Fórum témák
» Több friss téma |
Ez egy bluray dióda,single mode,400mW kimenő teljesitménnyel.
Túl sok választás,nincs mibe lehet beépiteni... De ha van 12 darab,eggyel megpróbálhatod a bekötést,vagy-vagy De ne aggódj,mert én meg 360$-t fogok hamarosan kiadni egy 808nm-esért Nem fogom sajnálni érte. A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2012
Sziasztok!
Segítséget kérnék. Van egy lézerem aminek tönkrement a panelja. Most építenék egyet viszont arra gondoltam, hogy tök jó lenne ha stabil lenne az áram. Szóval ha akkuról megy, akkor is legyen ugyan olyan fénye mint új elemről vagy tápról. Elvileg feszültség stabilizátor is jó lenne, csak az a baj, hogy LM317-nél ha melegszik az ellenállás nő a feszültség. Plusz, nagyon rossz arányban stabilizál: felvett áram=leadott áram. Valaki tudna esetleg olyan stabilizátort, hogy a lézeremre ráköthessek 2 AA elemet is meg 4,5 V-os lapos elemet is? (És a fénye ugyan olyan legyen.) Új vagyok még az elektronikában, szóval ha nincs ilyen ne szidjatok le. Ja, még valami. Arra is gondoltam, hogy kapcsolóüzemű stabilizátorral stabil feszültséget csinálok, majd teszek egy előtét ellenállás, vagy áramgenerátort LM317-el.
Szia!
A lézerdiódát CSAK áramgenerátorról szabad üzemeltetni, különben tönkremegy. Segítség modiknak: Lézerdióda (ne kelljen keresni.. ugye milyen rendes vagyok? ) A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2012
Igen tudom, viszont ha 200 mA-nél 1,75 V esik a diódán, akkor pontosan 1,75 V-nál 200 mA-t fog felvenni. Lényegében vagy áramot állítok, vagy nagyon pontosan adok neki feszültséget.
A gond azzal van, hogy ha télen hóesésbe kimegyek (mert akkor szépen látszik a lézersugár) vagy épp bemegyek a szobába, akkor a hideg-meleg miatt változik az ellenállás értéke. És minden elmászik mint a nyü. Ez ellen mit lehet tenni?
Áramgenerátorral hajtod. Akkor mindegy mekkora feszültség esik rajta, az ugyanis a hőmérséklettől erősen függ.
Na ezt most nem értem.
Az áramgenerátor is feszültséget szabályoz lényegében. Ha túl nagy áramot adok neki, akkor nő a diódán eső feszültség. Az meg nem jó neki. Nekem olyan szerkezet kell, hogy jó fénye legyen hidegben, melegben és legyen jó neki a 7,2 V-os akku is meg a zsír új 9,6 V-ot adó elem is.
Na igen. Ez kéne nekem, csak, hogy nem tudom, hogy mi kell hozzá és sajnos a kapcsolási rajzot se ismerem.
Ebben segítsetek kérlek.
Csá epyn!
Megvetted már az 5w-os at? Van hozzá áramgenerátor kapcsolásod, mert az nagyon érdekelne, főleg amit TTL-el lehet kapcsolni. Én is hasonlót tervezek kicsit olcsóbban: http://www.ebay.com/itm/251087183931?ssPageName=STRK:MESINDXX:IT&_t....l2649 mármint erősebbet ennyiért...vágni akarok vele műanyagot, meg vékony falapokat. Még az optikán is dolgozok, de az elektronikát megbeszélhetnénk.
csá...
Már megérkezett Kanadából(4 nap plusz a hétvége) De az nem FAC-os,sima sugárzó.1W-os zöld lézerhez használatos dióda. Áramgenerátor van itt a fórumban millió féle,nem akarok most belemélyülni.Használni kell a keresőt. A sajátomat nem áll módomban közzétenni-mert nem,meg még tervezési fázisban van.Pontosabban most készül a nyákrajz.De ez egy összetett áramkör,5 dióda és 3 TEM cella áramköre lesz egy lapon. Kérdezd meg Collectort,neki van egy irgalmatlan áramgenyája 25W@808nm-es téglához.
Sziasztok!
Valaki tudna adni infót arról hogy egy infra dióda miért kocka képe ád??Ill hogyan lehet körré alakítani mi kell hozzá? Köszönet Tisztelet! Norbi
Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék, hogy a 780nm-es lézerdióda még látható fénytartományba esik, vagy nem, mert IR diódaként hírdetik, de a 780nm-ert még a látható tartományba sorolják, 780- felfelé az infra. Azért érdekelne a dolog, mert a diszkóba láttam ciklámen színű lézert, de sehol nem találok ilyen diódát, csak ez a 780nm-es van, amit viszont IR-nek hírdetnek, de a színtartományt megnézve, még lehet, hogy látható lenne. Előre is köszönöm szépen a segítségetek!
Szia!
A 780nm az már inkább infra, a dióda szórása meg az emberi szem miatt halvány pirosnak látja, de inkább infra. Szóval vigyázni kell vele, mert erősebb fénye van, mint ahogy látszódik. A ciklámen meg pont a "másik oldalon" van, 400nm körül, vagyis 780THz körül. Lehet keverted a hullámhoszt a frekvenciával.
Ez ilyen rózsaszínes-pirosas magenta fényű lézer volt, de szép színe volt.
A 400nm az kék-uv színek, a piros után látok a színtartományban rózsaszínes-pirosas színt az infra előtt, ezért is nem a 400nm körüli értékre gondoltam. Rakok fel a lézerről képet, amit csináltam A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2013
Értelek. Hát ezt passzolom.
A magenta egy kevert szín, kék és piros keveréke. A 780nm láthatósága rettentő csekély, talán század része a 650nm-es pirosnak.
Ezen az ábrán korrektebbek a színek, és be is van skálázva: Bővebben: Link
Jól látszik, hogy a 780nm gyakorlatilag messze túl van a látható tartományon.
Sziasztok
Nekem zöld lézer Tápegység ügyében kellene egy kis segítség. 1W-os zöld lézer modulomnak a tápjában megsült egy trafó, tudtok valakit aki tudna ilyet tekerni, vagy valakit akinek van ekkora tápja eladó? Mellékelek képet a tarfóról. Előre is köszi Ruszika
Ha még bontatlan a cucc, akkor én inkább az újratekercselést javasolnám, szakembernek ez ujjgyakorlat. Pofára ugyanilyet beszerelni , sőt még ajánlani is felelőtlenség lenne. (Ha lenne rajta típusjelzés, gondolom beírtad volna...)
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2013
Sziasztok! Bocsi hogy azzal kezdem, hogy belevau, de szerintem fontos infó. Szóval: a három lábú lézerdiódáknál(mármint többségében) egy tokban van az infra, és a vörös lézer, amit itt sokan emlegetnek kis átlátszó ic, az az érzékelő. Legalábbis amit eddig szétszedtem író, abban így volt.(két különböző márkájú íróról van szó) Egy íróban KETTŐ dióda van(pontosabban 2 didóa tok) És a cd résznél a vörös, a dvd résznél az infra van testre kötve. De találkoztam olyannal is, amiben mindkettő dióda ki volt használva. Másik: kérdésem: 4db ilyen dióda(tok) elég lehet vajon öngyulladós vizipipa szén begyújtásához? Tudom elég elvetemülten hangzik, de szeretném ezt megvalósítani, mert a sima öngyújtó könnyen kialszik a legkisebb szélben is, a vihargyújtót meg egy idő után tele koszolja szénporral(gyújtásnál) és nagyon macerás tisztítani, meg abban nem tudni mennyi gáz van még, stb. A lézeres meg egyszerűbben használható lenne.
helo mindenkinek.
El olvastam a topikot , szedulok is rendesen, de nem talatam ami nekem kellene, a kozelmulthoz viszonyitva most mar konyen es olcsoban lehet lezerdiodat venni, az volna a keresem hogy valaki adjon egy eroseb aramgenerator rajzot ,amivel lehet mar konyeden eros faba egetni, (bukk,csere,stb).1-10W. elore is koszonom Udv. A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2013
Bármilyen áramgenerátor kapcsolás jó.
Bővebben: Link A figyelőellenállást kell kicserélni kisebbre, és nagyobb teljesítményűre, illetve a FET-re kell nagyobb borda. 1-10W a micsoda? Az IRL540 28A-ig használható, de érdemesebb inkább egy izmosabbat betenni hozzá.
Szia es koszi a gyors va"laszt.
Igen lementetem ezt a kapcsola"st is, de felmerul egy zo"ldfu"lu" ke"rde's, melyik a figyelo ellena"las a rajzon? 1-10w-ra gondoltam a le"zerdioda teljesitme"nye"re, persze ez egy ujabb ke"rde"sem lett volna , mekora"t haszna"ljak , hogy hate"kony legyen a fa felulete"nek megbarnita'sa'hoz, elszenesite'se'hez? persze az ma'r hab a torta'n ha elso"re me'lyeben is e'getne nem kellene to"bszo"ro"sen ve'gigmeni a minta"n mind a mostani surloda'sos megolda"sal! udv.
Nyilván a nagyobb teljesítményű a jobb, de azt is figyelembe kell venni, hogy nagyobb diódáknál kedvezőtlenebb az emitter felület alakja (kicsiknél egy téglalap, nagyoknál egy csík), márpedig egy csík fényforrásból soha nem lehet rendes apró kört csinálni, viszont én az 500mW-os infárval is tudtam fába égetni. Ha nem kell nagy sebesség, és elég a relatíve vékony égésnyom (0,2mm mondjuk), akkor 1W-os infra is megfelelő lehet, jó lencsékkel. Ha nem, akkor érdemesebb inkább 35W körül nézni, mert az ilyen 5-20W-os tartomány eléggé szegényes, és drága. Bár most nem nagyon találok ebayon egyetlen jót sem.
E'rtelek, ha't a tartoma'ny amit e'getnie kellene ele'g ta'g , a 0.2mm barnitot csiktol aka'r az 5mm mel'y satiroza'sig, aka'r to"bb ne'gyzetcentime'tert is.
A mostani elja'ra's sajnos nem engedi csak a legvekonyabb 2mm csikot, a me'lyse'get satiroza'st csak faraga's(furas, maratas) utan lehet barnitani. Ele'g kezdetleges megolda's, egy eszterga asztal megolda'sal mozgatodik a fa anyag egy furu alatt, amelyben egy 2 mm lego"mgo"jitet hegy po"ro"g es surlodik a fa felu"lete'hez, persze volt proba'lva 1mm hegyel is de nagyon ovatosan lehet vele ba'nni mert ko"nyen to"rik , e's furodott be ma'r bo"r ala' is. A rengeteg ha'tranyai ko"ze (o"sszehasonlitva a le'zerel) sorolhato a nagyobb fa haszna'lata a befogata's szempontja'bol amit majd le kel va'gni, es biza nem olcso 100 e'ves csere gerenda't venni, amin ugyis nagy a vesztese'g szegtelenite's , rohadt re'sz elta'volita'sa, majd deszka va'ga'sa'val. Itt olvasgatva jo"tt az o'tlet ,hogy lehetne haszna'lni le'zerdioda't is , amit megcsina'lni nem is bonyolult aka'r en kezdo is meg tudna'm csina'lni az alapjan amit itt olvastam rolla, persze kiege'szitve neha'ny ke'rdesel. udv UI: melyik afigyelo ellenalas? A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2013
A rajzon az R1 a figyelőellenállás. Az ezen eső feszültség alapján dönti el a műveleti erősítő, hogy mennyire nyissa ki az IRL540-et. Ezért ha kisebb az ellenállás, jobban kinyitja a FET-et.
Hát 5mm széles csíkhoz nem lesz elég az 1W, oda akkor 20W-osat érdemes betenni legalább. Nekem anno a 35W-os vízhűtéses coherent modul fel is gyújtotta a fát ekkora fókusszal. A legnagyobb probléma ezzel a lencserendszer lesz, de ha nincsenek nagy igények, akkor egy vagy több nagyító is megteszi, viszont az egészet le kell takarni, mert a bevonat nélküli lencsék szórják a fényt mindenfelé, márpedig még a szórt fény is bőven beleférhet a 4-es osztályba, így azonnali látáskárosodást okoz.
Ahogy e'rtelmezem a va'laszaidat , 2 tipusu(ero"se'gu) le'zerdioda't ke'ne haszna'ljak , egy kisebet a ve'kony csikokhoz(k"onyu' pontba terelni a fe'nye't), e's egy 35 watost az e'rdemleges ero"se'ge'e'rt.Sajna az utobbi egyelo"re elmarad a szemse'ru"le's elkeru"le'se e'rdeke'ben, (ele'ge' mereszteni kell a szemet , hogy a vonalon lehesen tartani az eszterga asztalt), majd ha e'n is meg tudok csina'lni egy CNC-e't.
Ha't ahogy ez a topik indult e'vekel ezelo"tt e's me'g mindig lehet meriteni egy korty tuda'st, reme'lem e'vek mulva is kezelo" hata'sal bir , majd amikor e'n is to"bet tudok a dolgokrol. Lelombozo mivel falba u"tko"ztem, de o"ro"k ha'la'm a segitse'ge'rt.
Üdv Nektek!
Vettem az e-bay-n egy LPC-826 lézerdiódát. Az adatlap szerint 3-400 mA árammal 250-300 mW a teljesítménye. A problémám, hogy nem találtam olyan kapcsolást, ami ezt 3V tápfeszről (két 1,5 V-os elem) tudná. Mindegyik nagyobb tápfeszt igényelne. Tudnátok segíteni? Idézet: „Az adatlap szerint 3-400 mA árammal 250-300 mW a teljesítménye.” Tehát kb. 0.25..0.3W / 0.3..0.4A = 0.62..1V feszültség kell neki. Ezt szerintem egy szem 1.5V-os elem egy megfelelően méretezett ellenállással pont tudja. Első körben egy 2-5 ohm körüli, legalább 1W-os soros ellenállással kéne kipróbálni.
De az elem nem áramgenerátorként viselkedik, max. ha nem tud több áramot leadni (pl. "merül")...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |