcsolóval: megy és terhelhető is...
(#) lorylaci válasza bjina hozzászólására (») Dec 12, 2012 /
 
Az IRF840 annyira ősrégi és nagy Rdsonú FET, hogy a feszesés rajta baromi nagy, így a te esetben semmiylen softstart cuccal nem fogod tudni megoldani. A max áram nem függ a mágnesező induktivitástól, hanem csak a szórt induktivitástól és a rezonáns konditól. Így lényegében a mágnesezős próbálkozásod nem sokat ért.
22uH szórt induktivitáshoz és 200uH teljes induktivitáshoz 2x33nF rezonáns kondi kell, és ekkor a max áram kb 5A lesz. Ez az IRF840-nél 4V feszesét jelent.
Az IRF740-nél 2,5V a feszés, nemcsoda hogy nem indul. Először számold ki, hogy egyáltalán jó lehet -e a dolog, amit próbálsz. Olyan FETet kell használnod, aminek az Rdsonja 0,4 Ohm alatt ven (lehetőleg olyan 0,3 Ohm alatt).
(#) bjina válasza lorylaci hozzászólására (») Dec 12, 2012 /
 
Akkor marad az STP12NM50FP... Már annyi pénzt beletettem, hogy nem akarom félbehagyni.
A szórt induktivitást hogyan tudom megnövelni? Osztott a cséve...
(#) mark.budai válasza lorylaci hozzászólására (») Dec 12, 2012 /
 
Ma megcsináltam a segédtekercset. Három menet, 100ohm, 1N4148. Magas hanggal indul, ami elég lassan, de mászik felfele. Egyszercsak fényjelenség, az IC a 6-7. láb közt 2mm-re berepedt, és a felső FET felé menő táp fóliája 2mm-en eltűnt. Labortápról adtam az IC-nek 12V-ot, majd füstölt tovább. Most már biztos rossz az IC. FET csere, meg akkor veszek UF5404-eket, az a pár Ft nem vág földhöz, és persze új 100ohmok. Akkor már 730-ast veszek bele, és megy vissza az 56k, ha kell segédtáppal, ha kell nélküle. De már csak azért sem állok meg, míg nem működik stabilan ez a táp.
(#) lorylaci válasza bjina hozzászólására (») Dec 12, 2012 /
 
Ha növeled a két tekercs közötti elválasztó vastagságát, akkor jelentősen nőni fog a szort induktivitás. Ezen kívül a trafóval berakhatsz sorba egy tekercset, az is hozzáadódik.
Melyik alkatrészboltból szoktál vásárolni? Ha megadod, akor ajánlok onnan neked jó árú s megfelelő FETet.
Én az STP12NM50FP-t kb 200ft-ért veszem, van más fetem is jó áron, de ezt privátban beszéljük meg (az erre való).
(#) lorylaci válasza mark.budai hozzászólására (») Dec 12, 2012 /
 
A segédtekercsen 10-20V van, nézd meg a stabilizált rezonáns táp kapcsolását a cikkek között. Ott símán segétekercs 1N4148 és 100 Ohm van. Oda nem kell UF5404, mivel a diódán nem lesz nagyfeszültség.
A labortát az 1-es vagy 2-es érintésvédelmi osztályú? Ha védőföldet használ, akkor csináltál egy szép földzárlatot a labortápon keresztül.

A cikkben szereplő táp már egy jó éve gond nélkül működik egy templomban, ahol a lelkész mikrofonerősítőjét hajtja.
Milyen szigetelést használtál a primer és a szekunder között?
(#) (Felhasználó 46585) válasza gulyi88 hozzászólására (») Dec 12, 2012 /
 
Tetszik... az ötlet elraktározva csendesebb időkre.
(#) voodoo hozzászólása Dec 12, 2012 /
 
Üdv mindenki!

Tudom, hogy már lerágott csont, de kokozo felütötte a figyelmem arra, hogy nézzek utánna -nem sok sikerrel- vajon a két 0.15ohm/2W ellenállás a tápomnál megfelelő-e? Azon gondolkozom, mit nézzek még át rajta? Végre látni szeretném ahogy működik. Péntekre veszek bele megint 4 új FET-et.
(#) mark.budai válasza lorylaci hozzászólására (») Dec 12, 2012 /
 
A segédtekercsen 1N4148 van, a trafóhoz veszek a BY-ok helyére UF5404-et.
A labortáp kimenetén nincs védőföld. De már úgy próbáltam, hogy a 100ohmos ellenállásokat kivettem, de az IC akkor már megrepedt, csak gondoltam rosszul látom, ezért kipróbálom. Aztán végleg elfüstölt, kiszereltem a panelból, és elküldtem, had menjen az örök félvezető mezőkre.
A szigetelés: Kettéosztottam a csévét. Egy U és egy I alakú, lemart nyáklappal. Az U-t rádugtam a csévére, az I meg az U végén van, persze pont passzol a csévére, úgy reszeltem ki. Pillanatragasztóval rögzítettem.
(#) lorylaci válasza mark.budai hozzászólására (») Dec 12, 2012 /
 
Hmm, most én is meg vagyok lőve, hogy mi lehet a probléma.
Ha tudsz, akkor rakj rá egy multit az IR tápjára, és mérd működés közben folyamatosan. Ha az látod, hogy 10V alatt van, akkor nem kap elég tápot.
Elvileg a BY299 bírná, persze pont ha szaggatva megy a cucc, akkor nincs meg a rezonáns működés, hanem sokszor rövidzárt lát a kondik miatt. ES3J a lomexnél, UF5404 a konthában, lényeg hogy ultragyors nagyfesz dióda legyen.
Mekkora működési frekvenciát állítottál be neki?
(#) mark.budai válasza lorylaci hozzászólására (») Dec 12, 2012 /
 
Az az igazság, hogy nem állítottam. A Te rajzod szerint összeraktam, és bekapcsoláskor vártam a csodát vagy nem tudom. Jó, és is hibáztam, sőt, csak én hibáztam, nem a táp, hisz én raktam össze így, de most már szeretném jól megcsinálni. A trafó induktivitását nem mértem, de nem tudtam mivel. Ha ráérek a hétvégén, ránézek arra is.
A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2012
(#) lorylaci válasza mark.budai hozzászólására (») Dec 12, 2012 /
 
Elsőnek pedig a trafó szórt és mágnesező induktivitását kellene megmérni. Ezek után tudod kialakítani a rezonáns kört. Az IR2153 nagy holtideje miatt még légrés nélkülis könnyen el lehet érni ZVS működést.
A cikkben lévő kapcsolással (470p 18k oszcillátor) 80kHz a kapcsolófrekvencia. Erre be kellene lőni a rezonáns kört.
(#) Ge Lee válasza voodoo hozzászólására (») Dec 13, 2012 /
 
Hogy mekkora a söntöd az most majdnem mindegy, mert valami nagyobb baj van. Terheletlenül is nagy áramot vesz fel, pedig nem kellene neki. Először mindenképpen valami áramkorlátozón keresztül kellene méricskélni. Kellene egy táp valahol 30 és 200V között, 3-400mA-es áramkorláttal. Erről kell elindítani, és ha minden rendben van (jelalakok, áramfelvétel stb.) akkor menni fog a hálózatról is. Ha ezzel kezdted volna, akkor még mindig az első garnitúra FET lenne benne.
Következő: »»   320 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem