Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   92 / 1385
(#) sound.man válasza Norberto hozzászólására (») Okt 25, 2007 /
 
Nem...Fénymásolták.... A másik ami sikerült azt is fénymásolták ugyan ott.... Most meg nem tapad rá Pedig ami sikerült elsőre az jó lett Most meg nem tapad rá....... Váááááááá de miért??
(#) szabi83 válasza sound.man hozzászólására (») Okt 25, 2007 /
 
fénymásolással nem lesz jó, nem lesz siker élmény... lézerrel kell kinyomatni, garantáltan jó lesz.. multifunkciós irodai gép is felejtős, mert ezeket meg takarékos üzemben üzemeltetik...

tapasztaltam ezeket már
(#) PCB válasza sound.man hozzászólására (») Okt 26, 2007 /
 
Szia !

Most azért nem tapad rá, mert normál fénymásoló üzemben készült, az meg nagyon gyenge.

Mondjuk amikor én próbáltam fénymásolóval, bármit bárhova állítottam sosem lett jó a másolás, mert nagyon kevés festéket vitt fel a papírra.

Ami biztosan jó, és működik az a lézer nyomtató.

Üdv!
(#) Medve válasza szabi83 hozzászólására (») Okt 26, 2007 /
 
Ehh.. Dehogy, egy fénymásolóval is lehet tökéletes nyákot készíteni. Szerintem a hiba a rézfelület előkészítésében (tisztaság, felületi érdesség) vagy a laminálás elégtelenségében lehet. (Húú, laminálás, szóval nem nyomod rá a papírt eléggé, amikor még meleg). S leáztatni is jobb langyos vízben, rugalmasabb a festék...
(#) zsoltee0001 hozzászólása Okt 26, 2007 /
 
PCB, Szabi83!
Azért ne általánosítsunk! alapból egy fénymásoló és egy lézernyomtató működése azonos, max a festékpor olvadáspontjában van külömbség. a többi csak festékszint beállítás kérdése. (a multifunkciós gép is lézernyomtató)
üdv
(#) kobold válasza sound.man hozzászólására (») Okt 26, 2007 /
 
A fénymásolt papírral gyakorlatilag ugyanolyan nyákot lehet csinálni, mint a nyomtatottal. Az egyetlen, amivel néha megszívatom magam, hogy elfelejtem automatáról kézire kapcsolni a festék adagolását...
Szerintem is inkább a tiszítás körül kellene szétnézni, vagy a vasalás hőfoka, ideje nem jó. Addig kell simogatni a papírt, amíg nagyon picit el nem kezd sárgulni, és enyhén kidomborodik a rajzolat. Én általában 2-3 lépcsőben vasalok, köztük meg egy zsebkendőn át, ujjal megdörgölöm a még forró papírt, hogy letapadhasson mindenfelé.
Most éppen egy másik módszert próbálok ki, vasaló nélkül. Nyomtatás, nyáktisztítás ugyanaz, ráborítom a rajzot. Aztán előveszem az acetont, benedvesítem vele egy papírzsebkendő egyik sarkát, és elkezdem úgymond átmosni a nyákra tett papírt. Hol körkörösen, hol egyenesen dörgölöm attól függően, milyen a rajzolat, persze csak finoman. Ha kiszárad a pzs, újra benedvesítem, de csak annyira, hogy a papír ne ázzon át teljesen. Kissé átlátszó lesz, de az nem baj, és ha nem simogatom sokáig, nem mállik szét. Az aceton megoldja a festéket, az meg rátapad a nyákra, kis gyakorlattal simán el lehet találni azt a pontot, ahol még nem folyik szét, de a papírtól elválik. Utána ugyanúgy vizes áztatás, víz alatti finom ledörgölés, mint a vasalós módszernél. Két kisebb panelt csináltam tegnap meg ma, és csak a legelsőt kellett lemosnom és újracsinálnom, mert elsőre sok lett az aceton.
Egyébként csak azért jutott ez az eszembe, mert áramszünet volt, és úgy nehéz vasalni
Aceton helyett lehet, kipróbálom a nitrohígítót is, mert abból van literszámra. A módszer tagadhatatlan előnye a kellemes közérzet, enyhén lebegő érzéssel párosulva (na jó, szellőztessetek sokat)
(#) Medve válasza kobold hozzászólására (») Okt 26, 2007 /
 
Azt hittem meggyújtod rajta az acetont!
(#) szel.balazs hozzászólása Okt 26, 2007 /
 
A vasalásos technikához csak a lézeres nyomtató a jó??? tintasugaras nem jó???
(#) szabi83 válasza szel.balazs hozzászólására (») Okt 26, 2007 /
 
igen, a tintasugaras nem jó.. :yes:
(#) PCB válasza szel.balazs hozzászólására (») Okt 26, 2007 /
 
Szia !

De jó, de jó lenne ha beleolvasnál az eddig leírtakba

Üdv!
(#) mik válasza (») Okt 26, 2007 /
 
Elvileg: megpróbálod szépen leáztatni meleg vízben, kézzel finoman leszedni annyi papírt ami lejön.
A maradék papírt a vasklorid kis pezsgéssel leszedi, amint belerakod a nyákot a vaskloridba. Akkor ha friss a vasklorid, ez szépen működik.
Ha sokat használt már a vasklorid, akkor ez nem annyira működik, ez lehetett nálam a probléma legutóbb, amikor szarul szedte le a papírt.
Mert elsőre amikor még friss volt, akkor ment minden mint a nagykönyvben.

Azt, hogy a vasklorid elhasználódásával nem úgy oldja le a papírt, azt ti is tapasztaltátok?
Egy kis sósav hozzáöntése segítene szerintetek?
(#) kobold válasza mik hozzászólására (») Okt 26, 2007 /
 
Én már próbáltam ilyet, azt olvastam valahol, hogy régi oldatot valameddig használhatóvá tesz egy kis sósav. Épp csak azt felejtették el megmondani, mi is az a kicsi
Kipróbáltam hasra, tényleg jobban szedte a rezet, de úgy két hét után átment valami eszméletlenül sötét, büdös löttybe, és mindennek alámart, amit kipróbáltam.
Egy részét (az eredeti, öreg anyagnak) lekezeltem fél kilónyi tisztított vasszöggel is, mert ezt is javasolta a gugli, szépen ki is vált rajta a réz (tök jó, durva kristályos, bár törékeny rézcsövet lehet így gyártani, lehúzható a szögről), de ez sem segített túl nagyot.
(#) PCB válasza kobold hozzászólására (») Okt 27, 2007 /
 
Szia !

Használi kell amig működik, utána meg újat kell keverni.
A regenerálás több idő mint amit ér.

Üdv!
(#) kobold válasza PCB hozzászólására (») Okt 27, 2007 /
 
Szia!

Az újrakeveréshez tudsz (tuti) arányokat mondani? Találtam már mindenfélét, 1:3 ... 1:5 között, de azért érdekelne pontosan is. Esetleg, ha lehet házilag "adalékolni" a kisebb alámaródás vagy gyorsabb marás érdekében, az főleg érdekelne
(#) Fery hozzászólása Okt 27, 2007 /
 
Na eddig jó néhány nyákot gyártottam a műnyomópapiros megoldással, nem is lettek rosszak de most úgy döntöttem,hogy kipróbálom a fóliát. Sima lézernyomtatóhoz való átlátszó fólia semmi extra. Elszórakoztam vele egy darabig mire rájöttem az optimális megoldásra.
Először is a nyák tisztitás fontossága és tökéletessége itt is elsődleges.
Miután ez megvolt, a kinyomtatott fóliát sima papiron keresztül vasaltam kb 2 percig majd egy gumi hengerrel áthengereltem. Nem szabad erősen nyomni sem a vasalót sem a gumihengert mert akkor szétnyomjuk a festéket.
Utána ismét 3 perc vasalás ,hengerelés majd gyorsan be a hideg viz alá hűteni. Hideg viz alatt húztam le róla a fóliát. Utána maratás sósav+hidrogén peroxid.
Nem azt mondom hogy tökéletes de kb 10-12 perc alatt egész türhető minőségű nyákot lehet csinálni ezzel a módszerrel.
(#) PCB válasza Fery hozzászólására (») Okt 27, 2007 /
 
Szia !

Korrekt

Üdv!
(#) Fery válasza PCB hozzászólására (») Okt 27, 2007 /
 
Köszi.
(#) kobold válasza Fery hozzászólására (») Okt 27, 2007 /
 
Jól sikerült
Próbáltam már én is fóliával, csak megolvadt, és a harmadik próba után elment a kedvem tőle, maradtam a papírnál... Nem műnyomó, jegyzettömbnek adtak olyat, aminek fényes az egyik oldala. Sem típust, sem gyártót nem tudok, viszont nagyon szépen lehet vele dolgozni. Tutira valami olcsó cucc, ötven oldalas tömböt nem venne a cég műnyomóból...
A képen látható minőség a minimum, 16 és 24 mil-esek a vezetékek (PWM NE555-tel 2 extra erős ledre, félig már beültetve). Eagle után csak annyi módosult, hogy a thermals-ok kapcsolatait kihúztam filccel, és pákával ónozott az egész.

brd 001.jpg
    
(#) Fery válasza kobold hozzászólására (») Okt 27, 2007 /
 
Valószinüleg azért olvadt meg mert nem lézernyomtatóhoz való fóliát kaptál a boltban. Sajnos egyszer ezt én is megkajáltam pedig hőállo foliát kértem lézernyomtatóhoz csak éppen az eladónak fogalma sem volt arról hogy a boltjukban mi micsoda. Utána szedhettem darabokra a nyomdát mire kipecáztam belőle az összeolvadt "" HŐÁLLÓ"" fóliát, majd áttértem az eladó édesanyja a foglalkozásának reszletes ismertetésére.
(#) szel.balazs hozzászólása Okt 27, 2007 /
 
csá! hány percig tart egy NYÁK maratása kb??? help pls!!
(#) MPi-c válasza szel.balazs hozzászólására (») Okt 27, 2007 /
 
Ez igazán attól függ, hogy mivel maratod.
... és addig tart, amíg a felesleges rézfólia le nem oldódik.
(#) Frankye válasza MPi-c hozzászólására (») Okt 27, 2007 /
 
Meg hogy milyen hőfokú a maratószer, meg hogy mennyire használt, meg vagy 1000 más dologtól.
(#) zsoltee0001 válasza kobold hozzászólására (») Okt 28, 2007 /
 
ezt a panelt pákával raktad föl? gratula
(#) kobold válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Okt 28, 2007 /
 
Köszönöm Bár, kicsit összecsapott munka lett, csak otthonra kellett nagy hirtelen...
Sajnálom a pénzt jó forrasztóállomásra, építeni meg még nem volt időm. Így egy mezei 40 W-osról dolgozom, csak rég tönkrement a gyári hegye, ezért 4 mm-es rézhuzalból reszeltem a helyére egyet. Azaz kettőt, csak az picit kisebb kúpszögű, az smd cuccokhoz.
Mindenestre noname papírra vasalva, házilag oldott vas-kloridban maratva, és a rézcsúcs betolásával "szabályzott" hőfokú pákával sem lehet olyan rosszat csinálni, mint azt a (régóta) készülő ICD2 képei is mutatják
(#) kobold válasza szel.balazs hozzászólására (») Okt 28, 2007 /
 
Csak a vas-kloridosat tudom mondani, peroxiddal még nem volt dolgom. Ha relatíve új a lötty, szobahőmérsékleten belelógatva órák is lehetnek, mire leszedi. Műanyag tálkában a forró radiátorra téve fél óra, infralámpával melegítve kb. 50 °C-ra húsz perc. Ha mozgatod és melegíted, az a legjobb, 3-5 perc alatt kész egy 10x10 cm-es lap.
Sajnos, ahogy telítődik az oldat, az idők kezdenek megnyúlni, ráadásul jól alá is mar
(#) bbalazs_ válasza kobold hozzászólására (») Okt 28, 2007 /
 
Ha ilyen nagy ures helyek lennenek, akkor egyszeruen hasznalj egy-egy szigetet. Minek pocsekoljuk a vas-kloridot arra, hogy az oriasi szigetek rezet lemarja?
Az en 1.5L-nyi oldatom tiz evesnel is oregebb (kis sosav van benne), de gyakorlatilag desztvizzel potolva a melegitesnel elparolgott vizet es idonkent a kivalt rezet eltavolitva ugyanolyan, mint uj koraban.
(#) kobold válasza bbalazs_ hozzászólására (») Okt 28, 2007 /
 
Igazad van, és mostanában én is ezt szoktam már csinálni, csak a képen lévő nyák több, mint egy éve itt áll, és akkor erre még nem jöttem rá...
(#) zsoltee0001 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Okt 28, 2007 /
 
igazad van, de akkor meg a festékpor fogy veszettül a nyomtatóbol, ....az se jó
(#) mik válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Okt 28, 2007 /
 
Én azt vettem észre, hogy minnél nagyobb egybefüggő felületeket hagyok, annál csúnyább lesz a vasalás utáni eredmény(ezeken a nagy felületeken, a többi ok). Ezért leszoktam róla.
(#) kobold válasza mik hozzászólására (») Okt 28, 2007 /
 
Mert egy vékony szálat könnyebb egyenletesen átmelegíteni. Több lépcsőben vasalj ugyanazzal a hőfokon, mondjuk 3-4 ismétléssel, és vagy egy 1-2 mm vastag papíron át ujjal, vagy az említett gumihengerrel dolgozd meg egy kicsit a vasalást, hogy tutira letapadjon. Az erőre figyelj, nehogy elkenődjön. Ha ezt elég gyorsan csinálod, mikor még jó forró a nyák, aztán megint rávasalsz, megint megdolgozod, nagyon szépen lent marad a festék, maszat nélkül. Ha meg picit szétkenődik, az se baj, a vizes áztatás után fogsz egy karctűt, és óvatosan kiigazítod a rajzolatot.
Következő: »»   92 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem