Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LCD vezérlés
Témaindító: kicsi_huszar, idő: Jún 13, 2006
Hát őő mivel hobbi szinten foglakozok az elektronikával, de szeretem mert érdekel is, nekem a lábak nem sokat mondanak, van amit értek benne, de van amit nem, miről megy rá jel? a PIC ről közvetlen vagy még kell oda valami.
Ha tudsz angolul, akkor pl. ezeket kukkold meg:
How to control a HD44780-based Character-LCD Hitachi HD44780U datasheet De ha már PIC-et említettél, a MicroChip-nek is van alkalmazási példája: AN587 - Interfacing PICmicroŽ MCUs to an LCD Module Ezen kívül szerintem ebben a fórumban is van a témáról topic.
R/W-t kötheted GND-re és akkor még egy kivezetést megspóroltál.
chipi! Közvetlen a PIC portokra lehet kötni.
Angolul szerencsére tudok
De most akkor ez elméleti rész, hogy van egy hőmérő szenzorom, azok kell egy elektronika, ezt össze kell hozni valahogy a PIC kell és PIC a kijelzővel hozza össze? Idézet: „R/W-t kötheted GND-re és akkor még egy kivezetést megspóroltál.” Naná! Használom is rendszeresen a sajár projektjeimben Itt viszont arról van szó, hogy egyes gyártók eleve lespórolják az alsó adatbiteket, így 10-re csökken a kivezetések száma a modulon. Attól még azok ugyanolyanok, mint a "normális" modulok, csak hiányzik a sorból a DB0-DB3 láb. Itt az enyém is (kép).
Így van. A PIC egy programot hajt végre, ami kommunikál valahogy egy hőmérőeszközzel (vagy maga mári meg a hőmérőszonda analóg jelét), ezt átalakítja olvasható formára, és kiírja az LCD modulra.
A MicroChip oldalán nagyon jó alkalmazási példák vannak, kapcsolásokkal, kijelzőkkel, még tán hőmérő is van. Érdemes olvasgatni azokat, ha PIC-ekkel szeretnél foglalkozni.
És létezik kész IC amiben már gyárilag benne van a program?
Azt magadnak kell megírni. sajna. Én nem tudok róla hoy létezne olyan ami lőre van programozva.
Szerencsére programozáshoz is értek
De PIC re még nem írtam programot, milyen nyelv ez egyáltalán, és mi a szintaktikája.
Hát így nem.
Olyan létezik, hogy ha valaki épített valamit PIC-kel és Te ugyanazt építed meg. A cucchoz az eredeti szerző megírta a programot, azt megszerzed (letöltöd, ha azt is pulikálta, vagy esetleg elkéred tőle) és beprogramozod a saját PIC-edbe. A felprogramozott PIC-kel máris működni fog az utánépített cucc. Meg olyan is van, hogy valaki épít valamit, megírja a progit, és az esetleges érdeklődő utánépítőknek tud küldeni beprogramozott PIC-et. Ha építesz egy PIC-es valamit, amihez meg tudod szerezni a PIC-be égetendő programot, de nincs programozód, akkor itt, a fórumon biztos találsz valakit (akár engem is megkereshetsz ilyennel), aki szívesen beleteszi Neked egy PIC-be. De a PIC-ekbe programok írása nem túl bonyolult dolog, ha van egy kis affinitásod az ilyesmihez, szerintem érdemes foglalkozni vele. Rengeteg segítséget is lehet találni a neten az ilyesmihez.
Létezik mindenféle nyelv a PIC-re, de szerintem a legtöbben assemblyben írják a programokat.
Ha érdekel a dolog, akkor menj el a www.microchip.com oldalra, töltsd le valami egyszerű PIC adatlapját (pl. a 12F510-ét), és azt bogarászd át! Az adatlapokban benne vannak az assembly utasítások is. Ingyenesen letölthető az MPLAB nevű fejlesztőkörnyezet, példaprogramokkal együtt. Egy-egy ilyen példaprogramba belenézel, közben hozzánézed az adatlapot, hogy pontosan mit is csinál a progi, így elég gyorsan rá lehet érezni a logikájára.
A kérdések helyett miért nem olvasol inkább. Nem kell messzire menni, csak a hobbielektronika PIC oldalát kell megkeresned. Ott találsz elméleti cikket. (LCD, PIC stb) A PIC-ekről Topi szépen sorba vette a szükséges ismereteket a Nulláról a robotokig c. cikksorozatában. El kellene olvasni és akkor ilyen kérdés fel sem merülne benned:
Idézet: .„milyen nyelv ez egyáltalán, és mi a szintaktikája” Szóval a PIC az nem nyelv, hanem eszköz. A működtető programot meg (szerencsére) elég sok programzási nyelven megírhatod. Szóval előbb keresni, olvasni, azután kérdezni!
Helló mindenki !
Egyszerű hétszegmenses LCD panelokat szeretnék felhasználni. 555-el előállított kb. 500Hz-es négyszögjellel tudtam használni háztartási gépekből kiszedett kijelzőket kb. 3 volttal, az egyik pólus az 555 pozitív négyszögjele, a másik pólus a GND. Ezzel nincs is semmi gond. Viszont számológép LCD-kkel nem boldogulok. Nagyon nagyon halványan, erős fény mellett, beforgatva látszik csak valami. Mi lehet a gond ? A számológép 2 db ceruzaelemes. Vagy negatív négyszögjel kell neki ? Vagy valami más hiányzik ?
Az LCD-nek mindenképpen bipoláris jelet kellene adnod, úgy, hogy a szegmensekre jutó feszültség átlaga nulla legyen. Ha nem így használod, előbb-utóbb tönkre fog menni. Lehet, hogy ennek is csak az kellene, hogy rendesen megkapja a bipoláris jelet és máris látszana.
Legegyszerűbben úgy szokás ilyen jelet előállítani, hogy egy 50%-os kitöltési tényezőjű négyszögjellel hajtják meg a közös elektródát, a szegmenseket pedig vagy ugyanezzel, vagy ennek az invertáltjával, attól függően, hogy láthatatlannak vagy láthatónak kell-e lennie az adott szegmensnek. Idézet: Ebbe azért ne légy biztos!!! Az LCD-ket nem igy kell meghajtani. „az egyik pólus az 555 pozitív négyszögjele, a másik pólus a GND. Ezzel nincs is semmi gond. ”
Ja és még egy jutott eszembe: a polarizációs szűrő nem biztos, hogy a számológépben lévő LCD-re rá van gyógyítva, azt lehet, hogy külön rá kell tenned, és azért nem látsz semmit.
Szilva és Medve köszönöm az infókat !
Eddig nem sokat tudtam az LCD-kről csak annyit, hogy nem szabad egyenáramot kapnia. Akkor ezek szerint eddig is véletlenül müködött amelyik ment és véletlen, hogy nem ment tönkre Ezt a XOR kapus megoldást megcsinálom. A négyszögjelemet is megigazítom. Mennyi az a minimum és maximum frekvencia és feszültség amit illik ráadni a kijelzőre ? A másik dolog, ha nagyon sok számjegy van akkor nem rakhatok mindegyikre egy XOR kaput, hogy lehet megoldani a multiplexelést ? Szilva, a polárszűrőt hogy érted ? A számológép működik, rendes használatnál látszik rajta minden. Csak addig nem akartam szétszedni teljesen amíg nem tudom használni a kijelzőt. Mégegyszer köszi az infókat. Üdv!
Szívesen..."működik" az egyenáramra is, csak elbomlik egy idő múlva tőle. A számológépnél az a trükk, hogy a tokjában az LCD előtti átlátszó rész egy polárszűrő és az is kell ahhoz, hogy rendesen látszódjék. Itt egy másik példa az LCD-k teszteléséhez
Kezdem érteni. Köszi az új rajzot.
A fedelet mindig visszaraktam, amikor normál használattal ellenőriztem nehogy szétessen az egész. Kipróbálom ezt is, köszi. Akkor a freki mindegy neki ?
Ahogy a második példában van, kb 50, +-25Hz mondjuk
A freki annyiból nem mindegy, hogy nagy frekinél "nagy" áramok léphetnek fel az LCD szegmensek átpolarizálásakor, kis frekinél meg zavaró a villogás. Olyan néhánytíz, maximum egy-két száz Hz a szokásos, amivel az LCD-ket hajtani szokták. Feszültségben meg szokták adni a kijelzőkhöz, hogy mivel illik hajtani őket, ez általában 3-5V.
Alkalmazási példának megnézheted ezeket is, ezek gyári 7 szegmenses meghajtók LCD-hez: http://focus.ti.com/lit/ds/symlink/cd4056b.pdf http://www.st.com/stonline/books/pdf/docs/1981.pdf Esetleg ha PIC-kel szeretnél LCD-t kezelni, akkor a 16F914 és társai adatlapját érdemes átnézni.
Értem és kössz mindkettőtöknek.
Az adatlapokat összeszedtem. Jelenleg egy egyszerű tápot csinálok és a feszültséget akarom kijelezni. Egy ICL7106-om már van, de arra gondoltam, ha lenne kettő, akkor egy ilyen sokszámjegyű kis számológép kijelző pont jó lenne a két értékhez. Ezért kezdtem próbálgatni a kijelzőket driverek nélkül. Picet egyenlőre csak tanulgatom MPLab-bal és egy 16F84-et vettem, de egyenlőre égető még nincs. Megnézem a másik típusú pic-et is.
Mármint a két érték alatt a feszültséget és az áramerősséget értem. Még egy v és egy a betű is elférne
Az ICL7106 külön hajt minden szegmenst "egyszerre", a számológép pedig általában időmultiplex módon hajtja, az igy kialakított LCD-t. Vagyis a szegmensek "vizszintesen" össze vannak kötve. Nem lesz ebből probléma?
Valószínű, hogy lenne. Úgy érted, hogy olyan szegmensek is világítanának amiknek nem lenne szabad ?
Közben sikerült a számológép kijelzőt életre kelteni, valóban a polárszűrő hiányzott csak róla, köszi az ötletet. Átalakítottam a négyszöggenerátort, tesztelni jó lesz a kiszerelt panelokat. Az normális dolog, hogy ha a bekapcsolt páka hegye hozzáér egy lábhoz, világítanak a szegmensek ? Elvileg földelve van...
Nokia Dbox2 beltérim kijelzője meghibásodott,szeretném újraépíteni.Tanácsokat,ötletek várok azoktól akik már csináltak ilyet.
Köszönettel!
Hali
HD66710A00 chip-pel ellátott 16x2 -es kilelzőt szeretnék vezérelni, de valamiért nem működik. Tanácsot szeretnék kérni, hogy hogyan inicializáljam a kijelzőt, mert szerintem ott ronthatok el valamit, Nem értem mért nem működik köszönöm
Még annyit, hogy szerintem jól kötöttem be végigolvastam az inteligens lcd modulok cikket és sokat segített (mert azért ugye más a vezérlőchip). ...
Azt furcsálom, hogy ha a R/W lábat földre kötöm akkor a Data lábakon is megjelenik az 5 V, mert amugy csak az RS és a E lábon...ezt nem értem... Annyit tudtam elérni, hogy a bekapcsolás után beszemetelődött kijelzőt az inicializálás probálkozása közben le tudtam törölni...de csk ennyi,..karaktert nem tudok ráírni...
A pdf az első oldalon írja, hogy a HD44780-nal kompatibilis a chip. Ergo mennie kellene a hagyományos HD-kompatibilis progiknak vele.
Aztán meg a pdf 348. oldalától kezdődően folyamatábrák írják le a kijelző inicializálásának folyamatát 8 bites és 4 bites interface-re is. Vannak benne időzítések is, ezeket illik betartani.
kösz szépen
már megvan a hiba..a kontraszt állító potit kellett volna csak elforgatnom .. Én is ugy gondoltam, hogy jónak kell lennie...csak nem gondoltam a kontrasztra..mivel ez egy kódzár volt addig amíg át nem alakítottam..és jó volt a kontrasztja.(bár csak csillagokat villogatatott..mert nem tudtam a kódját amivel beléphetek..zzz).. szóval most működik |
Bejelentkezés
Hirdetés |