Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár torzító / Effekt / Erősítő / Pickup
Lapozás: OK   215 / 316
(#) skylooker válasza Franszi hozzászólására (») Dec 12, 2012 /

Ezt megcsináltam, bedugod egy jó kis erősítőbe, kellemes hangja van. Booster-hez képest csendes és azért lök eleget.
(#) Franszi hozzászólása Dec 12, 2012 /

Az alkatrészlistában ezek a kondenzátorok szerepelnek: 0.005µF és 0.05uF. Lehet, hogy én vagyok a béna, de sehol sem találok ilyeneket a neten. Tényleg nincsenek ilyen értékű kondik? Ez esetben kiválthatók 4.7nF-os és 47nF-os kondikkal (kerámiát láttam ilyeneket)? Szerintetek mennyire lesz más a pedál, ha ilyen alkatrészekkel helyettesítem az eredetiket? Köszi!
(#) Massawa válasza Franszi hozzászólására (») Dec 12, 2012 /

Egy kis matematika is már minden világos:

0,005µF = 5 nF = 4,7 nF van minden boltban
0,05µF = 50 nF = 47 nF a bolti érték.

Párhuzamosan csatolva akár pontosabbat is összehozhatsz.
(#) Franszi válasza Massawa hozzászólására (») Dec 12, 2012 /

Köszi szépen! A számolás részét értem, és ezek szerint akkor kiválthatók az eredetileg megadott értékű kondik.

Még a drága kondik is elég nagy toleranciával készülnek, igy többnyire ott vagy ahol kell - meg hát van mérömüszer is, ki is válogathatod a megfelelöt.
Nem épitettem ilyen áramkört, nem tudom mennyire érzékeny a pontos értékre, igy a kapcsolásból itélve tulzottan nem szoroz az a két csatolo kondi.
A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2012
(#) Franszi válasza Massawa hozzászólására (») Dec 12, 2012 /

Ma is tanultam valamit, köszi!

Remélem örömet fog szolgálni a kütyüd.

(#) konyak6 válasza Franszi hozzászólására (») Dec 12, 2012 /

CNC Freak Capacitor
Én ezt használom. Mindent átvált, és a kódokat ismeri (pl:104)
(#) kadarist válasza konyak6 hozzászólására (») Dec 12, 2012 /

Én ezt használom és teljesen jó.
(#) Something válasza kadarist hozzászólására (») Dec 12, 2012 /

Én az Elektronikus svájcibicskát ajánlom(bal oldalt), van benne kondenzátor számítás, ellenállás, tranzisztorkatalógus(nagyon hasznos), diódakatalógus, eredő ellenállás számítás, feszosztó számítás, számrendszerátalakító, rezgőkör és műszaki szótár
A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2012
(#) szikorapéter hozzászólása Dec 21, 2012 /

Üdv.Én egy olyan kapcsolási rajzot keresek amivel ha bemegy egy bizonyos hullámú(hangjel) freqvencia(pl 3Khz)akkor azt négyszögjellé alakítva adja ki de viszont ugyanazon a freqvencián mint a bemenő jel.Ha ez megoldható akkor valami kapcsolási rajz ötlet esetleg lenne hozzá?A válaszokat előre is köszönöm.
(#) Massawa válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 21, 2012 /

Olvass vissza 1-2 oldalt majdnem kizárolag ilyen kütyükröl beszélgettünk. (Boosternek, fuzznak meg hasonlonak hivják).
(#) szikorapéter válasza Massawa hozzászólására (») Dec 21, 2012 /

Hát ennyire konkrétan nem értek hozzá,ha kérhetlek belinkeled azt a lapot ahol megtalálom a kapcsolást?
(#) compaqamplifier válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 21, 2012 /

Igen, műveleti erősítővel lehet.
(#) szikorapéter válasza compaqamplifier hozzászólására (») Dec 21, 2012 /

2Db ilyenem (tl084cn)-van ha ezek megfelelnek a feladatra.És ha ezek jók akkor hogy tudom úgy bekötni hogy kijöjjön az az effekt amit ki akarok csikarni belőle?
(#) compaqamplifier válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 21, 2012 /

tehát csinálsz egy feszültségerősítőt de nem invertálót és így un schmidt trigerként fog működni. Azt már nem tudom pontosan hogy is van de annó csináltam haveromnak.
(#) reloop válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 21, 2012 /

Ha már ezt a témát ajánlottam, linkelek belőle egy rajzot: Bővebben: Link.
(#) szikorapéter válasza reloop hozzászólására (») Dec 21, 2012 /

Akkor ezek szerint ezzel a kapcsolással jónak kell lennie.Akkor csak ezt az áramkört kell TL 084-e köré az ic-köré építenem.Hát akkor Remélem sikerrel járok.
(#) reloop válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 21, 2012 /

A TL084 négy műveleti erősítőt tartalmaz, építhetsz vele kifinomultabb kapcsolást is. Olvasgasd a témát, használd a "torzító" szót a keresés szűkítéséhez, várd meg más kollégák ötletét is!
(#) szikorapéter válasza reloop hozzászólására (») Dec 21, 2012 /

Köszönöm,még akkor várok a kapcsolás megépítésével hátha van valakinek még ötlete.
(#) compaqamplifier válasza reloop hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Körülbelül ilyenről lenne szó igen
(#) compaqamplifier válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

torzítani vagy 4szögesíteni szeretnél? Mert ennyi erővel a maradék 3 műveleti erősítőt a tokban használhatod másra is és így akár 4 kapcsolás is lehetne egy dobozon belül.
(#) Rafael válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Ha elmondanád, hogy miért kell vagy mihez szeretnéd használni, akkor tudnánk adni konkrét rajzot. Ahogy már írták, valószínű neked megfelel egy gitártorzító, mert ami bemegy sima hang, "ugyanaz" fog kijönni torzan. Csak hát van több ezer torzító és (szerencsére) van jó sok rajz, ezért lenne jó tudnunk mire kell neked. A leírásodból szintén valami fuzz-ra gondolok. Amit szerintem nem érdemes az, hogy tl084-re építkezzél, mivel nem drágák ezek az IC-ék (pl:tl072), szóval ne ez legyen a meghatározó. A torzítókba általában 8 lábú IC vagy 2-3 tranzisztor kell és ami a leglényegesebb vannak beültetés rajzok is, tehát még rajzolgatnod sem kell (a tl084-hez az áramkört)!
Ez egyszerű és elég torz: Big Daddy ,gitárhoz túl tömény, nekem nem jött be. Itt a hangja is.
Ebben egy LM386 N van, ami egy kis erősítő IC (tulajdonképpen végfok: 0,325W), tehát az általad említett (egyszerű) műveleti erősítő nem jó helyette.
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2012
(#) compaqamplifier válasza Rafael hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Fetes vagy germániumos hangzást esetleg ajánljunk a kollégának?
(#) szikorapéter válasza Rafael hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Nekem ez egy szintetizátor letorzításához kell.Ha már szóba került a germánium tranzisztor abból éppenséggel akad itthon kettő is: 2sb94 toshiba gyártmány.Ehhez még néztem booster-kapcsolást de nemigazán hinném hogy ezeket a tranzisztorokat épp abba találták volna ki.A tranzisztorok adattábláját tartalmazó képet sajnos nem engedte feltölteni,ugyhogy azzal nem szolgálhatok.
(#) szikorapéter válasza compaqamplifier hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Hát elsőnek arra gondoltam hogy négyszögesíteni,de inkább kipróbálom mind a kettő kapcsolást és majd elválik.
(#) Rafael válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Így kapásból azt mondanám, hogy elég furcsa hang fog kijönni belőle, de kérdés, hogy milyen hangra vágysz. Régebben szoktam zeneszerkesztő programokkal ténykedni és alakítgattam a hangok karakterét, összepakoltam sokféle effektet, úgyhogy nagyjából el tudom képzelni a végeredményt akár egy piano, egy trombita vagy synth- szerű hangnál.
Nézz szét a runoffgroove.com és a tonepad.com oldalakon, a distortion, overdrive és fuzz torzítók között böngéssz. Kezdésnek szerintem a legegyszerűbb áramkört rakd össze és abból már kiderül, hogy ez lesz-e az a jellegű effekt amit keresel.
(#) FeketeVipera hozzászólása Dec 24, 2012 /

Sziasztok!
Szeretnék karácsonyra pár apróbb felvilágosítást kérni tőletek:
- Az lehetséges -e, hogy a gitárom passzív humbucker pickupjai (EMG-HZ) ~3V peak-to-peak jelet adjanak le (oszcilloszkóp kijelzőjén a legnagyobb kitérések ekkorák voltak)?
- Szeretnék építeni egy előerősítőt egy IC-s végfok elé, amit a fenti gitárral használnék. Minthogy a humbuckerek mért kimenete meghaladja a végfok teljes kivezérléséhez szükséges szintet, gondolom le kell osztanom az előfok előtt a bemeneti feszültséget, és ezt a legyengített jelet kell az előerősítéssel ismét a végfok számára megfelelő szintre emelnem. Jól gondolom-e ezt,
-avagy nem, és nem a csúcstól-csúcsig mért feszültséggel kell dolgoznom? Köszi a segítséget, kellemes ünnepeket!
(#) Zenner hozzászólása Dec 25, 2012 /

Már alakulgat az erősítőm. Egy Soldano Atomic lesz benne.

Gondoltam megmutatom Nektek
(#) compaqamplifier válasza Zenner hozzászólására (») Dec 25, 2012 /

Boldog karácsonyt, te is jól haladsz, mint én, csak én szinti modulokat csinálok
Következő: »»   215 / 316
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem