Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hűtőgép probléma

Témaindító: ZLED, idő: Feb 4, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   93 / 298
(#) pjg válasza pistike79 hozzászólására (») Dec 17, 2012 /

Ne! Még leégeted a segédfázist.
(#) pistike79 válasza pjg hozzászólására (») Dec 17, 2012 /

ja, ettől tartok én is...
(#) Cs.Csaby hozzászólása Dec 23, 2012 /

Üdvözletem mindenkinek!
Azért érdeklődök, mert elromlott a hűtőnk. Zanussi TT150-es a gép, a hőfokszabályzó kapilláris csöve tört el a végétől kb 4 cm-re (gondolom nem javítható :/ )
Nézegettem az újakat, 5-6k, és arra gondoltam, hogy nem oldható-e meg egy hőérzékelő elektronikával, meg egy relés teljesítményfokozattal a szabályzás? Volt már aki csinált ilyent?
Előre is köszönöm a választ!
Boldog Karácsonyt és kellemes ünnepeket mindenkinek!
Üdvözlettel: Cs.Csaby
(#) proli007 válasza Cs.Csaby hozzászólására (») Dec 23, 2012 /

Hello!
Nem javítható, mert gáz volt a csőben. Meg lehet oldani, csak éppen kérdés, hogy célszerű-e. Ez egyszerű, üzembiztos, nem fogyaszt. Az érzékelő helyének kiválasztása, elektronika életvédelmi biztonsága is kérdéses dolog.
De a NŐK általában nem szeretik, ha a háztartási eszköz kísérletezés tárgya.
üdv! proli007
(#) Cs.Csaby válasza proli007 hozzászólására (») Dec 23, 2012 /

Köszi a gyors választ!
Azért érdekelne valami megoldás, mert a nő ellenére a kísérletezés lehetősége fennáll
Életvédelmileg csak megoldható, én a hálózati részt és a vezérlőt egy műanyag dobozban elzárva gondoltam elhelyezni a "géptérben" hátul, csak az érzékelő és a poti/kapcsoló lenne a nagyközönség számára is megnyitott üzemi területen, a gyári burkolatában.
Üdv: Csaby
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2012
(#) proli007 válasza Cs.Csaby hozzászólására (») Dec 23, 2012 /

Hello!
Itt pld. találsz egy kapcsolást, mai nem kimondottan erre készült, de hűteni is képes. Természetesen a kívánt hőfokértékre neked kell átszámítani és beállítani. De csak P1 és R2 értékét kell megválasztani, hogy az általad kívánt hőfok tartományban üzemeljen. Esetleg kisebb ellenállású NTC-t alkalmazni. De számtalan termosztát kapcsolás van már a fórumon.
üdv! proli007
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2012
(#) Cs.Csaby válasza proli007 hozzászólására (») Dec 23, 2012 /

Köszönöm a kapcsolást!
Úton vagyok hazafelé, otthon áttanulmányozom mélyrehatóbban is!
Üdv és köszi: Csaby
(#) StMiklos válasza pcguru70 hozzászólására (») Dec 23, 2012 /

Szevasz!
Nem értelek...
Ha minimumon fagyasztana mindent érteném, hogy miért kérdezel, de így?
Tedd minimumra, (vagy persze viheted feljebb is, egészen addig, míg újra nem lesz panaszra okod) és ha gondod van akkor is, kérdezz.
Hol van most a hűtő? Konyhában? Milyen a külső hőmérséklet?
Üdv: StMiklos
(#) dani-1 hozzászólása Dec 25, 2012 /

Sziasztok.Boldog karácsonyt mindenkinek.
Pár napja a következő problémát vettem észre az Elektrolux típusú pár éves hűtőszekrény működésén. Az tünt fel,hogy be lett téve a fagyasztóba hús és kivételkor nem volt le fagyva.kerestem a hiba okát és a következőt tapasztaltam.Sajnos nem indul el mindig a kompresszor autómatikusan nem tudom miért nem kapcsol be magától?Ha kicsit megmozgatom a lámpa világításnál az állító gombot elindul de nem mindig.Ekkor le is hűt 20 fokra a fagyasztóba,csak nem kapcsol be ujjra mikor eléri a kapcsolási fokozatot.
Kérdésem hol tudok vele kezdeni valamit,hol lehet megnézni és orvosolni a hibát,mivel a motor és kompresszor az jó.Ha tud valaki képet küldeni a javításról meg köszönném.Vagy,hogy mit nézzek meg és hol.Köszönöm.
(#) raptor1974 válasza dani-1 hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

Milyen hőmérsékleti viszonyok között van a készülék? Ha 12 fok alatti helyiségben van, akkor ez a probléma.
(#) dani-1 válasza raptor1974 hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

Hát igen nem fűtött helységbe van,kb 10 15 fok a hőmérséklet.De én a szabályzó kapcsolóra gondolok,vagy a réz vezetékre ami a hűtő falára van csavarozva mintha az elért volna a műanyag foglalat alatt és ki jött a gáz belőle.Én erre gyanakszom,mert ha elindul megy szépen és hűt - 20 fokra csak nem indul el ujjra.
Köszönöm a válaszod.
(#) apusom hozzászólása Dec 26, 2012 /

6 éve vásárolt samsung SAFRL-36EBMS +SC4020 típusú NON FROST hűtőm fagyasztójának alján víz szivárgást vettem észre. Kikapcsoltam az egész gépet és a fagyasztó kiürítése után a belső hátfalon és alul kb. 2 cm vastag jégréteget találtam amit rövid olvasztás után egybe ki tudtam emelni. Kitörlés után nem láttam semmilyen problémát, így újból üzembe helyeztem. Egy hétig nem is volt probléma, de most újból szivárog alul a víz.
El tudom képzelni, hogy valahol lenni kell egy párologtató csőnek ami valószínű el van dugulva.
Hol keressem és hogy tisztítsam ez a kérdésem?
(#) fustef válasza proli007 hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

Kedves Proli007,
köszönöm a segítséget. Úgy tűnik, amit vettem hőfokszabályzó (is) rossz volt.Kicserélte a szerelő és már dübörgött is.

Elnézést a késői válaszért.

üdvözlettel,
fustef
(#) StMiklos válasza dani-1 hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

Szevasz!
Működési, szabályozási tulajdonságainál fogva nem használható rendeltetésszerűen és panaszmentesen kb. 16C környezeti hőmérséklet alatt.
Nincs annak vélhetően semmi baja...
(#) proli007 válasza fustef hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

Hello! Késés nem számít, lényeg, hogy működik.. üdv! proli007
(#) blackdog válasza StMiklos hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

Idézet:
„Működési, szabályozási tulajdonságainál fogva nem használható rendeltetésszerűen és panaszmentesen kb. 16C környezeti hőmérséklet alatt.”

Egész pontosan kalorikus okok miatt.
A kondenzátor szobahőmérsékletre lett méretezve. Túl alacsony hőmérséklet esetén nem lesz megfelelő kondenzáció. Ennek mi köze a szabályozáshoz?
Ez elégtelen hűtést okoz a nem megfelelő folyadék mennyiség/minőség miatt. Ettől még a kompresszornak kapcsolnia kell, ha a hőfokszabályzó úgy kívánja.
A kérdezőnek most rossz a hőfokszabályzója. Majd, ha azt kicserélte akkor hosszú távon rájon, hogy a 10-15C helység hőmérséklet miatt hol hűt rendesen a hűtő hol nem.
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2012
(#) StMiklos válasza blackdog hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

Szevasz!
Egész pontosan a termosztát kapcsolási értékei miatt nem indul újra.
Nem kalorikus oka van a dolognak. Az tény, hogy megváltoznak a kondenzáció feltételei, megváltoznak a nyomások, az is tény, hogy ezek miatt csökken a hűtőteljesítmény, de ez nem okozhat gondot, hiszen az alacsony környezeti hőmérséklet miatt a kevesebb is megfelel. Elolvastad egy ilyen hűtőgép használati utasítását? Mi van benne erre vonatkozóan?
Én nem küldeném el termosztátért...
Ez most a kérdezőnek: könnyen kiderítheted mi a helyzet, ha 2 napra beteszed a konyhába (ca. 20C)
Aztán várom válaszod.
(#) dani-1 válasza StMiklos hozzászólására (») Dec 27, 2012 /

Szia.Úgy tűnik igazad van a működéssel kapcsolatba.Be tettem és úgy tűnik be kapcsol magától,ha eléri az aktuális hőmérsékletet.De azért figyelni fogom tovább.
köszönöm a segítséged és mindenkinek aki segíteni próbált.
Boldog új évet és minden jót minden fórum tagnak.
Szia,sziasztok.
(#) raptor1974 válasza apusom hozzászólására (») Dec 28, 2012 / 1

Nincs belül semmilyen párologtató cső. A hűtőtest olvasztásakor keletkező olvadék víz kivezető csövének végén levő gumi szelep el van dugulva, emiatt a víz benne marad a csőben, és bele is fagy. Emiatt olvasztáskor a belső csepptálca túlfolyik és a víz a mélyhűtő térbe kifolyik. A gumi szelep vagy a kompresszor tetején levő párologtató tálca felett levő cső végén van, vagy ha konstrukció olyan, akkor a kompresszor nyomócsöve egy külön erre a célra kialakított párologtató tálcán fut keresztül. Ebben az esetben a kifolyó cső ide fut be és a szelep is ennek a végén lesz. A dugulás miatt a belső csepptálca is tele van jéggel. Ahhoz hogy ehhez hozzáférj le kell bontani a mélyhűtő belső hátlemezét és az ez alatt levő műanyag elemet is, ami a ventilátort tartja. Ezt a hátlemezt általában 2-3 csavar meg egy rakás bepattintós műanyag köröm tartja. Ezek elég könnyen törnek, úgyhogy ha nem vagy biztos a dolgodban, inkább bízd szerelőre.
(#) raptor1974 válasza blackdog hozzászólására (») Dec 28, 2012 /

Az önolvasztós (nem nofrost) készülékek hőfokszabályzójának bekapcsolási értéke fix értékű. Erre fel kell melegednie a normál hűtőtestnek. A régi xxx-os készülékekben egy fűtőszál melegítette a hűtőtestet, az újabbaknál viszont már a készülék környezetéből érkezik az ehhez szükséges hőmennyiség, ráadásul a szigetelésen keresztül. Ezért ha a készülék környezeti hőfoka alacsony (12-14 fok alatti, gyártmányfüggő) akkor a hőfokszabályzó csak nagyon sokára, vagy sose tud egy hűtési ciklus befejezése után visszakapcsolni. Ez a normál térben nem okoz galibát, de a mélyhűtő kiolvad.
(#) apusom válasza raptor1974 hozzászólására (») Dec 28, 2012 /

Köszi a segítséget, megpróbálom egyedül megszerelni.
(#) Spd hozzászólása Dec 29, 2012 /

Üdv!

Whirlpool ARC5554

A hűtőt még nem szedtem szét, elég nagy darab, nem jó mozgatni, ezért kérdezném, hátha valaki látott már ilyet belülről: az önleolvasztgatós funkciót hogy lehetne belőle kidobni? Ez is már valami egybeöntött mikroprocesszoros izé, vagy ki tudom kötni belőle?

A probléma: havat gyárt a mélyfagyasztó része. Mindenbe, mindenre. Zacskós, forrasztott dolgokba is. Példának okáért bontatlan Vienetta jégkrém egy hónapot pihent benne, kivettük, hogy majd elfogyasztjuk: huplis lett, összeesett, a belőle kipárolgó víz meg a zacskón belül úgy 3 evőkanálnyi hó képében köszöntött vissza, mintegy kitöltve a zacskó maradék terét, a zacskó nem volt megszúródva. Igen irritáló dolog... Újkora óta csinálja, akkor kérdeztem egy szerelőt, azt mondta, hogy nagyon hidegre van állítva, és az okozza. Fontos, hogy az alsó "zöldséges" rekeszben 6-8°C között kell legyen a hőmérséklet (lásd lentebb), ami szerintem nem egy túl nagy elvárás egy *hűtőtől*...

Ez előtt orosz (Minszk Atlant) hűtőnk volt, ami ugyancsak képezett jeget, de a termékekbe bele soha, csak ha azok fel voltak bontva/lyukas volt a zacskójuk. Viszont az már nem nagyon hűtött (inzulin miatt pedig fontos lenne), és kicsi volt a fagyasztója is, ezért lett lecserélve...

A Whirlpoolról pár jellemző, ami segíthet:
- saccra 3-4 éves lehet, nem tudom pontosan
- lekapcsol normálisan, nem pereg állandóan
- vannak számomra értelmezhetetlen hangjai (pl. lassan felpörgő turbina hang: szépen emelkedő frekivel fütyül. Újkorától. A Minszk ezt nem csinálta, gondolom ez benne a hógyártó szerkezet )
- a hűtő része normálisan működik, tartja a hőfokot, jól zár, "bevákuumozza" az ajtót.
- víz lecsurog a hátfaláról, nem áll meg benne (hogy hova megy azt nem tudom)
- ha valami begurul hátra, az *felfagy* a hátlapra. Ezt nem szeretem benne, de gondolom normális.
- a fagyasztóban a fiókok közti csövek mindig jegesek. Mintha a leolvasztás csak és kizárólag a kajára vonatkozna... Időnként leengedjük a hűtőt, de ez a készülék zacskókba havat gyártó részét nem foglalkoztatja, teszi a dolgát, mintha mi sem történt volna...
- a készülék melegen van (a folyosón, ahol 18°C körül megvan télen is).
- nem tudom, hogy ebben mi a normális, de szerintem nincs túl sokat nyitogatva, fagyasztó két-három naponta, hűtő napi 4-5x.

A kérdés tehát: mi csinálja a havat bele a termékek csomagolásába, és hogy lehetne belőle ezt a hócsinálót "kiszerelni"?

Előre is köszönök bármilyen segítséget!
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2012
(#) Gafly válasza Spd hozzászólására (») Dec 29, 2012 /

Idézet:
„Viszont az már nem nagyon hűtött (inzulin miatt pedig fontos lenne),”

Ez ugyan nem elektrós része a dolognak, de itt valami nagyon félrement, amit rögtön helyre kell tenni mert élet múlhat rajta. Az inzulinnak pont nem kell "nagyon hideg", sőt:

"A tartalék inzulinkészleteket hűtőszekrényben kell tárolni, méghozzá annak olyan fiókjában, ahol nem tud megfagyni.
A +2 C fok alá került vagy erős hőhatásnak kitett inzulint ugyancsak tilos felhasználni.
A használatban lévő inzulint, ampullás pent szobahőmérsékleten kell tárolni, ne érje közvetlen napsugárzás, és ne legyen fűtőtest, kályha közelében."

Bővebben: Link
(#) Spd válasza Gafly hozzászólására (») Dec 29, 2012 /

Köszönöm és jogos, írtam fentebb: 6-8°C kell neki tudtommal. No, ennyit már nem tudott a Minszk, 12-15°C körülig tudott lemenni, nyáron addig se... a mostani tudja, a tekerentyű hétig van skálázva, ötösön áll. Szerintem a 6-8°C nem nagy elvárás egy hűtőszekrénytől, bár lehet (sőt biztos), hogy csak én nem vagyok tisztában a dolgokkal.

Az elektrós része az lenne, hogy a légmentesen lezárt nejlonba havat varázsoló elektronikát(?) hol találom, illetve "melyik drótot kell elvágni"
(#) proli007 válasza Spd hozzászólására (») Dec 29, 2012 /

Hello!
"melyik drótot kell elvágni" Nyílván a hálózati zsinórt, és egyből "A+++++"-os lesz..
üdv! proli007
(#) Jacint81 hozzászólása Dec 29, 2012 /

Szevasztok! Lenne egy problémám.Nem régen vásároltam egy hűtőszekrényt.Bekapcsoltam egy napig minden rendben volt.Másnap elkezdte azt csinálni,hogy mikor bekapcsol pár másodpercig megyen a kompresszor azután kikapcsol.Azután háromszor négyszer kattog a hőkioldó,de nem indul el gondolom a nyomás végett.Azután elindul és megyen simán,de mikor kikapcsol és újra bekapcsol ugyanezt csinálja.Szerintetek mi baja lehet?
(#) blackdog válasza Jacint81 hozzászólására (») Dec 29, 2012 /

Idézet:
„Nem régen vásároltam egy hűtőszekrényt.”

Ha új akkor miért nem érvényesíted a garaniát? Ha nem garis akkor többi infót is adhatnál.
(#) tivega hozzászólása Dec 30, 2012 /

Kedves Hozzáértők!
Samsung, RSA1DTPE, egykompresszoros, kombi, elpárologtató csak a fagyasztóban (+leolvasztó fűtőtest, +ventillátor a keringetéshez), rejtett, a hűtő egy léptetőmotorral működtetett zsalun keresztül kap hideget.
Augusztusban (4 év után) kompresszor beállt, csere, töltés (R600a) a márkaszerviz által.
Azóta a fogyasztása a névleges 520 kWh/év-ről 1000 fölé emelkedett, és nem tud -19 fok alá menni a fagyasztó (max. -25-re lenne állítható).
A kompresszor alatt az eddig fémtiszta tartólap rozsdás lett. Működés közben kiderült, hogy kompresszorba visszatérő kb. félméternyi cső vastagon deres (kép), ettől a rozsda, mikor a szünetben leolvad.
A kondenzátor eleje meleg (kb. a negyede) a többi része langyos, ez után van a keretfűtés, érdekes, az rendesen meleg.
Kemény munkával végigolvastam a fórumot, a végefelé a túltöltést írtátok oknak. A szerviz telefonon ugyanezt mondta.
Naív kérdés: házilagosan kiengedhetek-e apránként gázt a rendszerből addig, hogy a deresedés a visszatérő ágban megszünjön? Az álló, felmelegedett rendszerben mekkora a nyomás? Nagyobb a légkörinél? (A kompresszor töltőcsonkjára tettek egy szelepet.)
Ez csak azért merült fel bennem, mert már több, mint egy hónapja küzdök a szervizzel, hogy jöjjenek rendbetenni, de sosincs idejük.
(#) Jacint81 válasza blackdog hozzászólására (») Dec 30, 2012 /

Természetesen új és garancia alatt van csak mégis kíváncsi lennék,hogy mi baja lehet,mert elég messziről van és bonyodalmas lenne a vissza szállítás.
(#) pistikeid válasza tivega hozzászólására (») Dec 30, 2012 /

Szia olvasom az általad irt gondokat. Valóban igaza van azoknak akik azt irták hogy túl van töltve.Viszont az R600a jelű hűtőközeg gyúlékony de ez még nem minden,üzem közben a szivó oldalon légköri nyomásnál kisseb nyomás van tehát ha üzem közben próbálod elengedni a h közeget max levegőt fog beszivni! Az is előfordulhat hogy a -19 fokra hűtött tér miatt a nem üzemelő gépben is kisseb a nyomás a légkörinél! /Egyébként háztartási gépekre nem szoktunk szelepet tenni a töltetre ugyanis nagyon érzékenyek ezek a dobozok,ez pedig nem kis hiba forrás. Egyébbként hány gramm van irva a hátuljára?
Következő: »»   93 / 298
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem