Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   448 / 843
(#) gordonfreemN válasza Attila86 hozzászólására (») Dec 5, 2012 /
 
Az utolsó bekezdés most szíven ütött...
Kezdő létemre nem tervezek még magamnak, de erősen elgondolkodtató amit mondasz.
Mikrovezérlőtől még ~messze vagyok, előbb az analóg elektronika menjen.
Köszi a leírást, így képzeltem el én is.
(#) Attila86 válasza gordonfreemN hozzászólására (») Dec 5, 2012 /
 
Sokat nem kell hozzá tervezni! Hiszen az ICL7107-nek is mindenki a gyártó által ajánlott alapkapcsolását építi meg, amely benne van az ICL7107 adatlapjában. Az ICL7135-nek szintén van az adatlapjában kész, gyári kapcsolási rajz.
(#) pjg válasza Attila86 hozzászólására (») Dec 5, 2012 /
 
LCD kijelzőnél kell még egy ICM7211, ami még egy ezres.
(#) Attila86 válasza pjg hozzászólására (») Dec 5, 2012 /
 
Így van, abban az esetben ha az LCD kijelző az igény. De ha LED akkor nem kell más. Egyébként az LCD-s kijelzőhöz is van az adatlapon gyári kapcsolás, tehát ahhoz sem kell tervezni.
(#) pjg válasza Attila86 hozzászólására (») Dec 5, 2012 /
 
Igen, onnan vettem, hogy kell az ICM. Azért érdekel, mert van itt 5 db 4 és fél digites MEV V9 HFPTR500 jelzésű LCD kijelző. Nem tudom mihez készült. A + jel fölött MHz, alatta KHz kijelzés van. Az biztos, hogy reflexiós.
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2012
(#) Kovidivi válasza Attila86 hozzászólására (») Dec 6, 2012 /
 
Az egyikhez van Alkotós nyák, a másikhoz nincs. Ez már elég ok lehet. Én szívesen építenék egy ilyen 7135-ös mérőműszert!
(#) gordonfreemN válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 6, 2012 /
 
Vagy azért amiért én, 1500ft-ból 3 7107et vettem...
(#) JoeCity hozzászólása Dec 7, 2012 /
 
Hello! 1000 bocs h. ide írok, de már pár napja keresek megfelelő lineáris labortápot otthoni célra 0-30V 0-2A paraméterekkel de még nem sikerült találnom. Tudnátok márkát ajánlani milyet lenne érdemes beszerezni? Láttam Voltkraftot cirka 23k ft-ért, de ez lenne a max határ amit kiadnék érte. Ennél olcsóbbra gondoltam ha lehet digit kijelzéssel. Előre is köszi a segítséget!
(#) Ghoost válasza JoeCity hozzászólására (») Dec 8, 2012 /
 
Szia!

Idézet:
„..........cirka 23k ft-ért, de ez lenne a max határ amit kiadnék érte...........”

Peldaul ha epitesz egyet, akkor ennel jobb parametereket is kitudsz hozzni ekkora osszegbol. Most mondhatnam, hogy egy kis szakertelem is szukseges a megvalositashoz.
de aki mar ilyen igenyeket tamaszt / 0-30V 0-2A /, az nem a walkman-jat akatja taplalni rola
(#) JoeCity válasza Ghoost hozzászólására (») Dec 8, 2012 /
 
Kedves Ghoost! Nem a szakértelemmel van a baj, és nem is a kihívással, hogy megépítsek egy labortápot. Egyszerűen ha van kis szabadidőm azt más áramkör összerakására szentelném. U.i. tényleg nem a walkment akarom róla táplálni
(#) _vl_ válasza JoeCity hozzászólására (») Dec 8, 2012 /
 
Ebben az esetben vagy nézz körül az Apróhirdetés rovatban, vagy ha gyárit óhajtasz, akkor vedd meg a lent említett modellt, mert sokkal kevesebbért nemigen fogsz találni kész, gyári terméket.
(#) Teaway válasza JoeCity hozzászólására (») Dec 8, 2012 / 1
 
Vmint érdemes körbenézni műszerbörzéken, kiárusításokon, egyéb elektromos cégek sötét sarkaiban.
(#) tothtechnika hozzászólása Dec 9, 2012 /
 
Attila86! Ha szabadna érdeklődni, hogy áll az új tápod? Pár amperrel leterhelve neked mekkora a kimenő zajod?
(#) Attila86 válasza tothtechnika hozzászólására (») Dec 10, 2012 /
 
Alakul! Majd frissítem az oldalamon a cikkét. Pár érdekes hibája volt, de többségük már meg lett oldva. Jelenleg két hibája van csak (pontosabban kettőről tudok) abból az egyikre van ötletem a másikra egyenlőre még nincs. De a legszivatósabb hibákat már kiküszöböltem. A héten készítek majd egy új prototípus panelt amiken ezek a hibák már orvosolva lesznek. (Mert jelenleg légszerelésben vannak ráforrasztva a panelra a módosítások.) Hozzáteszem egyébként hogy nagyon-nagyon alaposan tesztelem ezt a labortápot! Az öt éve készült elődjénél közel sem voltam ennyire alapos. Nagyon jó kis táp lesz ez! (Már amennyire az 50V 10A kicsinek számít. )
Reményeim szerint egyébként a táp még idén, Karácsony előtt készen lesz teljesen.
A kimeneti zajról nem tudok konkrét értéket mondani mert a tápot jelenleg a munkahelyemen méricskélem és a szkópom otthon van. De még az előző prototípusnál néztem és nem volt olyan vészes. Már csak azért sem érdekel igazából annyira a kimeneti zaj mert a táp elődjét immár 5 éve használom és még soha nem okozott gondot a zaj. Sőt amikor néha olyan hibával találkoztam aminél sejthető volt hogy esetleg a labortáp zaja okozza, akkor hiába tápláltam meg az áramkört más tápforrásról (akár elemről) megmaradt a hiba és kiderült hogy más okozta. Szóval én most nem aggódok nagyon a zaj miatt.
(#) Attila86 válasza Attila86 hozzászólására (») Dec 13, 2012 /
 
Tessék, frissítettem a labortáp fejlesztési naplóját: Bővebben: Link
(#) dani9228 válasza dani9228 hozzászólására (») Dec 13, 2012 /
 
Hello! Itt vannak az ígért képek!
(#) barany35 hozzászólása Dec 14, 2012 /
 
Sziasztok!
Ezt a labortápegységet szeretném megépíteni.Az lenne a kérdésem,hogy aki már után építette,annak kb mennyi pénzből jött ki cakk pakk trafóval,nyákkal mindennel.
Előre is köszi
(#) barany35 válasza Attila86 hozzászólására (») Dec 14, 2012 /
 
Most nézem csak,hogy épp neked kellett volna címeznem a hozzászólásom ,szóval ha nem titok légyszíves oszd meg a választ. Elnézést kérek ha elsiklottam felette valahol.
(#) Attila86 válasza barany35 hozzászólására (») Dec 14, 2012 /
 
Fogalmam sincs. Kb 7-8 éve építettem azt a tápegységet, azóta az árak is változtak meg én sem emlékszem már. De felmész valamelyik alkatrészbolt weboldalára és összeszámolod egyenként az árakat. Ennyi.
(#) dB_Thunder válasza barany35 hozzászólására (») Dec 14, 2012 /
 
Én kb 1 évvel ezelőtt nézegettem labortápokat. Újonnan olyan 20 ezertől indultak az alap modellek, amit még nem vennék meg. Viszont csinálni sem olcsóbb ha mindent meg kell venni, főleg ha boltban kell új alkatrészt venni. Ami igen drága egy tápban az a trafó hűtőborda, dobozolás. Viszont az áramkörökre is el lehet verni vagyonokat, de kihozható 5ezerből is. Tehát igen tág tartományban lehet az ár.
Én olyan 30ezret különítenék el erre a projektre, és szépen lassan szedegetném össze a cuccokat.
(#) Attila86 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Dec 14, 2012 /
 
A most fejlesztés alatt lévő labortápomról tudok legfeljebb nyilatkozni, ennek az alkatrészköltsége mondjuk 6000Ft, a doboz 4000Ft, hűtőborda 1500Ft, trafó 12000Ft, panelmérő 4500Ft, egyéb dolgok mondjuk 2000Ft. Tehát kb olyan 30000Ft. Más tápok anyagköltsége sem hiszem hogy ennél sokkal kevesebb lehet, mert a nagy része olyan amire minden tápnál költeni kell. (Trafó, doboz, hűtőborda, potik, banánhüvelyek, kapcsolók...)
Egy bolti hasonló teljesítményű labortápnak (~50V/10A) simán hat számjegyű az ára, szóval szerintem mindenképp megéri építeni mint venni.
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2012
(#) Ghoost válasza barany35 hozzászólására (») Dec 14, 2012 /
 
Valamikor mar szoba kerult az anyagi vonzata is a projecteknek.
Ahogy dB_Thunder is irja a trafo es a hutotonk lesz a leghuzzosabb kiadas.
A dobozolas az joval olcsobban meguszhato-szerintem-.
Viszont ha meg nezzed a kapcsolasokat, a gyariak hataradatait verik magasrol.
Ha peldaul teszel +3ateresztot, az 1.000.- 1.500.-al noveli koltsegedet s a sajat epitett egyseg terhelhetosege megemelheto majd nem duplajara. Gyariban ez a modositas sulyos tizezreket dukal.
Attila megelozott, de a leirasom lenyege naéla is olvashato
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2012
(#) barany35 hozzászólása Dec 14, 2012 /
 
Mindenkinek köszönöm a válaszokat,gondoltam hogy a trafó az egyik legdrágább alkatrész,de még így is kevesebbre számítottam.Át kell gondolnom a dolgot,meg osztok szorzok hogy jönnék ki legjobban.Szinte biztos,hogy építés mellett fogok dönteni,addig is köszönöm a segítséget.Egyébként egy másik tápot is akarok építeni,az 12V 2A-es kell legyen(egy tetoválógépnek kell építenem),szabályozható feszültséggel.Tudtok esetleg ajánlani valamilyen egyszerű,olcsó kapcsolást?Lehetőleg 10ezer alatt.
(#) Attila86 válasza barany35 hozzászólására (») Dec 14, 2012 /
 
Csak a trafó és a doboz már 10000Ft. Ennyire kevés pénzből maximum csak akkor lehet építkezni ha a trafó és a doboz már van otthon.
(#) Ghoost válasza barany35 hozzászólására (») Dec 14, 2012 /
 
Idézet:
„.....12V 2A-es kell legyen(egy tetoválógépnek kell építenem),szabályozható feszültséggel.....”

Szerintem PWM szabalyzot epits hozza /azt hiszem olvastam valami ilyesmit/, de mar a forum mas temajanak keretei koze tartozik!
Az alaptaplalast meg egy 7812 egy tranyoval megfejelve biztosithatja.
Persze a trafo a greatz hid es puffer kondi kulon tetel
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2012
(#) pluto válasza barany35 hozzászólására (») Dec 14, 2012 /
 
Ha tényleg nagyon olcsón szeretnél tápot építeni, nézz be a "PC-táp átalakítás" topikba. Régi AT vagy ATX tápot ismeretségi körben is lehet ingyen szerezni. Maga az átalakítás max 1000,- Ft. Mondjuk kijelző nélkül. Az ötlet amire épül az itt található.
(#) barany35 válasza pluto hozzászólására (») Dec 14, 2012 /
 
Köszönöm,én is gondoltam a PC tápra,nem tudtam hogy van erre külön topik,de akkor ott folytatom az érdeklődést.Ghoost neked is köszi,utánaolvasok.
(#) nagy hoho válasza barany35 hozzászólására (») Dec 14, 2012 /
 
Küldtem emailt.
(#) air hozzászólása Dec 14, 2012 /
 
Üdv mindenkinek.
Sok olvasgatás után arra döntésre jutottam, hogy Alkotó 2.7.4 verziójú kapcsolását megépítem.
Terveim szerint 24V/2A lenne a felső határ, a transzformátor ezt teljesíti is. De mivel több tekercs van a transzformátoron arra gondoltam mi lenne ha a csatolt kép alapján kötném be a 2*12V-ot ezzel egy előszabályzást megvalósítva. A tekercsek közös ágait nem bonthatóak ezért írok mert bizonytalan vagyok hogy így azt csinálja-e amit akarok. A relét (Rel) egy komparátor kapcsolná ami a kimeneti feszültséget figyelné és 3-4V eltéréssel kapcsolná 12/24V-os ágat.Várnám a tőlem okosabbak véleményét.
Kérdés :
1- Működő képes-e az elgondolásom ?
2- Ha működő képes így akkor a relé váltást a pufferkondi áthidalja-e ? vagy más módon oldjam meg az átkapcsolást.
A válaszokat előre is köszönöm.

A melléklet kérésre törölve.
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2012
(#) Ge Lee válasza Attila86 hozzászólására (») Dec 15, 2012 /
 
Részben igaz. Ez pl. teljesen kész van, csak trafó kell elé és a doboz köré. Tud 0-tól 60V-ig feszt, és 0-tól 5A-ig áramot, mindegyik programozható, valamint van akkutöltő funkciója is, ahol ha jól emlékszem a töltési idő is előre programozható. A kínai átszámolva 12-13ezerért elpostázza.
Részemről még mindig az átalakított PC tápra szavazok, nem kell sem trafó, sem nagy méretű hűtőborda, mert ezek adják a költségek nagy részét. Rossz tápot pedig ingyen is találni, csak meg kell javítani.

labtap.jpg
    
Következő: »»   448 / 843
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem