Fórum témák
» Több friss téma |
Nem. A 0,05ΩK feliratban a "K" betű az ellenállás tűrését adja meg.
és akkor mekkorák ezek az ellenállások mert nem nagyon igazodok ki rajtuk h melyiknek hol van az értéke megpróbáltam a nevezett ellenállással 1 darabig világitott de csak 3 led és kb 5 másodperc múlva az összes elszállt
Esetleg nincs 1 müködő kapcsolásod hozzá amit könnyü lenne modósítani úgy h ha több normál 5mm-es fehér ledet szeretnék majd bele rakni akkor úgy is meg tudjam csinálni mert én már nem tom h ki kivel van az eredeti kapcsolás esetleg nem jó úgy ahogy van mondjuk 20-25 db 5mm-es ledhez, de azért ezt is meg szeretném csinálni ezzel a 4 leddel köszi előre is a válaszokat! Üdv Májki A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2012
A képen lévő ellenállások értéke az ohm előtt van feltüntetve. Legjobb, ha megméred.
Sajnálattal olvasom, hogy a LED-jeid tönkre mentek. Vagy a kondenzátor ütött át, mert a tipusa, feszültségtűrése nem volt megfelelő, vagy a LED mégsem 300mA-es tipus, csak a szokásos 20mA-es.
Milyen hűtése volt a LEDeknek? A teljesítményLEDeket csak hűtőbordán szabad használni, hűtés nélkül csak pár másodpercet, max 150mA árammal.
Sziasztok!
Egy ledes visszajelzést szeretnék készíteni a lehető legegyszerűbben 50-70V AC visszajelzésre. Ehhez milyen értékre kellene módosítani az ellenállásokat az alsó rajzon? Villogásra csak diac-kal lehetne rábírni? http://www.circuitsonline.net/schakelingen/sch/000077.gif
Szia! A feszültség és áram ismeretében az ellenállás kiszámítható. ( R = U / I )
Megközelítőleg 14K ohm - 0.4W-os ellenállás kellene, 70V feszültséggel és 0.005A (5mA) árammal számolva. ( Az alsó kapcsolás is, alapból a hálózati frekvenciával villog az egyutas egyenirányítás miatt. ) A nagy fényerejű LED-ek már 5mA-rel is jól világítanak...
Sziasztok! Segítségre lenne szükségem. Kellene nekem egy kapcsolás: 230 voltra szeretnék 6 db smd5050 ledet kötni sorba. 60mA -es a led. Köszönöm.
Köszönöm szépen!
Hello!
Sokkal jobban jársz, egy 24V-os nyáktrafóval, mint a kondenzátoros kapcsolással 60mA esetén. Sőt, még sokkal biztonságosabb is.. üdv! proli007 A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2012
Üdv Mindenkinek!
10w-os ledhez szeretnék egy olyan tápot csinálni ami elfér mondjuk egy kompakt fénycső házában. Van itt Bővebben: Link két kapcsolás egy FET-es és egy triakos. A led paraméterei: 12v 850mA. Mi a véleményetek ezekről a kapcsolásokról?
Sziasztok
Két 5mm-es fehér ledet szeretnék 230v ra kötni, mekkora kondenzátor kell hozzá, és mekkora előtétet tegyek be? 10mA el számolva 9,97µF jön ki, nem sok ez?
Hello!
Igen csak elszámoltad. De hogy? Mert nem mindegy, hogy egyutas, vagy kétutas. A kondi váltakozóáramú ellenállása Xc=1/(2*Pi*f*C) üdv! proli007
Üdvözlet mindenkinek!
A led paraméterei: 5mm dip ww nyitó fesz.: 3.0-3.4V, 20mA -es. Ebből van nekem 1500db!!! Szeretném mindet felhasználni és minél egyszerűbben megoldani, és 15mA -el hajtani. Előre is köszönöm! Addig eljutottam hogy: ha 75 ledet kötök sorba kb 300 ohm ellenállást kellene raknom de kisebb csoportot nem lehet csinálni? A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2012
Hogy kicsit konkrétabb legyen hogy mit is szeretnék:
A házunk előtt áll egy villanyoszlop magasságú fenyőfa, szeretném felöltöztetni. Van ezerötszáz ledem van 0.75mm-es vezetékem. És őszintén itt meg állt a tudomány nálam, hogyan kössem. Forrasztást megoldom vinyó lábat forrasztottam már. Szigetelésnek én ragasztórúdra gondoltam. Egy gerinc lenne és onnan leosztva az ágakra. Tudna valaki segíteni?
miben kell segíteni? forrasztani?
érintésvédelem miatt nem tenném a 230V-ra, kell egy lepukkant hp nyomtató táp, kb 30V-os erre kiszámolnám a sorbakötendő ledek számát, és ilyen csoportokból építkeznék
Esetleg neked is kellene segítség a Shift gomb és a pont ütögetéséhez? Mert ahhoz is van itt..
Köszi. Van egy 24V 850mA trafóm de viszont AC. Az eredeti elgondolásom: rá kötök 10 ledet sorba+ 150 ohm,vele párhuzamosan ugyan ez csak ellenkező irányba. Ezekből a csoportokból építkeznék. Viszont van hp nyomtatóm megnézem az mit tud.
Üdv!
Jó az elgondolás, de én inkább tennék egy graetz-hidat előbb és úgy a LED-eket. Viszont szerintem az a trafó kicsi lesz. 3,3V-al és 15mA-el számolva egy LED 0,0495W. Ez 1500-szor : 74,25W !! A te trafód csak 24×0.850A=20,4W-os! A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2012
Köszönöm a segítséget!
Ha jól számolok akkor kb. 600 ledet bír el ez a trafó. Lehet hülye kérdés lesz pc táp nem bírná el?
Jobb lenne egy ilyen trafó? Még beleférne a költségvetésembe.
PC-táp is jó, csak kicsit meg kell terhelni az 5V-os ágat.
Csak azzal bonyolultabb a bekötés, mert 12V-ra csak 3 LED-et tudsz sorba kötni + ellenállást. Jobb lenne nagyobb feszültségű trafó vagy táp. 24V-ra 6 vagy 7 LED is mehetne sorba + ellenállás. Egyszerűbb lenne a bekötés.
Ezt a tápot választottam. Ha 7 ledet sorba kötök és még egy 68 ohm-os ellenállást szerintem jó lesz.
Mielőtt belevágnál más feszültségforrás beszerzésébe, fordítsd meg a tervezést.
Szerintem jó az elgondolásod. Adott egy körülbelül 24V transzformátor, 850mA terhelhetőséggel. Ez annyit jelent, hogy az 1500 darab LED-et 10-10 mA árammal tudod hajtani. Nem elég ez egy fa megvilágítására?
De szerintem elég lenne. Csak kezdek fonalat veszteni abban ki hogyan számol. 3V x 10mA= 0.03W x1500= 45W
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2012
Próbáld ki a 24V trafóval, oda/vissza párhuzamosan kötött 10+10 LEDdel, és egy 180Ohm ellenállással. Fontos, hogy a LED-ek kettesével is össze legyenek kötve, akkor megvédik egymást a túlzott záró feszültségtől.
Üdv!
Skori honlapján kerestem kapcsolást, találtam is valamit, ami jó lehet nekem. Erről a kapcsolásról lenne szó. A számolási példában és az xls táblázatban is középértéknél " Pi/2 "-vel számol. Nem fordítva kellene? Én amit találtam és tanultam, az fordítva mondja, tehát (2*Ucs)/Pi. Most akkor hogyan számoljak? (és miért középérték? ) Idézet: „R2 = 320V / 5A = 64ohm » tehát legyen 68ohm P >= (20mA*pi/2)2 * 68ohm < 0.1W » tehát 0,6W-os elég lesz Xc= Ucs/Ics = (320V - 35V) / (20mA * Pi/2) = 9,07kohm (itt a középértékbõl számolunk, ami pi/2 szeres)”
Talán csak egy elírás vagy egyszerűsítés. Nem tudom. Utána kell számolni az értékeknek.
Utána számoltam, eléggé más jön ki rá. Írtam is neki egy mailt, válasz még nem jött.
Ő 350nF-ot számolt, én, a szerintem helyes képlettel 140nF-ot ugyan arra a példára, ami a honlapon van. Ilyen kis terhelő árammal lehet hogy még belefér, de nagyobb áramnál már 4x-es eltérést tapasztalok. (1µF helyett 4µF-ot számolok, 90V 0,21A)
Szia! Ha nem gond én most nem számolnék utána. De vissza keresek a számítási példákért:
Egy táblázat: Link.( Ahogy emlékszem a számolt értékek is egyeztek a táblázat értékeivel. Egy példa: Link. Ez is effektív értékekkel számol. S a hozzá tartozó áramkör: Link. S egy régebbi számitási eredményem: Link. Ez az eset is hasonló a tiedhez. De ott a kondenzátornak nem maradt elég feszültség. ( Elméleti számítás. ) Egy másik kiszámítási példa: Link. Ebben a mérésben: egy 4.5µF-os kondenzátor tényleges mérési eredményei találhatók: Link ( Igaz nem a kondi Xc áramát kellett kimérni és igazolni, hanem a vele sorba kötött ellenállás paraméterét. ) Skori "házi feladatára" nekem ez jött ki: Link S valahol a téma közepén van egy számítási példa az effektív és csúcs értékekkel. Azt hiszem nagyon minimális volt a két számítás közötti különbség. |
Bejelentkezés
Hirdetés |