Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LCD vezérlés
Témaindító: kicsi_huszar, idő: Jún 13, 2006
Hát őő mivel hobbi szinten foglakozok az elektronikával, de szeretem mert érdekel is, nekem a lábak nem sokat mondanak, van amit értek benne, de van amit nem, miről megy rá jel? a PIC ről közvetlen vagy még kell oda valami.
Ha tudsz angolul, akkor pl. ezeket kukkold meg:
How to control a HD44780-based Character-LCD Hitachi HD44780U datasheet De ha már PIC-et említettél, a MicroChip-nek is van alkalmazási példája: AN587 - Interfacing PICmicroŽ MCUs to an LCD Module Ezen kívül szerintem ebben a fórumban is van a témáról topic.
R/W-t kötheted GND-re és akkor még egy kivezetést megspóroltál.
chipi! Közvetlen a PIC portokra lehet kötni.
Angolul szerencsére tudok
![]() De most akkor ez elméleti rész, hogy van egy hőmérő szenzorom, azok kell egy elektronika, ezt össze kell hozni valahogy a PIC kell és PIC a kijelzővel hozza össze? Idézet: „R/W-t kötheted GND-re és akkor még egy kivezetést megspóroltál.” Naná! Használom is rendszeresen a sajár projektjeimben ![]() Itt viszont arról van szó, hogy egyes gyártók eleve lespórolják az alsó adatbiteket, így 10-re csökken a kivezetések száma a modulon. Attól még azok ugyanolyanok, mint a "normális" modulok, csak hiányzik a sorból a DB0-DB3 láb. Itt az enyém is (kép).
Így van. A PIC egy programot hajt végre, ami kommunikál valahogy egy hőmérőeszközzel (vagy maga mári meg a hőmérőszonda analóg jelét), ezt átalakítja olvasható formára, és kiírja az LCD modulra.
A MicroChip oldalán nagyon jó alkalmazási példák vannak, kapcsolásokkal, kijelzőkkel, még tán hőmérő is van. Érdemes olvasgatni azokat, ha PIC-ekkel szeretnél foglalkozni.
És létezik kész IC amiben már gyárilag benne van a program?
Azt magadnak kell megírni. sajna. Én nem tudok róla hoy létezne olyan ami lőre van programozva.
Szerencsére programozáshoz is értek
![]() De PIC re még nem írtam programot, milyen nyelv ez egyáltalán, és mi a szintaktikája.
Hát így nem.
Olyan létezik, hogy ha valaki épített valamit PIC-kel és Te ugyanazt építed meg. A cucchoz az eredeti szerző megírta a programot, azt megszerzed (letöltöd, ha azt is pulikálta, vagy esetleg elkéred tőle) és beprogramozod a saját PIC-edbe. A felprogramozott PIC-kel máris működni fog az utánépített cucc. Meg olyan is van, hogy valaki épít valamit, megírja a progit, és az esetleges érdeklődő utánépítőknek tud küldeni beprogramozott PIC-et. Ha építesz egy PIC-es valamit, amihez meg tudod szerezni a PIC-be égetendő programot, de nincs programozód, akkor itt, a fórumon biztos találsz valakit (akár engem is megkereshetsz ilyennel), aki szívesen beleteszi Neked egy PIC-be. De a PIC-ekbe programok írása nem túl bonyolult dolog, ha van egy kis affinitásod az ilyesmihez, szerintem érdemes foglalkozni vele. Rengeteg segítséget is lehet találni a neten az ilyesmihez.
Létezik mindenféle nyelv a PIC-re, de szerintem a legtöbben assemblyben írják a programokat.
Ha érdekel a dolog, akkor menj el a www.microchip.com oldalra, töltsd le valami egyszerű PIC adatlapját (pl. a 12F510-ét), és azt bogarászd át! Az adatlapokban benne vannak az assembly utasítások is. Ingyenesen letölthető az MPLAB nevű fejlesztőkörnyezet, példaprogramokkal együtt. Egy-egy ilyen példaprogramba belenézel, közben hozzánézed az adatlapot, hogy pontosan mit is csinál a progi, így elég gyorsan rá lehet érezni a logikájára. ![]() Idézet: .„milyen nyelv ez egyáltalán, és mi a szintaktikája” Szóval a PIC az nem nyelv, hanem eszköz. A működtető programot meg (szerencsére) elég sok programzási nyelven megírhatod. Szóval előbb keresni, olvasni, azután kérdezni!
Helló mindenki !
Egyszerű hétszegmenses LCD panelokat szeretnék felhasználni. 555-el előállított kb. 500Hz-es négyszögjellel tudtam használni háztartási gépekből kiszedett kijelzőket kb. 3 volttal, az egyik pólus az 555 pozitív négyszögjele, a másik pólus a GND. Ezzel nincs is semmi gond. Viszont számológép LCD-kkel nem boldogulok. Nagyon nagyon halványan, erős fény mellett, beforgatva látszik csak valami. Mi lehet a gond ? A számológép 2 db ceruzaelemes. Vagy negatív négyszögjel kell neki ? Vagy valami más hiányzik ?
Az LCD-nek mindenképpen bipoláris jelet kellene adnod, úgy, hogy a szegmensekre jutó feszültség átlaga nulla legyen. Ha nem így használod, előbb-utóbb tönkre fog menni. Lehet, hogy ennek is csak az kellene, hogy rendesen megkapja a bipoláris jelet és máris látszana.
Legegyszerűbben úgy szokás ilyen jelet előállítani, hogy egy 50%-os kitöltési tényezőjű négyszögjellel hajtják meg a közös elektródát, a szegmenseket pedig vagy ugyanezzel, vagy ennek az invertáltjával, attól függően, hogy láthatatlannak vagy láthatónak kell-e lennie az adott szegmensnek. Idézet: Ebbe azért ne légy biztos!!! Az LCD-ket nem igy kell meghajtani. „az egyik pólus az 555 pozitív négyszögjele, a másik pólus a GND. Ezzel nincs is semmi gond. ”
Ja és még egy jutott eszembe: a polarizációs szűrő nem biztos, hogy a számológépben lévő LCD-re rá van gyógyítva, azt lehet, hogy külön rá kell tenned, és azért nem látsz semmit.
Szilva és Medve köszönöm az infókat !
Eddig nem sokat tudtam az LCD-kről csak annyit, hogy nem szabad egyenáramot kapnia. Akkor ezek szerint eddig is véletlenül müködött amelyik ment és véletlen, hogy nem ment tönkre ![]() Ezt a XOR kapus megoldást megcsinálom. A négyszögjelemet is megigazítom. Mennyi az a minimum és maximum frekvencia és feszültség amit illik ráadni a kijelzőre ? A másik dolog, ha nagyon sok számjegy van akkor nem rakhatok mindegyikre egy XOR kaput, hogy lehet megoldani a multiplexelést ? Szilva, a polárszűrőt hogy érted ? A számológép működik, rendes használatnál látszik rajta minden. Csak addig nem akartam szétszedni teljesen amíg nem tudom használni a kijelzőt. Mégegyszer köszi az infókat. Üdv!
Szívesen..."működik" az egyenáramra is, csak elbomlik egy idő múlva tőle. A számológépnél az a trükk, hogy a tokjában az LCD előtti átlátszó rész egy polárszűrő és az is kell ahhoz, hogy rendesen látszódjék. Itt egy másik példa az LCD-k teszteléséhez
Kezdem érteni. Köszi az új rajzot.
A fedelet mindig visszaraktam, amikor normál használattal ellenőriztem nehogy szétessen az egész. Kipróbálom ezt is, köszi. Akkor a freki mindegy neki ?
Ahogy a második példában van, kb 50, +-25Hz mondjuk
A freki annyiból nem mindegy, hogy nagy frekinél "nagy" áramok léphetnek fel az LCD szegmensek átpolarizálásakor, kis frekinél meg zavaró a villogás. Olyan néhánytíz, maximum egy-két száz Hz a szokásos, amivel az LCD-ket hajtani szokták. Feszültségben meg szokták adni a kijelzőkhöz, hogy mivel illik hajtani őket, ez általában 3-5V.
Alkalmazási példának megnézheted ezeket is, ezek gyári 7 szegmenses meghajtók LCD-hez: http://focus.ti.com/lit/ds/symlink/cd4056b.pdf http://www.st.com/stonline/books/pdf/docs/1981.pdf Esetleg ha PIC-kel szeretnél LCD-t kezelni, akkor a 16F914 és társai adatlapját érdemes átnézni.
Értem és kössz mindkettőtöknek.
Az adatlapokat összeszedtem. Jelenleg egy egyszerű tápot csinálok és a feszültséget akarom kijelezni. Egy ICL7106-om már van, de arra gondoltam, ha lenne kettő, akkor egy ilyen sokszámjegyű kis számológép kijelző pont jó lenne a két értékhez. Ezért kezdtem próbálgatni a kijelzőket driverek nélkül. Picet egyenlőre csak tanulgatom MPLab-bal és egy 16F84-et vettem, de egyenlőre égető még nincs. Megnézem a másik típusú pic-et is.
Mármint a két érték alatt a feszültséget és az áramerősséget értem. Még egy v és egy a betű is elférne
![]()
Az ICL7106 külön hajt minden szegmenst "egyszerre", a számológép pedig általában időmultiplex módon hajtja, az igy kialakított LCD-t. Vagyis a szegmensek "vizszintesen" össze vannak kötve. Nem lesz ebből probléma?
Valószínű, hogy lenne. Úgy érted, hogy olyan szegmensek is világítanának amiknek nem lenne szabad ?
Közben sikerült a számológép kijelzőt életre kelteni, valóban a polárszűrő hiányzott csak róla, köszi az ötletet. Átalakítottam a négyszöggenerátort, tesztelni jó lesz a kiszerelt panelokat. Az normális dolog, hogy ha a bekapcsolt páka hegye hozzáér egy lábhoz, világítanak a szegmensek ? Elvileg földelve van...
Nokia Dbox2 beltérim kijelzője meghibásodott,szeretném újraépíteni.Tanácsokat,ötletek várok azoktól akik már csináltak ilyet.
Köszönettel!
Hali
HD66710A00 chip-pel ellátott 16x2 -es kilelzőt szeretnék vezérelni, de valamiért nem működik. Tanácsot szeretnék kérni, hogy hogyan inicializáljam a kijelzőt, mert szerintem ott ronthatok el valamit, Nem értem mért nem működik ![]() köszönöm
Még annyit, hogy szerintem jól kötöttem be végigolvastam az inteligens lcd modulok cikket és sokat segített (mert azért ugye más a vezérlőchip). ...
Azt furcsálom, hogy ha a R/W lábat földre kötöm akkor a Data lábakon is megjelenik az 5 V, mert amugy csak az RS és a E lábon...ezt nem értem... Annyit tudtam elérni, hogy a bekapcsolás után beszemetelődött kijelzőt az inicializálás probálkozása közben le tudtam törölni...de csk ennyi,..karaktert nem tudok ráírni... ![]()
A pdf az első oldalon írja, hogy a HD44780-nal kompatibilis a chip. Ergo mennie kellene a hagyományos HD-kompatibilis progiknak vele.
Aztán meg a pdf 348. oldalától kezdődően folyamatábrák írják le a kijelző inicializálásának folyamatát 8 bites és 4 bites interface-re is. Vannak benne időzítések is, ezeket illik betartani.
kösz szépen
már megvan a hiba..a kontraszt állító potit kellett volna csak elforgatnom ![]() Én is ugy gondoltam, hogy jónak kell lennie...csak nem gondoltam a kontrasztra..mivel ez egy kódzár volt addig amíg át nem alakítottam..és jó volt a kontrasztja.(bár csak csillagokat villogatatott..mert nem tudtam a kódját amivel beléphetek..zzz).. ![]() szóval most működik ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |